Lang gevecht tegen de alg

Discussie in 'Algen' gestart door Alexander, 7 dec 2018.

 1. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Ik heb al meerdere maanden last van een paar soorten alg. 1,5 maand geleden heb ik een advieskeuring gehad van een bondskeurmeester. Deze raadde aan om de verlichting te verhogen. De Helialux verlichting is namelijk vrij beperkt in zijn bereik in de diepte, want dit is alleen een smalle balk in het midden. Ik heb sinds toen de standaard T5 verlichting van Juwel erachter gezet, wat resulteert een lelijke bovenkant van mijn aquarium, openingen waar mijn Gourami's niet goed tegen kunnen, en de algen gaan maar niet weg. Ik heb zelfs sindsdien méér groene alg gekregen.

  Waterwaardes vóór de wekelijkse waterwissel van ± 40%:
  NO3 - 10
  NO2 - 0
  PH - 6,5
  KH - 6
  GH - 16 (vrij hoog vergeleken met half jaar terug 11-13)
  PO4 - 2 mg/l
  FE - 0,5 mg/l

  Welke verlichting heb ik momenteel boven mijn bak:

  - Helialux op 100%, 8 uur per dag
  - Standaard Juwel verlichting balk met 2x T5 LED lampen.

  Ik voeg toe:
  - Dagelijks 10ml Plantedbox All In One (maximale dosering voor een volle plantenbak + CO2)
  - Dagelijks 10ml EasyCarbo
  - CO2 met 30mg/l indicator die kleurt op lichtgroen, tegen het gele aan.

  Algen die ik denk te hebben:
  - Zwarte baard alg draden (?) op de randen van de bladeren
  - Korte baardalg in het mos
  - Kleine toefjes baardalg op het hout
  - Groene punt alg, wekelijks zitten de ruiten vol en de bladeren hebben ze ook zichtbaar.
  (zie foto's)

  Ik ben echt elke week veel bladeren aan het verwijderen die onder de alg zitten. De bladeren van de planten zelf staan niet mooi strak maar staan wat gebogen.

  Ik voer twee keer per dag, dit ga ik alvast eens terug brengen naar 1 keer per dag. Echter ben ik niet zeker dat dit veel invloed zal hebben. Ik was ook al aan het denken om óf de Helialux óf de T5 balk eruit te halen (instelbaar gemak vs. bredere lichtbereik over de diepte van de bak). Maar dan twijfel ik weer aan de mening van de bondskeurmeester.

  IMG_3239.JPG

  IMG_3240.JPG

  IMG_3241.JPG

  IMG_3242.JPG

  IMG_3243.JPG

  Vorm van de bladeren:

  IMG_3245.JPG

  IMG_3247.JPG

  IMG_3248.JPG

  Verder valt me het volgende op, dat de planten namelijk veelal boven de grond wortelen schieten.. Dit is een oudere foto, van een paar weken geleden, waarbij de bak heel hard aan een snoeibeurt toe was:

  IMG_3016.JPG

  Hetzelfde geldt voor de rode Althernanthera..

  IMG_3232.JPG
   
 2. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen
  Door meer licht toe te voegen wordt de vraag naar voeding juist groter en als er al tekorten zijn dan wordt het er niet beter op. Je nitraat zou denk ik wat hoger mogen bij een po4 van 2.0
  Volgens mij is de standaard verlichting voldoende bij deze bak dus ja zelf had ik er geen extra licht bij gedaan en al helemaal niet als je al algen hebt.
  Is de circulatie goed en je filter proper en heb je de laatste tijd iets met de filter of de bodem gedaan?
  Als je al co2 toevoegt zou carbo niet nodig moeten zijn.
   
 3. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen
  Btw, waar heb je de waarden mee gemeten?
   
 4. Biologist

  Biologist

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  2.233
  Locatie:
  Horst
  De standaard tl verlichting en de led zijn ook wel erg veel verlichting. Ik heb ook een juwel met 2 standaard tl balken, maar die geven al een behoorlijke bak licht.

  Ik zou er echt minder verlichting boven hangen. Desnoods 1 tl in plaats van 2. Ik zou inderdaad even, zoals John zegt, ook kijken naar je stroming. Baardalg ontstaat vaak op plaatsen met weinig stroming waar rotzooi blijft liggen.
   
 5. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen
  Wat voor filter heb je op de bak?

  Klopt en vooral in de mosjes zie je dan vaak algen ontstaan. Gelet op de Staghorn die ik zie zou ik ook denken aan nh3/4. Dat is met veel licht een boost voor de algen.
   
 6. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Hmmm ja dat dacht ik dus ook, maar vond het al gek dat die bondskeurmeester dan juist aanraadde om meer verlichting toe te voegen. Ik had eerst alleen maar de Helialux balk, op 80% staan. Maar dat vond hij blijkbaar te weinig...

  Ik was eigenlijk begonnen met EasyCarbo toe te voegen in de hoop dat de baardalgen dan zouden verdwijnen, maar het tegendeel blijkt waar. In eerste instantie dacht ik dat CO2 sowieso al tegen de baardalg moest helpen. Blijkt ook niet het geval.

  Ik doe maandelijks mijn potfilter van nieuwe filterwatten voorzien, maar de biologische media doe ik hoogstens even uitspoelen onder aquariumwater.

  Met een uitgebreide Sera druppeltest.

  Hmmm dan moet ik me eens gaan bedenken of ik de instelbare Helialux laat zitten of de standaard Juwel verlichting. De standaard T5 verlichting is namelijk wel wat feller dan de Helialux op 100%.

  Eheim Pro 4+ 600 met een spraybar tegen de achterwand, die gericht staat op de voorruit. Deze blaast vooral tegen de voorruit omlaag, waarna het via de bodem tussen de planten weer omhoog komt. Er is vooral alleen voorin de bak stroming. vanaf 1/3e in de diepte lijkt de stroming van bodem naar boven te gaan.
  Dit heb ik toen gedaan omdat de stroming vanuit de zijkant rechtsboven ook al niet optimaal was.
   
 7. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  423
  Locatie:
  Boskoop
  Je verlichting juist niet verhogen maar eerder tijdelijk dimmen of korter gaan belichten met uren.
  Die algen zijn het gevolg van een ammonium piek door bijv het substraat door te woelen waar teveel organische stof is bij vrij gekomen, dit gaat door heel je bak heen en slaat neer op planten en zo krijg je penceel staghorn algen op je blad.
  Dit kan je ook krijgen als je teveel onderhoud aan je filter hebt gepleegd en het aquarium in 1x allemaal tegelijk heb gedaan, planten snoeien is groot onderhoud en als je daarbij ook nog eens het substraat omwoeld dan kunnen de planten de ammonium piek niet opvangen. resultaat algen op je planten.
  Zorg ook voor goede doorstroming door heel je bak.

  Helialux + T5 buizen is een zee aan licht en dan ook niet zo raar dat je dan groene punt algen op je ruiten krijgt omdat de te korten van Co2 oplopen ondanks dat je genoeg toevoegt wil dat niet zeggen dat je aan de vraag kan voldoen bij zoveel licht dus je planten komen in stagnatie te staan.

  Zorg ook dat je met fosfaat en verhouding blijft met je Nitraat , PO4 2mg zou je toch wel minimaal 25mg nitraat moeten hebben voor de optimale groei.
  Nu zou ik eerst mijn licht gaan dimmen voor een aantal weken dan gaan de staghorn en penceel algen vaak vanzelf weg als de balance weer terug is gekomen met de groei, beschadigde bladeren verwijderen omdat dit soort algen zeer vast hechten op het blad en er vrijwel altijd gaten, gele of bruine plekken overblijven.
  daarna weer voorzichtig het licht weer wat verhogen en afwachten.

  Probeer niet teveel de bodem om te woelen of planten te gaan verplaatsen dan kan je probleem weer net zo hard terug komen door organische stof dat vrij komt uit de bodem.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 8. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Ik heb inderdaad dat ik af en toe de planten eruit moet halen om te snoeien, dat ik dan ook even de bodem doe omwoelen. Dan laat ik dat eens met rust. Echter de planten moeten wel regelmatig gesnoeid worden dus dat is wat lastiger dan..

  Dus het beste op dit moment is:
  • T5 balk eruit
  • Helialux van 100% naar 80% zetten (wel even opletten dat de drijfplanten niet teveel gaan dimmen dan)
  • Slechte bladeren blijven verwijderen
  • EasyCarbo minderen en liefst ermee stoppen
  • Plantenvoeding ook iets minderen?
   
 9. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen

  Dat was ook mijn gedachte gelet op de Staghorn.
   
  edje555 vindt dit leuk.
 10. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  423
  Locatie:
  Boskoop
  Als je niet al te veel licht eisende planten hebt zou ik de helialux op 80% zetten, en gewoon je plantenvoeding blijven toedienen omdat dit namelijk niet de algen veroorzaakt maar juist erger maakt als je minder voeding gaat toedienen en er te korten voor de planten gaan optreden verergerd juist de situatie.
  Carbo kan je wel blijven toe dienen omdat het goedje doden van de algen versneld maar alleen doen als je planten hier geen schade van onder vindt zoals verslijmen van het blad.

  Bodem moet je in principe altijd met rust laten enkel afhevelen met een slang of molmklok zodat je alle afval stoffen vanuit de bodem ook direct verwijderd in een emmer en niet in het Aquarium terecht komen dat de kans op algen sterk doet toenemen.
  Snoeien kan je ook gewoon onderwater doen met een schuine schaar die daar voor gemaakt is, met name voor snel groeiers is dit zeer handig, planten uit het substraat halen om te snoeien is misschien handig en makkelijk maar je verstoord de bodem er mee en komen er allerlei stoffen vrij uit de bodem. gevolg algen.
  En hoe ouder een aquarium wordt des te crucialer het is om zoveel mogelijk af te hevelen van de bodem en soms met een molmlklok de voorste vrije strook eens een keer wat dieper schoon te zuigen. Plantenbakken maken enorm veel organische afval en met name in de bodem na een x aantal jaren door afsterven van wortels of vuil dat tussen het grind wegzakt en op hoopt in de diepste lagen.
  En hier zitten de meeste schadelijkstoffen verborgen die bij vrijkomen een Amonnia piek en zelf een Nitriet piek kunnen opleveren met een algen explosie.
   
  Laatst bewerkt: 7 dec 2018
  Alexander vindt dit leuk.
 11. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Maar eigenlijk is 70ml per week plantenvoeding op een 240L best veel toch? Of toch hiermee blijven doorgaan? Want ik ga de verlichting ook dimmen.. Dacht dat er dan juist algen komen als er een overvloed aan plantenvoeding is vergeleken met licht/co2..
   
 12. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  423
  Locatie:
  Boskoop
  Nee algen ontstaan juist niet door teveel plantenvoeding maar juist doorgebreken.. denk aan de brand drie hoek, als je 1 van deze 3 weg neemt is er geen brand mogelijk.
  Zo is dat met een aquarium ook .. licht,voeding,Co2 is de driehoek die in balance moet zijn om de planten te laten groeien, haal je 1 van deze 3 weg dan komt er ergens een te kort en stopt de groei van planten.

  70ml op 240liter water is niet overdreven 1x per week, ik geef hier al 60ml verdeeld in 3x20ml per week (za-woe-za) op180liter water.
   
  Alexander en jessicapilon vinden dit leuk.
 13. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen
  Je noemt 70ml en dat is de aanbevolen dosering. Dat is dus niet veel en met erg veel licht kan het eerder tekort zijn.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 14. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Top, dan ga ik voor nu de verlichting minderen en blijf ik gewoon 70ml per week (10ml per dag) + easycarbo toevoegen.
   
  edje555 vindt dit leuk.
 15. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.698
  Locatie:
  Hellendoorn
  Ts schrijft over tekorten aan licht onderin z'n bak. Te veel licht, dat heb je echt niet zo gauw. Wél tekorten t.o.v. dat licht. Baardalg en groene alg wijst op een tekort aan CO2 en fosfaat.
   
  Cornelius vindt dit leuk.
 16. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen
  Ik kan me niet voorstellen dat de standaard verlichting tekort is. Ik heb zelf de Rio125 gehad en had eerder teveel aan licht maar ik ken deze bak verder niet.
  Teveel heb je wellicht niet zo snel maar met wat nh3/4 door onderhoud kan je wel snel algen ontwikkelen. Veel licht en nh3/4 geeft in de regel wel algen namelijk.
  Vaak is het een combi van factoren.
   
 17. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.698
  Locatie:
  Hellendoorn
  't Ja, dat kan best zo zijn. Maar ik probeer altijd uit te gaan van het plantenbestand. Hoeveel licht zijn ze nodig voor optimale groei. Heel veel planten kunnen veel meer licht hebben dan we denken. Ts zou nog wel een kunnen kijken naar de lichtkleur. De balkjes van Juwel geven koel/wit licht gemixt met blauw. Rood licht mist hier, toch niet onbelangrijk. In de standaard T5 verlichting zit ook weer een koelwitte buis (High-lite day 8000 K (!)). Weer een te hoge Kelvin waarde. Ts heeft een zwarte bodem hetgeen onderin ook weer voor weinig reflectie zorgt.
  Daarnaast zie ik in ieder geval al een plant die behoorlijk licht vraagt, een Alternanthera. Verbeeld ik me het of staan de planten ook dicht opeen? Mijn advies zou zijn, hou je verlichting nog maar even zo maar pas wel je CO2 en overige bemesting aan. Baardalg én groene alg wijst op CO2 tekort en eventueel fosfaattekorten. (Zelf heb ik meer licht op mijn bak dan TS en geen alg..., althans niet noemenswaardig) Maar ok, 't is maar een mening hoor.
   
  Laatst bewerkt: 7 dec 2018
 18. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  89.953
  Locatie:
  Groningen
  Ik snap wat je bedoeld Ben en mij viel het ook op dat ze dicht opeen staan.De TS geeft aan dat de indicator bijna geel is en ook de tabel laat een hoge co2 zien.
  Ik denk dus dat met een goede circulatie co2 niet de oorzaak zal zijn.
  Baardalg kan het gevolg van vele tekorten zijn dus wellicht moet de aanbevolen dosis sporen ook wat omhoog met zoveel licht.
  Wellicht zijn hier meer factoren de oorzaak van de algen.
   
 19. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  42.594
  Locatie:
  Middelburg
  Hoe gaat het hier Alexander?
   
  Alexander vindt dit leuk.
 20. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Ik heb de Helialux nu al een paar weken eraf gehaald, omdat de standaard T5 LED iets feller is en ook achterin beter licht geeft. Ik heb de stroming naar beneden tegen de planten gericht, in plaats van horizontaal tegen de voorruit. Ik probeer wekelijks echt op zijn minst 50% te verversen. De zwarte draadalg lijkt iets minder snel te komen, maar de bladeren van de Javavaren hangen zo slap, je wilt niet weten.. De Lobelia Cardinalis krijgt nu opeens ook gekke deukjes in de bladeren.. Groene punt alg neemt eigenlijk niet echt af. Ik zie sinds een paar weken ook aan de onderkant, door de voorruit, dat de bodem iets blauw kleurt. Dit probeer ik elke week af te zuigen maar blijft toch terug komen. Ik zie het echter nog niet óp het zand liggen. Ik had eigenlijk gepland om me daar na de feestdagen druk over te maken..

  :juggle:
   
 21. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  42.594
  Locatie:
  Middelburg
  Dat is niet zo fraai,sorry dat ik het ter sprake breng :juggle::daisy:
   
  Alexander vindt dit leuk.
 22. OlliePindakaas

  OlliePindakaas

  Lid geworden:
  26 mei 2018
  Berichten:
  302
  Locatie:
  Vlaams Brabant
  Om een stap verder te kijken, kunnen de algen ook worden gezien als enkele symptomen van de problemen in het aquarium. Een probleem kan zijn dat er gewoon een voedingsstof overschot in de bak zit, of juist een bouwstof tekort, zodat de planten tot niet gebruik kunnen maken van de aanwezige voedingsstoffen, met een 'voedingstof overschot tot gevolg'. Er zijn dus verschillende oorzaken mogelijk. Om enkele uit te sluiten, mogen wij een update van jouw aquarium, zoals recente fotos en waterwaardes? Dan hebben we net iets meer kennis van zaken.

  Het mag gerust ook later.
   
  Alexander vindt dit leuk.
 23. TS
  TS
  Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  24 okt 2017
  Berichten:
  434
  Locatie:
  Slenaken
  Haha geen probleem hoor. Ik ga een dezer dagen weer even uitgebreid het water meten en wat foto's maken. Dank voor de info alvast!