Informatie Garnaaltjes/vissen

Ik heb het gevoel dat er heel wat verkeerde info bestaat. Ik geef dan ook waar ik kan liefst mijn eigen ervaringen mee. De Poecilocharax weitzmani houd ik nu toch ondertussen al een tijdje. Ze verjagen elkaar wel eens, maar daar blijft het ook bij. Mijn aquarium is niet zo heel veel groter dan een 30 liter en ik heb er al meerdere mannetjes in gehouden. Ik heb nog nooit iets van schade gezien laat staan dat ze elkaar zouden vermoorden. Ook doen deze het bij mij goed op een pH van rond de 7. Je ziet ze op zich niet al te veel eten, maar er zijn manieren waarop je ze wel eten kan geven. Bij mij eten ze zelfs droogvoer.

Ik ben het met je eens over het feit dat er enkele moeilijke eters bijzitten. Echter is dat bij mij nog nooit een probleem geweest. Ik heb ook beide dario soorten met gemak kunnen houden. Het zijn geen grote eters. Echter heb ik het gevoel dat ze altijd wel iets van micro organismes eten in een goed ingedraaid aquarium. Hierdoor blijven ze in mijn inziens gezond. Ik heb namelijk nog nooit eentje met ondergewicht gehad sinds ze in mijn aquariums zaten.

De enige die ik van mijn lijstje naar mijn eigen ervaring toe moeilijk zou noemen is de Trochilocharax ornatus. Ik heb het gevoel dat er gewoon nog te weinig geweten is van dit soortje.

Brachygobius soorten is altijd een gok aangezien diegene die in de winkels verkocht worden zeker niet allemaal dezelfde soort zijn. Bovendien leeft de ene soort in harder water en andere soortjes in zachter water.
Wat agressie betreft hangt het natuurlijk ook af van de inrichting, maar zou de gok niet wagen, zeker gezien het voor een beginner wellicht wat moeilijker is om voor de juiste inrichting en/of om agressie in de vroege stadia te herkennen.

Over de pH ben ik het simpelweg niet mee eens. 99% van de keren dat er wordt gezegd dat zo'n vis het "goed doet" in "normaal" water heeft diegene de vis voor een paar maanden gehad en sterft de vis niet veel langer aan een ziekte (waarvan degene altijd claimt dat het niks met de waterwaardes te maken heeft uiteraard).
Dat zie ik dagelijks met paros, chocos, bettas etc.
Als je meerdere exemplaren tot hun verwachtte leeftijd kunt houden in dat water praten we wel verder ;)

De Dario soorten zijn af en toe moeilijke eters (al at mijn trio gewoon droog...) maar bedoelde vooral de Indostomus. Dat zijn weer vissen die geen maag hebben en dus constant moeten blijven eten, en die ook nog eens alleen maar levend of met heeel veel geluk diepvries eten.
En ja een ingedraaide bak is mischien genoeg, maar in 30 liter is het eten zo op.

Brachygobius zijn ook gewoon brakwater...
De zoetwatersoorten zijn ontzettend moeilijk te vinden in de handel.

Trochilocharax is misschien juist de enige vis die geen specialist is maar of je een schoolvis blij maakt met 30 liter, denk het niet.
 
Terug
Bovenaan