Informatie Garnaaltjes/vissen

Peetvader

New member
Lid geworden
11 juli 2024
Berichten
3
Leeftijd
30
Hallo iedereen,


Ik ben een starter in het wereldje van de vissen en aquariums. Ik heb al een tijdje een 30 liter bak met rode garnaaltjes er in.
Het draait goed en heb heel veel baby garnaaltjes. Nu zat ik er over na te denken om er visjes bij te doen, Het liefst die de garnaaltjes niet opeten natuurlijk, ik heb gevraagd welke vissen er bij zouden kunnen bij de lokale pet place, (met alle respect voor hun zou ik het hier ook voor de zekerheid willen vragen)

Welke visjes/algeneters (voor de ramen) zouden er bij kunnen?
 
Ik zou zeggen laat het zo want in 30 liter passen weinig visjes op een Betta na maar die lusten vaak wel garnaaltjes.
 
Ik zou zeggen laat het zo want in 30 liter passen weinig visjes op een Betta na maar die lusten vaak wel garnaaltjes.
Dankje voor je reactie, De petsplace had het over barbeeltjes ,tetra's enzovoort
 
Tja ik zeg maar niks maar die horen allemaal niet in een klein nano bakje van 30 liter. Google maar eens op die soorten en dan kun je dat ook wel lezen;)
Beetje jammer van dat advies maar je hoort dit veel vaker.
 
Als je endler guppy's kunt vinden (echte endlers en geen normale guppen) zouden die misschien nog kunnen. Die zijn niet zo groot. Het is een beetje een twijfelgeval moet ik zeggen, want ook voor hen is de ruimte wat aan de krappe kant. Maar ik ben wel eens endlers tegengekomen die op volwassen grootte zó klein bleven.... dat ik het wat overdreven vind om te zeggen dat zo'n bak altijd een no-go is.
 
Tja er zijn wellicht uitzonderingen maar in de regel is er weinig wat in zo n bakje op zn plaats is. En dan heb je nog de combi met garnalen want Killi s kunnen er vaak ook wel in maar met garnalen ook niet ideaal.
 
KLeinere killivissoorten zouden in kleine aantallen (1m 2v bijv) ook nog kunnen, maar die zullen niet van je garnalen afblijven.
Overigens wil ik het omdraaien: met alle respect voor jouw LFS (=Local Fish Shop),zou ik me toch méér richten op advies dat je hier krijgt. We hebben hier zo vaak en zo veel echt verkeerde adviezen van LFSsen langs zien komen, daar kun je een boeken(reeks) mee vullen. Er zijn ongelooflijk weinig niet-gespecialiseerde dierenwinkels (dus daar hoort de Pets Place ook bij) die enig benul van de behoeftes van vissen en wat erbij een aquarium komt kijken hebben.
Zelfs gespecialiseerde aquariumwinkels slaan nog weleens de plank mis, maar gelukkig wat minder vaak dan de LFS.

(P.S. Niet dat wij alles weten, maar onze insteek is iig niet bij twijfel verkopen en dat maakt al veel verschil).
 
Laatst bewerkt:
Lekker kogel door de kerk, 1 ancistrus en een dozijn kardinaaltetras.
Erbij dus.
Al de aangegeven waarden of evt beperkingen zijn tegenwoordig wel netafhankelijk.
Doe je wekelijks 10l water erin en eruit, vraag maar verder aan petplace die zijn heus wel bedreven als het om de hobby gaat.
 
vraag maar verder aan petplace die zijn heus wel bedreven als het om de hobby gaat.
Tja dat geldt denk ik niet voor elke PP want hier lopen ook vaak bij de aquariumafdeling van die jonge meiden met geen of weinig ervaring of ze lopen stage. Mij adviseerden ze destijds ook Tetra s voor een 30 liter bakje en toen dacht ik ja dat is een goed advies zeg:juggle:
Maar goed er zullen ook wel goede verkopers bijlopen met genoeg kennis.
 
Lekker kogel door de kerk, 1 ancistrus en een dozijn kardinaaltetras.
Erbij dus.
Al de aangegeven waarden of evt beperkingen zijn tegenwoordig wel netafhankelijk.
Doe je wekelijks 10l water erin en eruit, vraag maar verder aan petplace die zijn heus wel bedreven als het om de hobby gaat.
Sorry Edwin, maar wel eens van 'voortschrijdend inzicht' gehoord?
 
Op zich valt 30 liter wel mee, mensen. Maar het is wel zo dat de keus niet zo groot is wat de bijpassende vissoort aangaat. Op zich kunnen alle omnivore, carnivore en piscivore vissen garnalen opeten. Herbivore en periphytone zitten feitelijk op het groenvoer doch moet je niet schrikken als ze toch ff een garnaaltje oppeuzelen. Ondanks dat ik dit zeg, wil het niet zeggen dat ze niet te combineren zijn. Want ikzelf hou ook gewoon garnaaltjes tezamen met levendbarenden en dat gaat al jaren goed. Het meeste risico wat de garnaaltjes oplopen is het moment van vervellen. Het duurt gemiddeld een dag voordat de nieuwe schaal is uitgehard. In de tussentijd dat dat gaande is is de schaal nog zacht en dus beter om opgepeuzeld te worden. En dan is het gewoon zaak dat je wel schuilplekken weet te creëren opdat ze het vervellingsprocedë geschuild door kunnen lopen.
Mocht je wat voorbeelden willen hebben van kleinblijvende vissoorten, zou je bijv. ook naar dwergrasborasoorten kunnen kijken. Zo zijn er wel meerdere soorten op te noemen. Endlers zijn hierbij al genoemd door een ander lid. Doch kun je met endlers de bak al sneller voller krijgen i.v.m. hun voortplantingsgedrag. Of je daar op zit te wachten weet ik uiteraard niet.
Maar goed, een bak met enkel garnaaltjes kan ook heel boeiend zijn. Het is uiteraard geheel aan jou of je er vissen bij wilt voegen. Maar ik ben het John eens, de vissen die Pet's Place opsomde, is ver van goed advies.
 
Ja😗dat wou ik net zeggen over veel vis in kleine bakkies
 
Bedankt voor jullie reacties, Ik hou het advies aan om alleen garnaaltjes er in te doen en verder hou ik het er bij.
 
Dat is wel een die eitjes legt die je heel lastig kan verwijderen en die niet uitkomen.
 
Dat is wel een die eitjes legt die je heel lastig kan verwijderen en die niet uitkomen.
Als je pecht hebt en een vrouwtje neemt idd. Bij mij vreten de amano's er wel aan, dus ze gaan op een gegeven moment wel weg :)
 
Nu zat ik er over na te denken om er visjes bij te doen, Het liefst die de garnaaltjes niet opeten natuurlijk [...]
Echte nanovisjes: pareldanio's, boraras merah/brigittae.
Sommigen denken dat nanovisjes babygarnaaltjes kunnen pakken, maar anderen zeggen dat het meevalt. Advies is dan om in ieder geval te zorgen voor schuilplaatsen voor de allerkleinsten.

En niet luisteren naar mensen die niet geïnteresseerd zijn in nano. Endler guppen zijn al te groot, of te druk. Neon of kardinaaltjes kunnen toch te agressief zijn, en behoren bovendien niet tot de allerkleinsten.

Ik ben zelf bezig met het opstarten van twee dertig liter bakjes. De garnalen heb ik al en er komen zeker nog visjes in.
 
Ook voor de pareldanio adviseert men al een bak van 60cm want die zwemmen best veel en dan is een 30 liter te klein vindt ik.

 
Terug
Bovenaan