Hoe ecologisch is een gemiddelde zeebak?

Discussie in 'Zee- en brakwater' gestart door Honeybadger, 10 nov 2017.

 1. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Ik stelde een paar vragen in het topic van John Pillons zoutwaterbak maar om zijn album niet te vervuilen maak ik een apart topic aan met mijn vragen. Ik hoop dat de kenners deze kunnen beantwoorden.

  Ik vraag me al een tijdje af hoe ecologisch een zoutwaterbak eigenlijk is of kan zijn.
  Ik bedoel dit niet op vlak van verbruik (water en elektriciteit).
  Het gaat me eerder om de koralen, het levend steen en de vissen.
  Mocht ik ooit voor een zoutwaterbak gaan dan zou ik vooraf willen weten hoe belastend dit is voor de natuurlijke koralen en vissen. En in hoeverre het mogelijk is om deze ecologische belasting laag/onbestaand te houden.
  De oceanen hebben het al veel te moeilijk dus ik zou liefst vermijden om zelf ook deel te nemen aan de vernietiging van de 'nieren' van de aarde (ik bekijk de oceanen, en vooral de koraalriffen, graag als de nieren van onze planeet zoals de regenwouden vergeleken worden met de longen...;))

  Ik stel me dus onder andere volgende vragen:

  -Wanneer je levend steen gebruikt vanwaar komt dat dan exact? Wordt dit 'gekweekt' of wordt dat (hoofdzakelijk) geoogst/geroofd rechtstreeks uit zee?

  En een beetje een vergelijkbare vraag ivm de koralen.
  -Worden alle koralen in de handel gekweekt of wordt er ook nog veel koraal uit de zee 'geroofd' (al dan niet legaal)?
  Iemand bvb een idee wat de verhouding is gekweekt koraal/wild koraal?

  -Je hoort regelmatig van allerlei misbruik in de handel waardoor er plundering van natuurlijke wilde koralen/visbestanden plaatsvindt puur voor de bevoorrading van aquaria.
  Hoe dikwijls is dergelijke schade aan de oceanen nog het geval tegenwoordig?

  Maar ik vraag me daarnaast ook af of/hoe het anders kan en of dit ook effectief gebeurt?
  In hoeverre kan je dit (de oorsprong van de vissen/koralen/stenen) als hobbyist controleren.
  Is er bvb zoiets als een label dat garant staat voor 'ecologisch verantwoorde' en/of gekweekte koralen waarbij er gegarandeerd kan worden dat de oorsprong van het koraal niet ten koste gaat van de natuurlijke riffen?

  Zijn de dure stukken koraal zo duur omdat ze moeilijk/traag kweekbaar zijn of eerder omdat ze zeldzaam zijn en/of niet gekweekt kunnen worden?

  En wat mbt zoutwatervissen? Wat is de verhouding kweek/wildvang bij zeevissen eigenlijk?
  Is het zoals bij zoetwatervissen waar je ziet dat de populariteit van sommige soorten zorgt voor het leegvissen van de natuurlijke reserves met alle gevolgen vandien?

  Ben benieuwd naar reacties van echte zeemannen...
   
 2. ChristianVT

  ChristianVT

  Lid geworden:
  22 jun 2017
  Berichten:
  311
  Helaas ben ik geen ervaren zeeman, maar een paar dingen weet ik wel. Je kunt natuurlijk om levendsteen heen als je dat zou willen doormiddel van het beginnen met dry rock. Uiteindelijk wordt dit vanzelf levend steen als je maar lang genoeg geduld hebt. Waar het levendsteen uit de lfs precies vandaan komt heb ik geen idee van. Er worden wel een aantal zee vissen gekweekt maar ik meen dat dit voorlopig nog steeds erger lastig is. De standaard annemoonvis (Nemo) wordt op grote schaal gekweekt. Ik meen dat dit ook geldt voor de kauderni visjes.
   
 3. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.621
  Locatie:
  Driebergen
  Hoewel ik niks met zeewater heb vind ik dit zeer nuttige vragen :thumbs:
   
  Honeybadger en MaestroCygni vinden dit leuk.
 4. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.794
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Levend steen word óf van riffen geoogst (volgens mij is het nu illegaal, maar wordt alsnog gedaan), óf er worden "manmade" stenen bij een rif geplaats om deze levend te maken. Beide opties net zo slecht. Bij de eerste kun je de reden zelf wel bedenken denk ik, en bij de tweede wordt dus een rif gemaakt, waar wilde dieren, planten en bacteriën zich vestigen, en die daarna weg wordt gehaald, waardoor de organismen die van deze neprif hun thuis maakten een nieuwe plek moeten zoeken. Daarom raad ik manmade steen aan.

  Er zijn 3 soorten koraal, wild koraal, koraal dat in de zee in grote rekken wordt gekweekt, en koraal dat in aquaria wordt gekweekt.
  De laatste is veel duurder dan wild koraal, of koraal gekweekt in de zee. De overgrote deel is gekweekt in de zee, helaas wordt koraal dat in aquaria is gekweekt weinig aangeboden.

  De schade die door deze hobby wordt veroorzaakt is te verwaarlozen als je het met andere milieuproblemen vergelijkt.

  Dit kun je vermijden door nakweekvissen te kopen (staat er meestal bij, en je merkt het oook aan de prijs), en bijvoorbeeld stekken van andere hobbyisten te kopen.

  De groei, zeldzaamheid, kleur en moeilijkheid van het koraal zijn de factoren die een koraal duurder maken. En vraag en aanbod, natuurlijk.

  De meeste vissen die je zult vinden zijn wilde vissen. De meest voorkomende soorten worden vaak ook gekweekt, zoal kardinalen, anemoonvissen, Gramma's, Assessors, etc.
  Het leegvissen van de reserves gebeurt gelukkig niet zo makkelijk, vooral omdat de zeldzame vissen makkelijk een paar duizend euro kunnen kosten, en als niemand ze koopt, vangt niemand ze.
   
  Honeybadger vindt dit leuk.
 5. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.794
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Dry rock is in de meeste gevallen levend steen dat afgestorven is. Soms is het zelfs dood koraal. Daarom is manmade beter.
   
 6. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Bedankt voor de antwoorden!

  Omdat er zodanig veel is dat het niet meer nodig is in de zee ongetwijfeld... ;)
  :mad:

  Ik vreesde al zoiets eigenlijk...
  We zouden toch beter eerst zorgen dat de weinige nog bestaande riffen beschermd worden en hersteld worden. Ik zag inderdaad al kweekprojecten in de oceaan maar als dat voor aquariumgebruik is dan is dat niet zo constructief natuurlijk...
  Maar weinig mensen liggen daar wakker van, edoch...

  Toen het Great Barrier Reef voor 90% dood werd verklaard was het amper een voetnoot in de kranten laat staan dat het de verdiende aandacht kreeg in televisienieuws...
  Niet goed bezig denk ik dan. Eigenlijk moest dit wereldnieuws zijn en aanzetten tot acties maar daarvoor zijn we de verkeerde diersoort vrees ik.
  Er wordt moord en brand geschreeuwd wanneer we een sigaret opsteken in een publieke ruimte maar de teloorgang van de belangrijkste biotopen in onze oceaan van plastiek dat is niet interessant genoeg...
  Aiaiai toch...
  Wrong priorities i tell you.
  Het heeft niet zoveel zin om onze longen te beschermen terwijl we tegelijkertijd de lucht en het water massaal en vol overtuiging blijven bevuilen volgens mij maar soit, wie ben ik...

  :(


  Daar kan ik toch niet mee akkoord gaan eerlijk gezegd. Het is dergelijke manier van redeneren dat ervoor zorgt dat alles te verwaarlozen wordt. Wat is het schadelijke effect van dat ene lege blikje dat je door het raam keilt?
  Wat maakt het uit als we een fazantje extra afknallen?
  Die drie bijen die ik dood mep gingen de wereld toch niet redden...
  Elke vis die verdwijnt door vangst of teloorgang van zijn levensomgeving is er één teveel.

  Onderschat zeker de impact niet van het wegvangen van vissoorten voor de aquatrade.
  Als je bvb een sterke maag hebt in combinatie met een zeer hoge tolerantie voor B*llsh*t kan je eens proberen om een episode van Tanked te bekijken. Hou wel een kotszakje bij de hand!
  Keer op keer maken ze daar afzichtelijke bakken vol nepkoraal die ze dan overbevolken met liefst zo exclusief mogelijke vissen zodat de rijke opdrachtgever tijdelijk kan genieten van een foute bak vol foute vissen. Mocht je weten wat er op jaarbasis wordt gevangen om dergelijke retards van visjes te voorzien zou je ongetwijfeld van je stoel vallen, recht op je neus met alle gevolgen van dien. :p
  Ik zou dus de impact van zulke zaken niet onderschatten en nogmaals: het is veel té makkelijk om zoiets te bekijken als verwaarloosbaar in vergelijking met andere milieu-issues. Alle beetjes helpen wordt gezegd en dat is effectief zo,
  Maar dat is het geval zowel in positieve zin als in negatieve zin. Elke geroofde levende steen, elk ontvoerd koraal heeft zijn gevolgen.
  En laten we ernstig blijven: de omvang op wereldvlak is moeilijk in te schatten laat staan dat je het zomaar als collateral/verwaarloosbaar aan de kant schuift.
  Maar ook hier: no offence hé, dat is mijn mening maar en blijkbaar wijkt die nogal vaak af van de norm dus ongetwijfeld heeft de massa een sterker punt
  ;)

  Maar de meest exclusieve koralen worden in veel gevallen nog "geroofd" en gesmokkeld dan of zie ik dat verkeerd en is de controle daarop efficiënt en streng genoeg?

  Ook hier: onderschat niet hoeveel mensen meer geld hebben dan goed voor ze is (en voor ons!) en het zijn juist zulke gasten die zonder scrupules zeldzame vissen kopen, olifanten gaan bejagen, tijgers opsluiten en meer van dat fraais...
  ;)


  Alleszins: thx Maestro voor je uitgebreide antwoorden!!
   
  Laatst bewerkt: 11 nov 2017
  RichD1011 en Ruben01 vinden dit leuk.
 7. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  87.098
  Locatie:
  Groningen
  Mooi dat je toch even een topic hiervoor hebt aangemaakt:thumbs:
   
 8. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.520
  Locatie:
  Oldenzaal
  Ik ben geen echte zeeman, maar hier weet ik wel een antwoord op:Dk:pk


  Ik heb het eens bij de lfs gevraagt, en daar was bijna alles wildvang. Sommigen waren nakweek, om de simpele reden dat wilvang een stuk goedkoper is. Maarja, met wildvang krijg je in de winkel ook veel uitval, omdat ze bijv. niet eten ziek worden etc.

  De koralen daar zijn sommigen (ik weet niet of het alles is) nakweek.;)k
   
 9. lbakker

  lbakker

  Lid geworden:
  30 jun 2014
  Berichten:
  1.158
  Locatie:
  Noord Holland
  Er zijn bedrijven die koralen en zoutwatervissen kweken, er zijn zelfs Nederlandse bedrijven die dit doen, helaas gebeurt dit nog steeds op redelijk kleine schaal. Er zijn ook winkels die zelf koralen kweken en ook particulieren die vissen en koralen kweken en verkopen, helaas is kweken van veel soorten vissen erg lastig en bij de meeste soorten is men nog niet in staat om dit met succes op een redelijke schaal te doen.

  Wat ook gebeurt is dat reeds gelegde eitjes uit de oceaan gevist worden waarna deze in een kwekerij grootgebracht worden. Dit klink net zo slecht als het vangen van volwassen vissen in het wild maar eigenlijk is dit al veel beter. Door het vangen van eitjes overleeft vaak ruim 95% van de dieren het terwijl in de natuur dit percentage ver onder de 50% ligt (en vervolgens worden ze gevangen waardoor er weer een groot deel dood gaat). Hierdoor wordt er dus voor gezorgd dat er uiteindelijk meer dieren in de oceaan blijven rondzwemmen.

  Ik kom regelmatig bij een winkel in Leeuwarden waar ze sinds enige tijd koralen en sommige vissen verkopen van KoralSea en Captive Bred Europe waardoor je de zekerheid heb dat het om in een kwekerij gekweekte dieren gaat.

  Zelf koop ik alleen koralen als ik zeker weet dat ze niet rechtstreeks uit het wild komen voor vissen, garnalen, etc hebben we helaas nog veel te weinig mogelijkheden om aan gekweekte exemplaren te komen. Ik kijk zelf ook altijd of er particulieren zijn die een dier aanbieden dat ik wil aanschaffen, zo weet ik in ieder geval dat er niet onnodig voor mij een extra dier gevangen hoeft te worden.
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 10. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.605
  Locatie:
  Hoogerheide
  Waren er maar mensen zoals jij, die tenminste eens nadenken! Nadenken over wat de invloed van ons handelen is.

  Echt heel erg goed!
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 11. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.621
  Locatie:
  Driebergen
  Als ik het zo lees loopt het zeewater houden toch nog wel achter op het zoetwater houden.

  in zoetwater is er zeer veel nakweek beschikbaar, en ook planten worden amper nog uit het wild gehaald.. maarja dit is dan misschien ook weer appels met peren vergelijken :juggle:
   
  Ruben01 en jessicapilon vinden dit leuk.
 12. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Haha, achteraf dacht ik nog even aan dit onderwerp en kwam uit op deze aanpak als 'tussenweg', zoals je zegt nog niet ideaal maar ik redeneerde als volgt: als je tijdens of na de paring erin zou slagen om een deel van de eitjes te oogsten en die kon opkweken zou je inderdaad een grotere overlevingspercentage hebben (geen rovers, minder externe gevaren door de gecontroleerde omgeving) dan wanneer ze in het wild opgroeien.

  Bedenkingen zijn natuurlijk snel gemaakt:
  -het wordt ongetwijfeld moeilijk tot onmogelijk voor de menselijke 'oogsters' om zich te beperken tot een (redelijk) percentage (bvb 20%). Onze soortgenoten kennende zal het te verleidelijk zijn om alles ineens te vangen... ;)

  -Concluderen dat er door deze aanpak uiteindelijk meer dieren in de oceaan blijven zwemmen is helaas geen 100% waterdichte redenering.
  Er zit namelijk een systeem/strategie achter de "massale hoeveelheid eitjes" zoals je zelf eigenlijk aan aangeeft: er zijn zoveel eitjes/jonge visjes net omdat er zeer veel sneuvelen voor de volwassenheid. Het verlies is dus ingecalculeerd.
  Als je dan bvb 50% van die eitjes wegneemt voor het uitkomen gaan er procentueel nog steeds evenveel sneuvelen van de overschot en heb je uiteindelijk netto dus toch minder vis over, het is namelijk niet zo dat wanneer je 50% vangt de overblijvers een betere overlevingskans hebben... :)

  Daarnaast zorg je door deze actie ook dat er minder voedsel (in de vorm van eitjes, visjes) aanwezig is voor andere soorten die op hun beurt afhankelijk zijn van deze voedselbron.

  Eigenlijk zouden we obv een paar vrij simpele voorwaarden moeten kunnen beslissen dat sommige dieren gewoon niet moeten gevangen/gehouden/verkocht worden.. Ongeacht hun schoonheid, aantrekkingskracht of exclusiviteit.
  Van zodra de hele handel zorgt voor teveel ecologische schade en/of misbruik waardoor ganse soorten bedreigd worden gaat het duidelijk veel te ver.
  Daarnaast zijn veel dieren gewoon totaal ongeschikt voor het leven in gevangenschap maar komen toch terecht in allerlei kooien, bakken, aan een touwtje op een stok,... noem maar op, je kan het zo gek niet bedenken.
  Uit respect voor hun dier-zijn zouden we dus al een zeer grote selectie kunnen maken en hoe jammer dat ook is vallen er in dit geval zeer veel dieren af door een ethische overweging.

  Toch licht hoopgevend...

  Dus met de nodige inspanning en principes kan je toch ook een verantwoorde bak samenstellen. Minder spectaculaire koralen en minder keuze qua vis waarschijnlijk maar sowieso de meer ecologische en ethische aanpak...

  Elke inspanning helpt dus goed bezig!

  ;)
  Op zich is dat niet eens zo moeilijk denk ik hoor.

  Helaas moet je dan natuurlijk met smart bepaalde plannen of dromen bijsturen of zelfs compleet uit het hoofd zetten en daar loopt het al snel fout...
  Als je dan begint te zoeken naar argumenten waarom het in jouw geval wel kan begint de miserie en het gezever.

  Goh ja,
  ik zie het als volgt: soms ben je een grotere dierenliefhebber als je kan beslissen om je favoriete diersoort niet op te sluiten wegens ongeschikt.
  Al van kindsbeen af ben ik bvb gefascineerd door roofvogels en droom ik nu en dan van een roofvogel als huisdier en kameraad. ;)
  Maar ik steek daarom geen roofvogel in een kooi! Ik heb al medelijden op voorhand...

  Meer nog: je hebt van die mensen met bvb 6 roofvogels in hun "collectie". Maar in mijn ogen ben je allesbehalve een dierenvriend als je vogels aan een touwtje bindt en ze onder een afdakje in de tuin zet. Het getuigt eerder van het tegenovergestelde imho.
  Want waarom zou je een 'verzameling' roofvogels willen opsluiten? Uit dierenliefde of eerder gedreven door egoïsme en eigenbelang?
  Het mag duidelijk zijn dat je een roofvogel geen plezier doet door hem vast te binden en enkel te laten vliegen wanneer hij honger heeft én je toevallig zelf wat tijd over hebt...

  Ik ben ook fan van kogelvisjes en Otocinclus hoor, maar dat zijn voorbeelden van soortjes die ik dus liever vermijd hoe leuk ze ook zijn.
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 13. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  42.472
  Locatie:
  Middelburg
  Is goed om er bij stil te staan natuurlijk en je mening te geven maar hoe je het draait of keert wij zijn allemaal op 1 of andere manier schuldig aan het feit dat we deze aardkloot volledig aan het vernietigen zijn.....
   
  Honeybadger en jessicapilon vinden dit leuk.
 14. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  87.098
  Locatie:
  Groningen
  Dat is een vaststaand feit:deal:
   
 15. bderooij

  bderooij

  Lid geworden:
  22 aug 2014
  Berichten:
  3.718
  Locatie:
  Enschede
  Ik lees vol interesse mee...
   
 16. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Volledig akkoord! Het is zelfs zeer moeilijk tot onmogelijk om actieve deelname hieraan volledig te vermijden.
  Maar het zou al mooi zijn mochten we gezamenlijk proberen om onze acties aan te passen door iets bewuster en kritischer na te denken over de mogelijke gevolgen van onze handelingen.

  Ook hier op het forum betrap ik nu en dan sommigen er op dat ze onder het mom van dierenliefde compleet foute keuzes maken.
  Dat is extra tragisch: jezelf wijsmaken dat je een dierenvriend bent terwijl je in realiteit eigenlijk dierenleed veroorzaakt. Helaas gebeurt dit zeer veel, om uiteenlopende redenen (van onwetendheid tot koppigheid).
  Elke beslissing ivm dieren probeer ik bijvoorbeeld op voorhand te beoordelen door het plan ook te bekijken vanuit het standpunt van het dier.

  Concreet: het voorbeeld met de roofvogel.
  In het beste geval worden de vogel en ik maatjes! (zo werkt het niet echt met roofvogels maar soit)
  Wanneer ik er ben is de vogel er dus altijd voor me, beschikbaar wanneer ik het wil. :thumbs:

  Maar wat gedurende de overige 75% van de tijd wanneer ik ga werken of mijn leven leid? Hoe is dat dan voor die vogel om daar op zijn stok te zitten wachtend op mij om hem te voederen? Heeft dat dier dan een waardig leven? Wat is de meerwaarde voor het dier?

  Dan is het snel duidelijk vind ik persoonlijk...
   
 17. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.794
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Minder spectaculaire koralen klopt zeker niet! Gekweekte koralen zijn over het algemeen kleurrijker, en ze zijn onze kunstmatige verlichting gewend.
  Nadeel is wel dat je voor de prijs van een groot koraal maar een stekje krijgt.
   
 18. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Aha, dat is mooi!
  En de hogere prijs, goh ja, die zeebonken weten dat het sowieso duurder is dan zoet water.
  De ecologische keuze is helaas meestal iets duurder maar wel beter voor het geweten natuurlijk...
  En met geduld, essentieel in de hobby, wordt het vanzelf groter dus...
   
 19. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  42.472
  Locatie:
  Middelburg
  Aan de ene kant 100% mee eens alleen zijn jij en ik net zo egoïstisch als de mensen waar we zeg maar kritiek op hebben in principe,vaak wel onbewust omdat we ook niet alle kennis in pacht hebben maar toch....

  We proberen allemaal ons verblijf op deze bol gedurende ons leven zo aangenaam prettig te maken,de 1 doet dat om zoveel mogelijk te proberen om in harmonie met de rest van de mensen en de natuur te leven en een ander is alleen maar bezig met geld te verdienen ook al gaat dat ten koste van mens en dier bv.

  Ik zou zelf ook nooit roofvogels in gevangenschap houden maar zijn wij beter en mogen we kritiek op die mensen hebben terwijl we zelf bv levende wezentjes gevangen houden tussen 5 glasplaten? kostbare energie gebruiken om het te verlichten en te verwarmen,voer geven dat vaak voor een groot deel bestaat uit wildgevangen vis dat tot meel verwerkt is puur uit hobby?

  Denk aan al het schone drinkwater wat we door het verversen gebruiken bv net hier zelf ook een drol naar het riool gespoeld met water waar ze op een paar uur vliegen hier vandaan alleen maar van kunnen dromen.
  Gaan gewoon nog steeds kinderen dood door een gebrek hieraan....

  Dus ik ben er echt 100% mee eens dat we bewuster en kritischer naar ons handelen moeten kijken alleen werkt dat denk ik enkel pas echt als we ondertussen niet met ons vingertje naar andere wijzen.

  Misschien dat ik nu wat te ver in ga op onze wereldse problematiek in dit topic maar mijn gedachten en vingers bleven maar doorgaan! ;)
   
  RichD1011 vindt dit leuk.
 20. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Ik wijs bewust niemand persoonlijk aan maar aan wie zich eventueel aangesproken voelt geef ik het advies om effectief eens kritisch het eigen gedrag te analyseren.
  Maar in principe hebben we volgens mij zelfs meer nodig dan enkel een "wijzend vingertje" in veel gevallen:

  Mensen met ongeschikte dieren, dieren die op een compleet foute manier worden gehouden, bedreigde dieren in gevangenschap,... die mensen moet je niet louter met het belerende vingertje wijzen. Neeneenee, je moet ze hard op hun vingers slaan en vervolgens de dieren afnemen! Dus hard en kordaat optreden tegen alle dierenmisbruik!
  Wat is dat nu! :D

  Ik heb bewust zeer weinig vissen, enkel kleine visjes en allemaal nakweek.
  Eén soortje per bak en wat garnalen, geen overbevolkte bakken, geen grote, bedreigde of ronduit foute vissen...
  Dus ja, dan ben ik volgens mij op dat vlak tenminste beter bezig dan iemand die bvb vogels aan een touwtje bindt in de tuin of iemand die te grote, teveel of compleet foute vissen in een bak steekt omdat het 'cool' is of ... (kan blijven voorbeelden opsommen helaas)
  Dan doe ik op dat vlak alvast beter dan anderen die duidelijk voor onnodig dierenleed zorgen uit egoïsme vind ik...

  Ik denk dus dat ik (en eigenlijk iedereen) inderdaad kritisch mag en zelfs moet zijn ten opzichte van hoe anderen met dieren omgaan!
  Maar je hebt gelijk: we doen allemaal mee, onvermijdelijk, maar je kan het minstens op sommige vlakken proberen vermijden...
  Wanneer ik iemand op fouten wijs neemt dat trouwens niet weg dat ik zelf ook fouten maak waarop ik gewezen moet worden.
  Ik besef volledig dat ik alles behalve alle kennis in pacht heb
  Als enkel de 'foutlozen' het recht hebben om anderen op hun gedrag te beoordelen en te wijzen op de gevolgen dan stopt het direct want niemand is perfect.
  :p

  Tja, dat is idd tragisch maar als ik puur rationeel blijf is dat onze eigen schuld.
  Nog steeds wordt je heel snel afgedaan als 'fascist' of 'extremist' wanneer je durft zeggen dat we met teveel zijn en dat we dringend aan actieve geboortebeperking moeten beginnen.Ik ben nochtans in de verste verte geen fascist kan ik je garanderen, eerder realist op zulke vlakken...
  Ik ben er rotsvast van overtuigd dat overbevolking een basisprobleem is, we zijn gewoon met veel te veel en dan is het onvermijdelijke gevolg dat er hier en daar meer sneuvelen door toenemende tekorten, ecologische rampen en dergelijke meer...
  We kunnen er dan om treuren, ze nu en dan een aalmoes sturen en hopen dat het betert of we kunnen nadenken hoe we dit kunnen vermijden of inperken. Dat kan onder andere door te zorgen dat we als soort niet exponentieel blijven aangroeien zoals een schimmel op een appel.

  Gisteren nog werd ik aangesproken door een meisje met de vraag of ik iets wou doneren aan het "Rode Kruis' maar zoals steeds was mijn antwoord dat de mens allesbehalve een bedreigde diersoort is maar eerder een bedreigende diersoort en dat ik dus niet doneer aan humanitaire doelen...

  "Arm meisje, wat ben ik een klootzak" dacht ik terwijl ik in de auto stapte :(

  Maar zelfkennis is het begin van alle wijsheid gelukkig!
  hehe
  ;)

  Heb precies hetzelfde probleem...
  Nu ga ik stoppen met mijn geraas... :rolleyes:
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 21. Erwin

  Erwin

  Lid geworden:
  5 feb 2008
  Berichten:
  15.171
  Locatie:
  noord-brabant Uden
  Het begint met verantwoord een zeebak houden, en het eindigt met dierenmishandeling :D (in het kort)
  Qua koralen kan je je bak helemaal vol zetten met nakweek dieren en stekken, ja sommige soortjes zullen dan niet in je bak komen te staan omdat die bijna niet te stekken of te kweken zijn en/of het heel lang duurt.

  Als we dan verantwoord willen zijn, dan moet je juist wel naar de stroom etc kosten kijken, dat loopt namelijk gigantisch in de papieren.
  Feit blijft dat een zee Aquarium zo'n tien maal duurder uitvalt dan een zoetwater aquarium.
   
 22. Mooneater

  Mooneater

  Lid geworden:
  17 okt 2009
  Berichten:
  232
  Locatie:
  Groningen
  Levend steen word voornamelijk "geoogst" in baaien waar het natuurlijk steen uit de baai word weggehaald. Dit steen word lokaal ook gebruikt voor de bouw van huizen bijv.
  Er zijn ook minder invasieve alternatieven, zoals Real Reef Rock, wat kunstmatig gemaakt word (en even duur is). Echter, voor een goede bacteriecultuur is het wel heel nuttig om je bak te enten met in ieder geval een klein beetje "echt" levend steen.
  Het "echte" levend steen komt overigens niet van riffen, maar uit baaien zonder koraalrif (voor zover ik het heb begrepen, echt bewijs heb ik hier nou ook weer niet voor...)

  Het grootste deel van de koralen die je in de winkel kan kopen zijn nakweek, of gegroeid in een baai, en dus niet van het rif gekapt. Echter, vooral grote kolonies SPS willen nog wel eens als wildvang aangeboden worden. Ook exclusieve LPS die niet, of erg moeilijk, te kweken zijn zijn allemaal wildvang (bijv scolymia's)


  Geen idee, maar in Hawaii bijvoorbeeld hebben ze eindelijk regelgeving opgezet om het vangen van vissen aan banden te leggen.


  Dat is heel lastig, en is toch een beetje de verkoper op zijn blauwe ogen geloven. Er zijn ook een aantal koraalkwekerijen in Europa waar je zekerder bent dat het geen wildvang is (bijv. Joe's Korallenfarm).

  Dat hangt dus af van het koraal. Grote stukken SPS groeien langzaam en zijn daarom zo duur. Mooie scolymia's zijn gewild (want niet heel kieskeurig qua waterwaarden), maar kunnen niet in het aquarium vermeerderd worden.

  95% van alle zeevissen zijn wildvang. Dit heeft vooral als oorzaak dat de meeste zeevissen gedurende hun ontwikkeling door een planktonfase heengaan, en tijdens die fase ze heel moeilijk te eten te geven zijn (alleen bepaalde soorten zoo en phyto plankton). De investeringen om in deze voeding te voorzien zijn dermate groot (en de uitval desondanks nog hoog), dat wildvang kostenefficienter is (in geld).
  Daarnaast zijn er soorten die hele complexe balts rituelen hebben (waarbij ze bijv 5 meter omhoog omelkaar heen zwemmen), wat in het aquarium niet haalbaar is.

  Gelukkig zijn de meest populaire vissen wel te kweken, zoals anemoonvissen en kardinaalbaarsen. Sinds kort zijn picassodokters ("Dory") ook gekweekt.

  In hoeverre het wegvangen van vissen de natuurlijke populaties onder druk zet weet ik niet. Het zal allicht niet helpen...

  Ik heb zelf overigens alleen nakweek in mijn bak (Nemo, kardinaalbaars en P. fridmani), op de garnalen na, deze zijn allemaal wildvang.
  Overigens nog een interessant probleem: is het nakweken van koralen in het aquarium in Europa wel zo efficient? Hier in Europa hebben we weinig zonlicht, dus moeten de koralen opgekweekt worden onder energieslurpende lampen. De vraag is dan een beetje of het energieverbruik van deze lampen niet meer is dan de milieubelasting van de koralen opkweken in een baai rond de evenaar op natuurlijk zonlicht, en ze dan naar Europa te brengen. Zijn deze transportkosten meer of minder dan de energiekosten om ze op te kweken?
   
 23. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.520
  Locatie:
  Oldenzaal
  Utaka heeft nakweek van de macrospilus, die ga ik ook halen, dus als je graag nakweek wilt.:daisy:
   
  Honeybadger vindt dit leuk.
 24. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Moh? Utaka? Den Peter?
  Ik wist niet dat hij naast zijn voetbalcarrière ook vissen kweekte!!
  Check zijn foto, hij verschiet er zelf ook een beetje van precies?
  Utaka.jpg


  :D:D:D
  Sorry, kon het niet laten.
  Is wel mooi dat ze daar al nakweek aanbieden! :thumbs:
  Helaas woon ik in België dus het is wel een serieuze onderneming voor me dan...
  Ik kan ze natuurlijk ook laten opsturen maar dat is ook niet ideaal vind ik... ;)
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 25. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.520
  Locatie:
  Oldenzaal
  :Dk:Dk:Dk:Dk


  Als je naar het vivarium gaat, het ligt er best dichtbij. En als je op zaterdag gaaf, wil ik er wel een paar voor je meenemen, voor het vivarium ga ik daar even langs, ook voor de oto's;)k
   
 26. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Helaas raak ik er niet, heb jammer genoeg al andere verplichtingen...
  Maar bedankt voor je aanbod alleszins! :cool:
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 27. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  In de openingspost geef ik aan dat ik het niet heb over de kosten en het extra verbruik.
  Ik ben niet compleet idioot dus ik besef zeer goed dat een zeebak op dat vlak alvast minder ecologisch is dan een zoetwaterbak.
  Dat weet iedereen toch? Dus ik vind dat minder interessant. We kunnen dat natuurlijk nog eens dunnetjes opsommen maar ik vertrok dus bewust vanaf een andere invalshoek... Vandaar dat ik het ook aangaf dat dat niet mijn vraag was...

  Het gaat me in deze vraagstelling dus louter over de inhoud van de bak, dat mag toch?
  Of vergis ik me? ;)
   
 28. Erwin

  Erwin

  Lid geworden:
  5 feb 2008
  Berichten:
  15.171
  Locatie:
  noord-brabant Uden
  Tuurlijk mag dat :)
  Wie ben ik? heb ook maar een mening.
   
 29. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  87.098
  Locatie:
  Groningen
  Misschien komt het ook door de titel want wat je bedoeld blijkt uit de startpost maar ja niet iedereen leest altijd alles even goed terug;)
   
 30. mini-fred

  mini-fred

  Lid geworden:
  23 mei 2011
  Berichten:
  2.225
  Locatie:
  amsterdam
  Mijn bak dit maal opgestart met ‘man made’ liferock, Dit is gewoon uit calcium carbonaat.

  Mijn bodem is ati fiji white, is ook gewoon een geproduceerd goed,

  Mijn zout is gewoon alles los van dsr, dus geen verdampt zeewater, maar pure natrium chloride, losse calcium chloride e.d.

  De toevoegingen zijn ook puur gebaseerd op geproduceerde zouten

  Mijn water komt gewoon door een osmose apparaat uit de kraan

  Mijn vissen koop ik indien beschikbaar nakweek (nemo e.d zijn prima nakweek te krijgen)

  Koralen koop ik eigenlijk uitsluitend nakweek uit andere aquaria, en zelden inde winkel tegenwoordig (steeds meer winkels kopen de duurdere nakweek van verschillende bronnen)

  Ik vind mijn hobby geen grote impact hebben op het rif zoals hij nu is
   
 31. TS
  TS
  Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.484
  Bedankt voor de reply.
  Het is me ondertussen duidelijk geworden dat het dus ook wel kan om minder impact te hebben op ecologisch vlak met een zeebak maar je moet er misschien iets actiever mee bezig zijn en iets kritischer zijn bij de te maken keuzes dan bij een zoetwaterbak.
  Dit neemt niet weg dat het ook bij zoet water nooit slecht is om kritisch te blijven bij elke stap... :)
   
  Ruben01 vindt dit leuk.