Bruine alg?


Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Een hele goede avond forum leden! Ik heb dus sinds een week of 2 wat bruine puntjes zitten op de aquariumplanten.... ik heb het eraf geveegd en voelt niet slijmerig aan, eerder als zand...
Op de ruiten is het wel een beetje slijmerig maar is in eerste instantie niks te zien... nu is het zo dat er zand in mijn filter is gekomen toen ik de bodem erin legde (ivm stuiven).... ik heb een filter met 2 actieve kool sponzen. Kan het dat het zand soms mee gepompt wordt, het aquarium in en op de plantjes terecht komt! Kan iemand mij vertellen hoe bruine alg aanvoelt? Alvast bedankt
 

Hoogheid

AquaForum Donateur
Lid geworden
1 mrt 2018
Berichten
483
Leeftijd
30
Ik ben erg benieuwd naar de foto. Ik heb ook wel eens wat zand door het filter laten opzuigen omdat het water erg troebel was geworden omdat ik bezig was in de bak. Ik weet niet zo goed wat de invloed daarvan is dus ik heb het er weer uitgehaald. Voorkomen is beter dan genezen dacht ik toen. Ik lees ook dat je Actieve kool in je filter gebruikt. Waarom doe je dat? Actieve kool gebruik ik eigenlijk nooit. Alleen als ik antibiotica o.i.d. zou geven. Maar dat heb ik al jaren niet meer hoeven doen gelukkig.
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Ik ben erg benieuwd naar de foto. Ik heb ook wel eens wat zand door het filter laten opzuigen omdat het water erg troebel was geworden omdat ik bezig was in de bak. Ik weet niet zo goed wat de invloed daarvan is dus ik heb het er weer uitgehaald. Voorkomen is beter dan genezen dacht ik toen. Ik lees ook dat je Actieve kool in je filter gebruikt. Waarom doe je dat? Actieve kool gebruik ik eigenlijk nooit. Alleen als ik antibiotica o.i.d. zou geven. Maar dat heb ik al jaren niet meer hoeven doen gelukkig.
He zijnactieve kool sponzen maar de kool is na 3 keer uitspoelen al niet meer nuttig us het is nu een gewone spins...
 
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
7.693
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
In dat geval kan je eens kijken hoe je stroming staat. Dwarrelt er bodemsubstraat op? Of ligt er misschien vuil op de bodem? Mogelijk kan je bodem eens wat schoonzuigen? En daarna eens kijken hoe het verder gaat. Aan de foto te zien lijkt het mij dat het niet om bruin alg gaat.
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
In dat geval kan je eens kijken hoe je stroming staat. Dwarrelt er bodemsubstraat op? Of ligt er misschien vuil op de bodem? Mogelijk kan je bodem eens wat schoonzuigen? En daarna eens kijken hoe het verder gaat. Aan de foto te zien lijkt het mij dat het niet om bruin alg gaat.
Ik hebb op dit moment 4 corydoras op zand dus ht kan at die de boel opstruiven ;)
 

Hoogheid

AquaForum Donateur
Lid geworden
1 mrt 2018
Berichten
483
Leeftijd
30
Ik vermoed ook dat het een beetje zweefvuil is. De cory's helpen daar flink aan mee maar het kan ook zijn dat na verloop van tijd dit minder wordt als de bak wat meer ingedraaid en ingegroeid is. Verder ziet het plantje er gezond uit naar mijn idee. Kun je het er makkelijk vanaf wapperen?
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Ik vermoed ook dat het een beetje zweefvuil is. De cory's helpen daar flink aan mee maar het kan ook zijn dat na verloop van tijd dit minder wordt als de bak wat meer ingedraaid en ingegroeid is. Verder ziet het plantje er gezond uit naar mijn idee. Kun je het er makkelijk vanaf wapperen?
Je tikt het blaadje aan en het valt eraf... plantjes zien er gewoon gezond uit... hier en daar soms een beetje rotten maar die knip ik eruit!
 
Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
3.429
He zijnactieve kool sponzen maar de kool is na 3 keer uitspoelen al niet meer nuttig us het is nu een gewone spins...
Waar komt deze info vandaan? Bedoel je 3 keer onder kraan uitknijpen en koolspons werkt niet meer. Op zich kan kool verder geen kwaad maar dan iets toevoegen aan je water bijv. planten voeding is zonde geld.
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Waar komt deze info vandaan? Bedoel je 3 keer onder kraan uitknijpen en koolspons werkt niet meer. Op zich kan kool verder geen kwaad maar dan iets toevoegen aan je water bijv. planten voeding is zonde geld.
Nee niet 3 keer knijpen, als je hem gewoon 1 keer in de maand schoonmaakt en dat een aantal keer... daarom staat er dat in de gebruiksaanwijzing dat je de sponzen na 3 keer wassen (dus ongeveer 3 maanden ) moet vervangen omdat de actieve kool niet serkt meer dan... dus het is nu een gewone spons
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Ja dat is om je een nieuwe te verkopen maar ik denk dat je niet standaard kan stellen dat ze na 3 maanden zijn uitgewerkt. Sponzen hoef je eigenlijk nooit te vervangen maar men wil graag nieuwe verkopen ;)
Nee klopt maar ik heb hem inmiddels al bijna een jaar dus waarschijnlijk zullen ze wel niet meer zo optimaal werken als in het begin :)
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Na een jaar zal de koolspons wel niet meer werken als koolspons en meer als een gewone spons. Deze kun je net als de gewone sponzen af en toe licht uitspoelen en nieuwe kopen hoeft dus haast nooit.
Idd dat klopt, maar omdat er zand inzit en ik ze anders heel hard moet schrobben en dat wil ik absoluut niet, dus ovr een tijdje neem ik nieuwe sponzen omdat ze door het zand niet meer optimaal werken...
 

Hoogheid

AquaForum Donateur
Lid geworden
1 mrt 2018
Berichten
483
Leeftijd
30
Er zit zand in je spons? Dat kun je er toch uitknijpen/spoelen? Nou zijn sponzen ook niet het duurste onderdeel van een aquarium dus als je er een beter gevoel bij hebt om ze te vervangen kun je lekker je gang gaan. Houd er wel even rekening mee met het verversen van water als je die spons vervangt. Daar zitten veel goede bacteriën in. :) Fijn weekend!
 
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
1.579
Ik heb laatst hier een zwembad aan de praat geprobeerd te krijgen en kwam toen ook filterzand tegen in de constructie. Na drie uur klooien was ik er klaar mee. Eindstand is een zwembad filter/pomp die het nog niet naar behoren doet. :)
Haha sterker nog, filterzand wordt juist gemaakt om in een zwembad filter te werken (vandaar de naam) Dat wij het als bodem in onze aquarium gebruiken, waar het overigens ook prima geschikt voor is, is voor de fabrikant bijzaak.
 
TS
L
Lid geworden
15 dec 2019
Berichten
118
Leeftijd
19
Er zit zand in je spons? Dat kun je er toch uitknijpen/spoelen? Nou zijn sponzen ook niet het duurste onderdeel van een aquarium dus als je er een beter gevoel bij hebt om ze te vervangen kun je lekker je gang gaan. Houd er wel even rekening mee met het verversen van water als je die spons vervangt. Daar zitten veel goede bacteriën in. :) Fijn weekend!
Dankjewell!!! Ja ik weet nog niet wat ik doe ;)
 

Bovenaan