Is het verstandig om niet iedere dag maar bijvoorbeeld 1x per week de vissen te voeren?

Discussie in 'Experts uitgedaagd' gestart door AF-Beheer, 31 jan 2019.

 1. AF-Beheer

  AF-Beheer Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  22 apr 2003
  Berichten:
  11.028
  Deze EU komt tot stand met medewerking van sschot, waarvoor onze dank.


  Naar aanleiding van een onderwerp wat de revue heeft gepasseerd, leek het ons wel een zinvol om te kijken wat nou verstandig is met betrekking tot. het voeren van de vissen.
  Omdat hier heel veel variabelen met specifieke wensen en eisen bij kunnen komen, wat beantwoording onmogelijk maakt, gaan we uit van een basis situatie, te weten:

  Normaal bezet gezelschapsaquarium of biotoop gericht aquarium met hierin "normaal" volwassen of in ieder geval volgroeide vissen.

  Heel veel wordt er mogelijk wel klakkeloos dagelijks gevoerd. Maar eet een vis in de natuur iedere dag? Is het dagelijks voedsel krijgen goed voor de vis? Zou het beter zijn om 1 x per week te voeren, zodat de vissen hierop jagen en daarna hierop teren tot het volgende moment pas na een week? Waarmee doen we het meeste "recht" aan de vis, zonder deze te verwennen en een slechte gezondheid te creëren....? Ook wij mensen krijgen problemen bij te veel vetten of te veel ........

  Kunnen onze vissen niet 2 x zo oud worden door een ander voer regime te handhaven?

  Best een lastig aspect wat niet heel makkelijk te beantwoorden is, maar geef jouw kennis, ervaring of bronnen door en laten we eens kijken wat nu goed is!

  Zoals altijd, respect, openheid en discussie, en natuurlijk de gedegen kennis daar gaat het om!
   
 2. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.852
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Nee, niet per se. Zolang de vis gezond is en je geen nitrietpiek veroorzaakt kan het geen kwaad. Bij vissen merk je snel of ze gezond zijn. Ze kunnen in tegenstelling tot mensen niet doen alsof er niks aan de hand is. Als er een betere manier van voeren was geweest, hadden we dat al lang aan onze vissen gezien. Er zijn vast wel wat verbeteringen mogelijk, maar of we met een andere methode de vissen langer kunnen laten leven betwijfel ik.


  In de natuur eten ze zeker elke dag, constant zelfs. Er zitten zoveel microorganismen in het water dat ze voedsel kunnen krijgen zonder veel moeite te doen.
  Natuurlijk is hun natuurlijk dieet minder vet dan droogvoer en veel voedzamer dan het diepvriesvoer en zelfs levend voer dat wij bieden, dus de natuur is in dit geval niet iets wat wij kunnen nabootsen.

  In rijpe bakken, vooral als er veel bladeren of mossen aanwezig, zou je bijn kunnen stoppen met voeren. Daarin zitten genoeg microorganismen om een klein visbestand te voeden. Ik voer onregelmatig en laat vooral de vissen zelf jagen. Het is geweldig om te zien hoe de vissen actief achter hun prooi zwemmen en tussen de bladeren meer voedsel zoeken.
   
  Laatst bewerkt: 31 jan 2019
  eVolution, willem666 en NicoleE vinden dit leuk.
 3. JdeV

  JdeV

  Lid geworden:
  12 jul 2014
  Berichten:
  715
  Locatie:
  Zwartewaterland
  Leuke discussie.

  Zelf denk ik als je een aquarium hebt wat al enige tijd draait > 1 jaar, dat je zeker niet iedere dag hoeft te voeren als je uitgaat van een normaal gezelschaps aquarium. Ook wat Christian aangeeft.
  Of de vissen in het wild iedere dag eten? Ik denk dat er in het wild vaak meerdere factoren spelen of ze eten of niet, bijvoorbeeld de seizoenen en het aanbod aan voedsel maar ook het type voedsel (levend/alg etc)

  Zelf voer ik niet meer iedere dag maar om de 2 dagen, wat ik zie is dat ze gretig het voer eten. Echter deden ze dit ook toen ik iedere dag voerde, dus wat dat zie ik geen verschil.
  De vissen zelf lijken er niet minder op geworden te zijn.

  Als ik met vakantie ga komt er ook niemand om de vissen te voeren, 2/3 weken zonder voedsel overleven ze hier wel.
   
 4. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  556
  Ik geef dagelijks wel wat.
  De ene dag een plantaardig spirulina korreltje, de andere dag dierlijk vlokvoer, dan plantaardig vlokvoer met spirulina en tot slot heb ik nog wat verschillende bodemtabletten die ik erin gooi als ik eraan denk. Het probleem is niet zozeer dat vissen niet lang genoeg zonder eten kunnen. Tijdens een week op vakantie is het klepje van mijn voederapparaatje dichtgeschoven waardoor er niets meer uitkwam. Volgende keer dus maar open houden met plakband. Hoe dan ook: toen ik terugkwam trof ik héééle dikke vissen aan maar wat minder garnalen in de bak. Je kunt ze dus best even alleen laten.

  Maar daarnaast is dagelijks of tweedagelijks voeren gewenst omdat je altijd wel wat ''sukkel'' visjes hebt die onderaan de rangorde staan. Zo heb ik een stuk of vier hele dikke tetra's die vrijwel alles in hun eentje opvreten waardoor de rest er niet aan toekomt. Dan moet ik wel regelmatig voeren om te voorkomen dat de rest niet verhongert.
   
 5. Daniel 82

  Daniel 82

  Lid geworden:
  14 jan 2010
  Berichten:
  1.479
  Locatie:
  Maastricht
  Voor veel mensen blijft dit een gevoelskwestie.

  We zijn nu eenmaal bang dat we/ze teweinig krijgen ;)

  Ik voer zelf erg onregelmatig.
  Soms 3 dagen achterelkaar en soms 2 of 3 dagen niet. Dit voorkomt in mijn ogen het aangeleerde voer patroon/gedrag van de vis.

  Ik wissel wel elke keer. Ze krijgen nooit 2x achter elkaar hetzelfde en ik voer regelmatig levend voer zodat ze het natuurlijke gedrag ook nog tonen.
  Hier ook al omschreven, de vissen gaan dan meer opzoek naar het eten en gaan ook echt jagen wat tevens erg mooi uit ziet in de bak en erg leuk is om naar te kijken.
   
  Laatst bewerkt: 31 jan 2019
 6. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.990
  Locatie:
  Driebergen
  Een vis eet in de natuur elke dag wel, daar ben ik zeker van.
  het zij alleen de hele dag door hele kleine beetjes... insect hier, stukje bladafval daar.
  wellicht in bepaalde periodes van het jaar minder als het aanbod minder is, maar ook dan zijn het vaak opportunistische eters. het blijven natuurlijk wel "beesten": eten & voortplanten is de hoofdmotto.

  grote volwassen rovers worden vaak al maar eens in de 2-3 dagen gevoerd, maar daaraan zie je ook dat ze vet en lui worden als je ze elke dag te eten geeft.
  Zolang vissen niet vet en lui worden zou ik dus ook elke dag blijven voeren, 2-3x per dag als het even kan.

  elke dag voeren scheelt bij sommige soorten ook aanzienlijk in de agressie.
   
 7. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Ik voer bijna elke dag wat vlokken en eenmaal of tweemaal per week wat levendvoer of diepvries. Veel zal ook afhangen van hoeveel je ze voert en wat er aan restjes eventueel overblijft.
   
 8. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  2.597
  Ik voer dagelijks, ben er van overtuigd dat vissen in het wild de hele dag door te eten vinden en vooral in het hoogseizoen, wat ook een must is wegens al het jongbroed wat er dan zwemt, dus als je dan toch de natuur wil nabootsen, moet je voor overvloed zorgen in het hoogseizoen en in de winter minder voeren, tevens de temperatuur van je bak aanpassen. Maar dat zie ik niemand doen dus de opmerking "in de natuur" houdt kant nog wal omdat een bak niet in de verste verte in de richting van de natuur komt, en dan kun je maar beter gewoon goed voor je vissen zorgen zoals jij denkt dat het het beste is, je leert gaandeweg door het gedrag van de vissen vanzelf waar hun behoeftes liggen.
   
 9. FvdP

  FvdP

  Lid geworden:
  23 mei 2018
  Berichten:
  307
  Ik voer 1x per dag en dan wel gevarieerd.
  Zoals eerder gezegd is er in de natuur altijd wel iets te snaaien te vinden en zijn veel vissen continue op zoek naar voedsel.
  Ik probeer wel telkens op een ander tijdstip te voeren.
  Soms sochtends, soms savonds of smiddags net na het werk.
   
 10. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  49.911
  Locatie:
  Schiedam.
  1 x per dag. kijk gelijk de bakken na.
   
  MenM vindt dit leuk.
 11. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.991
  Locatie:
  alkmaar
  Ik voer dagelijks automatisch in de ochtend en in de avond diepvries uit de hand.

  Het diepvries voeren doe ik (en laat ik momenteel ook mijn vrouw doen) zodat mijn vissen gewend zijn aan mensen dichtbij het aquarium en mensen dus associëren met eten.

  Wat het dagelijks voeren zelf betreft denk ik niet dat het kwaad kan, maar met mate.
  Zoals we weten is alles met TE ervoor slecht, behalve tevreden en tequila.

  Zolang je geen vergroeiing waarneemt en je vissen niet zichtbaar vet zijn denk ik niet dat je teveel voert, zelfs niet als je dagelijks voert.
  Ik merk wel aan mijn vissen dat ze ondanks het dagelijks voeren nogsteeds actief “jagen”
   
  jessicapilon, flipper34 en RichD1011 vinden dit leuk.
 12. PoorHonestDoctor

  PoorHonestDoctor

  Lid geworden:
  30 aug 2016
  Berichten:
  196
  Ik ben in de weekends meestal niet thuis dus bij mij krijgen ze alleen voer op kantoordagen. Ik zie dat iedereen voor het glas hangt wanneer ik dan weer thuiskom maar gezien hun dikke buikjes is dat pure aanstel
   
 13. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.852
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Ik wil toevoegen dat bepaalde vissen, zoals naaldvissen, pitvissen en zeepaarden wel dagelijks gevoerd moeten worden. Meerdere keren per dag zelfs. Zij hebben namelijk geen maag, dus het voer wordt direct verteerd en uitgescheiden.
   
  willem666 vindt dit leuk.
 14. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Je vergeet dat te weinig ook erg slecht kan zijn als je om geld verlegen zit:D;)
   
 15. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.991
  Locatie:
  alkmaar
  Er staat toch te voor weinig?
  Dat maakt het automagisch slecht
   
  flipper34 en jessicapilon vinden dit leuk.
 16. Kikkervis

  Kikkervis

  Lid geworden:
  21 sep 2014
  Berichten:
  504
  Locatie:
  Groningen
  Ik voer dagelijks en pas sinds kort afwisselend met diepvries, maar als ik 1 tot 2 week weg ben krijgen ze geen eten. Na deze tijd van vasten zie ik eigenlijk geen verschil qua uiterlijk. Ik zie dus geen kwaad in vasten, maar omdat ik het voeren te leuk vind krijgen ze 5-6 keer per week eten.
   
 17. Jeppo

  Jeppo

  Lid geworden:
  23 mrt 2005
  Berichten:
  2.512
  Ligt er bij mij aan of ik nieuwe of jonge vissen heb. Dan voer ik meerdere malen per dag.

  Ik verspreid het sowieso liever over 2 of 3 momenten, als het kan.
   
 18. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Het aanbod in de natuur is ook niet elke dag gelijk dus ik denk dat het niet zo erg is als je ze niet dagelijks voert. Wij zijn denk ik ook snel geneigd te denken dat ze honger hebben en voeren dan snel teveel.
   
  Seabait vindt dit leuk.
 19. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.931
  Locatie:
  Hoogerheide
  Ik merk wel dat als je de vissen 1 of 2 dagen achter elkaar niet voert, dat ze dan veel meer aan het zoeken zijn.

  De cory’s blijven in de bodem woelen. De overige vissen zitten tussen de planten te zoeken.
  En volgens mij vinden ze ook genoeg. Want ze zijn echt heel fanatiek bezig.
  En eigenlijk is dat nog leuker om te zien, dan simpel wat vlokken opslobberen.

  Bij opgroeiende vissen is het wel belangrijk om dagelijk voldoende voedsel aan te bieden. En ook meer te verversen.
   
 20. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  2.019
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Ik zie dat mijn vissen ALTIJD op voer aanvallen alsof ze maandenlang uitgehongerd zijn. Of ik de dagen ervoor veel, weinig of niet heb gevoerd maakt in mijn waarneming niet echt uit. Een beetje zoals bij kinderen met snoep of chips, zeg maar.

  Ik heb veel problemen met blauwalg gehad (en nog steeds een beetje) en voer daarom vooral niet TE veel.
  Maar ik varieer wel zoveel als mogelijk, zowel qua hoeveelheid als qua samenstelling.

  De reden voor het tweede lijkt me duidelijk; hoewel het niet over tequila (wat misschien ook niet altijd direct gunstig voor de vissen is) gaat, kun je volgens mij niet te veel verschillend voer aanbieden.
  En wat de hoeveelheid betreft: de keren dat ik wat meer dan gemiddeld voer kunnen ook de wat minder assertieve visjes hun buikje vol eten (en als ik TE vaak veel voer doe ik de blauwalgen weer wat TEVEEL een plezier).

  De mate van variatie hangt trouwens wel samen met de inhoud van mijn portemonnaie. Ik heb juist mijn verzoekschrift Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) bij de rechtbank ingeleverd, en kan dus niet altijd voeren wat ik maar wil. Dagelijks vlokvoer en 2 of 3 keer per week diepvries heb ik altijd wel in de aanbieding, maar ik kan niet altijd ook snel en langzaam zinkend granulaat, gevriesdroogd levend voer en spirulina aanbieden. Soms wel, soms niet. Ik ga er maar vanuit dat in de natuur ook niet altijd alle voer in perfect evenwicht beschikbaar is.
   
 21. Jos Hut

  Jos Hut

  Lid geworden:
  8 apr 2008
  Berichten:
  3.823
  Locatie:
  Emmen
  De vissen krijgen bij mij meestal drie keer per dag voer. S morgens om een uur of 9, s middags rond 1 uur en s avonds rond 7 uur. Ik gebruik cichlidenvlokken, cichlidengranulaat en gevriesdroogde Artemia die ik met elkaar mix. Het voer verspreid ik langs de voorkant van de aquaria zodat alle vissen de kans krijgen om te gaan eten. De hoeveelheid die ik s morgens geef is het grootst, die van de avond het minste. Volwassen vissen krijgen 1 of 2 keer per dag diepvriesvoer of dezelfde mix als de jongere vissen.
  Appelslakken gebruik ik om voedselresten op te ruimen, hun poep is eigenlijk stofvuil dat zich gemakkelijk laat opzuigen.

  Hobbygroet Jos Hut
   
 22. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  2.094
  Ik voer ook 3 keer per dag. Ik heb een Tupperware doos met gemengd basis voer. Ik voer drijvend en zinkend voer omdat ik verschillende soorten heb die verschillend voer nodig hebben. Ik verspreid het voer ook over het gehele aquarium zodat ze allemaal wat kunnen eten. Ik voer ook om de dag wat groen voer en 2 keer in de week een diepvries variatie.

  Omdat ik sluiers heb voer ik bij hoge tempratuur meer dan bij lage tempraturen ivm de stofwisseling die sneller/langzamer gaat. Bij darmproblemen voer ik 2 dagen niet en gaan ze op doperwten dieet.

  Vervuiling van voer is bij bij geen probleem gezien ze alles opslokken. Het krijgt geen kans om te gaan rotten.

  Bij vakantie heb ik een vissenoppas die voert en ververst. Wat spaarzamer maar om ze 3 weken geen voer te geven vind ik te sneu. Ze zullen er niet dood van gaan maar vind dat niet meer dan normaal dat je je huisdieren verzorgt achterlaat. Als ik geen vissenoppas zou hebben dan zou ik overwegen om een voer apparaatje neer te zetten maar dan zit ik met verversingen dus zal toch iets moeten verzinnen als ik langere tijd weg ga.

  De stelling is denk een kwestie van gezond verstand en weten wat jou soort vissen aan voer nodig hebben. Ik moet ook elke dag eten en eet niet iedere dag een lading frikandellen.
   
 23. D@nny H

  D@nny H

  Lid geworden:
  20 feb 2016
  Berichten:
  459
  Locatie:
  Hoofddorp
  Ik voer 3x per week maandag woensdag en vrijdag meer niet.
  Zo doe ik het ook bij mijn garnalen bakjes.
  Gaat prima.
   
 24. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  2.019
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  "Het voer verspreid ik langs de voorkant van de aquaria zodat alle vissen de kans krijgen om te gaan eten."
  "Ik voer drijvend en zinkend voer omdat ik verschillende soorten heb die verschillend voer nodig hebben."

  Dat doe ik inderdaad ook, had ik nog niet gezegd.
  En ook niet dat best wel eens (1 of 2 keer per week) expres een dag oversla.
   
 25. stanovic

  stanovic

  Lid geworden:
  4 mrt 2010
  Berichten:
  600
  Locatie:
  oosten des lands
  Helemaal afhankelijk van de soort vissen die men houdt of het wenselijk is om elke dag (al dan niet meerdere keren per dag) te voeren. Maar uitgaand van gemiddelde "zoetwatervissen" die in een doorsnee huishouden aanwezig zijn, is elke dag voeren niet per definitie noodzakelijk. Bij mij hebben ze ook wel een vastendag hoor. Er is doorgaans nog wel genoeg voer in de bak aanwezig en dan laat ik het natuurlijk zoekgedrag van de vissen op z'n beloop. Aquariumvissen zijn nu eenmaal gewend gevoerd te worden door de mens en zodra er maar iemand voor de bak staat, schieten ze naar die plek waar ze verwachten gevoerd te worden. Alsof ze nooit wat krijgen. Daardoor lijkt het alsof ze uitgehongerd zijn. Vaak krijgen ze hierbij al meer dan goed voor hun is. In de vrije natuur is er doorgaans wel meer voedsel voorhanden doch moeten ze daar meer hun best doen om het te bemachtigen (m.n. als het carnivoren zijn). Herbivoren hebben het in hun natuurlijk leefgebied iets gemakkelijker met de aanwezige vegetatie (danwel algvorming). En omnivoren hebben hierbij nog meer keus qua voeraanbod.
   
 26. kellemes

  kellemes

  Lid geworden:
  8 dec 2012
  Berichten:
  5.943
  Locatie:
  De Kwakel
  Ik voer op gevoel, zonder vast ritme, zal gemiddeld 4x per week zijn schat ik.. Ik ga er van uit dat er meer voer nog aanwezig is als het mensenoog kan zien.
   
 27. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  90.008
  Locatie:
  Groningen
  Ik denk dat we onze vissen, net als veel andere huisdieren, meer geven dan noodzakelijk.
   
 28. kellemes

  kellemes

  Lid geworden:
  8 dec 2012
  Berichten:
  5.943
  Locatie:
  De Kwakel
  Klopt.. zo zien we allemaal wel eens iemand lopen met een hond die er achteraan rolt ;)
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 29. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.931
  Locatie:
  Hoogerheide
  Mijn vissen zijn nog steeds even happy. Net terug van een weekje vakantie.
   
  kellemes en sschot vinden dit leuk.
 30. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  2.794
  Locatie:
  Rheden
  Voeren doe ik ook niet iedere dag, 3 tot 4 keer week.