Zuurstofsteentje met een luchtpompje kan nuttig zijn voor de nacht uren en zeker als je erg weinig doorstroming hebt met een krap filter debiet om gas uitwisseling te bevorderen en zuurstof voldoende op peil te houden.
Wie een spraybar gebruikt net aan de oppervlakte waar het oppervlakte water stroomt heeft vrijwel geen baad bij een bruisteentje omdat er dan al voldoende gas uitwisseling plaats vind.
Mensen die Co2 toedienen gebruiken zelden een bruissteentje tenzij slechte doorstroming en in de nacht deze bijzet om te beluchten, maar dat komt zelden voor omdat de meeste 4-8x debiet gebruiken met voldoende water circulatie en dus ook voldoende gas uitwisseling in de nacht.
Hoe minder stroming des te minder gas uitwisseling daarom is 2x debiet gewoon te weinig om dat te creeren zonder extra stroming in het water, planten decoratie belemmeren de circulatie 2x debiet zou in een lege bak met wat stenen en weinig planten misschien net aan kunnen voldoen .
Zelf heb ik een Rio180 en daar staat 1250liter peruur op te draaien en laat ik daar met filterinhoud 800debiet aan over houden, en zelfs dan met een vol beplante bak en een spraybar heeft het water nog moeite om goed door de dichte beplanting heen te komen.
dus het is echt geen overbodige luxe om 4x of zelfs 8x debiet op een beplant aquarium te zetten, overkill ?? nou nee ik had eerst 2x een Eheim 2013 met een debiet van 440liter dus totaal 880debiet en daar zal ik dan misschien 400 a 500 debiet van overhouden met filter materiaal.
zelfs dat had moeite om voldoende stroming te creeren dus heb ik 1 groot filter erop gezet Eheim Professional 4+ 600 met een debiet van 1250liter, toen pas kreeg ik echt overal mijn water door de bak heen en bovendien ook minder zweefvuil en onderhoud.
Maar ieder zijn eigen ervaring natuurlijk.
Je hebt gelijk wat betreft de lampen. Ik bedoelde eerder dat de gasuitwisseling beter is dan niets terwijl je lampen draaien en je zelf geen CO2 toevoegt. Met de balans bedoelde ik dus dat deze aanvulling van CO2 door zal gaan totdat de max. vanuit de lucht oplosbare hoeveelheid bereikt is, maar op dat punt kom je in ieder geval niet als de lampen aan staan.Omdat er vanuit de lucht maar weinig CO2 oplost in het water. Zul je om deze balans te krijgen wel met weinig verlichting en traag groeiende planten moeten werken.
Dat is ook de truuk van vroeger, toen er geen CO2 werd toegevoegd.
Tegenwoordig geven de meeste lampen teveel licht, om zonder CO2 af te kunnen.
Dat hangt sterk af van de planten die je hebt of zou willen hebben. Zij bepalen nl. de benodigde lichtintensiteit/lichtduur. Voor zover ik op de foto zie valt het mee wat de lichtbehoefte aangaat qua huidig plantenbestand. Overigens komt er lichtvermindering niet méér CO2 in je bak maar wordt de vraag naar CO2 door je planten verminderd door een tempering van de groei.Dus ik moet mijn lichturen verminderen zo dat er meer co2 in je aquarium komt die zich zelf in balans brengt met de atmosfeer door middel van oppervlakte beweging en is dit dan voldoende voor een gezelschap bakkie zo als die van mij bedoeld is (geen hoger wiskunde dacht ik 😛) graag kort en direct antwoord met eventueel welke aanpassing nodig is voor mijn aquarium
Hierbij een foto
Bekijk bijlage 262017
Dus ik moet mijn lichturen verminderen zo dat er meer co2 in je aquarium komt die zich zelf in balans brengt met de atmosfeer door middel van oppervlakte beweging en is dit dan voldoende voor een gezelschap bakkie zo als die van mij bedoeld is (geen hoger wiskunde dacht ik 😛) graag kort en direct antwoord met eventueel welke aanpassing nodig is voor mijn aquarium
Hierbij een foto
Bekijk bijlage 262017
Ook ik heb een Rio 180, een dichtbezette plantenbak, met daarop draaiend een JBL e901 geupdated naar e902. (900 ltr/u. volgens producent opgave.) Ik ga ervan uit dat een zo'n 450 ltr/u overhoudt. Het blijkt ruim voldoende voor mijn bak waar zelfs stroming inzit. Wel gebruik ik een spraybar over de gehele achterkant.
Oke dus in de tijd dat er geen licht brand doe je een x aantal uur oppervlakte beweging creëren en als je licht aan is doe je het niet om je co2 dan (op te sluiten ) En te beschikking stellen voor je planten
Voorbeeld
Je verlicht van 14:00 tot 22:00 deze periode geen oppervlakte beweging of minmaal
Van 22:00 start je oppervlakte beweging tot 11 :00 de overige 3 uur geen oppervlakte beweging zo dat je een dagelijkse buffer opbouwt mits je vissen dit ook goedkeuren
Online kan je er zeker nog aan komen
Heb ondertussen de pauze ingepast moet ik nu wel of niet 24 uur oppervlakte beweging creëren of alleen in de nacht?
Nou, laat ik je vertellen dat mijn planten elke week gesnoeid moeten worden! Ze staan dus dan echt bovenin. Toch hou ik met dit filter voldoende stroming.Mijn planten zoals de Zwaardplanten reiken tot aan de oppervlakte richting vooruit dus het oppervlakte water is hier lastig in beweging te krijgen zonder een sterk debiet, snoeien om de 2weken maar ze gaan zo hard de lucht in dat het hier echt noodzakelijk was om meer stroming in het water te krijgen.
Heb je natuurlijk vrije oppervlakte en de spraybar kan het water helemaal naar de andere kant stuwen is er niks mis, maar in mijn geval echt nodig om goede circulatie te maken.
Ook heb ik aan 2 kanten Valisinera Gigantus groeien die bladeren maken van wel 50-80cm meter lang over de oppervlakte die ik ook echt elke 2weken moet terug dringen voordat heel de bak dicht zit lol.
Nou, laat ik je vertellen dat mijn planten elke week gesnoeid moeten worden! Ze staan dus dan echt bovenin. Toch hou ik met dit filter voldoende stroming.
N.a.v. de lichtinformatie:
http://solar600-40281.webshopapp.com/informatie/licht-lux-lumen-par-ppfd/
Dat was de tijd dat iedereen Javavarens in zn bak had staan😀
Dat CO2 verhaal, zoals jij dat noemt, Bertus, is niet zomaar een verhaal. Voor o.m. fotosynthese bij planten zijn drie zaken beslist nodig: Licht, CO2 en water. Het kan zijn dat er voldoende CO2 in je bak zit maar voor sommige planten is dit niet genoeg. Wil je deze planten houden dan zal je CO2 moeten toevoegen.Allemaal mooi verteld.
Wel raar dan, dat bij mij dan in die 18 jaar geen vissen dood gaan.
Dat Co2 verhaal blijven jullie maar op hameren, he.
Ik doe het al 18 jaar met zuurstofsteentjes. en heb nooit vissen met rode kieuwen gezien.
Dat verhaal is er ook in gegroeid, en blijf je maar op door gaan.
Ik zou zeggen, kijk wat je doet. van mij krijgen ze lucht toe gediend
Vinden ze heerlijk. aan het slangetje in de bellenbaan hangen.
Rode kieuwen zijn het gevolg van ammonium in het water. Ik zie niet hoe dit gerelateerd is aan het onderwerp.Ik doe het al 18 jaar met zuurstofsteentjes. en heb nooit vissen met rode kieuwen gezien.
Rode kieuwen zijn het gevolg van ammonium in het water. Ik zie niet hoe dit gerelateerd is aan het onderwerp.
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.