1. Bezoekt u onderstaande sponsor om onze server in stand te houden?

Aansluiten LED Daylite ECO 100.3 op TC420

Discussie in 'Verlichting' gestart door robru, 12 jan 2018.

View Users: View Users
  1. robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Wie kan een elektronica leek helpen om een LED Daylite ECO aan de praat te krijgen met een TC420.

    Ik heb spanning op de input (lampje op voeding 60W brandt).
    En na de vele voorbeelden op Internet hoopte ik de output ook goed aangesloten te hebben, maar helaas, ik krijg de LEDs niet aan het branden. Zal vast wel iets essentieels over het hoofd zien.

    output.png
     
  2. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Rood en zwart zitten verkeerd om op de output

    In de gelijkstroom is rood + en zwart de -

    Rest is “vrij”
     
    robru vindt dit leuk.
  3. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Super! Die ga ik meteen even wisselen.
     
  4. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Dank je wel voor je advies @tuinkabouter , het werkt nu als een tierelier, wat een + en - omdraaien al kan doen he ;)

    werkt.png
     
  5. RichD1011

    RichD1011

    Lid geworden:
    3 dec 2015
    Berichten:
    4.404
    Locatie:
    Driebergen
    Nou mooi te zien dat het zo snel is opgelost :)

    Ben benieuwd naar je bevindingen van de Daytime Eco.
     
  6. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Ik ga er eens mee spelen, het is de eerste LED die ik in mijn handen heb.
     
  7. Honeybadger

    Honeybadger

    Lid geworden:
    11 mei 2016
    Berichten:
    889
    Snel even een ander "vraagje" tussendoor, gezien de vraag van het topic al is opgelost en ik vermoed dat jij hier misschien wel zicht op zal hebben... ;)

    Situatieschets:
    Ik gebruik ook een tc om een daytime matrix aan te sturen.
    Ik heb, naast een paar lichtschema's, ook een paar 'programma's' toegevoegd om te gebruiken tijdens onderhoud en verversingen zodat ik dat ook na de cyclus licht heb. Een paar maand geleden was ik bezig met onderhoud en dan gebruik ik onder meer een schema waar het licht ten allen tijde op 15% brandt.
    Plots begon de lamp echter compleet te flippen.
    Ging van 100% naar 0%, werd ineens rood en dan enkel blauw, ging uit en begon alle kleuren te flitsen.... Het leek wel disco maar dan wel stresserende disco omdat ik geen idee had wat er plots mis was terwijl de unit redelijk nieuw is (en ik een nier moest verkopen om deze te betalen :p)
    Zappen op de tc hielp niet, de lamp sloeg compleet tilt.
    Ik hoorde bij wijze van spreken al de knal, zag al wat rook opstijgen voor mijn geestesoog en ik zocht al naar de juiste woorden voor de afscheidsrede... :br:

    Plots hoorde ik ook iets kraken en piepen en zag toen pas dat mijn staafverwarming volledig boven water hing en niet was uitgeschakeld.:stom: Ze was aan het oververhitten en de plastiek cover begon te vervormen.
    Van zodra ik de verwarming uit het contact trok herstelde de tc zich onmiddellijk en liep alles terug normaal...

    Ik heb niet echt verstand van elektriciteit maar vond het zeer straf dat het drooglopen/doorbranden van de verwarming dergelijke impact had op de werking van de tc. Andere apparaten bleven gewoon verder doen, enkel de tc had het blijkbaar lastig...

    Heb jij daar toevallig een technische verklaring voor? Zorgt het doorbranden van de verwarmingsstaaf dan voor schommelingen op de rest van de elektriciteit die zo licht zijn dat ze geen invloed hebben op de meeste apparaten?
    Is de tc dan zoveel gevoeliger voor elektrische schommelingen dan andere apparaten? Misschien doordat het aanstuurt obv minimale spanningsverschillen?

    De verwarming liep trouwens ook geen merkbare schade op tgv dit euvel en het was zelfs dankzij het flitsen van de lamp dat ik op tijd merkte dat de verwarming nog ingeschakeld was.
     
  8. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Wees blij dat je geen schade hebt, niet alles kan er even goed tegen zegmaar..

    @Honeybadger het zou kunnen zijn dat de voeding erop reageert als in spanningsdippen etc, of instraling op je gelijk spanning kabels maar dat laatste lijkt me sterk..
     
    robru vindt dit leuk.
  9. Honeybadger

    Honeybadger

    Lid geworden:
    11 mei 2016
    Berichten:
    889
    Thanks! Sindsdien vergeet ik de verwarming niet meer moet ik zeggen, ik was al meer dan blij dat de tc, de lamp en de verwarming alles hebben doorstaan. Geen ambitie om deze disco te herhalen ;)
    Het was een les en het was een goeie!!
     
  10. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Met grote waarschijnlijkheid heb ik deze nieuwe TC420 hier toch wel mee gesloopt. Na half uur ging het lampje op de voeding heel flauw branden. En stopte de LED ermee. Ik kan de TC420 nog alleen maar benaderen met de USB kabel, die levert meer spanning nu dan de 60 watt voeding.

    Als ik de voeding overigens direct op de LED aansluit werkt de voeding wel goed.
     
  11. Crash

    Crash Administrator Beheer

    Lid geworden:
    28 jul 2012
    Berichten:
    14.649
    Locatie:
    Purmerend
    Wat ik niet snap is vier draden op de input. Voor zover ik weet is die input (V- en V+) om een zwaardere voeding (boven de 8Amp) aan te sluiten met twee draden. Naast je USB aansluiting zit een ingang om een power adapter (onder 8Amp) aan te sluiten, vergelijkbaar met een laptop power adapter aansluiting. Zo op de foto ziet het eruit dat je een LED erop aangesloten hebt.

    V- en V+ Power input (hoger dan 8Amp)
    CH+ Power plus output voor SMD en RGB.
    CH1 RGB (Rood)
    CH2 RGB (Groen)
    CH3 RGB (Blauw)
    CH4 SMD (Wit ieder geval enkele kleur LED)
    CH5 SMD (Wit ieder geval enkele kleur LED)

    CH4 en 5 zijn dus twee kanalen voor enkele kleur LED (geen RGB), die je afzonderlijk kan instellen. Gecombineerd, zou je hierop ook een dual koud wit / warm wit op aan kunnen sluiten zie onderstaande schema;

    TC420-LED-timer-connection-diagram.jpg


    Bij een LED met enkele kleur, sluit je 1 draad op de CH+ aan en 1 draad op CH4 of 5.

    Op de RGB kanalen, kun je wel meerdere RGB LED aansluiten. Zelf heb ik de Kitelight versie en heb momenteel 3 rijen RGB erop en 2 rijen wit op CH4 en 1 rij wit op CH5.
     
    robru vindt dit leuk.
  12. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Naar aanleiding van de afbeelding in de post van @Crash vanmorgen nog even aan het ' rommelen' gegaan.

    Omdat ik gekozen heb voor Ultra White (7000k) en Neutral White (5000k) realiseerde ik mij dat ik eigenlijk maar 1 kanaal hoef te gebruiken en @tuinkabouter hiermee op het verkeerde hulpspoor zette, sorry hiervoor.

    ch1.png

    Daarna een basisschema in het programma Pled gemaakt en getest.

    pled.png

    En daarna alles geïnstalleerd in mijn 'proefbak'. Nu eerst maar eens een week of 2 zo laten draaien om veranderingen te kunnen zien.

    bak.png pl.png
     
    Laatst bewerkt: 13 jan 2018
  13. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    ik had ze juist op gescheiden kanalen gehouden zodat je kan "mengen" met de 2 kleuren
     
  14. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Ahhhh... is dat toch mogelijk... nou ja, gelukkig is het vrij simpel aan te passen.
     
  15. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    naja lijkt me wel als je 2 kleuren hebt.
    weet verder niet hoe de daytime is aangesloten mja zou wel moeten kunnen
     
  16. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Helemaal mee eens, dan kan ik een zachtere zonsopkomst- ondergang maken.

    ch1.png

    Dus blauw op CH1 verwijderen en plaatsen op CH2?
     
  17. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Dat durf ik niet te zeggen, daarvoor zou je vriend Google of de leverancier moeten raadplegen.
    Maar in principe is hier rood de + en die zit goed zo en kan je de overige 3 kabels aansluiten op de kanalen zoals je zelf wilt.

    Om safe te spelen kan je telkens 1 kabel los halen om te kijken wat er gebeurd met de verlichting, dan weet je welke kabel voor welke lamp is
     
  18. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Maar blauw zwart of groen is van een kanaal dus zou ze alle 3 uit proberen om en om, kijken wat er gebeurd
     
  19. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Op de verloopkabel zit een sticker waarop staat dat rood/groen + is, en zwart/blauw -
     
  20. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Oh.. is zeker ook een 2 polige stekker die eraan zit?
     
  21. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Correct! Kreeg er twee kabels bij, een M en V kabel.
    Van een van de kabels had ik de paren losgemaakt.

    vb.png
     
  22. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Das jammer, dan heb ik je dood gemaakt met een blije mus..
    sorry daarvoor
     
  23. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Dus mijn montage is wel goed?

    Dan had ik er zeker Red en Blue leds bij moeten nemen?
     
  24. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    3.565
    Locatie:
    alkmaar
    Jah als het werkt zit het goed denk ik zo.
    Je kan er altijd nog wat bij doen voor wat special effecten later
     
    robru vindt dit leuk.
  25. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    2.773
    Locatie:
    Hellendoorn
    Misschien heb je hem blij gemaakt met een dode mus?

    confused-smiley.png
     
    Ruben01 en robru vinden dit leuk.
  26. TS
    TS
    robru

    robru

    Lid geworden:
    28 dec 2017
    Berichten:
    986
    Locatie:
    Zwijndrecht, Zuid-Holland
    Een zeer duidelijk uitleg over de bediening van de TC420 met het programma Pled vond ik trouwens hier.