Jouw eerste aquarium


Ik was 12 en had in die tijd zo n vierkante bak van plexiglas met een goudvis. Wat ik dus al fout deed hoef ik niet te vertellen. Maar ja destijds was er geen internet.
 
60 liter bakje. En dacht dat het minder ingewikkeld zou zijn. Tropische vissen. Stond voor het eerst bij een speciaalzaak voor een groot, echt grote plantenbakken en dacht... Waar ben ik aan begonnen! Zal al gauw een 10 jaar geleden zijn.

Mijn fout... Verkeerd voorgelicht.. Clownbotias gekocht en een Pleco. Vissen zouden zich aanpassen aan grootte aquarium.
 
Laatst bewerkt:
Van mijn zwager, toen nog de vriend van mijn oudere zus kreeg ik een soort fotolijstje met erachter een plastic bakje met daarin een goudvis die er amper in kon keren. Mijn leeftijd? Ik zal een jaar of tien geweest zijn en onwetend wat betreft dat arme visje... Maar wat was ik er blij mee en daarna zeer bedroeft toen de goudvis, gelukkig voor hem/haar, overleed. Onder meer mijn vader begreep dat er daarna iets beters moest komen.
 
1e echte aquarium was een rio125, deze heb ik iets van 8 jaar (draaiend) gehad en heeft vele bewoners gehuisvest (gezelschap, tanganyika, zoutwater ect.).

Daarvoor toen ik een jaar of 8? was een keer een glazen bakje (ik schat 50x30x30cm ofzo) met goudvissen gehad, zonder filter, lekker eens in de week 100% waterwisselen en lekker veel voeren... Net als @jessicapilon duidelijk dat er eigenlijk niets goeds aan was. Internet was er wel maar inlezen ho maar. Waren trouwens goudvissen uit het riool voor aan de straat gevist van iemand waarvan we hoorden dat die voor hun vakantie de vissen erin hadden gegooid... Toen met de vrienden van de buurt ons best gedaan ze te redden.

De vis waardoor ik geïnteresseerd raakte in aquaria was een fel oranje zwaarddrager bij mijn oom. Gisteren zag ik op de vivariumbeurs zoeentje zwemmen en kwam ik met het idee dat het misschien leuk is ooit eens weer zo'n visje te houden... Wie weet ooit :DD
 
Ik was 12 en had in die tijd zo n vierkante bak van plexiglas met een goudvis. Wat ik dus al fout deed hoef ik niet te vertellen. Maar ja destijds was er geen internet.
Wanneer kwam je erachter dat je fout bezig was?
 
Zo’n 50 jaar geleden.
zal ook best iets fout gedaan hebben maar dat weet ik niet meer.
 
Wij hadden vroeger thuis een boekenkast met de elseviersaquariumencyclopedie .
En die las ik dan maar eerst, verder te beslissen.
 
Vroeger een bakje van 50x30x30 gehad. Grof grind erin. Van alles aan dieren gehad. Veel sluierstaarten, guppen, platys, neon tetra's. Een enkele bijlzalm.
Waterwissel? Nog nooit van gehoord. Het eerste filter was luchtgedreven en stond 's nachts uit.
Het aquarium ging uiteindelijk op zolder nadat ik een "vinrot epidemie" had en alle vissen het opgaven.
Geen idee hoe oud ik was. Ik denk zo rond basisschool leeftijd. Misschien iets ouder.

Pas vorig jaar toen we weer eens aan een aquarium begonnen kwam ik er pas achter hoe weinig ik toen eigenlijk wist. Arme beesten.
 
Mijn eerste aquarium was een 20L. Eerst met goudvissen (als kind de fout gemaakt uiteraard) en dan heb ik er een betta aquarium van gemaakt. Sinds gisteren heb ik terug een aquarium (mijn 2de na 6-7 jaar) en is nu een 70L 60cm - heel blij mee.
 
besmet geraakt door broer en vader en jawel met 12 jaar mijn eerste bak toen nog met IJzerenframe met glas gevat in stokverf
pff maten ik dacht van 100x40x40 maar zeker weten doe ik dat niet meer :eek:;)
bak gevuld met blachmollys en andere soorten welke:juggle:weet wel ze waren erger als konijnen erg veel nageslacht.
 
Ik kreeg een Juwel rekord 70 rond mn 12e verjaardag (2003).
Internet hadden we nog niet en ik moest het doen met de folders uit de winkel.
Had er een stuk of 20 vissen in inclusief 2 goudgoerami's, 3 olifantsvissen en een koppeltje kersenbuiken.
Waterwissels had ik ook nog nooit van gehoord.
Toen wist ik niks van de hobby en geloofde ik de verkopers nog:juggle:
 
Wanneer kwam je erachter dat je fout bezig was?
Een paar jaar geleden toen ik hier las hoe je zo n vis moest verzorgen. Het klinkt raar maar het bakje was hooguit 30 cm maar de vis werd vrij groot en is volgens mij wel dik 10 jaar geworden als ik het me goed herinner. Maar ja dat is dik 40 jaar geleden dus.
 
Superfish home 25 met platties 2 dumbo ears betta vrouw en neon tetra en een siamese algeneter.. je weet dat dit totaal niet goed is achteraf
 
Tja, een kunstof bakje van 40x20x20cm met mooie gekleurde kiezels, een plastic plantje en 2 sluierstaarten.

We hebben ons voor deze aanschaf "goed" laten voorlichten bij een tuincentrum waarna we vol vertrouwen met alle spullen en de twee dieren naar huis gegaan zijn.

Inmiddels weten we gelukkig al heel lang beter (en nemen we ook niet zomaar meer goed advies aan van een winkel).
 

Uhh, Flappie00.

Deze vragen ook voor jou... Ben benieuwd.
Bij mijn eerste bak van 80 cm had ik me een voedingsbodem laten aansmeren.
Toen erachter gekomen dat ik die niet nodig had dus kon ik alles er weer uit halen.

Op vivarium goud gouramies gekocht. Gedacht dat ze niet zo groot werden maar te groot voor me 80 cm bak.

Toen een 120 cm bak gekocht (300l) en onderschat hoeveel werk dat wel niet was. Begonnen met grind om vervolgens te bedenken dat de coridorassen die ik wilde op zand moesten dus weer alles er uit.

Eindstand wa bodemrot en toen alles weggedaan.

Nu weer begonnen met een 100cm bak en quess wat? Half ingericht om vervolgens weer alles ge veranderen 🤣

Ben nog in de indraai fase dus niet heel erg
 
Tja, een kunstof bakje van 40x20x20cm met mooie gekleurde kiezels, een plastic plantje en 2 sluierstaarten.

We hebben ons voor deze aanschaf "goed" laten voorlichten bij een tuincentrum waarna we vol vertrouwen met alle spullen en de twee dieren naar huis gegaan zijn.

Inmiddels weten we gelukkig al heel lang beter (en nemen we ook niet zomaar meer goed advies aan van een winkel).
Laat me raden... Jullie troffen ook vissen specialist bij het tuincentrum net als ik. :juggle:
 
Laat me raden... Jullie troffen ook vissen specialist bij het tuincentrum net als ik. :juggle:

zeker.

De eerste 2 keer (enkele weken na de eerste aanschaf) zijn we nog terug geweest naar de betreffende winkel om advies te vragen over het plotseling doodgaan van 1 van de 2 dieren. Dit moest volgens de persoon eraan liggen dat er er 1 van de 2 erg agressief was en de andere gedood heeft, "geen probleem, dit zal met een nieuwe vis waarschijnlijk wel beter gaan. Maar dan wel liever een groter exemplaar zodat deze bestand is tegen de agressie van de andere" Vervolgens waren wij natuurlijk blij dat we het probleem gevonden hadden met de goede hulp van de specialist en blij gingen wij weer met een nieuwe en vooral grotere sluierstaart naar huis :cry:
 
Ik had een 20L aquarium gekocht en wilde graag een betta. Toen ik dat in de winkel zei en ik er een uitgekozen had zei ze dat het goed voor mijn aquarium zou zijn als ik ook algeneters erbij zet. Dussss... had ze me drie otocinclus aangeraden die ik ook meegenomen had. :(
 
Veel verkeerd advies door de winkels lees ik wel en met als resultaat vaak een veel te kleine bak. Volgens mij is er weinig verandert.
 
Ik had een Tupperware bakkie vol guppen. Uiteindelijk allemaal food omdat het voederblikje opensprong en ik niet snapte dat je dan moest wisselen...tsja, ik was 6.

Recent opnieuw, een heus aquarium dit keer. Mijn fouten zijn meer in de scape. Ik ben er niet tevreden mee, maar voorlopig kan ik geen wijziging aanbrengen.
 

Jouw eerste aquarium​

Dat is alweer een tijdje geleden. Dat was in 1973 en dat was een 20 liter bakje zonder kap in een framewerk. Dat was nog in de tijd dat de ruiten in het frame werden afgedicht met olie-achtige stopverf.
De eerste vissen die ik er in stopte waren van die wildtype guppen. Die vond ik toen al mooier dan die grootstaartigen. En die kosten destijds praktisch niets bij de dierenwinkel. D'r ging dan zo'n kleine luchthoekfiltertje in. Mechanische binnenfilters die waren er nog niet.
Toen de eerste volglas aquaria op de markt kwamen was dat een enorme luxe. Want het was destijds heel normaal om een geframede aquarium thuis te hebben. Wat waren we trots dat toen we de eerste volglas aquarium thuis hadden. Gewoon een luxe artikel was zo'n volglas bak. Niet meer knoeien met stopverf.
 
Mijn eerste aquarium , een juwel rio 300 .
In een dierenzaak gekocht .
Zelf geen echte fouten gemaakt , maar wel 1 bak ellende .
Dat was voornamelijk een blauwalg bak (dat is toch wat ik er nog van herinner 😆)
Oorzaak niet te achterhalen terwijl die draaide , begreep er niks meer van .
Na een tijd die bak afgebroken , omdat een ander aquarium wel goed draaide .

Wat was de reden van die bak ellende ?
Ik had in de winkel de achterwand erin laten kitten , wat bleek achteraf , al die kit was NIET uitgehard .
Die was nog zo zacht , precies zoals ie uit de tube komt .......allemaal dotten pure chemie , rare is wel dat er nooit geen vissen in gesneuveld zijn .
Wat was ik blij toen die bak weg was .....

Ik kom overigens nog vaak in die zaak , maar nog steeds geen kennis aanwezig daar , al 20 jaar hetzelfde .
 
Mijn eerste bak een 80cm x 40cm x40cm. Was de bak van mijn schoonmoeder die na haar overlijden een plaatsje bij ons thuis kreeg. Mijn man had vroeger al het onderhoud daaraan gedaan, maar na een vakantie met een overijverige 'verzorger' waren alle vissen dood.
Aantal jaren geleden de 2m bak aangeschaft, en daar om te beginnen goudvissen in gehouden. (Jonkies van de vijvergoudvissen) En toen voor echt gegaan: tropische vissen.en ja, de chinese algeter die graag met 3 was volgens de LFS ( ja dan had ie wat te doen: de andere 2 dood knokken...) en een pleco die achteraf bezien misschien wat al te graag tuiniert...
Uiteindelijk kwam het allemaal redelijk terecht: de bak is op de pleco aangepast en de algeneter heeft een minnaar die haar in toom houdt. Een Labeo die helemaal verzot is op haar, waar zij is, volgt hij. :love: Alleen wordt zij af en toe wel wat moe van zijn tomeloze aandacht en snapt niet zo goed wat hij nu precies bedoelt met dat om haar heen zwemmen en tegen haar aan gaan liggen enzo. Gelukkig kan zij tegen het glas gaan hangen en dan kijkt Labeo enigszins verdrietig naar haar: waarom wil je niet naast me liggen?
(Helemaal geen antropomorfe interpretatie van het gedrag door mij hoor. Welnee...)
 
Ik was denk ik 11 jaar toen ik mijn eerste aquarium had, was een bakje van 20L denk ik. Toen wist ik niet wat vissen nodig hadden qua ruimte en medebewoners. Had een sluierstaart, wat kleinere visjes en een snelle goudvis die alles omver zwom. Wist ook niet dat je een aquarium moest indraaien. Nu gelukkig wel :D
 

Terug
Bovenaan