Hulp gevraagd, rode bulten en vlekken op (zwarte) goudvis


Martine

Member
Lid geworden
7 september 2019
Berichten
15
Leeftijd
36
Hallo allemaal,

Hopelijk weet iemand wat er met mijn goudvis aan de hand is. Vorige week heb ik hem uit de vijver gehaald omdat toen opeens een grote rode bult was verschenen. Ik was al een paar weken naar deze goudvis aan het kijken, de rode vlekken op de vinnen zijn er al wat langer. Ik heb helaas te lang aangenomen dat hij aan het verkleuren was. Een aantal zwarte goudvissen zijn dit jaar namelijk wit of oranje geworden.
Bij de vijverspecialist hebben ze getest op parasieten, niets te zien. Ze gaan hier uit van een soort wratten die niet dodelijk zijn.
Ik heb hem in een bad met Cerpofor Bactyfec gedaan (voor vinrot, gatenziekte en bekschimmel). Op de vinnen lijkt het beter te gaan, dwz de felrode kleur neemt af. Echter op het hoofd van de vis is een nieuwe plek ontstaan die binnen 1 dag veel groter is geworden. Zie tweede foto.

Heeft iemand dit al eens gezien? Wat zou ik nog meer aan behandeling kunnen proberen? En mag dat direct na dit bad? Bactyfec wordt op drie opeenvolgende dagen opgebouwd, waarna de vis nog 7 dagen extra in het bad blijft.

Alvast bedankt!
Groet, Martine
IMG_20190905_120935.jpg
IMG_20190906_153819.jpg
 
Oei dat ziet er niet fraai uit. De wratten zullen ws. karperpokken zijn. Dit is verder niet erg, kan weg gaan maar kan ook blijven. Het is niet zo fraai maar verder tast het niet de gezondheid aan mits het natuurlijk niet op plekken gaat zitten waar vis last van heeft. bijv. bij oog.

Waar zit de vis nu in? Hoeveel liter en word dit belucht/ververst? Zie volgens mij een luchtsteen hangen. Even deze info en zal ik trachten met je mee te denken. De zijkant en vinnen is niet heel erg ernstig maar dat bij die kieuw is een nare plek.

Even beschrijven wat je precies heb gedaan vis apart en de bactopur vloeibaar. 3 dagen gedosseerd heb je tussentijds ververst etc.
 
Om het je makkelijk te maken heb je in ieder geval 2x iets nodig waar minimaal 50 liter water in past. Action heeft goedkope curvers. Als budget een probleem is dan 1 iets waar minimaal 50 liter in past. Je zult een weekje aan de slag moeten met verversen. Leg straks meer uit maar is zaterdag dus kan je nog iets halen als je niets in huis heb.

En termometer nodig als je die nog niet heb. Kan ook even digitale keukending wezen zullen ze misschien ook wel bij action hebben.
En zak zout zonder jodium. Ik weet bij jumbo en linders salina zout. Goedkope zakken.
 
bedankt voor het snelle antwoorden!
De vis heb ik in een aquarium gezet om mee te nemen naar de vijverspecialist. Er kan max 25 liter in. Te klein voor de lange termijn, maar het was een noodoplossing. En hij moest sowieso in een aparte bak voor de behandeling met Bactyfec. Hierdoor moest er ook een luchtpompen bij. Het middel zou namelijk het zuurstof uit het water halen. De behandeling houdt in: 3 dagen achter elkaar Bactyfec in het water doen (1ml per 15 liter water). En de vis er daarna nog 7 dagen in het water laten zitten. Daarna pas verversen. Morgen mag er ververst worden. Maar tot nu toe geen resultaat op het lijf, juist erger geworden. De vinnen zien er iets beter uit.
De vis zit nu binnen, water is op kamertemperatuur. Een temperatuurmeter heb ik. Maar ik heb niets waar,ee ik de temperatuur kan verhogen of verlagen.
De vijverspecialist had het trouwens ook over karperpokken, maar omdat het een goudvis is heb ik daar niks voor gekregen.
Grote doorzichtige bakken heb ik wel. Trouwens ook nog wat zout van de superfish. Dit heb ik in de vijver gedaan ter preventieve behandeling van de vissen voor ziektes in het algemeen.
Zijn de pokken trouwens besmettelijk? Ik heb geen idee hoe deze vis het gekregen heeft. Geen nieuwe vissen ofzo gekocht.
Ik ben benieuwd naar je advies! Ik wil de vis graag helpen.
 
Nee de pokken zijn niet besmettelijk en hoeven ook verder niet behandeld te worden. het is net als bij ons een wrat. Schaad niet de gezondheid maar staat niet zo fraai.

Ok dus als ik goed begrijp zit die goudvis nu zonder enige verversing 10 dagen in medicatie in 25 liter zonder enige vorm van verversing? Hoogst waarschijnlijk zijn de waterwaardens enorm opgelopen en zal de vis al dagen lang ammonia en nitriet zitten. Daarbij nog de medicatie dus de vis zal het erg zwaar hebben.

Ik kan niet goed zien hoe groot de vis is maar is denk al aardig maatje cm of 15?

De vloeibare bactopur heb je niets aan.

Word even een inspannend klusje en weet niet of de vis het nog gaat redden omdat die kieuw er echt niet goed uitziet. Maar goudvissen kunnen wonderwel in zeer slechte omstandigheden overleven dus we zullen het gaan mee maken.

Het aquarium water temperatuur meten. Stel aquarium is 25 graden dan bak geheel vers water maken van dezelfde temperatuur zoveel mogelijk liter. Temperatuur kun je met toevoegen koud of warm water veranderen. Per liter water 3 gram zout erin en goed met garde roeren zodat het oplost. Dit helpt vis genezen is is ook tegen nitriet vergiftiging. De vis bij voorkeur met de hand overzetten of vangen in een pan ofzo met water en al en dan zoveel mogelijk water eruit doen en vis met pan en al laten zakken. Liefst geen net want dan kan hij verder beschadigen. Het water waar hij inzit zal ernstig vervuild wezen dus liever niets in schone water of als het moet zo min mogelijk. Je kan vis tussen de handen nemen dan bak er naast zetten als hij uit je handen valt dat hij in water plonst.

Dit ritueel zal je enige tijd elke dag doen. Als je bak 2 meteen vul zonder zout dan is die morgen op temperatuur en hoef je alleen zout erin te roeren en vis en luchtsteen over te zetten. Zo is het voor jou het makkelijkste. Vis over bak schoon spoelen en weer vullen voor de volgende dag.

Ik heb geen idee hoelang je dit zal moeten volhouden maar als het goed is zal hij aanzienelijk opknappen. Wel gewoon voeren mag 2x per dag en kijken als alles op gaat. Restje eruit halen. De pokken zullen niet weg gaan maar dat rood van de vinnen moet weg gaan en bij die kieuw is afwachten wat het gaat doen.

Voorlopig even geen medicatie meer!! Als je zie dat vis er slechter uit gaat zien, vinnen/staart gaat rafelen/verdwijnen stukken, bek word wit, dan weer posten gaan we verder kijken.

By the way maak zsm schone bak desnoods even in emmer met schoon water tot dat je bak klaar heb. Dat watertje waar hij nu inzit zal ernstig vervuild wezen ook al zie je dit niet.

Veel succes en laat weten hoe of wat...........
 
Dit ga ik proberen, dankjewel!
Bedoel je met gewoon kraanwater? Ik dacht altijd dat dit slecht voor ze is.
In het aquarium zit ook nog een filtertje. Enkel de spons, zonder koolstof. Er stond bij de Bactyfec dat dit niet samen kan.
Denk je dat het vijverzout van superfish ook goed is?
De pokken zitten trouwens alleen aan de rechterkant. Links is helemaal schoon.
 
Oei je woon in Nederland? In nederland kun je gewoon kraanwater doen in belgie meen ik van niet. Water uit de kraan in Nederland is prima. Omdat je iedere dag een verse bak water ga geven is filter niet zo van belang. Dit is even een hospitaal bak.

Dat filter is niet ingedraaid en heeft in dit geval geen toegevoegde waarde om biologisch evenwicht te hebben/houden.

Geen kool in filter. Filtertje kun je erin doen zodat je bovenin golfjes zie. Dit geeft zuurstof. Flinke zuurstof steen zonder filter ook prima te doen. Maar wel elke dag verse bak geven!!!

Dit is ook de reden dat de vis niet opknapt. Het water waar hij nu inzit vervuild. Goudvissen vervuilen mega veel. Na een dag lopen water waardens op en ligt hij in een sterk vervuild watertje.

Hij moet ook zsm weer terug in je vijver ervan uitgaand dat die vijver biologisch evenwicht heeft. Vijver en aquarium werkt beetje hetzelfde maar niet geheel omdat een vijver veel meer water heeft als het goed is.

Biologisch evenwicht ammonia, NO2. Weet je wat dit inhoud?

Zo niet zal ik je uitleggen als ik wat meer tijd heb. Voor nu gewoon de vis zoals boven beschreven aanhouden en kijken of hij opknapt. Ik denk dat hij veel actiever zal gaan worden.

Probeer vandaag nog een schone bak te geven hoor. Dat heeft hij dringend nodig!!!!

Het zout wat je noem ken ik niet maar als het in de vijver kan moet dat verder gewoon zout zijn. Staat het niet op de verpakking. Zout, natrium ofzo.

Succes :thumbs:
 
De vis zit inmiddels in schoon water. Zout begin ik morgen mee.
Het vijverwater laat ik regelmatig testen en is altijd goed geweest. Dit jaar helaas niet. Inderdaad veel problemen met nitriet en ammoniak. De oorzaak (woelende schildpad) heb ik waarschijnlijk achterhaald. Ook heb ik vele poeders gekocht om het water weer mee in orde te krijgen. Volgende week weer testen....
Echter voor de vis heeft het waarschijnlijk gezorgd dat hij extra vatbaar was. Maar ik ga mijn best doen om hem weer gezond te krijgen. Zal ik een plantje bij hem zetten of wellicht een andere vis?
 
Andere vis zou ik niet doen maar wat (drijf)planten lijkt me wel prettig voor je vis.
 
Nee geen andere vis erbij. Dat trekt de waterwaardens ivm mega vervuiling niet. Sommige aandoeningen zijn "besmettelijk"

Laat hem rustig herstellen. Plantje leuk maar geen toegevoegde waarde. Vers water is het enige van belang op dit moment. Met zout beter maar zonder ook beter dan hoe hij erbij zat. Niet om beschuldigende vinger te wijzen maar beter was geweest de vis zonder verdere behandeling weer terug in de vijver te doen. Karper pokken niets schadelijks. De medicijnen ook niet levensbedreigend alleen het gebrek aan vers water is een probleem. Door geen verversing van water zwemt de vis in "giftig"water waardoor de burn. Vinnen en kieuwen.

Niet persoonlijk opvatten want ik begrijp dat je de gedachten had om vis te helpen maar heeft helaas averechts gewerkt. Soms met beste bedoeling maar zonder kennis doe je dingen waar je van denk dat het beter zal gaan maar maak je de situatie van niet erg naar levens bedreigend. Je denkt dat je iets goed doe maar zonder kennis loopt het anders.

Niet terug kijken en nu zorgen dat vis weer hersteld. Goudvissen zijn taaie rakkers dus niet de hoop opgeven :thumbs: Ze kunnen met vers watertje elke dag verbazend snel weer opknappen.

Wat voor vijver heb je. Foto? Soms is een soort van second opinie wel zo gemakkelijk. Het proces zelf snappen is niet heel moeilijk en ben je niet geheel afhankelijk van degene die je adviseert. Vooral op commercieele basis.
 
De vis is inmiddels terug gezet nadat ammoniak weer in orde was. De vlekken waren snel verdwenen. Enkel nog een plek bij de kiew, zie foto.
Super bedankt voor de hulp.
Ik heb echter weer een vis met een probleem. Gisteren viel me een kleine uitstulping op. Vandaag is deze enorm geworden. Kan dit ook van ammoniak zijn?Ik durf er niet meer mee naar de vijver specialist. Weet iemand hoe ik deze vis kan helpen?
 

Bijlagen

  • IMG_20190927_092921.jpg
    IMG_20190927_092921.jpg
    65.2 KB · Weergaven: 153
  • IMG_20190928_100000.jpg
    IMG_20190928_100000.jpg
    18.3 KB · Weergaven: 125
  • IMG_20190927_093326.jpg
    IMG_20190927_093326.jpg
    79 KB · Weergaven: 113
PM gelezen en nu je topic.

Als je ammoniak is getest met druppels en geen verhoging dan komt dit nu niet door de ammoniak. Vissen die een tijd in slecht water hebben gezeten zijn wel verzwakt en daardoor vatbaar voor van alles.

Via PM gereageerd meteen in vers water apart zetten op zout. Moest even het verhaal opzoeken en nu dus gevonden.

De zwarte is dat de vis met de vis waar je het topic mee begon? Die had die nare plek bij de kieuw. Dat is een hele vervelende plaats waar vissen iets kunnen oplopen. Hoewel de kieuw er raar uitziet zie ik wel rood door bloed visfilet. Ernstig beschadigd visfilet gaat afsterven en word zwart (necrose). Nu ben ik geen dieren arts dus je moet zelf bepalen of de vis last heeft van de kieuw. Zwemt, eet de vis en oogt gewoon zoals de andere in zijn gedrag kan deze terug de vijver in want hier is verder niets aan te doen. De kieuw ziet er raar uit maar er zijn wel meer vissen met een misvormde kieuwdeksel. Wel zal het altijd een zwakkere goudvis zijn en wat sneller weer iets oplopen dan de andere. Maar als hij happy vis gedrag vertoond heb je gewoon een gehandicapte vis. Ik zou deze bis alleen in uiterste noodzaak in medicatie zetten omdat hij ws. al moeite heeft met die ene kieuw en medicatie hem zwaarder zal vallen als een vis met gezonde kieuwen.

Uit je Pm kan ik niet opmaken of er tevens een gezwel in de kieuw aan het groeien is?

De witte vis. De bult met rode kring. De bult ziet er uit als er iets in de vis niet goed is. Ik heb een sluierstaart gehad met een tumor. Die was in het begin erg klein en werd in een paar jaar mega groot. Hij had hier verder geen last van als zijnde ziek gedrag. Dit is verwijderd omdat het erg zwaar werd maar de vis is een paar uur later overleden. Al die jaren gewoon rond gezwommen met zijn gezwel. De bult van jouw vis mede door dat het dus heel snel groter word en de rode ring zou ik moeten gokken op een bacterieel probleem. De vis heeft hier dan medicatie voor nodig. De hele goede spullen is op recept van dieren arts en er zijn er weinig met verstand van vissen. Optie is een kuur bactopur direct tabletten. Dus niet de vloeibare omdat hier een ander werkzaam middel inzit. De vis apart behandelen in bak vers water. Elke dag verse bak met filtertje/zuurstof steen. Elke dag doseren zodat hij 100% in medicatie zit voor zeker 10 dagen lang. Gebruiksaanwzijing is korter. Beter langer dan korter anders komt het later weer terug. Geen licht in de bak!! Breekt medicatie af. Geen garantie dat de vis het gaat redden. Middel werkt het beste als je snel ingrijp. Geheel afhankelijk hoe ernstig vis intern is beschadigd aan organen.

Nu is het weekend en je zal de bactopur direct niet in huis hebben. Misschien goede LFS in de buurt, pets place etc. heeft dit niet anders moet je online bestellen. Als je wil behandelen zet de vis ipv zout in een bak met dosis bactopur vloeibaar die je wel in huis heb. Ook elke dag een verse bak met volle dosis medicijnen. Als je tabletten in huis heb maak je schone bak met de tablet dosering en badje zoals in beschrijving en ga je door met de tabletten.

Als de zwarte vis een gezwel in kieuw heeft groeien ook apart en die alleen in de bactopur direct zetten. Die bak heel goed beluchten!! Tot de tijd in vers water met zout houden. Die zou ik niet wegens de kieuw niet in de vloeibare versie voor de tabletten zetten. Aanzien hoe ademhaling gaat. Ligt de vis na een dag alleen nog maar op de bodem eruit halen en in vijver zetten dan afwachten wat de natuur doet.

Euthaniseren is ook een optie. Kruidnagelolie in water oplossen en dan vis erin dan slaapt hij in. Andere optie is heel hard en snel kop inslaan maar dit is niet voor iedereen te doen.

Zout in vijver altijd voorzichtig met medicatie in vijver kiepen. Sommige zaken gaan niet samen met zout. Kijk ook uit met zeoliet in je vijver icm zout.
 
Beste Michelle,

Bedankt voor je bericht!
De zwarte vis is inderdaad die van het eerste bericht.het rode bultje in de kiew ziet er gek uit en is precies op de plek waar de grote ammoniak plek zat. Uit de vinnen en ook op andere plekken is de ammoniak buren weg. Tenminste de rode kleur. Je ziet wel dat er iets geweest is. De vis lijkt nergens last van te hebben, maar ik houd het in de gaten. Gelukkig lijkt het eerder kleiner dan grote te worden.
De toestand van de vijver wordt gelukkig ook steeds beter. De ammoniakwaardes waren al gedaald. De vijver begint ook steeds beter uit de zien omdat ik nog een ander probleem had achterhaald. De slang naar de filter bleek gescheurd waardoor natuurlijk niet alles optimaal werke. Afgelopen weekend heb ik het direct gemaakt en de vijver wordt zienderogen helderder. Ik hoop dat ik dus net als voorgaande jaren geen nieuwe zieke vissen meer krijg! Maar het kan dus wel dat door de slechte toestand van het water die witte vis ook wat heeft gekregen.
Ik denk echter toch niet dat het een tumor is. Het zag er echt heel akelig uit. Vooral omdat het zo snel groeide. Toen ik d Elvis uit het water probeerde te halen, zwom hij in eerste instantie weg. Het gezwel bleek een soort blaar te zijn. Eronder zit helaas wel iets wat het meest lijkt op een wond. Ik ben gaan behandelen zoals je zei. Ik neem aan dat dat voor een wond ook een goede manier is om de vis te laten herstellen toch?
Het ziet er wel al beter uit. Ik ben al lang blij dat er niks uit 'm groeit.
Mocht er iets veranderen/verbeteren, dan laat ik het zeker nog weten.
Wederom heel erg bedankt voor je hulp!

Groetjes, Martine
 
Hi martine,

Hoe is het met de zwarte en witte goudvis?
 
Hi,
Tja hij ligt er een beetje stilletjes bij dus het ziet er zielig uit. Ik denk wel dat de wond er wat beter uit ziet en langzaam aan het herstellen is. Hoe lang zal ik met de tabletten doorgaan? Op de verpakking staat 7 dagen. Zal ik daarna doorgaan met enkel zout?
De zwarte goudvis heb ik laten zitten. Die ligt absoluut niet stil in een hoekje, maar is juist heel actief. Is als eerste bij het voer enzo dus daar maak ik me geen zorgen over.
 
Kun je nog een foto plaatsen van de vis? Eentje van hem helemaal en eentje van zijn kop met ogen en eentje van de wond. Eet hij wel? Hij zit nu een week in de bactopur?
 
Beste Michelle,
Vandaag is dag 7. Ik weet niet of de vis in de vijver nog veel heeft gegeten. Ik heb wel altijd wat korrels die zinken bij hem gestrooid. In de bak heeft hij niet meer veel gegeten. Het eten ligt echt voor hem.
Gisteren en vandaag heeft hij heel stil gelegen. En sinds vandaag op een zij.
Het leek eerst beter te gaan, maar nu juist slechter.
 

Bijlagen

  • IMG_20191009_093835.jpg
    IMG_20191009_093835.jpg
    32.3 KB · Weergaven: 105
  • IMG_20191009_093827.jpg
    IMG_20191009_093827.jpg
    46.9 KB · Weergaven: 166
Martine, klinkt hard maar zorg dat de vis zsm naar de vissen hemel komt. Dit gaat niet meer goed komen. Alle schubben en huidlagen zijn weg. Dat gat is te groot om te genezen. Dit word een lijdens weg voor de vis. Sommige slaan de kop in of een groot mes in 1 keer de kop eraf. Barbaars maar dan is hij in 1 keer dood. of koop een flesje kruidnagel olie. Klein bakje water met olie dan slaapt hij in, verdooft en dan gaat hij rustig dood. Dit kan even duren want de vis verdooft suft in. Als kieuwen stoppen en bekje niet meer beweegt is het gebeurd.

Vind het sneu voor je maar soms is helaas een vis niet meer te redden:'(
 
Ik was er na vandaag al bang voor. Heb je enig idee wat het veroorzaakt heeft? Op de allereerste foto was er "slechts" een grote onderhuidse pukkel. Die is steeds groter geworden. Net een soort blaar die dus gesprongen is.
 
Het zal een gevolg zijn van ammoniak en nitriet piek in de vijver. Ammoniak brand op de vis dus wellicht een soort van brand blaar. Het kan ook begonnen zijn als klein wondje wat dan geinfecteerd raakt. Het kan ook iets intern in de vis zijn.

Als water NH3 en NO2 bevat worden al de vissen zwak, ziek en sommige gaan dood. De ene vis kan er wat beter tegen dan de ander. Als vissen een tijdje in zulk water verblijven worden ze allemaal zwak en kunnen dan zelf niets meer afweren. In je vijver leven allerlei ziekte verwekkers. In goed water en gezonde vissen kunnen ze zelf het een en ander afweren maar zijn ze verzwakt door slechte omstandigheden worden ze masaal aangevallen door allerhande ellende die zich ook nog eens massaal gaan vermenigvuldigen omdat slecht watertje weer goede omstandigheden zijn voor ziekte verwekkers.

Vissen hebben een slijmlaag om zich heen zitten die ze beschermt tegen ziekteverwekkers, dan de schubben dan de rest. De ammoniak brand als ware de slijmhuid eraf waardoor alles kan ziet zich lekker aan de vis te goed te doen. Je witte vis heeft op die wond geen bescherming meer. Een vis kan zelf meer slijmhuid gaan aanmaken om zich wat meer te verdedigen maar dit kost de vis erg veel energie. Deze wond is te diep en te groot om weer te herstellen. Een klein wondje kan een gezonde vis zelf aan maar ik ben bang dat deze wond niet te doen is voor de vis. Er is ook van alles te verkrijgen ivm wond zorg maar dat is een erg intensief klusje en moet je van alles in huis halen en ik denk niet dat je een wond van dit formaat (vooral omdat het zo diep is) kan helpen genezen. Hij is ook al erg verzwakt waardoor overlevingskans nihil zal zijn.

Soms is het dan niet anders de vis zsm uit zijn lijden te verlossen. Je heb meer dan je best gedaan om hem te redden maar langer laten lijden is ook gewoon zielig.

Ik weet niet hoe ze dit bij vijvers doen maar bij te hoge waterwaardens is vers water een must. Ook moet je onderzoeken/begrijpen hoe het komt dat je aan ammoniak en nitriet komt. Goudvissen zijn mega vervuilers en je vijver moet in balans komen en dit behouden. Bij verhoogde waterwaardens in een aquarium kunnen we veel water verversen zodat dit zakt maar ik weet niet wat de procedure in een vijver is. Ik weet ook niet hoe groot je vijver is. Zou ook eens kijken hoe het met je filter is. Is deze krachtig genoeg om jouw aantal liters stabiel te houden. Onderhoud van je filter, wat doe je en wat doe je niet?

Wellicht een topic openen in het vijver gedeelte en aantal liters vermelden en wat voor filter. Daar zullen mensen reageren die verstand van vijvers hebben. Misschien krijg je daar meer advies omdat deze post in ziekte gedeelte staat en niet iedereen zal meelezen.
 

Terug
Bovenaan