camallanus worm?!


Lid geworden
7 okt 2019
Berichten
6
Leeftijd
24
Goedeavond,

Ik zie net tot mijn schrik een soort wormpjes uit de anus van mijn 2 maanvissen... is dit de camallanus worm? Op de foto niet goed te zien maar het zijn witte/rode. Weet iemand hier raad mee? Ik las op dit forum iets van levamisol. Iemand daar ervaring mee?

Bij de rest van mijn vissen en mijn 2 borstelneuzen zie ik dit gelukkig niet.

Alvast bedankt :)
489B7BDD-B8BA-4022-B972-8EF864EFC0FC.jpeg3850B2C8-FD4C-4F37-9173-2E5EEED56982.jpegC96F44D2-CBB4-4E4F-8B7C-01574E91831B.jpeg
 
Lid geworden
8 okt 2015
Berichten
2.339
Locatie
Krimpen aan den IJssel
Ik zie niet de specifieke rode uitstekende wormen. Ik zie wel van alles, waaronder de darmwand die er ook uit komt volgens mij.

Ik vermoed eerder dat het nematoden zijn, maar dan wel in een hele ernstige mate, waarbij ik denk dat er inwendig al de nodige darm ontstekingen zitten. Vaak is dit niet de enige vis dan. Of er nu flagellaten huizen is zo niet te beoordelen en ik weet niet hoe veel dat voorkomt bij een maanvis, zo 1 2 3.

Het mooiste is onder de microscoop bekijken om helemaal zeker te zijn en daarna de complete bak te behandelen conform de bijsluiter van het medicijn
 
TS
L
Lid geworden
7 okt 2019
Berichten
6
Leeftijd
24
@sschot op de foto inderdaad niet goed te zien. Maar er zitten ook rode uitstekels bij.

als het nematoden zou zijn. Is dit ook te behandelen met levamisol? Want dat is een worm kuur?
 
Lid geworden
8 okt 2015
Berichten
2.339
Locatie
Krimpen aan den IJssel
Als het wel echt de camallanus is, dan werkt Dactycid van Colombo goed, is mijn ervaring.

Als het nematoden zijn, dan kan je gebruik maken van Sera pro of Manaus medicatie, die doen het beide goed.

Volgens mij werkt levamisol voor beide, maar daar moet je aan kunnen komen en de juiste dosering bepalen, maar is denk ik ook een prima aanpak.
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 feb 2011
Berichten
96.689
Leeftijd
54
Locatie
Groningen
Levamisole wordt niet meer zomaar gegeven tegenwoordig. Of je moet een DA hebben die je goed kent maar normaliter lukt dat tegenwoordig niet meer.
Is wel een erg goed middel moet ik zeggen tegen wormen.
 
TS
L
Lid geworden
7 okt 2019
Berichten
6
Leeftijd
24
Bedankt voor jullie reacties.

mijn dierenarts wilde mij helaas geen levamisole meegeven. Ik ben naar een aquarium specialist gegaan en die heeft mij bilocil meegegeven. (Zie foto) dit is een kuur van 7 dagen. 1ste, 3de en 5de dag toevoegen, 9 ml op 180 liter. 7de dag 50% water verversen.

de 2de dag is 1 maanvis helaas overleden. Het leek wel of deze een bloeding had gehad. Echt vel rood bij de anus. Mijn 2de maanvis leeft gelukkig nog wel. Wel deed die een beetje raar na het toevoegen van de medicatie. Het is nu dag 6 en ik mag morgen mijn water gaan verversen. De rode worpjes zijn zo goed als weg. Ik zie er nog 1 a 2 maar vraag me af of deze niet gewoon dood zijn? Wel hanger er een soort van witte sliert uit zijn anus. Het lijkt meer op een darm dan ontlasting... (zie foto)

verder is mijn water temperatuur 25 graden.
heb ik mijn verlichting uit staan en extra beluchting aan vanwege de medicatie.
C8EF6BB4-8569-4F49-ABBD-3905BE61ABD7.jpeg778CFBB4-700C-4CFD-81E5-A0905F93DA5F.jpeg
 
Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
2.753
Hstukje wit is inderdaad darm. Wellicht is deze geifecteerd/onstoken door de wormen.

Je hebt het verkeerde product mee gekregen. Bilocil is voor ander soorten wormen. met name kieuw en huidworm.

Je had deze moeten hebben/gebruiken. Dit is op basis van levimasol.


Nu je toch geen wormen meer zie hangen zou ik even afwachten maar normaal poepen ze die met juiste medicatie binnen een dag uit. Het zou nog wat ellende kunnen zijn die nu uit de eitjes komen.

Als darmen te ernstig aan getast zijn zal vis zieker worden. Dit zie je vanzelf. Eet de vis nog wel?

Zou voor nu de medicatie eruit gaan filteren en voorlopig even flink verversen en hopen dat de maan toch opknapt. Afhevelen al waaierend boven bodem.
 
TS
L
Lid geworden
7 okt 2019
Berichten
6
Leeftijd
24
Bedankt voor je bericht @michelle1

wat raar dat ze mij het verkeerde medicijn hebben meegegeven. Ik zag net dat de“darm” weg is maar er hangen weer rode wormpjes :( . Ik heb het medicijn meteen besteld en komt morgen binnen. Dan kan ik dit morgen middag gaan toevoegen.

ik zal vanmiddag meteen mijn water gaan verversen en mijn kool enz weer toevoegen.

zal ik de winkel waarvan ik dit product heb meegekregen een berichtje doen? Aangezien ik het wel apart vind dat ze mij de verkeerde meegeven.
 
Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
2.753
Ik weet natuurlijk niet wat je verteld heb tegen de winkel. Als je heb gezegd hebben last van wormen is het lastig maar als je heb gezegd trosjes uit poepert camelanus zou ik het zeker melden. Het zijn dure flesjes en is toch wel een groffe fout. Vooral als het een aquarium specialist is. Zou er niet veel vertrouwen meer in hebben.

1 maan al dood en ik weet niet of deze het nog gaat redden. Krijgt nu onnodig 2 kuren te verzetten en inmiddels zullen de wormen al meer beschadigd hebben in de darm. Duimen dat hij er boven op komt!!

Vandaag verversen en kool, morgen voordat je toevoeg zou ik nog een grote verversing doen.

Succes
 
Lid geworden
8 okt 2015
Berichten
2.339
Locatie
Krimpen aan den IJssel
Ik zou als dat niet echt een probleem is een grotere verversing doen, zeker omdat je gaat/moet overstappen op een tweede kuur. Bij het vullen wel zorgen dat de temperatuur ongeveer gelijk is. En inderdaad nog 1 dagje even over kool filteren, want twee medicaties door elkaar is niet echt een fijne combo.

Ik zou zeker wel het gesprek aangaan met de specialist, en vooral kijken waarom zij dit middel hebben gegeven. Als ze dan zelf gaan inzien dat ze het niet juist gedaan hebben, willen ze je mogelijk wel tegemoet komen.

Toen ik Colombo gebruikte, zag ik binnen zeer korte tijd de rode wormen naar buiten komen, dus ik denk dat je dit bij de medicatie van Manaus ook zou moeten zien. De grote vraag is natuurlijk wel, hoe ver is de darmwand reeds beschadigd, ontstoken en kan de vis dit nog herstellen, maar dat kan alleen de tijd leren.

Vanwege de besmetting kan je eigenlijk niet zonder behandeling, dus of de maan het trekt of niet, voor het vrijwaren van je bak zal je toch moeten behandelen.

Succes
 
TS
L
Lid geworden
7 okt 2019
Berichten
6
Leeftijd
24
De aquarium specialist wist dat het om rode wormpjes uit de anus ging. Foto laten zien en vermeld.... en wist zelfs te noemen wat dit was... gevalletje verkeerde meegegeven? Heb net erover gebeld en ze gaan me vandaag terug bellen erover.

als ik het goed begrijp. 50% verversen vandaag en kool weer toevoegen. En morgen avond beginnen met de goede medicatie. Zou ik nog easylife filtermedia toevoegen vandaag? Dit verwijderd nog eens extra de medicijn resten en geeft vitamines enz.
 
Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
2.753
Ik zou inderdaad vandaag 50% verversen en kool erin doe en morgen volgens gebruiksaanwijzing 80%, ook voor het geval je kool al (deels) verzadigd is.

Zou geen easy life doen als dit help om medicatie eruit te halen want als je weer ga toevoegen is het wel handig dat de levimacil niet door de easy life zijn werk niet goed doet.

Dan wel erg slordig van LFS. Misschien hadden ze de levimicil niet in huis en dachten nou ja wormen middeltje is wormen middeltje. Het verschil zit in het werkzame stofje. Het blijkt dus wel als je nog gewoon wormen uit kont zie hangen. Laat je niet gek maken dat je volgende week moet herhalen ofzo. Is gewoon niet het goede kuurtje!!! Manuas heeft niet voor niets voor verschillende wormen verschillende kuurtjes. Je gaat ook geen insuline spuiten bij griep daar heb je de griepspuit weer voor.

Na een kuurtje is vitamine (kan ook op voer) wel aan te raden. Heb je diverse vormen van voor in je aquarium of op voer. Maakt vis weer sterk van binnen. Medicatie dood de oorzaak maar vis moet zelf verder genezen en aan sterken.

Succes en up date leuk hoe het met de maan vergaat.
 

Bovenaan