Filter wel of niet sterk genoeg....


Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
Hallo allemaal

ondertussen mijn 2 bakken aan het draaien gekregen, prachtig om naar te kijken. maar nu ben ik weer eens aan het rondneuzen op het forum hier, en dan lijkt het of mijn filter voor mijn grote bak, de Ferplast Aquastar200 200 x 60 x 60 720 liter een te lichte pomp heeft. ik heb daarvoor een UVC-Extreme van Sera, op zijn maximale stand pompt hij maximaal 1220 liter per uur. dan lees ik op het forum hier en daar meningen dat de pomp tot wel 5 x het aantal liters moet doorpompen en er ook nog verlies aan capaciteit gerekend moet worden vanwege filtermateriaal, bochten en opvoerhoogte....

er staan maar weinig planten in, wat vallesinera, anubia en wat decoratie hout, vissenbestand: 15 kardinaalstetra's, 6 corydora's, 1 koppeltje Ansistrus gold en 1 sluierstaart Oranda. watertemperatuur 23C.

Tijdelijk heb ik er een Xpro-1500 bij aangesloten met aparte aanzuiging en inlaat... maar dat staat niet zo mooi gezien de slangen buitenom het aquarium lopen en de andere aan en afvoer middels doorvoeren in het aquarium lopen.

het water is prima helder, geen citaat nitriet ph is 6 dus dat is allemaal in orde...

maar de filtering is dus niet optimaal als ik het zo lees op dit forum.....


heeft er iemand tips?

alvast hartelijk dank, Chris
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.673
Dit is een beetje de eeuwige discussie tussen aquarianen en er is denk ik geen eenduidig antwoord op. Het zal ook liggen aan hoe veel vis er in zit, hoeveel en wat je voert.
Ik kijk zelf meer naar de inhoud van het filter dan naar de flow en vind die 1220 l/u niet zo heel interessant. Zolang je in je filter een stuk mechanisch met filter spons kunt maken en daarna veel biologische media kwijt kan dan is het wat mij betreft prima in orde. Mocht je door de lengte van je aquarium nog wat stroming te kort komen kun je er altijd een los stromingspompje bij zetten. Ik kan zo snel niet vinden wat voor inhoud die Sera UVC-Extreme heeft maar wel dat er 4 mandjes in zitten. 1 mandje mechanisch maken en de overige 3 vol stoppen met Siporax en dat moet voldoende zijn. Mocht je twijfel hebben gewoon even een tijdje je ammonia (NH3/4) en nitriet (No2) in de gaten houden.

Nog wel een vraagje, wat doet die Oranda daar tussen? Nu zitten je kardinaaltjes net te koud en je oranda net te warm. Geen fijne combinatie.
 

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.740
Leeftijd
26
Locatie
Driebergen
Als je 5x bruto de inhoud van je bak rondpompt dan zit je "goed".
beetje een standaard regeltje die doorgaans prima werkt maar zoals mijn voorganger eigenlijk al zegt is niks heiligmakend en zijn daarin geen eenduidige antwoorden.

1000L bak met 20L biomedia en 500L/U doorstroom zal biologisch gezien gezond zijn, maar kan weer andere problemen hebben (dooie hoeken, veel vuil op de bodem, zweefvuil).
dus vandaar ook weer dat er met potfilters gezien 5x bruto p/u wordt aangeraden, dan zit je biologisch en kwa stroming vaak al goed.

Gezien je formaat aquarium ga ik er vanuit dat de visbelasting nog wel een stukje hoger wordt, in dat opzicht is wat meer filtering wellicht van toepassing.
gezien het formaat dat de flow moet overbruggen is wat meer power m.i. ook wenselijk, wellicht met verderop in de bak nog een stromingspomp.
 
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
hartelijk dank iedereen voor de reacties,

ondertussen een stromingspomp aangesloten, zo blijft alles in beweging. Heb er nu ook alleen maar Oranda in zitten. Het is wel dat het grote vervuilers zijn, en zal dus met pompcapaciteit omhoog moeten...
mag je, ja klinkt misschien gek, maar 2 pompen achter elkaar zetten? dan gebruik ik de extra pomp als voorfilter met grof materiaal...
Met een hydrofoor kan het wel volgens mij en cv ketels mogen in cascade opstelling staan, dat is dan wel niet na el kaar maar naast elkaar....
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.673
Waarom zou je twee filters in serie willen zetten? Als je twee filters met pomp hebt zou ik die parallel laten werken. Dus beide met een eigen ingang en uitgang het aquarium in.

Zelf heb ik wel een opstelling waar er een extra potfilter voor een andere potfilter zit maar dat is er een zonder motor. Die laat ik dus inderdaad als mechanisch voorfilter werken waarna de 'echte' pomp komt waar alleen biologisch in zit. Met twee filters waar ook in beide een pomp zit zou ik dit niet doen.
 

GynnadVis

Well-known member
Lid geworden
8 sep 2012
Berichten
335
Pompen blijft altijd een lastig verhaal en in theorie valt er een hoop over te vertellen, maar in de praktijk moet je toch kijken wat het beste op jouw bak draait. Ik zelf ben voor de Fluval FX6 gegaan, welke op papier 3500 Liter per uur doet, in de praktijk moet het nog maar blijken of dit ook daadwerkelijk het geval gaat zijn. Maar je kunt er nog zoveel mogelijk over lezen, uiteindelijk weet je pas of het goed is wanneer hij daadwerkelijk op je bak draait.
 

edje555

Well-known member
Lid geworden
11 nov 2015
Berichten
1.096
Leeftijd
49
Locatie
Boskoop
Pompen blijft altijd een lastig verhaal en in theorie valt er een hoop over te vertellen, maar in de praktijk moet je toch kijken wat het beste op jouw bak draait. Ik zelf ben voor de Fluval FX6 gegaan, welke op papier 3500 Liter per uur doet, in de praktijk moet het nog maar blijken of dit ook daadwerkelijk het geval gaat zijn. Maar je kunt er nog zoveel mogelijk over lezen, uiteindelijk weet je pas of het goed is wanneer hij daadwerkelijk op je bak draait.
Volgens een aantal youtube filmpjes geeft hij c.a 1500liter per uur met testen en met de orginele media erin dus 3500liter per uur is als hij leeg is.
Maar tja.. Eheim overdrijfd ook... mijn filter Eheim 2075 zou 1250liter per uur halen ..haha nou ik kom met meten net aan de 700liter per uur met media erin ;)
Eheim 2213 zou 440liter doen nou als ik krap 250 liter per uur haalt mag je in je handen klappen na meten :deal:
 

GynnadVis

Well-known member
Lid geworden
8 sep 2012
Berichten
335
Volgens een aantal youtube filmpjes geeft hij c.a 1500liter per uur met testen en met de orginele media erin dus 3500liter per uur is als hij leeg is.
Maar tja.. Eheim overdrijfd ook... mijn filter Eheim 2075 zou 1250liter per uur halen ..haha nou ik kom met meten net aan de 700liter per uur met media erin ;)
Eheim 2213 zou 440liter doen nou als ik krap 250 liter per uur haalt mag je in je handen klappen na meten :deal:
Precies, vandaar dat ik ook aangeef dat je in de praktijk zult moeten kijken hoe het loopt. In theorie zijn de verhalen allemaal erg mooi, maar of je echt het goede koopt dat zie je pas wanneer het allemaal draait.
 

tuinkabouter

Well-known member
Lid geworden
18 jan 2010
Berichten
7.632
Leeftijd
31
Locatie
alkmaar
hartelijk dank iedereen voor de reacties,

ondertussen een stromingspomp aangesloten, zo blijft alles in beweging. Heb er nu ook alleen maar Oranda in zitten. Het is wel dat het grote vervuilers zijn, en zal dus met pompcapaciteit omhoog moeten...
mag je, ja klinkt misschien gek, maar 2 pompen achter elkaar zetten? dan gebruik ik de extra pomp als voorfilter met grof materiaal...
Met een hydrofoor kan het wel volgens mij en cv ketels mogen in cascade opstelling staan, dat is dan wel niet na el kaar maar naast elkaar....
Je kan ook zo’n los voorfilter ervoor zetten, lever je wel iets in qua flow maar is goedkoper dan een 2e filter
 

edje555

Well-known member
Lid geworden
11 nov 2015
Berichten
1.096
Leeftijd
49
Locatie
Boskoop
Precies, vandaar dat ik ook aangeef dat je in de praktijk zult moeten kijken hoe het loopt. In theorie zijn de verhalen allemaal erg mooi, maar of je echt het goede koopt dat zie je pas wanneer het allemaal draait.
Precies, beetje over capaciteid is nooit weg, scheeld vuil op de bodem.
Een bak van 2meter met 720liter zou ik mooi 2x een Fluval FX6 of 2x een Eheim 2080 op zetten voor goede doorstroming en zeker een beplant aquarium omdat planten een hoop doorstroming blokkeren.
 
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
bedankt voor de tips iedereen,

in theorie zou ik dus pompcapaciteit nodig zijn van 3500 ltr/u.... pompen achter elkaar zetten heeft geen zin, het wordt dus de huidige pompen er uit en krachtiger pomper voor in de plaats.Dan gaat het om 1 krachtige pomp, deze met meerdere uitstromend in dezelfde richting, ivm dead spots...
Ik heb een soort voorfilter gevonden, deze zet ik er dat extra voor om het grove vuil uit het filter weg te houden...
zie afbeelding:

wat denken jullie?

vriendelijke groet, Chris
 

Bijlagen

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
9.082
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Ik lees hier ook het e.e.a. over stromingspompen. Zelf ben ik daar niet zo van gecharmeerd. Stroming creëren is iets anders als het hebben van een goede waterdistributie. Daarbij is het gevaar aanwezig van botsende stromingen ook al omdat vaak de pomp sterker werkt dan het filter.
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.673
Ik heb een soort voorfilter gevonden, deze zet ik er dat extra voor om het grove vuil uit het filter weg te houden...
wat denken jullie?
Ik zou eerder kiezen voor een grof filter om de inlaat pijp in je bak te doen, of wellicht zo'n Eheim voorfilter. Die kun je namelijk erg makkelijk bereiken en schoonmaken zonder je potfilter open te hoeven maken. Voor grote vervuilers is dat denk ik ideaal.
Eheim voorfilter

Zelf heb ik de SunSun HW 603 zonder pomp gekocht om als voorfilter te dienen maar die zal je dus wel af en toe open moeten maken
HW-603
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
9.082
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Ik zou eerder kiezen voor een grof filter om de inlaat pijp in je bak te doen, of wellicht zo'n Eheim voorfilter. Die kun je namelijk erg makkelijk bereiken en schoonmaken zonder je potfilter open te hoeven maken. Voor grote vervuilers is dat denk ik ideaal.
Eheim voorfilter

Zelf heb ik de SunSun HW 603 zonder pomp gekocht om als voorfilter te dienen maar die zal je dus wel af en toe open moeten maken
HW-603
bedankt voor de tips iedereen,

in theorie zou ik dus pompcapaciteit nodig zijn van 3500 ltr/u.... pompen achter elkaar zetten heeft geen zin, het wordt dus de huidige pompen er uit en krachtiger pomper voor in de plaats.Dan gaat het om 1 krachtige pomp, deze met meerdere uitstromend in dezelfde richting, ivm dead spots...
Ik heb een soort voorfilter gevonden, deze zet ik er dat extra voor om het grove vuil uit het filter weg te houden...
zie afbeelding:

wat denken jullie?

vriendelijke groet, Chris
Dat voorfilter van Chris doet toch hetzelfde als je SunSun?
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.673
Dat voorfilter van Chris doet toch hetzelfde als je SunSun?
Principe is gelijk, uitvoering niet. Er zit een behoorlijk verschil van formaat in, het door Chris gedeelde bakje is een stuk kleiner kijk maar naar de verhouding van de slangconnectoren en het bakje zelf en ze vragen er 40 euro voor. Dan zit er nog niet eens spons bij. Als je voor dat formaat zou gaan zou ik zoals ik eerder aangaf gewoon een spons op de intake gooien. Dan bereik je hetzelfde en geef je niet 40 euro uit.

Als je er dan toch een voorfilter tussen wil zetten,, zet er dan ook een tussen die groot genoeg is. Die sunsun potfilters zijn onverwoestbaar en goedkoop en bieden voldoende volume om een prima mechanische filter op te bouwen.

Edit: Ach misschien verkijk ik mij er ook wel op en is het formaat prima. Ik kan nergens de echte maatgeving van dat bakje vinden. Anyway, doe wat je wil :)
 
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
allereerst weer bedankt voor alle reacties,

nu ik even heb gezocht zie ik de fluval pomp wel als geschikte kandidaat, heeft iemand ervaring met deze pomp? op sommige reviews wordt er nogal eens geklaagd over geluid en eens in de 12 uur spoelen.....
En wat vinden jullie van het filteroppervlak? is toch niet erg groot voor 3500 ltr/uur?

oh ja, het is beter pompen naast elkaar te laten in en uitstromen dan ze aan te sluiten op dezelfde leiding in en uit?
dat zou jammer zijn dan moet ik er twee slangen buitenom leggen, met dit doorkijkaquarium heb ik nu alles binnendoor lopen, alleen de tijdelijke extra pomp heeft de slangen aan de buitenzijde langs het raam lopen...


ik wacht nog even jullie advies af alvorens wat te bestellen.....

vriendelijke groet,

Chris
 
Laatst bewerkt:
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
dus beter 2 filters, en verschillende aanvoeren en afvoeren?
 
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45

deze heb ik ook gevonden, wat vinden jullie hiervan?

het enige verschil met wat ik heb is dat ik geen overloop met sump heb maar een "gewoon filter....
Schermafbeelding 2020-07-05 om 22.45.13.png
 
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
ook nog een net voorfilter gevonden....
 

fred01

Well-known member
Lid geworden
17 jun 2019
Berichten
61
Leeftijd
48
die fluval heeft wel slangen met een diameter van en centimeter of 4
 
TS
Chris Timmerman
Lid geworden
22 feb 2020
Berichten
14
Leeftijd
45
@fred01

dat is jammer want mijn doorvoeren die ik nu in het aquarium heb zijn maar 20 mm....

zou i een overgangstuk er tussen kunnen zetten denk je of verlies ik dan aan debiet?


@tuinkabouter

ik gebruik de doorvoeren aan 1 zijde voor het doorvoeren van de elektra tbv verlichting en doorvoeren van de luchtpomp..

vriendelijke groet, Chris
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
9.082
Leeftijd
68
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
ook nog een net voorfilter gevonden....
In dat geval zou ik toch een wat betere kwaliteit aanbieden:
 

Private conversations
Help Users
    Bovenaan