Co2 niet stabiel

Discussie in 'CO2 apparatuur' gestart door MenM, 13 apr 2019.

 1. MenM

  MenM

  Lid geworden:
  24 feb 2019
  Berichten:
  209
  Sinds enige tijd hebben wij een co2 systeem. We hebben de pro-elite van co2art.

  Aangezien we het systeem op 2 aquaria wilden gebruiken, hebben we juist voor dit systeem gekozen, omdat dit systeem veilig was, erg nauwkeurig zou zijn, en standaard was uitgerust voor meerdere uitgangen.

  Voor onze 120ltr bak hebben we een bazooka gekocht, voor onze nano cube wilden we een glazen diffuser gebruiken. Vanaf het begin kregen we het systeem ook op de aanbevolen werkdruk, niet stabiel. Als we een aantal bellen in stelden, bijvoorbeeld 60 en 25, dan was het de volgende dag 44 en 18, of 26 en 9.

  Volgens de leverancier lag het aan het feit dat we verdelers gebruikten die een verschillende werkdruk nodig hadden. Dat gaf hier lichte irritatie, omdat dat niet bij de informatie stond, en we dus extra geld uit moesten geven, plus extra verzendkosten. Maar, gedaan.

  Nu draaien we met 2 bazooka's en nog steeds krijgen we het niet stabiel.

  We zijn, o.a. Door informatie in een ander draadje, nog net de werkdruk gaan spelen, maar weer geen succes. We hebben de 2 slangen omgedraaid, omdat beide uitgangen een verschillende druk lijken te leveren. Ook dat had geen succes.

  Gisteren de rest van de dag stabiel op 63 en 38, net gemeten op 26 en 4. Uiteraard zijn we niet heel gelukkig hiermee (onze bio co2 is aanzienlijk stabieler dan dit) en we vragen ons af of er hier mensen zijn die eenzelfde ervaring hebben of kennen.

  Als we er niet uitkomen dan melden we ons uiteraard weer bij de leverancier, maar gezien dat dat de vorige keer alleen maar meer kosten opleverde, wilde ik het hier ook eens neerleggen

  Alvast bedankt voor het meedenken.
   
 2. willem666

  willem666

  Lid geworden:
  18 okt 2015
  Berichten:
  1.343
  Speciaal antwoord van co2-art... :rolleyes:
  ;)

  Ik heb geen ervaring met de pro-elite maar ik dacht toch ook dat die een goede reputatie hadden.
  Ik heb wel ervaring met meerdere bakken op één systeem. En een verschil in de (door de diffuser gevraagde) werkdruk heeft bij mijn weten geen effect op de stabiliteit.
  De werkdruk moet inderdaad iets hoger staan wanneer je meerdere diffusers aansluit, dat kan aanvankelijk een beetje zoeken zijn, het initiële afregelen deed ik gespreid over een paar dagen. Ik blijf de werkdruk dan geleidelijk opvoeren bij het instellen totdat het stabiel opstart na een pauze.


  Ter illustratie:
  Ik gebruik op één van mijn reducers twee inline atomisers van JBL en een aquario NEO-diffuser. Eén atomiser staat op 90 BPM, de andere op 120BPM en de neo-diffuser op 150 BPM.
  En dit zonder merkbare schommelingen.
  Daarvoor gebruikte ik op dit systeem lange tijd de twee JBL in combinatie met een mini-diffuser (aquario neo) op een nano-bakje, ingesteld op 6 BPM.
  Dus er zat een gigantisch verschil op vlak van de BPM:
  Eén JBL gaf 200 bellen, de tweede 120 terwijl de kleine neo diffuser maar 6 bellen per minuut gaf!
  Daar was er dus veel minder foutmarge: de bewoners in de nano zouden snel vergassen bij pakweg 10 a 15 BPM.
  Ik denk dat deze setup anderhalf jaar stabiel heeft gedraaid...

  Op mijn tweede systeem heb ik drie bakjes aangesloten: eentje met een aquario NEO-diffuser, één bak heeft een bazooka en op de derde bak gebruik ik een (goedkope) inox diffuser van aliexpress.
  Dat gaat ook al tijden goed eigenlijk...
  Dus ik vind het verhaal "probleem door verschillende werkdruk" niet echt overtuigend. Het kan alleszins, ook met verschillende werkdruk, dat zie ik hier elke dag.

  Je gebruikt dus de standaard, reeds gemonteerde, naaldventielen? En zit daar rechtstreeks een bellenteller op aangesloten?
  Misschien kan je een foto plaatsen?

  De schommeling is dus telkens een verlaging van de bellen als ik het goed begrijp?
  Dan zou ik toch geneigd zijn om de werkdruk nog wat op te schroeven....
   
 3. ropje

  ropje

  Lid geworden:
  17 mrt 2019
  Berichten:
  106
  heb je per slang een terugslagklep ertussen enzo ja zijn die van hetzelfde type.niet dat er eentje bijzit die niet goed functioneert.is zomaar een idee,ik heb een stalen ventiel die opent pas bij 0,4 bar
   
  Laatst bewerkt: 13 apr 2019
 4. Cornelius

  Cornelius

  Lid geworden:
  16 feb 2017
  Berichten:
  1.629
  Locatie:
  Wateringen
  Ik probeer ook even mee te denken;

  Heb je wel de juiste procedure gevolgd om de regulator aan te sluiten?
  Men wil wel eens vergeten om eerst spanning op het magneetventiel te zetten, vervolgens het naaldventiel geheel open te draaien; dan pas de CO2 fles volledig open te draaien
  en vervolgens het naaldventiel terug dicht te draaien.
   
 5. TS
  TS
  MenM

  MenM

  Lid geworden:
  24 feb 2019
  Berichten:
  209
  Wij gebruiken het systeem volledig zoals van co2art gekocht, en volledig op elkaar afgestemd.

  Of de aantallen bellen alleen omlaag gingen? Goede vraag, ik dacht soms ook omhoog, een volgende dag, en ja, altijd gerekend nadat het systeem op druk is. Maar, ik durf het niet met zekerheid te, zeggen Ik heb niet alle metingen vastgelegd. Dat zal ik nu wel gaan doen.

  De terugslagkleppen zijn het enige wat we zelf hebben toegevoegd. Metalen terugslagkleppen, ook vanaf 0,4 tot 8 bar.

  De werkdruk die geadviseerd wordt voor 2 bazooka's is tussen de 40 en 60 psi. We hebben het geprobeerd op 50 psi, maar dan is het naaldventiel bijna dicht. We hebben het lang geprobeerd op 45 psi, beter maar niet stabiel, loopt vooral terug in aantal. We hebben het geprobeerd op 40, en sinds gisteren op 36 psi. Dat omdat ik iets las over dat het mogelijk stabieler zou zijn als het naaldventiel niet bijna dicht zou staan.
  Was het proberen waard dacht ik.

  Maar tot nu toe nog geen succes dus.

  We hebben gedacht dat het lage bellenaantal misschien een probleem zou kunnen zijn, maar volgens hen is het geschikt voor aquaria van heel klein tot heel groot.

  We hebben een standaard 2kg hervulbare fles.

  IMG_20190413_154226.jpg
   
 6. TS
  TS
  MenM

  MenM

  Lid geworden:
  24 feb 2019
  Berichten:
  209
  Dat weet ik niet, ik ga het straks aan Marco voorleggen wanneer hij thuiskomt :)
   
 7. willem666

  willem666

  Lid geworden:
  18 okt 2015
  Berichten:
  1.343
  Er zitten vermoedelijk ook al terugslagkleppen in de bellentellers maar dan nog: ik gebruik er ook twee per lijn. En ik gebruik er uit plastiek en rvs op hetzelfde systeem dus dat lijkt me niet perse een probleem.

  Ik denk dat je de werkdruk eigenlijk moet verhogen, niet verlagen. Heb je al geprobeerd op 60?
  Je zegt dat het naaldventiel bijna dicht staat bij 50psi maar het kan goed zijn dat de bps op dag twee teruggelopen is, want dat doet hij nu ook al, toch?
  Dus dan kan je op dag twee het naaldventiel bij regelen terwijl je de werkdruk hetzelfde laat.
  Dan staat je naaldventiel al wat meer open... ;)

  Wanneer je aanpassingen doet heeft het systeem altijd wat tijd nodig om die te "verwerken".
  En eigenlijk kan je de impact van de wijzigingen pas de dag erna (bij het opstarten van het systeem na een lange pauze) correct inschatten. Dus elke dag een beetje 'tweaken' tot het stabiliseert.
  Ik denk dat het zeker moet lukken, het lijkt me alleszins een degelijk systeem en het is er toch voor gemaakt dacht ik?
   
 8. TS
  TS
  MenM

  MenM

  Lid geworden:
  24 feb 2019
  Berichten:
  209
  Ok, blij met een plan van aanpak :)
  We gaan straks de hoogte in met de werkdruk, standen noteren, en per dag bijstellen. Ik hoop echt dat we op een stabiele situatie uit gaan komen.
  Dan nemen we sowieso als dat nog niet goed was, ook de volgorde met aansluiten mee zeg maar.


  We hebben vrij goed rondgekeken vantevoren en dan hoop je eigenlijk dat alles vanzelf goed gaat :)

  Maar, nieuwe poging: Iets met nieuwe ronden en nieuwe kansen :)

  Alvast bedankt.
   
 9. TS
  TS
  MenM

  MenM

  Lid geworden:
  24 feb 2019
  Berichten:
  209
  Hai,

  We hebben het hier overlegd, en vragen ons af waarvoor deze werkwijze noodzakelijk is. Het komt niet overeen met de installatie-instructie van co2art. Bovendien, als ik me probeer voor te stellen wat er dan gebeurt, blaas je een enorme hoeveelheid co2 het aquarium in, waarna je het terug gaat regelen?
   
 10. ropje

  ropje

  Lid geworden:
  17 mrt 2019
  Berichten:
  106
  bij mijn regelaar moet ik eerst de werkdruk dichtdraaien,dan de fles openen,dan rustig de werkdruk instellen en dan pas het naaldventiel openen.dat is ook de zelfde volgorde zoals het mij geleerd is bij co2 lassen.ik denk dat hun adviseren om het naald vetiel open te zetten,omdat mensen nogwel eens vergeten de werkdruk te sluiten en als je dan de fles opendraait bestaat de kans dat je het membraam van de regelaar beschadigd
   
 11. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.039
  Locatie:
  Groningen
  Ik moet toegeven dat ik al die handelingen nooit uitvoer zoals boven is beschreven. Als ik een nieuwe fles erop zet dan staat alles nog als tevoren en hoef ik enkel de grote knop van de fles open te draaien en gaan met de banaan:D
   
  MenM vindt dit leuk.
 12. ropje

  ropje

  Lid geworden:
  17 mrt 2019
  Berichten:
  106
  dat kan ook goed gaan,maar voor die ene keer dat het fout kan gaan volg ik maar de procedure ,kan geen kwaad.en dan weet ik zeker dat het goed gaat
   
 13. TS
  TS
  MenM

  MenM

  Lid geworden:
  24 feb 2019
  Berichten:
  209
  Ok dank je, wij hebben het inderdaad gedaan zoals jij hier aangeeft. En Marco doet het inderdaad ook zo bij het co2 lassen :)
   
 14. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.039
  Locatie:
  Groningen

  Ik heb de setjes gebruikt gekocht dus zonder gebruiksaanwijzing erbij. Maar wat kan er misgaan als je niet deze volgorde aanhoudt en zo de drukregelaar weer op de fles zet en de fles helemaal opendraait?
   
 15. ropje

  ropje

  Lid geworden:
  17 mrt 2019
  Berichten:
  106
  het ergste wat kan gebeuren,let wel kan gebeuren is dat het membraam in de regelaar defect raakt door de plotselinge toename van de druk.en als je dan een regelaar hebt die je niet kunt reviseren dan kun je hem weggooien,en daarom houd ik voor de zekerheid maar gewoon de volgorde aan