huismannetje
Well-known member
Weerstand is weerstand. Hoe groter de opvoerhoogte, hoe groter de weerstand aan de uitgang, hoe lager de doorstroming en hoe lager het gebruik. Grafieken zijn dus prima te gebruiken.Volgens mij bewijst dit niet zoveel, want deze grafiek gaat over de relatie tussen opvoerhoogte en stroomverbruik, niet over knijpen/vervuiling en stroomverbruik.
Overigens gaat de pomp niet trager draaien. De rotor hoeft minder arbeid te verrichten en daardoor neemt het verbruik af. De magneet zal dus minder naijlen ten opzichte van het magneetveld.
De pomp zal van het afknijpen niet meer (eerder minder) slijten dan bij 100% gebruik aangezien de rotor minder belast wordt. Het verminderen van stroming in centrifugaalpompen dmv kleppen is iets dat al meer dan honderd jaar bij pompen wordt gedaan (ver voordat frequentieregelaars bestonden). Uiteraard is dat laatste véél efficiënter (maar of we daar in dit geval echt wakker van moeten liggen bij een < 10W pompje)... Hieronder nog wat uitleg over het knijpen van pompen (Engelstalig maar sorry, ben lui en plakte de eerste link die enige uitleg gaf over deze materie).
https://electrical-engineering-portal.com/comparison-of-4-different-flow-control-methods-of-pumps