bodem veranderen


Lid geworden
16 jan 2019
Berichten
2.421
Beste lezers,

Ik heb nu licht grind in mijn aquarium, redelijk kleine grind. denk rond de 1mm. maar ik zou toch weer meer naar zwart willen gaan,

Nu heb ik zelf niet al te hoge bodem erin.

Kan ik zonder problemen zwart zand/grind ( hornbach) zag ik hele kleine zandkorrels. Er bij voegen ( dus erop gooien) uiteraard na schoonmaak.

Of adviseren jullie om de huidige bodem te verwijderen en nieuwe erin te plaatsen?

Ik zelf denk toevoegen het beste is aangezien ik al een klein laagje al heb en vanwege bacterie cultuur,

Ik hoor graag van jullie.
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
97.273
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
Dat gaat heel snel mengen denk ik en dat is vast niet de bedoeling. Daarbij kan bij verschil ik korrelformaat de bodem dichtslibben.
 

Bertus

AquaForum Donateur
Lid geworden
2 sep 2008
Berichten
51.465
Leeftijd
75
Locatie
Schiedam.
Ik zou het er gewoon op strooien, dan vermengt het vanzelf. Krijg je een mengeling. wat ook wel leuk staat.
 
TS
Ancistruz
Lid geworden
16 jan 2019
Berichten
2.421
Dat gaat heel snel mengen denk ik en dat is vast niet de bedoeling. Daarbij kan bij verschil ik korrelformaat de bodem dichtslibben.
zoals ik het lees raad jij het af?

Ik zou het er gewoon op strooien, dan vermengt het vanzelf. Krijg je een mengeling. wat ook wel leuk staat.
Bertus de man met de vele kennis van Bacteriën. schaad ik geen bacteriën dan?



Ik wil enkel de helft van mijn bak zwart hebben andere helft is helemaal beplant. dus die zie ik sws niet,
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
97.273
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
Ik zou het niet doen met het risico op dichtslibben als de grootte teveel verschilt.
 
Lid geworden
30 jan 2018
Berichten
4.967
Locatie
Hellevoetsluis
Het zand zal op termijn erdoorheen zakken en niet meer zichtbaar zijn, ik zou gewoon in fases de hele bodem vervangen en dan per keer 1/3de bodem vervangen.
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
97.273
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
Ik heb de bodem ook al een paar keer in een bak vervangen en dan in een keer en met een goed ingedraaid filter lukt dat vaak wel goed als je de eerste weken zuinig voert en het bestand niet teveel is.
En anders doe je het in 2 of 3x zoals Antje al aangeeft.
 
Lid geworden
16 dec 2013
Berichten
626
Zou het zeker niet doen, heel je bodem gaat dicht slaan hierdoor. Daarbij ligt na loop van tijd ook alles door elkaar.
Ik heb een ADA bodem in mij aquascape bak en daarboven op de "powder" variant en na een paar maanden komen ook mooi de grote korrels gewoon bovenop liggen.

Als je het gaat doen zou ik direct gewoon de bodem volledig vervangen.
 

Bertus

AquaForum Donateur
Lid geworden
2 sep 2008
Berichten
51.465
Leeftijd
75
Locatie
Schiedam.
Als jij zwart grint neemt, blijft dat er gewoon op liggen.
En behoud je de bacterie.

Dat dicht slibben heb je nu ook al ,hoor.

Gebeurt bij grint en zand. is fijn stof in je bak.


En wat maakt het uit , als het wat mengt. is mar een klein gedeelte.
 
TS
Ancistruz
Lid geworden
16 jan 2019
Berichten
2.421
Meningen zijn verdeeld. Geen idee. Twijfel is nee. Maar toch blijf ik twijfelen
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
97.273
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
Er zijn genoeg topics waar men het afraad om bodems te mengen of op elkaar te doen omdat je risico loop op dichtslibben.
 
Lid geworden
16 feb 2014
Berichten
5.300
Leeftijd
47
Locatie
Rheden
Als je niet wilt dat het gaat mengen zou ik het lichte grind eruit halen, op den duur gaat het ongetwijfeld mengen met elkaar, met name als je er een plantje uittrekt.

Het zwarte grind blijf alleen bovenop liggen als de korrel groter is dan het witte grind, en dan nog kan het soms naar boven komen met het schuiven van de plantjes.

Om frustratie te voorkomen gewoon alles vervangen, evt. in delen zoals eerder genoemd.
 

Bertus

AquaForum Donateur
Lid geworden
2 sep 2008
Berichten
51.465
Leeftijd
75
Locatie
Schiedam.
Dan moet hij zijn planten er ook uit halen.
Zou dat dan slim zijn.

Dat er genoeg topics zijn, ja natuurlijk. mar of het allemaal goed was?

Zand slibt ook dicht, als he fijn is. zit je al tegen stof aan.

Is er weinig voor nodig.
 
Lid geworden
20 feb 2016
Berichten
521
Locatie
Hoofddorp
Website
www.aquaforum.nl
Ik heb al bij 2 aquariums de bodem vervangen.
Deel voor deel.
Plaats een schot tot waar je de bodem gaat vervangen.
Zuig de bodem wel dmv een slang.
Vul de bodem weer en plaats de planten terug. Wacht 1 week en doe het andere deel.
Als je een goed ingedraaid filter heb moet dat goed komen.
Ik zou niet bodems gaan mengen dat ziet er 2 dagen mooi uit daarna is je effect weg.
Je zuigt de bodem toch ook af en toe schoon dan mengt het.
 

Bovenaan