Wat is er nieuw

Ervaringen wervelbedfilter in sump

Erkie

Well-known member
Lid geworden
29 juli 2024
Berichten
99
Locatie
Groningen
Hoi allemaal,

Ik vroeg me af of er hier op dit forum mensen zijn die ervaring hebben met een wervelbedfilter in een sump. Ik ben daar momenteel mee bezig, heb vrijwel de volledige sump hiervoor gereserveerd. Het draait nu een weekje met wat visvoer als bacterievoedsel en met een uitgeknepen filterspons uit een ander aquarium om een eerste lading bacterien in te brengen in het filter. Ik loop helaas tegen twee dingetjes aan, waarvan ik me afvroeg of er mensen zijn met tips, advies en het liefst ervaring. Allereerst willen de bolletjes niet lekker wervelen, ten tweede maakt het meer herrie dan ik had verwacht.

Wervelen
Ik heb een vak van zo'n 40/45 liter met een laagje Hel-X 13 'bolletjes', nog geen kwart van de dikte van de waterlaag. Er zitten nu 3 stromingspompen in, 2 van 1000L/uur, 1 van 4000L/uur. Nog steeds wervelt het vrij slecht, 75-80% van de bolletjes drijft. Daarnaast ontstaan er bij elke stand van de pompen wel ergens dode hoeken, waar alle bolletjes zich ophopen. Ik vind dit best veel stroming, ik had niet verwacht dat er nog meer in zou moeten om alles in beweging te houden. Iemand die ervaring heeft met een hoeveelheid stroming die wel werkt? Of is het gewoon wachten tot het filter begint te draaien en de bolletjes wat voller raken met bacterien? Dat dan de bolletjes net iets zwaarder worden en minder drijfvermogen hebben?

Herrie
Ik heb gekozen voor stromingspompen, omdat een wervelbedfilter met luchtpomp best veel herrie kan geven. Helaas vind ik de hoeveelheid geluid nog steeds vrij hoog. De pompen zelf hoor je een beetje, maar vooral het getik van de bolletjes tegen elkaar en tegen het glas. Ik kan me voorstellen dat dat te maken heeft met het niet lekker wervelen, omdat de bolletjes de hele tijd tegen stilliggende andere bolletjes, maar tegen het glas tikken zal altijd blijven, denk ik. Ook hier zou het kunnen dat het beter wordt als de bacterien een dikkere geluidsdempende laag gaan vormen, maar ja, geen idee.

Ik hoop dat er mensen zijn met ervaring en die me kunnen geruststellen, want op dit moment ben ik een beetje bang dit ik een fout heb gemaakt en mijn bioloog toch moet gaan ombouwen naar een standaard bioloog.
 
Kun je een filmpje van het hele bioloog maken? 🙂 Misschien zijn dan de knelpunten beter te zien in aanvoer/rondgang/afvoer.

Ik herken helaas je problemen. Hier is het bewegend bed ook niet bepaald stil. Het bioloog staat daarom achter een muur (washok) i.p.v. in dezelfde ruimte als de bakken. Ik weet niet of dat getik er met geluidsisolatie goed uit te krijgen is.

Ook de stroming is even experimenteren geweest. Ik had net als jij geen zin in de herrie van lucht, en normale stromingspompen werkten niet zo goed. Heb van alles geprobeerd. De oplossing voor mijn situatie was uiteindelijk een zelfgemaakte spraybar. Ik heb in de uitgaande lijn van de pomp een vertakking gemaakt die teruggaat naar het filtervak, met daar onder water een spraybar op die schuin omhoog blaast. Door de overcapaciteit van de pomp kan ik die waterstralen hard genoeg laten gaan om beweging in het hele vak te houden. Het kan nog steeds beter maar het werkt.
 
Overigens maakt het voor het drijfvermogen van de media niet zoveel uit hoeveel bacteriën erop zitten. 🙂 Het plastic zelf is qua massadichtheid overheersend.

Zou het kunnen zijn dat de Hel-X de neiging heeft om lucht vast te houden in de kleine openingen? Je hebt dat niet bij alle media in dezelfde mate.

Hoe dan ook zal het wel helpen om er meer stroming tegenaan te knallen. Op de een of andere manier moet dat filtervak gaan draaien als een wasmachine zeg maar.
 
Een filmpje maken heeft nu weinig zin, ik zit nog steeds te experimenteren en heb nu zeker niet de optimale stand. Ik zal binnenkort weer eens kijken of ik iets zinnigs kan laten zien.

Jouw idee van de spraybar is wel heel interessant. Misschien is het zelfs een idee om er een apart klein opvoerpompje voor bij te plaatsen. Bioloog in een andere ruimte is bij mij helaas geen optie.

Dat van de bacterien op de media weet ik ook niet zo goed. Geen idee of biofilm zwaarder is dan water of niet (alhoewel ik denk van wel) en hoeveel dat dan uitmaakt verhoudingsgewijs. Het kunnen ook belletjes zijn. Overigens zag ik laatst nog een filmpje van zo'n filter met lucht, waarbij de media echt tegen de bellenstroom in naar beneden zakte. Oftewel een heel groot deel van het zakken komt dan dus eigenlijk doordat alle luchtbellen feitelijk de dichtheid van het water verlagen. Dat krijg je natuurlijk nooit met een stromingspomp 😡

Dank voor het meedenken!
 
Ja het is jammer dat lucht zo takkeveel lawaai geeft. Qua wattage vs filtervermogen is het wel heel effectief.

Ben benieuwd of het je lukt deze noot te kraken. 🙂
 
In de sump , dan heb je maar 1 optie , vergeet die andere , dat werkt niet (toch niet effectief)
Het water moet gefilterd zijn in elke doorstroming en dat doet de zandfilter .

Komt in het begin voorbij .


100ml zand is genoeg voor een 300 tot 500 liter standaard aquarium .
Het zand dient wel goed gekalibreerd te zijn .
Je kan dit zelf zeven en uitblazen , maar er zijn commerciele kwartszanden te koop voor wervelbeds .
Die werken 👌
Als je die 100ml laat afsterven als je het stopzet , dan ga je 10x over je nek ....zo actief is dat .
Die 100ml meurt harder dan bv. een potfilter van 10 liter 😃
 
Een zandfilter is inderdaad ook nog een optie. De capaciteit daarvan is nog een stuk groter dan die van bewegende K1. Het is alleen wel een van de moeilijkste systemen om goed werkend te krijgen. Daardoor is het enkel geschikt voor de betere knutselaar, denk ik. 🙂
 
In de sump , dan heb je maar 1 optie , vergeet die andere , dat werkt niet (toch niet effectief)
Het water moet gefilterd zijn in elke doorstroming en dat doet de zandfilter .
Ik begrijp niet helemaal wat je hiermee bedoelt. Wat is de eerste optie, wat is de andere, en waarom is die andere niet effectief?

En hoezo moet het water gefilterd zijn in elke doorstroming? Wat nu niet gefilterd wordt, komt bij de volgende doorstroom wel, toch? Dan blijft er nu gewoon ander water hangen dat iets verder gezuiverd wordt. En met de hoeveelheid stroming die ik heb in mijn wervelbedfilter zal er weinig water zijn dat niet in contact komt met de media in het werverlbedfilter.
 
Zie ik het nu goed dat alle beweging in de media puur door de instroom van het water komt? Zo ja, heeft het lang geduurd voor het zo mooi ging wervelen? Ik meende iets te lezen over een doorstroom van 5000 liter per uur, dus alsnog wel veel stroming.
Yup puur en alleen het water wat door het filter stroomt.

In m'n oude glazen bioloog kwam het water over het schot heen en ging het weg door een soort spraybar in het midden van het vak.
Om dat te laten werken moest ik wel m'n 2e schot boren anders kon die buis nergens door.

Nu komt het water door het schot heen en neemt zo de media mee in beweging, het 2e schot is volledig gatenkaas en laat alles door ongeacht de hoogte van het water.
Er zit inmiddels wel een spraybar in die naar beneden gericht is, dat is de uitstroom van m'n ozon reactor.

In mijn oude bioloog wervelde het een stuk mooier en was het beter in beweging.

Ik denk dat ik op ongeveer 4000l/U zit qua doorstroming in m'n filter
 
Ik heb er 3 simpele stromingspompjes van Ali in zitten
Links komt het water erin en valt naar beneden. Rechts op de bodem heb ik deze 3 op een rij naar boven wijzen. Dat gaat hier prima zonder lawaai.
 
Gisteren eens even wat gespeeld. Ik heb de instroom en uitstroom van het wervelbedfilter allebei onderin zitten. De instroom heb ik tijdelijk geblokkeerd, voor zover mogelijk, totdat het water over het schot heen stroomde. Dat leverde direct een veel betere stroming op. Er is nog steeds wel een forse stromingspomp nodig om het echt lekker in beweging te houden, maar waarschijnlijk kan ik dan wel met minder toe. Zeker als ik er voor kan zorgen dat alle water van bovenaf er in stroomt, wat nu waarschijnlijk niet het geval is. Maar goed, ik kom alsnog niet hoger dan max 1000 L/u met puur de stroming uit de overloop, anders wordt het me te veel stroming in het aquarium zelf. Ik zal dus bezig moeten met een extra schot bij de instroom, zodat het water van bovenaf instroomt. Ik heb niet zo'n zin om de hele bioloog leeg te halen om een glasplaatje vast te kitten, dus maar eens kijken of ik iets kan bedenken met een plastic plaatje dat ik vast kan klemmen of zoiets.
 
Naar aanleiding van de vraag van @Gino88 nog een filmpje van het wervelbedfilter. De instroom en de uitstroom zitten dus allebei onderin en dat kon wel eens een deel van het probleem zijn. Ik heb 3 stromingspompen aan de linker kan (2x 1000 L/u, 1x 4000L/u). Als ik die goed instel, krijg ik dus het resultaat in bijgeleverd filmpje, waarbij er uiteindelijk niet echt dode hoeken meer zijn. Tenminste, de dode hoeken zijn maar heel tijdelijk. Er zit een soort cyclus is het stilliggen en toch meedraaien van de media in de hoeken rechts. En in die cyclus zit ook het wel of niet geluid hebben van tegen elkaar aan tikkende media.
 

Bijlagen

  • wervelbedfilter.mp4
    5.4 MB
Volgens mij werken je stromingpompen nu tegen de natuurlijke stroming van je bioloog in.
Ik zou eens proberen je werverling linksom te maken door linksonder een stromingpomp te plaatsen en rechtsbovenin 2.
of alle 3 rechtsbovenin. Ben benieuwd wat hij dan doet.

1732098412829.png
 
Volgens mij werken je stromingpompen nu tegen de natuurlijke stroming van je bioloog in.
Ik zou eens proberen je werverling linksom te maken door linksonder een stromingpomp te plaatsen en rechtsbovenin 2.
of alle 3 rechtsbovenin. Ben benieuwd wat hij dan doet.

Bekijk bijlage 382066
Het water stroomt van rechtsonder naar linksonder 😅 Die grote grijze buis aan de rechterkant is de overloop, die 'dunne' gele slang links is van de terugvoer.

Jouw tweede voorstel is dus eigenlijk wat ik nu heb, als ik het vertaal naar een gespiegelde stroming. Ik denk dat ik jouw eerste voorstel ook wel al heb geprobeerd, maar ik zal binnenkort nog eens wat experimenteren. Ik heb ook stromingspompen in verschillende sterktes, dus misschien dat ik daarmee nog een combinatie heb gemist die beter werkt.
 
Ik ben maar even vd zekerheid gaan googlen, wervelbedfilter afbeeldingen.
Gewoon een buisje ertussen dat je af kunt stellen, geen heel sump,,, compartiment met overpower voor nodig dacht ik zo.
Doe maar lekker sponsmatten tot boven de waterspiegel erin dat biedt veel opties voor de filterbezetting qua bacterien enzo, omdat het dan boven en en onder water is , kan het weer meer.
Ik persoonlijk vind dat gerammel van die legosteenjes onnodig voor zoiets🤗
Het is niet effient voor biofilm dun of dik het stoot onnodig stuk tegen het glas etc in de hoeken.
Kijk maar eens naar zo,n buisje wervelbed.
 
Het water stroomt van rechtsonder naar linksonder 😅 Die grote grijze buis aan de rechterkant is de overloop, die 'dunne' gele slang links is van de terugvoer.

Jouw tweede voorstel is dus eigenlijk wat ik nu heb, als ik het vertaal naar een gespiegelde stroming. Ik denk dat ik jouw eerste voorstel ook wel al heb geprobeerd, maar ik zal binnenkort nog eens wat experimenteren. Ik heb ook stromingspompen in verschillende sterktes, dus misschien dat ik daarmee nog een combinatie heb gemist die beter werkt.
Ahh dat had ik inderdaad gemist.
Ik zag bij mij duidelijk verbetering als ik de stoming van boven naar onder (of andersom) deed in plaats van links naar rechts. Moet daarbij wel zeggen dat mijn vak hoger is dan dat hij breed is.
Heb nog even nagekeken, mijn 3 pompjes zijn 3000l/h volgens ali.
 
Ahh dat had ik inderdaad gemist.
Ik zag bij mij duidelijk verbetering als ik de stoming van boven naar onder (of andersom) deed in plaats van links naar rechts. Moet daarbij wel zeggen dat mijn vak hoger is dan dat hij breed is.
Heb nog even nagekeken, mijn 3 pompjes zijn 3000l/h volgens ali.
Is dat 3000 L/u per stuk? Dat is best een hoop, maar jouw aquarium is ook ietsje groter (en jouw bioloog waarschijnlijk ook).
 
Ik ben maar even vd zekerheid gaan googlen, wervelbedfilter afbeeldingen.
Gewoon een buisje ertussen dat je af kunt stellen, geen heel sump,,, compartiment met overpower voor nodig dacht ik zo.
Doe maar lekker sponsmatten tot boven de waterspiegel erin dat biedt veel opties voor de filterbezetting qua bacterien enzo, omdat het dan boven en en onder water is , kan het weer meer.
Ik persoonlijk vind dat gerammel van die legosteenjes onnodig voor zoiets🤗
Het is niet effient voor biofilm dun of dik het stoot onnodig stuk tegen het glas etc in de hoeken.
Kijk maar eens naar zo,n buisje wervelbed.
Ik dacht dat zo'n buisje heel lastig te reguleren is. Of je hebt te weinig druk en er komt niets door, of je hebt teveel druk en de media spuit eruit. Dat wou ik heel graag voorkomen hiermee. Plus dat ik nu gelijk een goede gasuitwisseling heb door de hoeveelheid stroming. Met die biofilm zou het goed moeten komen, doordat de binnenkant van de blokjes is beschermd tegen stoten. Maar ja, het gerammel is inderdaad op dit moment nog een beetje irritant. Ik ga nog wat experimenteren met wat ik nu heb en misschien stap ik uiteindelijk wel gewoon over op alleen maar matten als ik het niet stil kan krijgen. We zien wel.
 
Als je rechts een dubbel tussenschot zou hebben (zoals links) zou de stroming denk ik beter gaan. Met een "waterval" krijg je een groot deel van de draaiing al goed.

Of draai het bioloog 180 graden om. 🫣

@Edwin68 Men gebruikt dit soort media ook in professionele settings, in waterzuiveringsinstallaties e.d.. Juist omdat het zo goed werkt. 🙂 Met die biofilm zit het wel snor.
 
Als je rechts een dubbel tussenschot zou hebben (zoals links) zou de stroming denk ik beter gaan. Met een "waterval" krijg je een groot deel van de draaiing al goed.

Of draai het bioloog 180 graden om. 🫣

@Edwin68 Men gebruikt dit soort media ook in professionele settings, in waterzuiveringsinstallaties e.d.. Juist omdat het zo goed werkt. 🙂 Met die biofilm zit het wel snor.
Bioloog omdraaien gaat helaas niet werken, omdat dan de instroom nog steeds onderin is. Let niet op de kam, bovenop, die is er alleen om de media tegen te houden als de opvoerpomp stil staat, anders stroomt het middelste vak namelijk over inclusief media. Ook iets waar ik niet tevreden over ben in deze bioloog, dus misschien ga ik hem toch nog helemaal leeghalen en dan ook die schotjes links wat hoger maken. Dit is de eerste keer dat ik zo'n sump heb, dus ik wist ook niet precies wat ik moest bestellen. Daar begin ik nu met wat experimenteren wel steeds meer achter te komen.
 
Oh ja, whoops. Omdraaien gaat bij een open onderkant natuurlijk niet helpen. 🙂

Het is even knutselen. Zo heb ik ook het e.e.a. moeten ondervinden. Ben begonnen met een standaard bioloog en heb die in de loop der tijd (met voortschrijdend inzicht zeg maar) verbouwd. Tussenschotten eruit, zelf iets gefabriceerd als eindtussenschot. Net als @tuinkabouter heb ik na het wervelgedeelte gewoon een plaat erin gezet met gaatjes erin. Voordeel daarvan is dat je meer volume hebt om waterhoogte X mee te handhaven.
 
Is dat 3000 L/u per stuk? Dat is best een hoop, maar jouw aquarium is ook ietsje groter (en jouw bioloog waarschijnlijk ook).
Volgens mij meet Ali wel andere liters dan bijvoorbeeld eheim hoor😂
mijn eheim opvoerpomp doet volgens de specs ook 3000l/h maar die maakt echt wel meer indruk hoor.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan