Eigen aquarium design HELPP


Rick_044

New member
Lid geworden
13 oktober 2022
Berichten
2
Leeftijd
22
Hee allemaal,
ik ben relatief nieuw op dit forum en weet nog niet zo goed of ik alles goed geplaatst heb, maar ik heb een vraag aan jullie. Ik ga dit aquarium laten maken voor mijzelf, maar hebben jullie tips hoe ik dat kan doen, omdat er natuurlijk best rare hoeken enzo in zitten. Welk materiaal en diktes zouden jullie aanraden? Iemand ook nog enige tips voor geschikte filter, verwarming etc. bijpassend voor dit aquarium?

Dankjulliewel en hopelijk kunnen jullie mij helpen :)
Groetjes Rick
Visual 2.png
 
  • Leuk
Waarderingen: TLS
Weet je ook afmetingen? En wat voor vis je wilt gaan houden?
 
Hee Rens bedankt voor je reactie!! ja de afmetingen zijn 90 x 40 x 40 cm en ik zat zelf te denken aan 2 maanvissen en een schooltje grotere neons erbij! Maar wat denk je over de productietechnieken of techniek die erbij komt kijken? Ben zelf wel redelijk ervaren, maar loop hier toch even vast😵!
 
Qua dikte van het glas(of ander materiaal) zou je hier eens kunnen kijken:https://aquaforum.nl/threads/glasdikte-berekening.159665/
Wat al de hoeken en verbindingen met de sterkte doen durf ik niet te zeggen.

Persoonlijk zou ik als je zo'n bak hebt zoveel mogelijk techniek buiten het aquarium houden, en dus kiezen voor een inline verwarming of filter met verwarmingselement. Qua filter gewoon kijken hoeveel liter erin komt en hoe vervuilend je visbestand is en daar een filter bij kiezen. Hiervoor geldt wat mij betreft hetzelfde, ik zou een extern filter nemen vanuit esthetisch oogpunt.

Voor wat betreft de maanvissen, het spijt me, maar wat mij betreft kan dat echt niet in deze bak. Zowel de hoogte als lengte is simpelweg veel te weinig en dan komt er nog een bodem etc. in. Je houdt netto denk ik 100 liter over ofzo, en de ruimte wordt nog kleiner doordat het aquarium niet rechthoekig is. Daarnaast zijn maanvissen scholenvissen, en hoewel er wel vaker koppels gehouden worden is een school aan te bevelen.
 
Glas dikte zal wel gaan, 6mm of zo. Maar silicone kit gaat het hier nie houdne verwacht ik.
Je hoeken gaan niet mooi aansluiten, want je krijgt de rechtse situatie in plaats van links:
1671110319366.png


Misschien acrylaat plaat en die kier opvullen met epoxy of zo? Geen ervaring mee hoor, maar dat lijkt me dan sterker.
Zijn ze wel een paar uurtjes aan het schuren en polijsten om het mooi te krijgen.
Zou er alleen aan beginnen als je het zelf doet bij wijze van experiment en het eerst een maand of 2 in de tuin zet.
Laten doen gaat flink uit de klouwen lopen financieel. Tekenen, bouwen, na bewerken, speciaal risico projectje...dat wordt prijzig als iemand het al ziet zitten.

Normaal maken ze dit soort dingetjes als terrarium van dun glas en tin...maar als je er een grove 120 liter water in gaat doen word het wel wat anders.
Terrariumpje is ook mooi hoor en zo te koop op Etsy

il_794xN.4266747917_5ju7.jpg
 
Ik sluit me helemaal bij @RensY aan:

Maanvissen zijn van top rugvin t/m voelsprieten 25 cm hoog, en dan heb je de kleinere exemplaren van de kleinste soort. Die hebben minimaal 55- 60 cm hoogte nodig. Verder heb ik 7 maanvissen in mijn bak van 2m, een gevormd koppeltje zit aan de linkerkant, de rest helemaal aan de rechterkant.
Hoewel ze bij veel LFS (local fish shops) zeggen dat het best kan, is dat gewoon niet waar.

Wat verwarming van je voorgestelde bak betreft:
Misschien is bodemverwarming een optie? Al heb ik geen flauw idee hoe je dat aan zou moeten leggen, maar er zijn ongetwijfeld mensen hier aanwezig die voldoende technisch inzicht hebben om daar advies in te kunnen geven.
Filtering doe je het beste met een extern filter.

Ben je ook een beginner in het aquariumhouden? Zo ja, doe dan jezelf een plezier en begin met een simpele 2e hands bak en ga daar eerst eens mee aan de slag. Zo niet, dan heb ik niets gezegd.
 
Als je alle glazen onderdelen op maat maakt en de zijkanten in de juiste hoeken/graden weet te slijpen, zou je het aan elkaar kunnen kitten.
Belichting gebruik maken van een hangende constructie, verwarming via het filter. Filter via de bodemplaat.

Werktekening maken mbv van een 3DProgramma en de aparte onderdelen naar een vormgever sturen (zoals een gespecialiseerde glasslijperij)
Onderplaat gaten laten boren voor een in- en uitlaat. Alles aan elkaar kitten met een transparante kit en klaar. Speciale onderstel maken (hout) waar je onderin de techniek plaatst.

Zo zou ik het in theorie doen. Ik hoop wel dat je dit allemaal zelf kan doen. Zoniet gaat dit bakken met geld kosten.
 

Terug
Bovenaan