Hobbykweken rendabel?

Discussie in 'Kweken' gestart door Kjell.., 10 feb 2019.

 1. Kjell..

  Kjell..

  Lid geworden:
  15 mrt 2017
  Berichten:
  275
  Hallo,

  Ik vroeg mij af hoe je kan zorgen dat hobby kweken zo rendabel mogelijk wordt.
  Dus hoeveel bakken en welke grote zou ideaal zijn? Wat voor techniek daarvoor.

  En vooral wat voor dieren/soorten te kweken.

  Zijn er daarnaast mensen hier die planten kweken?

  En zijn er hobbykwekers die ook aan dierenwinkels leveren?

  Ik wil me graag verdiepen in het hobby matig kweken van vissen en garnalen. En zou daarvoor dan een soort stelling maken met uiteindelijk een stuk of 5 aquarium van nano tot max 80 cm.
   
 2. gpatton

  gpatton

  Lid geworden:
  28 dec 2018
  Berichten:
  157
  licht er ook aan hoe je vissen etc verkoopt noem maar iets als je een youtube channel maakt doet daar beetje leuk kun je gelijk hogeren prijzen voor je beesjes vragen als voorbeeld..
   
  Kjell.. vindt dit leuk.
 3. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.599
  Locatie:
  Driebergen
  Zover ik om mij heen hoor ken ik geen hobbykweker die de kosten eruit haalt laat staan enige vorm van winst weet te maken.

  Stroom, water, voer, aanschaf en vervanging filters / aquaria ect loopt harder op dan je denkt.
   
  Kjell.. vindt dit leuk.
 4. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.921
  Locatie:
  Groningen
  Volgens mij kost een hobby in de regel ook alleen maar geld hoor. Soms raak je de vissen ook slecht kwijt, afhankelijk van de soort.
   
  Kjell.. vindt dit leuk.
 5. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  10.823
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Ik zou zeggen, ga eens goed jezelf na waar jij je mee kan onderscheiden van andere hobbykwekers, dus wat zijn je sterke kanten, waar ligt je expertise en je mogelijkheden.
   
  Kjell.. vindt dit leuk.
 6. Fruyit

  Fruyit

  Lid geworden:
  26 jul 2018
  Berichten:
  96
  Ik denk vooral dat je moet doen wat je leuk vindt, misschien kan je er op termijn je hobby deels mee bekostigen, wie weet hoe je er uit eindelijk zelfs wat aan over ;)
   
  John. vindt dit leuk.
 7. TS
  TS
  Kjell..

  Kjell..

  Lid geworden:
  15 mrt 2017
  Berichten:
  275
  Het gaat idd vooral om de hobby en het leuk. Maar het zou natuurlijk fijn zijn als je door het slim aan te pakken de kosten een beetje kan dekken. Echte winst maken lijkt me sterk. Dan moet je denk echt grootschalig gaan kweken.
   
 8. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  2.024
  Winst maken lukt prima met de hobbykweek, kostenplaatje valt enorm mee als je het slim aanpakt (dus ledverlichting ipv tl, en alles op 1 pomp en 1 verwarming ipv alles apart)
  Belangrijkste is dat je afnemers vind en dat gaat vaak moeizaam, in het begin kan je nog wel veel via mp en fakebook kwijt maar ook dat raakt verzadigd en zal je andere afnemers moeten hebben waarbij het belangrijkste is dat je daar nooit krijgt wat je particulier ervoor krijgt.
   
  gpatton en Kjell.. vinden dit leuk.
 9. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.784
  Locatie:
  Emmen
  Een goede kwekerij is een flinke investering in tijd en geld. Er komt ook een flinke dosis kennis bij kijken en daaruit blijkt al snel dat kweken iets anders is dan het verzorgen van bijvoorbeeld een gezelschapsaquarium. Het is net een huis, je moet het stapje voor stapje opbouwen. Door dit steeds zorgvuldig te blijven doen is mijn kwekerij al jarenlang een succes.

  Hobbygroet Jos Hut
   
 10. gpatton

  gpatton

  Lid geworden:
  28 dec 2018
  Berichten:
  157
  ja zag op youtube al mensen vertellen datje makelijk je fish room kan supporten met maan vissen omdat veel mensen ze kopen
   
 11. treb

  treb

  Lid geworden:
  20 jan 2013
  Berichten:
  219
  Er valt best wel veel te vertellen over een kweekruimte en of hoe deze in te richten,maar om direct antwoord te geven op een van de vragen zoals gesteld zou ikzelf als probleem zien,niet het kweken en de eventuele jonge vissen,dat kan op een gegeven moment gewoon gaan lopen maar de vooral langere tijd die nodig is om de vissen op een aanvaardbaar verkoopniveau te krijgen.

  Je zult ze dus moeten verzorgen totdat ze (welke dan ook) groot genoeg zijn om ze te verkopen,niet iedereen als hobbyist wil van een bepaalde soort kleine visje's kopen mede omdat de meeste tropische vissen vaak in de winkel volwassen voor relatief weinig euro's gekocht kunnen worden,en het zelf opkweken daar gaat veel werk (energie) van de kweker in zitten.

  Ik zou ook niet echt een antwoord hebben op de vraag met welke vissen te kweken,er is al zo veel keus,misschien een speciale garnalensoort,deze zijn de laatste jaren behoorlijk in beweging,en in trek bij veel aquarianen.
   
 12. DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  249
  Tja enige advies wat ik je kan geven is kweek iets wat je leuk vind maar kijk wel wat hobbykwekers om je heen kweken om zo vissen te kweken die je niet mega vaak op bijv marktplaats voorbij ziet komen.
   
 13. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.428
  Locatie:
  Purmerend
  Mijn zoon zet elke maand een advertentie op marktplaats voor garnalen en helena's, leverd toch zeker een paar tientjes in de maand op.

  Ikzelf kweek met diverse blauw oog soorten, vis is duur in de aanschaf, leverd bij verkoop ook goed op. Echter als je kijkt wat je investeert aan energie (efffort) en geld, geef je de gekweekte vissen weg.

  Groetjes John.
   
 14. MarlonnekeW

  MarlonnekeW

  Lid geworden:
  27 aug 2014
  Berichten:
  1.301
  Locatie:
  Nieuwerkerk a/d IJssel
  Het klopt wat hierboven gezegd wordt dat je heel goed moet kijken naar welke soort je kiest. Het lijkt heel interessant om bijzondere soorten te kiezen, die niet iedereen kan kweken, maar daarbij is het vaak ook erg lastig om de jonge dieren kwijt te worden. Zelf heb ik bv een vrij zeldzame Ancistrus soort uit de Rio Xinugu geweekt uit een soort idealisme, omdat hun voortbestaan bedreigd werd door de bouw van een grote stuwdam in de rivier. Dat lijkt dan een goede reden, maar ik raakte de jonge dieren aan de straatstenen niet kwijt, ondanks dat ik ze zo ongeveer overal heb aangeboden. Uiteindelijk heb ik ze maar gratis aan een lokale aquarium winkel gegeven zodat zij een poging konden wagen om er iemand voor te vinden.

  Ik heb een aantal kennissen die corydoras kweken. Daar hoor ik hetzelfde. Populaire soorten, zoals de panda en de dwergsoorten zijn vrij gemakkelijk te verkopen, maar voor bijzondere soorten is dat veel moeilijker. Vaak is dat dan een soort ruilhandel, waarbij liefhebbers met veel soorten hun jonge dieren ruilen tegen weer een nieuwe soort met andere liefhebbers.
  Winkels durven daar vaak ook niet aan te beginnen, omdat ze meer kunnen verdienen aan een soort met een korte 'doorlooptijd'.
   
 15. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.784
  Locatie:
  Emmen
  Als kweker heb je niet alleen aandacht nodig voor de vissen die je kweekt, je moet je daarmee ook onderscheiden van anderen en aandacht besteden aan je (mogelijke) klanten, en bestaande klantencontacten onderhouden. Als je je regelmatig op fora en bij facebookgroepen presenteert leert men je een beetje kennen en ontstaat er vertrouwen om bij jou iets aan te schaffen. De kwaliteit daarvan moet goed zijn anders ben je gauw klaar met kweken want de tam tam gaat snel. Het is eigenlijk pure marketing.
  Dit helpt ook mee om de kosten van het kweken te beheersen en eventueel er in te slagen om een kleine winst te boeken. Het blijft immers een hobby.

  Hobbygroet Jos Hut
   
 16. Kikkervis

  Kikkervis

  Lid geworden:
  21 sep 2014
  Berichten:
  451
  Locatie:
  Groningen
  Geen ervaring op het 'serieus' kweken. Hoor in de wandelgangen dat bijzondere L-nummers wel gewild zijn. Bijv L046. Nogmaals, dit is wandelgangen informatie, niet teveel waarde eraan hechten dus (;
   
 17. algeneter12

  algeneter12

  Lid geworden:
  11 apr 2012
  Berichten:
  3.351
  Locatie:
  Boxtel
  Nou ik ben zelf de laatste tijd flink bezig geweest met het opkopen/verkopen van groepen. Dit valt echter nog vies tegen en je moet het wel op een groter schaalniveau doen om er een beetje iets fatsoenlijks aan over te kunnen houden. Je moet inderdaad iets hebben wat jij wel goed kan kweken, gewild is, maar sommige mensen problemen mee hebben.
  Denk hierbij inderdaad aan Crystal Reds, standaard corydoras soorten etc.

  Zit zelf nu erg in de Lnummers wat wel "big business" is voor één nestje. Echter is het wereldje hierin vrij klein en ken ik ondertussen bijna iedereen al. Daar komt nog bij dat de hobbyisten vaak maar 1 lnummer willen kopen, terwijl andere kwekers je wel gelijk hier vanaf willen helpen.

  Regelmatig verkoop ik mijn vissen daarom in bulk aan andere hobbyparticulieren die ze verder door verkopen. Heb nu jongen van de L136 en die verkoop ik voor 6 euro per stuk door, iemand anders verkoopt ze dan weer door voor 10,- per stuk.

  En vergis je niet in de stroom kosten en onderhoud. Aparte verwarmingen met een slecht geïsoleerde ruimte is echt een ramp. Mocht je het op groter niveau gaan doen, neem dan een klein kamertje dat je verwarmt. Gebruik één systeem met een grote opvoerpomp of één grote luchtpomp op alle bakken. Gebruik DIY led verlichting en zorg dat je je basisprincipes kent.
  Water verversen is enorm belangrijk! Minimaal elke week echt een grote hoeveelheid, anders groeien sommige beestjes gewoon niet. Verzin hier iets slims op zodat je niet constant achter de feiten(: lees "emmers") aan moet lopen.
   
 18. MC-Animals

  MC-Animals

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  62
  Locatie:
  Heerhugowaard
  Ik denk vooral dat het slim is om je niet alleen op 1 groep te richten.
  Zorg dat je aanbod heb voor zowel de mensen met een kleine portomonee als de mensen met een dikke portomonee.

  De duurdere vissen zijn wel leuk, maar zoals hier al aangegeven kopen particulieren er meestal maar 1.
  Zorg dat je ook wat goedkopere vissen heb zitten die makkelijker verkopen.
  Dit zorgde voor een grotere klantenkring en mond op mond reclame doet de rest.
  Zorg idd dat je altijd vriendelijk blijft tegen je klanten, zodat ze terug komen.

  Ik ben er zelf 2 jaar tussen uit geweest en heb nu al weer een aantal mensen hier gehad die een paar jaar terug ook vissen bij mij hadden gekocht .
  MP heeft nu een mooie functie met de sterren.
  Als je altijd vriendelijk blijft en de mensen helpt, ook als ze vragen hebben nadat ze vissen hebben gekocht, zal dit een betere beoordeling opleveren.
  Het werkt een beetje zoals vergelijkingsites van hotels.
  Als je ziet dat er 2 hotels met de zelfde prijs zijn en de 1 heeft 5 sterren als beoordeling en de ander 2, dan is de keuze makkelijk gemaakt.