Kopje thee !!


Margaretha54

Well-known member
Lid geworden
15 april 2018
Berichten
132
Leeftijd
70
Ik kocht laatst in een 2e handsboekwinkel een aquariumboek uit 1974. Er zaten nog oude vellen getypt papier tussen: Info-blad van Aquarium- en Hengelsport specialist Fa. J. van der Put uit Schaesberg (Holland). Schitterend!! 3 stuks. Een over voeding van vissen, een over voeding voor planten en een over de bestrijding van algen.
Over dat laatste wil ik het zeker even hebben. Bij de bestrijding van baard- of snoralg werd aangeraden om wekelijks een simpel kopje thee, zonder melk of suiker (stond er bij !!) per 100 liter water toe te voegen en dat een paar weken vol te houden. Schitterend !!
Dat wilde ik even met jullie delen. Ik heb de bak net weer opnieuw ingericht dus mocht ik last krijgen van baardalg op de plantjes ga ik dat vast en zeker eens proberen!! Haha.
Buiten dat bleek het boek ook nog eens eigendom geweest te zijn van een advocaat waar ik vroeger contact mee gehad heb. Blijkbaar woonde hij in die tijd in Holland.
Veel plezier met jullie aquarium en tot later!
 
Nou deze methode kende ik nog niet maar dank voor het delen. Wellicht heeft het ermee te maken dat je water dan donkerder gaat kleuren waardoor de vraag naar voeding afneemt.
 
De thee toevoeging is geen garantie en is een "oude" techniek welke wel werkt, in thee zit cafeïne (theeine) en dat heeft een positieve werking op je planten, maar uiteindelijk is het een probleem met je Co2, weten we nu.
Zo ook hebben Catappa blad, knoflook en dergelijke een goed effect op de slijmhuid van je vissen.
er word ook wel oud snijplanten water genoemd als positief effect voor planten.
 
Veel info uit oude boeken is inmiddels achterhaald maar nog wel altijd leuk om te lezen.
 
Veel info uit oude boeken is inmiddels achterhaald maar nog wel altijd leuk om te lezen.
Achterhaald wil ik het niet gelijk noemen, destijds werkzaam, maar er zijn andere inzichten gekomen, ook andere planten en vissen.
 
Ja het is maar hoe je het noemen wil en het idee dat teveel voeding algen veroorzaakt noem ik achterhaald maar je mag het ook veranderd inzicht noemen ;)
 
Klopt John, en veel oude info is achterhaald en is er een nieuwe oorzaak voor gevonden, mede omdat de techniek en onderzoek is verbeterd, maar ik heb zelf ook altijd 3 grote teentjes knoflook in mijn filter (nee dat ruik je niet) en voeg soms catappablad toe in de bak, en al jaren geen zieke vissen gehad, peter uit denHaag voegt al jaren snijplant water toe aan zijn bak en heeft prachtige planten, maar ja, er zijn nieuwe inzichten om het zelfde te bereiken.
En ik geef toe, ik ben een "oude" man :DD :DD :DD
 
Ik ben mij een beetje aan het verdiepen in de aquariumtijd dat er nog geen CO2 bestond en er toch fantastische bakken waren; hoe het toen gedaan werd.
Zeker, ik weet nu dat het te maken had met o.a. minder verlichting en makkelijkere planten, maar oude methodes vind ik zo ontzettend leuk om te lezen.
De tips van Ton vind ik erg interessant en ga ik zeker proberen. Toevallig heb ik vandaag sinds lange tijd weer eens een bloemetje in huis dus over een weekje of zo....
Mijn vader had ook een aquarium en heb hem nooit over problemen gehoord.
Ik behoor trouwens ook tot de wat oudere garde ...
Groetjes,
Margo
 
Ja, volgens mij werd snor-alg bedoeld als andere benaming voor baardalg
 
Ik behoor trouwens ook tot de wat oudere garde ...
Rijpere garde denk ik eerder, over een paar dagen zijn we even oud :DD :DD :DD

Misschien een idee om straks een fotoalbum aan te maken voor de bak, zal zeker interessant worden :thumbs:
 
Oeps, dat vind ik wel een beetje spannend om te doen. Ik ben niet zo succesvol met mijn bakken.
Ze beginnen misschien wel mooi - vind ik zelf .... - maar ik krijg uiteindelijk toch altijd weer algen problemen.
Maar nog nooit een visziekte gehad (afkloppen).
Ik zal er een nachtje over slapen ..
 
Snijbloemenwater... nou is dat iets dat ik niet zomaar zou doen. Tenminste als het om het water van chrysanten en dergelijke gaat, en misschien ook tulpen. Ik weet dat er hier en daar nogal wat bestrijdingsmddelen gebruikt worden, en zou niet graag mijn vissen daaraan blootstellen... misschien wel als het om biologische bloemen zou gaan, of snijbloemen uit mijn eigen tuin.
 
leuk om zulke verhalen te lezen, er zou eigenlijk een hoekje moeten komen voor zoiets....
 
Voor potplanten in de tuin kan je voeding maken door planten afval een paar weken te laten gisten in een regenton met water.
snijplanten afval zal waarschijnlijk zoiets zijn
bij potplanten werkt het minstens zo goed als pokon uit een flesje
 
De thee toevoeging is geen garantie en is een "oude" techniek welke wel werkt, in thee zit cafeïne (theeine) en dat heeft een positieve werking op je planten, maar uiteindelijk is het een probleem met je Co2, weten we nu.
Zo ook hebben Catappa blad, knoflook en dergelijke een goed effect op de slijmhuid van je vissen.
er word ook wel oud snijplanten water genoemd als positief effect voor planten.
Gember
 
Ik ben mij een beetje aan het verdiepen in de aquariumtijd dat er nog geen CO2 bestond en er toch fantastische bakken waren

In de tijd die je bedoelt waren er minder soorten planten en die er waren waren minder veeleisend qua licht en voeding en dat scheelt ook vaak een hoop.
 
1 Kopje thee per 100liter is preventief tegen algen en het werkt ook, niet zo zeer door dat het water iets donkerder gaat kleuren maar door de looizuren die ook in veel anti-algen flesjes zitten maar 100x duurder zijn.

Knoflook of gember heeft anti-bacteriele eigenschappen + bevorderderen het imuumsysteem van vissen en wekt ook de eetlust op van vissen, parasieten en kieuwwormen hebben een hekel aan knoflook geur omdat de slijmhuid ook beter is beschermd door het sterkere inmuumsysteem van de vis.

Vrijwel elk alles wat looizuren en taninne en humus af geeft, catalpa koskosnoten kienhout/driftwood eikenbladeren elzenproppen beukennoten turf zullen anti alg werken en natuurlijke verkleuring geven aan het water.
Alleen nadeel is wel dat het niet goed helpt tegen baardalg(snoralg) en staghorn omdat dit een taai algje is die zich niet makkelijk laat bestrijden en meestal Co2 of Carbo een betere oplossing is als je er snel van af wil. (even buiten de oorzaken van ontstaan van deze algen)

Er zijn zoveel oude truukjes van vroeger die werken die niet meer bekent zijn maar heel erg goedkoop en effectief hielpen bij problemen.

Blackwater maken...elzenproppen of Rooibos Thee, rooibosthee geeft een mooie goudbruine kleur aan het water terwijl elzenproppen het water echt naar zwart kleur neigen dus je kan zelf ook nog bepalen welke kleur blackwater je mooier vindt.
Eiken extract uit een flesje kan maar gedroogde bladeren kan je ook zeer mooi gebruiken voor blackwater en erg goedkoop kan je zo vers plukken en drogen van een boom.
Kastanjebladeren, idem..
Zelf hout zoeken als decoratie ? Kastanjehout,eikenhout alles wat hard hout is kan je gebruiken voor een aquarium en stukken goedkoper als in de winkel kopen.
 
Laatst bewerkt:
In alg Exit zit dacht ik ook een zuur genaamd Salicylzuur als ik het goed heb.
Die stof gaan baardalgen en penceel algen van dood maar het geeft ook je planten een aardig opdoffer en met name zachte soorten zoals de vaanplant en hydrophila soorten.
 
Ik heb het al wel gebruikt maar deze planten heb ik niet dus ik heb geen nadeel aan de andere planten ondervonden. Het is niet voor niks een bestrijder dus ja dat zal ongetwijfeld op sommige planten zijn invloed hebben, net als carbo overigens.
 
Moest ook gelijk hier aan denken na het lezen van de topic :ROFLMAO: :coffee:

 
Leuk dat je dit met ons deelt Margo! Erg interessant om te lezen en om de onderbouwingen/reacties van anderen erop te zien :)
 
Edje555: wat een heerlijke opsomming van oude "trucjes", daar ga ik zeker iets mee doen.
En misschien een rare vraag: Wat wordt er bedoeld met knoflook? Gewoon hele teentjes of echt uitgeperst?
 
Edje555: wat een heerlijke opsomming van oude "trucjes", daar ga ik zeker iets mee doen.
En misschien een rare vraag: Wat wordt er bedoeld met knoflook? Gewoon hele teentjes of echt uitgeperst?
Hele teentjes in je filter, wel gepeld, en geperst door het voer heen gemengd.
Overigen niet onmogelijk dat er nog andere ervaringen / methoden mee zijn.
 
Om hem goed te pellen duw ik altijd een klein beetje met een bolle kant van een scheplepel of de platte kant van een groot mes totdat je een licht krakje hoort.
Dan pelt het makkelijk.
Daarna doe ik ze gewoon in het bioloog, soms duw ik de struktuur nog even tussen duim en wijsvinger een beetje uit elkaar.
Het gaat erom dat de flow door je filter/bioloog de sappen opneemt.
 
Je gebruikt er 3 las ik maar om de hoeveel tijd moet je die vervangen?
Ik heb daar geen meet instument voor, als dat al bestaat, maar elke keer als ik mijn filter verschoon doe ik er nieuwe in.
Baat het niet dan schaadt het niet.
 

Terug
Bovenaan