Wat is er nieuw

De gevaren of voordelen van AI binnen onze hobby

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
127,098
Leeftijd
59
Locatie
Groningen
Beste leden,
Tegenwoordig hoor je heel veel over AI en de een is er blij mee en de ander weer niet. Zoals alles heeft hetnatuurlijk ook voordelen maar ook nadelen en wellicht gevaren binnen onze hobby.
Vaak lees ik al dat men via Chatgpt info heeft gezocht.
Nu willen we graag weten hoe jullie tegenover AI binnen onze hobby staan en dan kun je toelichten wat volgens jou de voor en nadelen zijn en wellicht zelfs de gevaren hiervan.
In de onderstaande link kun je al iets erover lezen op Aquainfo.
https://aquainfo.nl/de-kansen-en-gevaren-van-ai-voor-de-aquariumhobby/

Laat weten wat jullie van deze ontwikkeling binnen de hobby vinden en discussieer met respect. Veel plezier met deze Experts Uitgedaagd.
 
AI is leuk voor inspiratie, maar mensen moeten altijd zelf blijven nadenken. Het is maar de vraag of die AI getraind is met juiste of met de verkeerde informatie. Ik zou er zelf iig niet blind op vertrouwen.

Toevallig heb ik laatst chatgpt eens gevraagd om een layout te maken voor een paartje woestijngrondels. Wat daar uit kwam sloeg helemaal nergens op.
 
Nou ik gebruik zaken als chatgpt niet en heb ook niet zoveel met al die moderne snufjes. Ik zoek liever de info op bekende fora en sites.
 
AI ofwel Almost Intelligent staat nog in de kinderschoenen echter zie ik dat elders er al veel discussies ontstaan waarbij mensen keihard zeggen: "Chatgpt zegt dat het XYZ is dus ik geloof jou niet."
Ook zijn de AI tools zeer makkelijk te manipuleren door ze verkeerde informatie te voeden en dit hoeft zeker niet op grote schaal te gebeuren en is vrij makkelijk.
Op bijvoorbeeld X zie je dat een behoorlijk grote groep GROK gebruikt om posts te "factchecken" maar de informatie is veelal op vage bronnen gebaseerd met weer verkeerde informatie als gevolg.
Ander voorbeeld is de AI gegenereerde "foto's" en "video's" waarbij ik zie dat een kat bijvoorbeeld 6 poten heeft maar velen het als bewijs voor bepaalde geopolitieke situaties zien.

Het grootste gevaar zit precies op dat punt: bepaalde leeftijdsgroepen kunnen niet meer kritisch denken en geloven "AI" boven mensen met misschien decennia lange praktische ervaring.

Als hulpmiddel zie ik inderdaad toepassingen maar voordat dit daadwerkelijk betrouwbaar is zal de hype er eerst af moeten zijn.
Voor nu is AI hetzelfde als slimme apparaten namelijk voor het grootste deel een verkoop praatje waar velen intrappen.



(Disclaimer: Nee ik ga niet in op geopolitieke situaties dit was puur even als een voorbeeld bedoeld)
 
Als ik dit zo lees dan is het deels te vergelijken met de gewone internet info want ook daar is niet alles correct. Goed blijven nadenken en verder kijken dan je neus lang is dat is dus wel belangrijk.
Men gaat binnen onze hobby in Amerika soms heel anders om met zaken en als je dat soort info vindt dan kun je soms de plank misslaan denk ik.
Tja voor mij had die AI dus niet gehoeven en elke verandering is geen verbetering maar dat is mijn visie.
 
Als ik dit zo lees dan is het deels te vergelijken met de gewone internet info want ook daar is niet alles correct. Goed blijven nadenken en verder kijken dan je neus lang is dat is dus wel belangrijk.
Ja helemaal mee eens. Sommige info kan wel nuttig zijn, maar AI is niet onfeilbaar foutloos. Het moet juist getraind worden. Daarom altijd zelf blijven denken. Wellicht dat het over een paar jaar wat meer volwassen is en beter functioneert👍
 
Ik blijf erbij dat een mens zelf altijd scherp en kritisch moet blijven.

Ik kom nog uit de tijd van Altavista, Yahoo, Ilse.

En daarbij kreeg ik op school ook nog les is het op de juiste manier gebruiken van die zoekmachines.
Ze waren nog heel erg lomp. Dus om geen waslijsten met onzin te krijgen moest je jou zoekterm aankleden met allerlei termen met + en - en “” en etc.

Later zijn de zoekmachines steeds ‘slimmer’ geworden. Althans dat wordt gedacht. Veel resultaten zijn beinvloed door commercie, of door al dan niet politiek getinte stromingen.
Daar moet je dus ook nog steeds waakzaam op zijn. En nog steeds ben jezelf de getoonde resultaten kritisch aan beoordelen.

Nu gaan we een stap verder. En hebben we AI. ** Eigenlijk heel raar, omdat wij mensen de hoogste vorm van intelligentie (zouden moeten) hebben.
Echter zijn we ook de enige diervorm die door zijn intelligentie in staat is zichzelf te vernietigen.**
Dat een soort van intelligent zou moeten zijn. Het gevaar is, en dat wordt al door velen gedaan. Is dat wij onze eigen intelligentie niet meer gebruiken. En alles van die AI voor waar aannemen. En ook AI heeft een progammering achter zich. Waardoor je bepaalde richtingen in geduwd kan worden.
De mindere (soms wel betere) informatie wordt dan buiten beschouwing gelaten. Massa is Kassa, dus dat gaan we volgen.

Het is zelfs al zo erg, dat halve fora en art websites al vol staan met AI genereerde rommel. Dat je van creativiteit in mijn ogen niet meer mag spreken.

De mens is een uniek schepsel. En zou heel goed in staat moeten zijn om zijn eigen mening, besluiten, en informatie te kunnen opzoeken en delen.
En het is zonde om dat zomaar volledig uit handen te geven.

In het verkeer zie je dat ook al. Die auto’s die een hoop automatisch doen.
Waarom ga je achter een vrachtwagen eerst remmen, en dan inhalen?? Als er niets naast je zit??
Omdat die bestuurder lekker met zijn smartphone op AI bezig is. De auto remt zelf plots af, wegens de afstand radar. ‘Bestuurder’ wordt wakker, waarom stopt de auto nou. O kijkt uit zijn vooruit. Een vrachtwagen. Laten we maar gaan inhalen.
Blijf gewoon met autorijden bezig, dan hoef je niet te remmen, je kijkt op tijd en kan vloeiend inhalen.
Waarom moet alles wat wij prima zelf ‘horen’ te kunnen uit handen worden genomen door intelligente functies??

Uiteindelijk sterven de weinige hersencellen die we nog hebben helemaal af, omdat we ze niet meer gebruiken. Is dat intelligent??

Dus wat vind ik ervan.

AI mits in specifieke toepassingen (oa onderzoek, wetenschap) kan heel nuttig zijn. En daar blinkt het ook uit.

Dat het massaal onder consumenten wordt uitgerold zonder transparantie vind ik veel kwalijker. En vooral dat alles maar klakkeloos voor waar en echt aangenomen wordt.
En ik vind dat er duidelijk aangegeven moet worden of iets van de auteur zelf komt, of dat het door een AI is gemaakt.


EDIT:

Ik vind deze video erg interessant. En dit geeft ook heel goed aan hoe ik er over denk.

 
Laatst bewerkt:
Normaal gebruik van dag tot dag
Ik sta een beetje dubbel in het gebruik van AI voor van alles en nog wat. Ik zie dat het soms hele mooie toepassingen kan hebben en soms dat de AI bronnen gebruikt waar ik vraagtekens bij zet. Voor redelijk gangbare onderwerpen waar veel goede informatie over te vinden is, kan AI mooi klinkende teksten produceren. Voor goede antwoorden moet je echter wat meer moeite doen. Een zogenaamde prompt schrijven waarin je de AI verteld wie hij is (specialist op het gebied van aquariums?), op welk niveau hij functioneert (expert), voor wie hij schrijft (beginner?) etc etc.

Kan een AI helpen? Soms wel, een chatbot is prima in staat om telefoonnummers, adresgegevens of simpele antwoorden te geven. Speciaal getrainde chatbots worden wel steeds beter. Ik werk in de verzekeringen. Als test mocht ik de chatbot van een verzekeraar testen. Een vraag over de voorwaarden van een Constructie All Risk verzekering, afgekort CAR, werd keurig beantwoord met info over een autoverzekering. Na wat training krijg je echt wel heel accurate antwoorden uit deze AI.....maar niet uit de generieke online versies.

Gebruik specifiek voor AquaInfo
Voor de AquaInfo website maak ik veelvuldig gebruik van AI. Zoals ik in het artikel ook al aangeef moet dat wel zorgvuldig gebeuren. Ik vraag niet aan ChatGPT om een soortbeschrijving te maken. Daar is die namelijk helemaal niet geschikt voor.

Ik gebruik een speciale AI tool wat gebruikt kan worden door studenten en onderzoekers om informatie te uploaden en uit die gegevens de informatie te distilleren. Met een uitgebreide opdracht (prompt) vertel ik de AI wie hij is, hoe hij moet schrijven, op welk niveau etc etc etc. Daarna stel ik gericht vragen aan de AI over alleen de informatie die ik heb toegevoegd. Aan de hand van de antwoorden komen er soms zaken naar boven die normaal gesproken lastig te vinden zijn in de informatie. Daar kun je dan weer gericht een vraag over stellen en zo de soms ingewikkeld opgeschreven informatie, op eenvoudigere wijze verwoorden.

Is de beschrijving dan helemaal perfect? Nee, en dat zal het ook nooit zijn. We blijven afhankelijk van de al beschikbare informatie, onze eigen kennis en ervaring om de antwoorden te filteren.

Zorgen
Ik maak me wel zorgen om de toekomst. Een AI wordt getraind op de online beschikbare informatie. Als de AI de taak overneemt van websites zoals AquaInfo, wat voor nut heeft AquaInfo dan nog? Maar waar haalt de AI dan zijn informatie vandaan? Zoals het nu gaat, kijkt de AI alleen naar simpele, korte antwoorden om daar een antwoord van te fabriceren......waar Google search nog enigzins keek naar kwaliteit van de artikelen, heb ik het idee dat AI dat niet of nauwelijks doet.
 
Voor het opvragen van informantie merk ik (ook voor werk (IT) gerelateerde zaken) dat het toch redelijk vaak met verouderde informatie terugkomt en dat een google zoekopdracht met zoekopdracht gerelateerde parameters toch beter werkt. Maar ook hier, alles wordt door de mens gevult en door AI geindexeerd uiteindelijk, dus inhoudelijk gezien loopt AI een stukje achter, is maar de vraag of er rekening gehouden wordt dat nieuwe inzichten de oude ook daadwerkelijk gaan updaten/vervangen.

Gaat AI een website vervangen, nee, dit zal nooit gebeuren, simpelweg omdat AI in veel gevallen juist gevoed wordt door websites. Gaan AI ontwikkelaars hier problemen mee krijgen? Vermoedelijk wel, copyright rechtzaken zullen uiteindelijk volgen waarbij de leverancier moet kunnen aantonen dat dat wat wordt uitgespuugd niet gekopieerd is.

Denk dat veel mensen AI zien als een opzichzelfstaand iets wat zelf keuzes maakt, maar al dat is uitgeprogrammeerd met als dit doe dan dit en anders dat.
Ook om die redenen kan het repeterende taken relatief makkelijk overnemen en dat zal dan de komende decennia ook wel gebeuren waardoor er de nodige beroepen zullen verdwijnen.

Ga ik een website maken waarbij ik zeg dat een orka in een viskom past en krijg een topranking in Google search/bing etc dan vermoed ik dat AI binnenkort hetzelfde uitspuugt.
 
Gaat AI een website vervangen, nee, dit zal nooit gebeuren, simpelweg omdat AI in veel gevallen juist gevoed wordt door websites
Aha, dus als ik hier post dat een Gup 150cm wordt dan gaat dat misschien weer door via de AI?
 
Die kans heb je er inderdaad inzitten, omdat AI gevoed wordt door veel zaken en niet alles afgewogen wordt op wat waarheid is of niet en uiteindelijk ook dit fora geindexeerd zal worden (wat andere zogenaamde crawlers al doen van de zoekmachines)
 
Tja AI was al niet mn ding maar als dat ook vrij onbetrouwbaar is dan laat ik dat aan me voorbij gaan.
 
Ik zou echt niet weten waar ik AI voor het aquarium zou kunnen gebruiken.
 
Ik zou echt niet weten waar ik AI voor het aquarium zou kunnen gebruiken.

Beginnersvragen op GROK (AI van X/twitter) geeft best wel redelijk goede antwoorden.
Zo gaan piranha's en corydora's sterbai niet goed samen en is het beter om Piranha's als een species only aquarium te houden want ze zullen de corydoras op eten.

Op de vraag hoe begin je met een aquarium is er aandacht voor alle belangrijke punten zoals het waterpas zetten, 4 tot 6 weken indraaien tot er geen nh3 en no2 meetbaar meer zijn etc.

De bronnen die er voor gebruikt werden waren ook redelijk te noemen echter hier zaten zowel reddit, forums als wetenschappelijke onderzoeken bij.

Gevorderde vragen heb ik er nog niet echt op geprobeerd maar ik denk dat vooral beginners er wat vlotter gebruik van zouden kunnen maken.
 
Misschien met de vraag kan een jonge Orca in mijn 60cm bak? :DD ;))

Screenshot_20250517_171215_Chrome.jpg
 
Nu 5 man een topic laten openen over dat het wel kan en past en morgen kijken of we een ander antwoord krijgen?

In dit geval gebruikte die geen bronnen maar de "intelligentie"
Grote van Orca - grote van aquarium = past niet.
 
Dat triggert mij om een topic te maken over het houden van baby orca's van 5cm, ook al bestaan die niet zo klein :DD
 
AI lijkt wel een copieermachine als ik het allemaal goed begrijp die overal info vandaan haalt. Maar ja wat klopt dat weet de AI niet.
 
Zo kun je het wel beschrijven @jessicapilon
AI doorzoekt heel veel informatie, sorteert dit op volgorde van hoe belangrijk/populair het is en gooit er dan een samenvatting van die informatie uit.
 
Maar ja wat gebruikt AI dan van alle info want hoe weet AI wat er in de samenvatting moet komen te staan?
 
Maar ja wat gebruikt AI dan van alle info want hoe weet AI wat er in de samenvatting moet komen te staan?

Neem bijvoorbeeld informatie uit reddit posts, een post met 1000 upvotes (likes) heeft meer "gewicht" dan een post met 2 upvotes.
Uiteraard is 1 bron geen bron en zullen er dus meerdere bronnen gelijke informatie moeten hebben om tot "goede" informatie te komen.

Hoe de generatie van het antwoord precies werkt is nogal een complex technisch verhaal.
 
Ik zie liever een toekomst zoals in de Star Trek series dan een toekomst als in de Terminator films waarin AI de wereld heeft overgenomen. Ik ben echt in het verkeerde tijdperk geboren.
 
Ik denk dat we al snel dingen door elkaar halen. We noemen het AI: Artificial Intelligence ofwel kunstmatige intelligentie, maar het draait om meer. Kan intelligentie ons helpen? Ja en nee. Intelligentie is het vermogen om dingen te begrijpen. Maar dat werkt alleen goed als je ook genoeg kennis hebt over de feiten en de waarde van dingen. Dan heb je het dus eerder over wijsheid.

De meeste AI engines hebben vooral toegang tot ongekend veel informatie. Dat op zich is al een voordeel. Maar je moet wel in staat zijn om deze te wegen. Dat vraagt inzicht, wat weer vraagt om ervaring. Je zult zien dat jonge kinderen al heel slim kunnen zijn, maar toch laten we ze geen auto besturen en al helemaal geen bedrijf. Waarom niet? Omdat ze nog naïef zijn en nog onvoldoende in staat om kritisch te zijn en de juiste prioriteiten te stellen.

Het is verbluffend hoe goed je een gesprek kunt voeren met chatGPT. Met veel kinderen van 12 zou je ook zulke gesprekken kunnen hebben, maar zou je ook zomaar van alles van ze aannemen?
Je kunt natuurlijk zeker gebruik maken van een iemands kennis. Maar als je twijfelt dan vraag je hopelijk ook "hoe kom je aan deze wijsheid?".
Kan chatGPT daar een bevredigend antwoord op geven?

Ik gebruik zelf liever Google omdat je dan de kans krijgt om de informatie uit de eerste hand te hebben en de onderbouwing te krijgen. Als iemand iets roept zonder een degelijke onderbouwing dan zoek ik even verder.

Uiteindelijk is het dit soort denken dat je de juiste informatie geeft. Het maakt niet uit of je nu chatGPT tegenover je hebt of je buurman of iemand op een forum. Je zult altijd zelf onderzoek moeten doen naar hoezeer de aangeboden informatie op jouw situatie toepasbaar is en geloofwaardig is.

Computers lijken wat dat betreft een aparte positie in te nemen. We nemen geen snoep van een vreemde aan, maar wel informatie van scherm. Ook al weten we niet wie of wat dat erop gezet heeft.

Voor mij is AI net als alle andere bronnen een grabbelton. Er zit veel moois in, maar je moet het wel filteren tussen de vulling vandaan.
 
Er zit veel moois in, maar je moet het wel filteren tussen de vulling vandaan.
Inderdaad en daarom google ik liever en lees dan de diverse bevindingen en daaruit kun je bepalen wat je als waarheid aanneemt.
Als je bv googeld op een vis dan kom je al diverse info tegen die vaak flink uiteenloopt en dan moet jezelf kijken wat daar van klopt.
 
Beste leden,
Tegenwoordig hoor je heel veel over AI en de een is er blij mee en de ander weer niet. Zoals alles heeft hetnatuurlijk ook voordelen maar ook nadelen en wellicht gevaren binnen onze hobby.
Vaak lees ik al dat men via Chatgpt info heeft gezocht.
Nu willen we graag weten hoe jullie tegenover AI binnen onze hobby staan en dan kun je toelichten wat volgens jou de voor en nadelen zijn en wellicht zelfs de gevaren hiervan.
In de onderstaande link kun je al iets erover lezen op Aquainfo.
https://aquainfo.nl/de-kansen-en-gevaren-van-ai-voor-de-aquariumhobby/

Laat weten wat jullie van deze ontwikkeling binnen de hobby vinden en discussieer met respect. Veel plezier met deze Experts Uitgedaagd.
Hier past eigenlijk naar mijn mening deze zin: Je moet al weten om AI te kunnen gebruiken...
 
Ik denk dat dat vooral alles geldt. Je krijgt puzzelstukjes aangereikt, en die moet je dan weer kunnen combineren met de puzzelstukjes die je al had. Als het dan geen logisch geheel vormt dan klopt er dus iets niet.
 
Ik ben tegen het gebruik van AI, het lijkt me slim om zelf te blijven nadenken, zelf kennis op te doen en kritisch te blijven en met elkaar in gesprek te blijven en kennis uit te wisselen. Maar ik ben misschien te kritisch omdat ik veel Scifi gekeken heb, haha. Maar serieus, het is mogelijk om bijvoorbeeld met AI muziek te maken, maar volgens mij gaat muziek maken juist over je ziel die je tot uitdrukking brengt in de muziek die je maakt en er zit geen ziel in een computer. Je kan wel computers gebruiken om muziek mee te maken, daar ben ik niet tegen, want dan is de computer je instrument. Want wat je daarin stopt ben je nog steeds zelf, jouw ideeën en wat jij over wil brengen. En dat geldt ook voor creativiteit en kennis. Je kunt er niet blindelings van uitgaan dat wat chatGPT of MetaAI je vertelt klopt volgens mij.
 
Misschien met de vraag kan een jonge Orca in mijn 60cm bak? :DD ;))
IMG_1917.png

IMG_1918.png

Best een accuraat antwoord toch? Het advies is om geen orca in je aquarium te doen. Zo weet je weer wat meer🤣.
Ik las net dat je vraag al eerder was beantwoord.

Maar serieus, ai kan heel helpend zijn maar je moet wel weten wat en hoe je informatie vergaart. Anders krijg je crap- informatie. Ik zou bijvoorbeeld niet zomaar informatie gebruiken over onderwerpen die mij onbekend zijn, maar onderwerpen uit mijn vakgebied kan ik goed beoordelen en monitoren. Het hangt erg af van hoe jijzelf de informatie opvraagt en met welke bronnen. Dan is het in mijn visie echt wel een meerwaarde.
 
Laatst bewerkt:
Generative AI werkt op basis van kansberekening, waardoor er altijd kans is op hallucinaties. Zoals ik hier al las is het beste advies het dit alleen als inspiratie te gebruiken en niet als bron voor feiten. Altijd je informatie dubbel checken met bronnen die je vertrouwd.

Goede bronnen vinden is op zichzelf al een kunst op het internet. Verkeerde info wordt vaak zomaar overgenomen, wat dan ook weer als bron voor generatieve AI wordt gebruikt.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan