"Alleen rust kan je redden" was ooit het onderschrift van een gewaardeerd forumlid. Dat geldt zeker bij het opstarten van een nieuw aqaurium. Een spreekwoord dat ook van toepassing is, is " geduld is een schone zaak".
De hoeveelheid bacteria in een aquarium is normaliter altijd in evenwicht met het aanbod aan voedsel voor de bacteria (ammonia en nitriet). Als je je bak indraait, met wat verontreinigingen is er dus een (beperkt) aanbod aan voeding voor de bacteria. Als je heel veel bacteria toevoegt (uit een potje) in de opstartfase kan daar een aanmerkelijk deel van dood van gaan door gebrek aan voedsel. Na een aantal weken, nadat de nitrietpiek geweest is, heb je dus bacteria die ammoniak omzetten in nitriet en bacteria die nitriet omzetten naar nitraat. De hoeveelheid bacteria is alleen gebaseerd op de meestal lage belasting van een aquarium in de opstartfase. Wanneer je vissen gaat toevoegen, voeg je een verontreinigingsbron toe. Vissen ga je voeren en het niet opgegeten voer vormt een tweede verontreingingsbron. Meestal is de aanwezige hoeveelheid bacteria onvoldoende voor het nieuwe aanbod aan verontreinigingen. De bacteriepopulaties zullen dus moeten groeien en dat kost tijd. Er zal dus een verhoging van de concentraties ammoniak en nitriet plaatsvinden. Wanneer de verandering (vissen) niet al te groot is, zal deze stijging beperkt zijn en zal de bacteriepopulaties veranderen om het extra aanbod aan ammoniak en nitriet te verwerken.
Samenvattend, alle veranderingen in de bak met betrekking tot de verontreingingen in de bak, moeten met kleine stapjes gebeuren om de bacteriepopulaties de gelegenheid te geven om mee te groeien. Dus niet na 3 a 4 weken ineens alle vissen toevoegen. Toevoegen van bacteria uit een potje kan helpen om het indraaiproces iets te versnellen, maar of het nodig is betwijfel ik. Ik doe het nooit.
Planten hebben voor de fotosynthese CO2 en licht nodig. Dit levert de energie voor een plant. Om te groeien hebben ze die energie nodig, maar ook hulpstoffen zoals nitraat, fosfaat , kalium en een groot aantal sporenelementen. In een normaal aquarium is de hoeveelheid CO2 een beperkende factor voor de groei van de planten. Om planten sneller te laten groeien kan je CO2 toevoegen. Een deel van het toegevoegde CO2 zal overigens omgezet worden in carbonzuur dat de pH van het aquarium iets zal verlagen, wat voor veel een welkome bijvangst is. Wanneer je plantenvoeding toevoegt die alles bevat wat de planten nodig (let op, niet alle aquariumplantenvoeding bevat ook nitraat) hebben om te groeien kan je dus ook CO2 toevoegen en gaan je plantjes maximaal groeien. Dit heeft alleen niets te maken met het indraaien van een aquarium voor de opbouw van de bacteria om ammoniak en nitriet om te zetten. (Soms heeft het zelfs een negatief effect omdat sommige planten ammoniak rechtstreeks uit het water op kunnen nemen. Als je overigens CO2 toevoegt moet je ook kijken of je voldoende licht in de bak hebt.
Samenvattend, als je voldoende plantenvoeding in de bak hebt kan je CO2 dosering toepassen. Ik zou wel checken of nitraat, fosfaat en kalium in voldoende mate aanwezig is.
Lang verhaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.
Aanvullingen altijd welkom, elke dag is een gelegenheid om meer te leren!