Ik wil een black water aquarium inrichten voor chocolade gourami's. Ik heb 8 visjes besteld bij mijn locale aquarium speciaalzaak, ze komen over een week of 2-3. De chocolade gourami's houden van zacht zuur water, pH 5-6.5, gH 0-4. kH wil ik op ca. 3 krijgen. Ik weet dat het kwetsbare visjes zijn waarvoor goede waterkwaliteit belangrijk is.
Mijn bakje (ILA 60x30x36) cm heb ik vorige week ingericht - ca. 8-10cm aquarium soil, paar stukken black spider wood, wat planten en diverse bladeren/elsenpropjes etc.
Ik heb wat advies nodig hoe ik het beste m'n water "op spec" kan gaan brengen. Mijn kraanwater is redelijk hard met pH doorgaans tussen 7.5-8. Ik wil osmose water gaan gebruiken, heb een osmose aparaatje gekocht.
Vraag 1: Visjes van de winkel worden niet op "zacht/zuur water" gehouden, maar op generieke waardes van de LFS. Ik denk dat het dus beter is m'n bak nu niet direct "zacht/zuur" te maken voordat de visjes erin komen omdat anders de vissen een grote overgang moeten doormaken wat wel eens funest zou kunnen zijn. Wellicht beter eerst m'n nieuwe bakje indraaien met "gewoon kraanwater" en pas nadat de visjes er in zitten langzaam (over paar weken tijdsbestek) het water stapje voor stapje te gaan verzachten en verzuren.
Wat denken jullie, is dit inderdaad de juiste methode?
Vraag 2: Hoe kan ik het beste te werk met langzaam verzachten/verzuren van m'n water, hoe ga ik m'n juiste waardes krijgen. Ik lees veel over osmose met gH+ of gH/kH+ toevoegingen. Omdat ik wat kH nodig heb voor stabilastie van de pH denk ik dat ik beste gH/kH+ kan toevoegen.
Wat is jullie advies?
Mijn bakje (ILA 60x30x36) cm heb ik vorige week ingericht - ca. 8-10cm aquarium soil, paar stukken black spider wood, wat planten en diverse bladeren/elsenpropjes etc.
Ik heb wat advies nodig hoe ik het beste m'n water "op spec" kan gaan brengen. Mijn kraanwater is redelijk hard met pH doorgaans tussen 7.5-8. Ik wil osmose water gaan gebruiken, heb een osmose aparaatje gekocht.
Vraag 1: Visjes van de winkel worden niet op "zacht/zuur water" gehouden, maar op generieke waardes van de LFS. Ik denk dat het dus beter is m'n bak nu niet direct "zacht/zuur" te maken voordat de visjes erin komen omdat anders de vissen een grote overgang moeten doormaken wat wel eens funest zou kunnen zijn. Wellicht beter eerst m'n nieuwe bakje indraaien met "gewoon kraanwater" en pas nadat de visjes er in zitten langzaam (over paar weken tijdsbestek) het water stapje voor stapje te gaan verzachten en verzuren.
Wat denken jullie, is dit inderdaad de juiste methode?
Vraag 2: Hoe kan ik het beste te werk met langzaam verzachten/verzuren van m'n water, hoe ga ik m'n juiste waardes krijgen. Ik lees veel over osmose met gH+ of gH/kH+ toevoegingen. Omdat ik wat kH nodig heb voor stabilastie van de pH denk ik dat ik beste gH/kH+ kan toevoegen.
Wat is jullie advies?