Geslachtsonderscheid Anomalochromis thomasi


Paddy.K.1966

Well-known member
Lid geworden
6 oktober 2007
Berichten
1,255
Leeftijd
58
Locatie
Oosterhout (N.Br.)
Alweer een dik half jaar geleden heb ik van deze hele leuke soort een 'koppel' gekocht.
Maar ik vind deze twee vissen nog steeds héél erg veel op elkaar lijken. Is het wel een koppel / man en vrouw?

Ik heb het internet vrij uitgebreid doorgespit, maar vind eigenlijk nergens iets duidelijks waarmee mannen van vrouwen onderscheiden kunnen worden.
Gelukkig herbergt dit forum een hoop deskundigen. Wie daarvan kan mij helpen?
 
Op Aqualinfo staat dat de vrouwen kleiner blijven en kleuriger zijn dan de mannetjes. Eronder staat een filmpje over broedzorg bij deze vissen, en daar zie je wel dat ze iets in kleurintensiteit verschillen. Als het inderdaad een koppel is, en je bak voldoet aan de voorwaarden om tot voortplanting te komen, zouden ze toch op z'n minst baltsgedrag moeten vertonen zou je denken...
 
De mijne lijken precies op elkaar. En hoewel het voor zover ik het weet in mijn bak zou kunnen, is er geen baltsgedrag te zien.
Waarschijnlijk dus geen koppel, ik startte dit topic ook omdat ik dat al dacht.

Maar hoe zie ik dan of ik 2 mannen of 2 vrouwen heb?
 
Gaan die mannen geen territoriumgedrag vertonen? Misschien is er iemand anders die deze soort heeft rondzwemmen die wat meer over het gedrag kan vertellen.
 
Zijn hier ècht geen specialisten die me hier iets over kunnen leren?
 
Ze komen van oorsprong uit Liberia ( engelstalig), maar ook uit Sierra Leone en Guinee, dus vandaar ook in het frans. Maar misschien zijn er op Duitse sites ook wel specialisten. We zoeken verder...

Ik kom tot nu toe overal tegen dat het mannetje veel groter is dan het vrouwtje, en dat de zwarte vlekken bij het vrouwtje meer uitgesproken zijn. Ook is de buik bij het vrouwtje ronder, vooral wanneer ze eitjes heeft. Ze staan wel bekend als territoriaal, dus ik vermoed dat, wanneer je twee mannen hebt, er wel een strijd om het territorium losbrandt. Twee vissen die erg op elkaar lijken en vredig samenleven, dat zou naar mijn idee toch om twee dames kunnen gaan. Misschien een paar erbij kopen en kijken of er koppels ontstaan?
 
Laatst bewerkt:
Op een duitse site iets uitgebreider:
"Die Unterscheidung zwischen Männchen und Weibchen ist bei dieser Art nicht ganz einfach. Abgesehen von den Größenunterschieden, die Männchen werden bis zu 8cm, die Weibchen durchschnittlich nur 6,5cm groß, sind die Männchen etwas heller gefärbt, weshalb auch die blauen Punktreihen schwächer ausfallen.

Die Weibchen haben während der Fortpflanzungszeit statt der Punkte in der Körpermitte und auf dem Schwanzstiel fünf dunkle Querstreifen und die Rückenpartei ist auch etwas dunkler gefärbt. Auch die Form und Färbung der Flossen ist bei beiden Geschlechtern weitgehend gleich. Die Rückenflosse ist silbergrau mit einem roten Saum und einem darunter liegenden weißen Streifen. Die Afterflosse hat eine örtlich-braune Farbe, welche oft von einem weißen Muster überzogen ist. Die Schwanzflosse ist gelblich gefärbt und im oberen Flossenwinkel rötlich gesäumt."

( Vertaling: het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes is bij deze soort niet heel eenvoudig. Afgezien van het verschil in grootte, de mannetjes worden tot 8 cm, de vrouwtjes in doorsnede maar 6,5 cm groot, zijn de mannetjes iets lichter gekleurd, terwijl ook de rijen blauwe punten zwakker uitvallen.

De vrouwtjes hebben tijdens de voortplantingstijd in plaats van de punten in het midden van het lichaam vijf donkere dwarsbanden en de rugpartij is ook iets donkerder gekleurd. Ook de vorm en kleur van de vinnen is bij beide geslachten vergaand hetzelfde. De rugvin is zilvergrijs met een rode rand en een daaronder liggende witte streep. De aarsvin heeft een bruinachtige kleur, waarover vaak een wit patroon ligt. De staartvin is geelachtig gevlekt, met een roodachtige rand aan de bovenhoek van de staart.")
 
Ik zie het verschil vrij makkelijk in een grote groep, mannen zijn langwerpiger dan vrouwen. Als je er maar 2 hebt is het verschil waarschijnlijk veel moeilijker te zien. Heb net mijn laatste 100 thomassi verkocht, anders had ik je misschien kunnen helpen.
 
@Jelle Touwen

Ik ben geen groot fotograaf en maak mijn plaatjes met een simpele telefoon, maar toch een poging: zo zien mijn A. thomasi eruit.

Gelet op wat ik tot nu toe heb gelezen en gezien zijn het volgens mij 2 mannen. Denk jij dat ook?
Vandaag hadden ze trouwens allebei een tekening met zwarte banden in plaats van de nadrukkelijke zwarte vlek.
Ik zie ze vaak samen, maar dat gaat wel vaak gepaard met wat lateraal dreigen en een paar dagen geleden zak ik ook liptrekken. Dat bevestigt mijn vermoeden.

Aangezien 2 mannen niet echt is wat ik wil zou ik 2 mogelijkheden hebben:
1) proberen of mijn hobbykweker er 1 wil omruilen voor een vrouw, of
2) 2 of meer vrouwen toevoegen.

Denk je dat ik in mijn 400 liter bak bij het bestand dat je in mijn onderschrift ziet 4 of meer stuks zou kunnen houden?
Ik vind het namelijk wel erg mooie en superinteressante vissen.

Groet Patrick
 

Bijlagen

  • 2019-10-06 Anomalochromis thomasi 02.jpg
    2019-10-06 Anomalochromis thomasi 02.jpg
    25.1 KB · Weergaven: 257
  • 2019-10-06 Anomalochromis thomasi 03a.jpg
    2019-10-06 Anomalochromis thomasi 03a.jpg
    45.3 KB · Weergaven: 252
Alle genoemde verschillen tussen mannen en vrouwen zie ik absoluut niet tussen mijn twee vissen, dus ik ben er inmiddels redelijk van overtuigd dat ik twee vissen van hetzelfde geslacht heb.

Maar nu ik alle hierboven genoemde bronnen nog eens heb doorgenomen betwijfel ik toch weer wèlk geslacht.
Mijn vissen zijn vrij rond van vorm, hebben vaak een wat lichtpurperrode grondkjleur en vertonen de rijen blauw iridiserende stippen nauwelijks of niet, wel rose iridiserende stippen rond de schouder. Ze zijn zo'n 6 cm. lang, maar ik weet niet of ze al helemaal volgroeid zijn.

Zouden het dan tòch juist 2 vrouwen zijn?
 
Jij zei dat de op zeker moment allebei zwarte dwarsbanden hadden, en volgens dat Duitse artikel hebben vrouwtjes dat in de voortplantingstijd:juggle:
 
Tja, maar met 2 vrouwen valt er weinig voort te planten. .....
 
Aan de andere kant zou het wel kunnen verklaren waarom er geen ècht territoriaal gedrag is.
Vrouwen zijn liever (vinden wij mannen ...)
 
Ik weet niet precies hoe het werkt bij deze soort, maar als je nu een kweker vindt en daar in ieder geval 1 man haalt, dan heb je wel kans dat er een koppeltje uit voortkomt.
 
Met je eens, Giebeltje, volgens mij ook 2 vrouwen. De vissen komen van een behoorlijk betrouwbare kweker en ik denk zeker dat die 1 van de 2 zal willen omruilen.

Ik ben heel benieuwd welk gedrag ik daarna ga zien .....
 
Ik ook. Ik weet alleen niet hoe het gaat met koppelvorming bij deze vissen. Ik weet dat er ciclidesoorten zijn die je in een iets grotere groep houdt en dat het koppel in de groep wordt gevormd. Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat...
 
Ik ook!

Ik heb de vissen uitgebreid bestudeerd en ben er intussen van overtuigd dat het 2 vrouwen zijn.
En ik heb besloten er een man bij te zetten. Hopelijk vormt zich dan inderdaad een koppel.

De derde vis?
Ik kijk wel even aan hoe het gaat, als die er geen last van heeft mag ze gewoon lekker blijven rondzwemmen.
n anders kan ik er in het belang van de vis vast nog wel iemand blij mee maken.
 
Er zit nu een dikke maand een man bij, maar ze lijken zich vooralsnog weinig tot niets van elkaar aan te trekken.
Maar dat kan natuurlijk altijd nog komen.

En anders zijn het gewoon 3 hele mooie single vissen .....
 

Terug
Bovenaan