Hulpvraag: Ontwerp interne bioloog (1 Viewer)


Stefan_D

Well-known member
Lid geworden
30 sep 2011
Berichten
495
Locatie
Groningen
Dag allen,

Na 3 jaren zonder aquarium ga ik weer starten.
Nu wil ik een aquarium ontwerpen met een interne bioloog.

Het ontwerp is redelijk ver gevorderd, echter vind ik het lastig om te bepalen hoe groot de overloop moet zijn.

Het aquarium inclusief bioloog wordt 110*90*45 lbh. Waarvan de bioloog 15/18*90*45 wordt. Hiervan zal 1 kamer als droogkamer voor electra worden gebruikt (uiteraard met extra maatregelen om het ook echt droog te houden).

Zie tekening voor details. De instroom en uitstroom kan uiteraard nog van plek omwisselen mocht dit handiger zijn.

Extra tips en opmerking zijn zeer welkom.
IMG_20200516_104658.jpg
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.313
Leuk! Ik heb redelijk vaak exact dit systeem gemaakt en mij nooit echt verdiept in de grootte van de overloop. Zoals in jouw tekening is die bij mij altijd de volledige breedte van de eerste kamer en de hoogte bepaal ik dan waar ik het waterniveau wil hebben. Er zal vast een berekening ergens zijn waarbij je de oppervlakte kunt berekenen bij een bepaalde flow, want daar zal het mee te maken hebben echter heb ik die berekening niet voor je. Ik heb een keer gehad dat ik de kammetjes van de overloop net te krap had gemaakt en het niet lekker werkte, toen heb ik op gevoel een iets grovere kam gemaakt en toen ging het prima. Ik doe het dus eigenlijk op gevoel. Sorry je hebt er niet veel aan maar dit soort projecten vind ik altijd leuk :)
 
TS
S

Stefan_D

Well-known member
Lid geworden
30 sep 2011
Berichten
495
Locatie
Groningen
Is er geen plek voor een bioloog onder het aquarium?
Nee, het aquarium komt laag bij de grond. Inclusief kast wordt het 52 cm hoog. Komt een houten blad op met een glasplaat. Je kunt dat van boven in het aquarium kijken, zonder dat je de bioloog ziet.
 

tuinkabouter

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
18 jan 2010
Berichten
7.471
Leeftijd
31
Locatie
alkmaar
Ik heb me er ook nooit mee bezig gehouden hoe groot het zoiets “moet” zijn
Maar heb het zelf ooit een keer gebouwd en had denk ik 2-3x het oppervlak van de uitstroom genomen wat de grootte van de gleuven was
 

treb

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
20 jan 2013
Berichten
748
Dit idee is al oud,maar ik vind de benaming voor dit filteren niet echt biologisch.De vakken zijn erg klein en zijn zodoende niet makkelijk bereikbaar in diepte,om er met de hand in te gaan tot de bodem,het idee is daarom niet verkeerd maar eigenlijk is het een snelfilter in het huidige systeem,waarom niet een externe pomp.
 
TS
S

Stefan_D

Well-known member
Lid geworden
30 sep 2011
Berichten
495
Locatie
Groningen
Hoeveel l/u wil je erdoorheen rammen?

zit even naar je droogkamer te kijken, ga je een gat boren in de bodem?
over de terugvoer naar t aquarium, zelf heb ik een 25mm gat en daar past precies 25mm pvc in :)
Het aquarium wordt ongeveer 400 liter. Wil ik ca 1,5-2* per uur er doorheen hebben. Dus zal 700-800 l/u zijn.

Maak geen gat in de bodem, voor als in in de toekomst wat ander wil.
Bedrading gaat bovenlangs en wordt weggewerkt achter houten omlijsting.

1589642760595392326304778192370.jpg
 

Marius

Member
Lid geworden
16 mei 2020
Berichten
15
Leeftijd
54
Leuk, maar kwa onderhoud? Wanneer je de matten of ander medium moet verschonen kan die troep in jouw bak komen? Maarja, mijn nano cube heeft ook zoiets?
Heb je ook aan hamburger matten gedacht? Daar staan ook berekeningen van flow, maar dan tbv oppervlakte van die mat.
Je kan van bovenaf bekeken dat systeem ook afdekken met een mat en wat plantjes erop? Zomaar een suggestie hoor?
 
TS
S

Stefan_D

Well-known member
Lid geworden
30 sep 2011
Berichten
495
Locatie
Groningen
@treb, is idd meer een snelfilter.
Het aquarium komt vrij in de kamer te staan. Ik kan stroomkabel wel wegwerken, maar filters Langen wordt erg lastig. Dus kan alleen filter kwijt in het aquarium. Om dan zoveel mogelijk filter inhoud te hebben lijkt mij dit de beste optie.

@Marius, zijn interessante suggesties. Ga even meer inlezen in hamburger matten.

Ik heb de filterkamer nagebouwd met karton om te zien of ik alles kwijt kan en of het werkbaar is met onderhoud. Heb voldoende ruimte om overal bij te kunnen.
 

RichD1011

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 dec 2015
Berichten
8.574
Leeftijd
25
Locatie
Driebergen
Persoonlijk zie ik niet in waarom dit niet onder een biologisch filter zou vallen.
Verschil van interpretatie, maar alles is een biologisch filter :))

over de grootte van je overloop: als je er 800L/U doorheen wil krijgen hoeft dit absoluut niet groot te zijn.
het enige is hoe groot de tussenruimte moet zijn in de kam, heb je veel kleine visjes ect dan moet je niet te ruim nemen.

Het aquarium wordt ongeveer 400 liter. Wil ik ca 1,5-2* per uur er doorheen hebben. Dus zal 700-800 l/u zijn.

Maak geen gat in de bodem, voor als in in de toekomst wat ander wil.
Bedrading gaat bovenlangs en wordt weggewerkt achter houten omlijsting.

Bekijk bijlage 298656
ik snap dan niet helemaal het nut van de droogkamer? uit de tekening wordt ik niet wijs... maar dat kan ook aan mij liggen :juggle:
 

Rebtor

Active member
Lid geworden
3 feb 2020
Berichten
34
Leeftijd
33
Doorvoeren van kabels zodat deze niet achter of naast het aquarium hangen is de meest gebruikte toepassing.
Ja maar dan verwacht je een gat onderin. Dit is meer een vakje waar een stekkerblok / iets anders om de stroom te verdelen in past. Op zich kan dat wel maar moet je wel heel zeker zijn dat het water eruit blijft.
 

DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 jun 2019
Berichten
2.313
Ik zie eigenlijk niet zo waarom het schoonmaken van dit filter lastiger zou zijn dan bij een sump. Ook bij een normale sump zal je voorzichtig het mechanisch filter moeten verwijderen om te voorkomen dat er vuil verderop in je filter terecht komt.
Het schoonmaken bij zo'n interne bioloog valt in de praktijk wel mee. Het mechanische filter schoonmaken is natuurlijk het lastigste, die zal je er snel in een beweging uit moeten halen zodat het meeste in de spons blijft zitten. Er komt niets zomaar in je bak terecht als je het pompje maar uit zet. Dan kun je met een hevel op de bodem van alle vakken even het neergeslagen spul verwijderen. Alle biologische media zou ik in filterzakken stoppen zodat je die aan het touwtje er uit kunt trekken, dat is echt een fluitje van een cent.
 

Ice78

Well-known member
Lid geworden
6 jan 2013
Berichten
314
Locatie
Apeldoorn
Uiteraard is alles mogelijk en alles te maken. maar word dit een tafel of iets omdat het maar 52cm hoog word?
Je kijkt alleen van bovenaf in de bak?
 

tuinkabouter

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
18 jan 2010
Berichten
7.471
Leeftijd
31
Locatie
alkmaar
Ja maar dan verwacht je een gat onderin. Dit is meer een vakje waar een stekkerblok / iets anders om de stroom te verdelen in past. Op zich kan dat wel maar moet je wel heel zeker zijn dat het water eruit blijft.
Ik was in de veronderstelling dat het een doorlopend gat zou zijn.
Anders is het een mooi osmose vak..
 

Users Who Are Viewing This Onderwerp (Users: 0, Guests: 1)


Bovenaan