PAR is prachtig in theorie, maar heeft een aantal problemen:
PAR is niet direct te vergelijken met Lumen, maar met LUX, of te wel lumen per vierkante meter. Het drukt niet uit hoeveel licht een lamp uitstraalt, maar wat de lichtintensiteit is op een bepaalde afstand van de lichtbron. dat maakt het lastig om waarden uit een test situatie te vertalen naar waarden voor je eigen opstelling. Zeker omdat de intensiteit van LEDlicht niet over de hele stralingshoek gelijk is ( Bij TL dan weer wel)
PAR-meten is prijzig, sensoren zijn serieus duur, en geven ook geen 100% betrouwbare uitkomst omdat er nou eenmaal geen sensor bestaat die precies even gevoelig is voor ieder golflengte
Het is zeker een betere maatstaf dan lumen voor je planten maar Chlorofyl is gevoeliger voor rood en blauw licht dan de tussen liggende kleuren. Daarom geven groeilampen ook van dat leuke paarse licht.. En dan kun je ook nog betogen dat je ook zou moeten kijken naar het licht buiten het deel dat benut kan worden voor fotosynthese, omdat ook dat effect heeft op de plant. Lumen is bekend voor de meeste lampen en dus handig om mee te vergelijken, bovendien zijn we niet opzoek naar een lamp om ze efficient mogelijk aquariumplanten onder te kweken, maar om een lamp die het aquarium er mooi uit laat zien. En voor wat mooi is bestaat al helemaal geen meetmethode.
Een meet methode is er wel en dat is ervaring op doen met verschillende type Tl-buizen in het verleden, de beste groei kombinatie blijft 3000K samen met 6000-7000k en ook groen aandeel dat juist de planten mooi uitlicht voor het oog.
Met led is dat wat anders omdat je in plaats van 3banden of 5 banden pieken die TL uitstraald heb je met led een afgevalkt spectrum en worden er vaak extra rode en blauwe,groene leds samengevoegd bij wit of warmwit led.
Maar wat is nu de beste combinatie ?
Voor het oog is het persoonlijk welke type licht het mooiste uitkomt op vissen en planten, heb je veel vis soorten met veel rode tinten dan is een daylight of bright minder mooi als een warmwhite type, vissen met veel blauw aandeel komt juist een daylight mooi over op de vissen maar de planten ?
Plantengroei is een ander verhaal vaak is 3000-6000k het beste om maximale groei (PAR en PUR) door ze bruikbaar licht te geven met voldoende lumen die genoeg energie opleverd voor de plant.
Lumen zegt enkel wat over hoeveel fotonen er op een oppervlake of in ons geval liter water aanwezig zijn 1 lumen = 25lux ofwel 25kaarsen die branden en onbruikbaar in onze hobby omdat dit geen rekening houd met water/verkleuring en hoogte van het aquarium ..
Beste methode blijft uitrekenen hoeveel lumen je totaal boven het aquarium hebt en delen door liters water dan heb je een grof gemiddelde omdat er geen rekening met water verkleuring of hoogte van het aquarium wordt gehouden.
Dus zal je het van ervaringen moeten hebben van anderen of zelf gaan expririmiteren en obseveren van je plantengroei of je de juiste Kelving waardes gebruikt en voldoende lumen aan licht boven het aquarium hebt.
Als je nagaat dat ik de standard Juwel Multilux gebruikt boven mijn rio 450 met 2x nature 6500K en per ledbuis maar 3565lumen heb met een totaal 2x c.a 7000lumen op 350liter water (met aftrek bodem en decoratie) en alles groeid gewoon prima met nog geen 20-25lumen de liter.
Dus is led nu echt zo voordelig ? nouja als het bij een aquarium zit bij de aanschaf is het prima maar koop eens voor een ouder aquarium met T5 is led niet echt rendable vanwegen de aanschafsprijzen.. dat beetje stroom dat je bespaard is dan te verwaarlozen in de kosten die je hebt gemaakt om led aan te schaffen.
Je investering betaald zich pas over 7-10jaar terug op minder stroom verbruik.. afijn.. de meeste kopen dan vaak een ander aquarium of de led balken zijn verouderd en komen nieuwe verbeterde types uit.. dus tel uit je winst..