Wat is er nieuw

Hoe werkt CO2?


Aquanick120L

Member
Lid geworden
5 januari 2021
Berichten
16
Leeftijd
27
Dag mensen, ik heb een vraag over CO2.
Ik heb onlangs een CO2 set toegevoegd aan m'n aquarium. Nu snap ik dat de belletjes omhoog gaan, maar verdwijnt de CO2 dan niet uit het water? Het leek mij dat het de bedoeling is dat al die belletjes overal in de bak terecht kwamen? Wat is jullie ervaring hier mee?
Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt?
 

Bijlagen

  • IMG20210110214331.jpg
    IMG20210110214331.jpg
    2.4 MB · Weergaven: 42

Friesian

Well-known member
Lid geworden
9 februari 2020
Berichten
1,712
Locatie
2e boom, 4e tak rechts.
Via een andere soort diffusor heb ik hetzelfde probleem maar dan met de gaatjesbuis als verdeler in de bak. Co2 is ook bij jou zichtbaar als belletjes dus te weinig opgelost in het water.
 

Bijlagen

  • 20210110_204914.jpg
    20210110_204914.jpg
    3.8 MB · Weergaven: 20

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
108,859
Leeftijd
55
Locatie
Groningen
Het is inderdaad de bedoeling dat ze oplossen. Heb je een spraybar waar je hem onder kan hangen zodat de uitstroom de belletjes meeneemt?
 

BigSmoke

Well-known member
AquaForum Donateur
Erelid
Lid geworden
4 november 2003
Berichten
12,058
Locatie
Reuver Limburg
CO2 is een gas, dat als het heel fijn verdeelt is, kan worden opgelost in water. Tevens verlaagt het de zuurgraad van het water. Waterplanten kunnen, onder invloed van voldoende licht, de CO2 uit elkaar halen ( foto synthese) in C ( koolstof) wat ze gebruiken als bouwstof voor stengels wortels bloemen en bladeren en als "afvalproduct"blijft dan O2( zuurstof) over welk ze weer aan het water afgeven.

Het inbrengen van CO2 in het water kan op veel manieren, maar meestal gaat dat via een slangetje vanuit een vat waarin CO2 onder druk zit naar een verdeler, een zgn. diffusor, hier wordt de CO2 met water vermengt, hetgeen ook weer op diverse manieren kan gebeuren, die je dan weer kunt aansluiten op de uitstroom van een (extern) filter, en dat dan zo in het aquarium terecht komt. Jij hebt de slang vanaf het CO2 vat, via een slang rechtstreeks in de bak gedaan. Het is logisch dat de belletjes er dan zo uitbubbelen en naar de oppervlakte stijgen.

Beetje duidelijk zo?
 

anomalie

Well-known member
Lid geworden
10 juni 2019
Berichten
302
Locatie
Eindhoven
Ik ben verre van een expert, maar dat glazen ding met wit membraampje is toch je diffuser.
als je een gloednieuwe hebt kan het blijkbaar een paar dagen duren voordat het membraam mooie kleine belletjes geeft.
Zoals jessicapilon al zei kan je de diffuser onder je uitstroom plaatsen zodat de belletjes langer in het water blijven en beter oplossen.

Je kan ipv de diffuser ook een reactor gebruiken, dan lost de co2 vaak beter op en dan heb je geen "spa rood water".
Effe zoeken op reactor, griggs reactor of cerges reactor.
 

LalaLaraSophie

Well-known member
Lid geworden
22 oktober 2019
Berichten
1,805
Locatie
Amersfoort
Die diffusors met witte schijfjes ben ik zelf geen fan van; kreeg daar nooit zulke fijne belletjes mee als met een rood schijfje zoals de Twinstar of Dennerle, qua verdeling of tegenover je filteruitlaat plaatsen zodat de neerwaartse stroming de co2 meevoert, of onder je uitlaat zodat het vanaf daar wordt meegenomen (maar dan ga je dus eerst lang het wateroppervlak waar je sneller verlies van co2 hebt). Diffusor lijkt nu een beetje in een 'loze' hoek qua waterdistributie te zijn gehangen gezien de belletjes vrijwel verticaal omhoog gaan.
 

BigSmoke

Well-known member
AquaForum Donateur
Erelid
Lid geworden
4 november 2003
Berichten
12,058
Locatie
Reuver Limburg
ikzelf ben een voorstander van een diffusor die je aan de uitstroom van een buitenfilter hangt. Meest eenvoudig is dan de diffusor die je IN de bak hangt, en waar de CO2 met een slangetje inloopt ( door de druk vanuit het voorraadvat) en een aparte aansluiting voor de uitstroom van de filter. Die hoeft geen groot uitstroom volume te hebben, desnoods mak je met een Tstuk een aftakking.
 

AQUAR3LL3

Well-known member
Lid geworden
31 januari 2020
Berichten
543
Locatie
Hoogvliet
Een reactor tussen de filter en de uitstroom zorgt ervoor dat de bellen oplossen in het water voordat je het toevoegd. Heb je de diffuser ook niet meer nodig en co2 verbruik gaat wat omlaag door mindere verlies van co2 via wateroppervlak.
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
10,565
Leeftijd
69
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Dag mensen, ik heb een vraag over CO2.
Ik heb onlangs een CO2 set toegevoegd aan m'n aquarium. Nu snap ik dat de belletjes omhoog gaan, maar verdwijnt de CO2 dan niet uit het water? Het leek mij dat het de bedoeling is dat al die belletjes overal in de bak terecht kwamen? Wat is jullie ervaring hier mee?
Kan iemand mij uitleggen hoe dit werkt?
Het is inderdaad het beste dat je CO2 zoveel mogelijk oplost in het water. Je kan dit bereiken door de contact tijd water en CO2 zo lang mogelijk te maken. Dat zijn verschillende methodes voor. Zo zijn er inline diffusers, die dingen zitten op een externe filterslang i.p.v. in je bak. Ook kan je werken met een reaktor die je CO2 feitelijk het best oplost. Maar ook in je bak kan je al het e.e.a. doen. Zet je CO2 invoer, je diffuser, onder de filterstraal die je bak in spuit. Zo wordt je CO2 nogmaals meegenomen en je bak ingeblazen.
 
Topicstarter
Aquanick120L

Aquanick120L

Member
Lid geworden
5 januari 2021
Berichten
16
Leeftijd
27
Bedankt voor de reacties!

Heb tegenwoordig een nieuwe diffusor met veel kleinere belletjes en heb het onder de filterstraal gezet. Veel beter! Nu valt mij iets op aan het wateroppervlak en dat is dat de belletjes niet verdwijnen. Iemand ervaring mee hoe dit kan?
 

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
10,565
Leeftijd
69
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Heb je misschien een kaamlaag op je wateroppervlak? Dat ziet er uit als een olielaagje op het water? In dat geval wordt de gasuitwisseling met de bovenlucht iet wat geblokkeerd.
 
Topicstarter
Aquanick120L

Aquanick120L

Member
Lid geworden
5 januari 2021
Berichten
16
Leeftijd
27
Heb je misschien een kaamlaag op je wateroppervlak? Dat ziet er uit als een olielaagje op het water? In dat geval wordt de gasuitwisseling met de bovenlucht iet wat geblokkeerd.
Ja klopt, hoe los ik dit op?
 
Topicstarter
Aquanick120L

Aquanick120L

Member
Lid geworden
5 januari 2021
Berichten
16
Leeftijd
27
Ook heb ik ontzettend veel last van stof dat in m'n water dwarrelt. Heb al vaak waterwissel gedaan om het er uit te krijgen maar het lijkt niet te helpen. Tips?
 

Bijlagen

  • IMG20210113214743.jpg
    IMG20210113214743.jpg
    3.5 MB · Weergaven: 7

benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
10,565
Leeftijd
69
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Ja klopt, hoe los ik dit op?
Ook heb ik ontzettend veel last van stof dat in m'n water dwarrelt. Heb al vaak waterwissel gedaan om het er uit te krijgen maar het lijkt niet te helpen. Tips?
Een kaamlaag ontstaat eigenlijk door vervuiling in je bak. Vaak door rottende bladeren van je planten of misschien door teveel vissen. Je zweefvuil kan er ook aan bijdragen. Hou je bak dus goed schoon dan zal de kamlaag wel verdwijnen. Wanneer je zorgdraagt voor een lichte rimpeling, middels de instroom van je filter, van je wateroppervlak maakt dat de kans op zo'n kaamlaag al wat minder. Het is mogelijk om met wat papier van een keukenrol het vet van je wateroppervlak te halen maar het kan ook met een skimmer. Die zijn te koop maar je kan er ook een maken, google maar eens op YouTube. Wat je zweefvuil betreft kan je eens filterdoek in je filter leggen. Je kan het kopen bij Aliexpress of bij je Lfs. Er zijn leden die gebruiken filterwatten wat ook kan maar filterdoek heeft het voordeel dat het veel vaker is te gebruiken en het neemt minder ruimte in je filter.
IMG_20200125_134522.jpg HTB1h6cZX2vsK1RjSspdq6AZepXaD.jpg IMG_20200125_134516.jpg
 

Bovenaan