Kapotte lamp, wat nu? Hulp gevraagd voor nieuwe lamp


Roomsnoes_06

Well-known member
Lid geworden
2 augustus 2022
Berichten
99
Leeftijd
22
Hoi,

Helaas is vanmiddag bij ons de aquarium verlichting kapot gegaan, deze paste niet helemaal bij het aquarium en was een noodoplossing zodat we nog even konden doorsparen. Het was al wel te verwachten en daarom waren we al druk op zoek naar een nieuwe lamp.

ons open aquarium is 80cm x 51,5 en komt dus uit op ongeveer 120L. er staan redelijk veel planten in en waarschijnlijk komen er nog een aantal bij.
Omdat wij niet al te fel licht in ons aquarium willen zaten we te denken aan ongeveer 5000k. (Warm wit licht) maar wat is hier lastig aan te komen zeg. De meeste lampen gaan voor daglicht of hebben meer dan 7500K.

Na lang zoeken is de onduidelijkheid over de lampen alleen maar groter geworden. We zagen redelijk goede maar dure lampen voorbij komen zoals de aquasky, chihiro a801 en twinstar. Nu vragen wij ons af of er iemand is die ervaringen met deze lampen.

wij willennog geen CO2 gaan gebruiken vandaar dat we bedacht hadden dat het aantal K minder moet zijn. Want rood licht is goed voor de planten?
Er hoeft opzich geen programmaknop op te zitten (onze huidige lamp zat in een stopcontacttimer)

zou iemand ons op weg kunnen helpen zodat wij een goede verlichting kunnen kiezen? Het gaat toch wel om redelijk veel geld en willen graag een goede keuze maken. Zou zonde zijn als het na een maand niet meer werkt.

Zie graag jullie reacties tegemoet.
 
Voor een plantenbak zou je moeten denken aan 5000 kelvin qua kleurtemperatuur, niet hoger. Dit is zo'n beetje de waarde die je kan waarnemen in het middag daglicht. Voor de lichtsterkte kan je het beste afgaan op lumen. Niet een waarde die het meest exact werkt maar iedereen gebruikt nu eenmaal deze eenheid. Welke lichtsterkte je zou moeten gebruiken hangt af van je plantenkeuze. Zij bepalen je lichtsterkte. Je moet dus eerst kijken wat de lichtsterkte vraag is die je de planten zou moeten geven, exclusief je eventuele dimtijden, gedurende 8 uur. Vragen de planten een dusdanige lichtsterkte die je niet wilt geven dan moet je plantenkeus dus anders worden. Bovendien heb je al vertelt dan je geen CO2 wilt toevoegen wat al een beperking geeft voor je plantenaankoop. Veel licht, dat is 45 lumen of meer per liter water, kan je zonder extra CO2 niet gebruiken. Bij een gemiddelde lichtsterkte moet je denken aan rond de 35 lumen per liter water. Voor een lage lichtsterkte gaan we uit van 25 lumen per liter water. Omdat je licht boven de bak hangt, die ook 50 cm hoogte bereikt is er een zeker mater van lichtsterkte verlies. Overigens zou ik zeker niet besparen op verlichting. Verlichting is een van de meest belangrijke zaken bij een aquarium hobby. Beter wat langer doorsparen als bezuinigen. Uiteindelijk merkt bijna iedereen dat een bezuiniging duurkoop blijkt! Ledverlichting bestaan er met verschillende kleuren leds zodat je de kleur waarde kan aanpassen. Merken als JBM, HVP of Daytime zijn prima merken maar zeker niet goedkoop. Wel geven ze, en dat is erg belangrijk, een overwaarde qua lichtsterkte mogelijkheid. Mocht je later wel besluiten om CO2 toe te voegen en/of wil je ook die prachtige rode plantjes dan hoeft er niet wéér geïnvesteerd te worden.
 
Hi benvo,

super bedankt voor je reactie. heb inderdaad al veel verhalen gehoord over dat goedkope led-lampen vaak tot niks leiden en je vervolgens duurder uit bent.
Volgens mij hebben wij voor zover ik weet niet echt veel plantjes erin staan die veel licht nodig hebben. Wel krijgen ze nu mineder licht dan ze toen kregen, maar in de vorige bak deden ze het prima. Ze groeiden erg snel en zelfs de rode plantjes bleven rood? We hadden er toen ook een rgb lamp in zitten en de lamp stond 7,5 uur per dag aan.
zag net ook de hvp lampen. En dan voornamelijk de plus set voor aquariums van 80cm. Dan zit er een retro lamp en goldline bij.
deze lampen zijn oo aanpasbaar qua sterkte toch?

en als we voor nu lampen nemen waarvan het aantal lumen verstelbaar is, dan is dat ook weer handiger voor als we wel co2 willen toevoegen toch?

stel we zouden voor hvp gaan, zouden we dan 1 of 2 lampen moeten nemen? En raad je dan de goldline aan of juist de retro lampen?
 
HVP is gekend als een goed merk. Door even te googelen op de technische gegevens wordt het eenvoudig om een goede set uit te kiezen. Kies dan de lampen die een hoogst mogelijke lumen waarde per Watt kunnen leveren die nog past in je budget. Dimmen kan je altijd, een lamp sterker maken gaat nu eenmaal niet. Of je een of twee lampen zou moet nemen wordt ook weer bepaald door je plantenkeuze. Planten vragen om een optimale groei te kunnen geven een bepaalde lichtsterkte. Natuurlijk is hier wel een zekere bandbreedte maar ik zou dus toch zeker kiezen voor de meest optimale mogelijkheden voor de planten. Wanneer ze eenmaal groeien volgt daar weer een voedselvraag, waar ook CO2 toe behoort, uit. Plantenvoedsel is dus een afgeleide van je licht instelling waarvan ik dus een duur van 8 uur, exclusief eventuele dimtijden, adviseren zou. Je merkt, ik geef niet een letterlijk antwoordt op je vragen hierboven. Juist omdat je dit eigenlijk zelf bepaald door de keuze van je planten!
Gouden driehoek.png
 
Een dim optie erbij is wel heel fijn. Teveel licht is dan simpel op te lossen. Dan ga ik inderdaad met Benvo mee om de krachtigste lamp binnen je budget te pakken.
 
Super bedankt voor de reacties.
Denk dat het inderdaad een set word van hvp.

Deze sets kun je programmeren via de laptop maar wat is een handig schema? Hierbij kun je alle kleuren apart instellen.

Is het van belang om de zonsop en ondergang na te bootsen?

Mocht het zo zijn dat de planten uiteindelijk co2 nodig gaan hebben, hoe is dit dan te zien?
 

Terug
Bovenaan