Maanvissen elke 2/3 weken 1 dood.


Ja zien wanneer ze honger hebben vindt ik lastig want ze komen elke keer naar het oppervlak als ik bij de bak kom en dat ook direct na het voeren. Het zijn nogal grote eters denk ik die het liefst dooreten. Ik geef ze met zn vijven 1-1,5 diepvriesblokje en dat 4 ,soms 5x, per dag en toch blijven ze maar naar het oppervlak komen.
 
Ik heb ook even gekeken naar deze vissen. Ik vind ze te mager en ook onvoldoende gegroeid als ik naar de ogen kijk. De adviezen om veel meer te voeren met kwaIitief goed voer zou ik daarom zeker opvolgen.
Als er regelmatig eentje dood gaat kan dat hier meerdere oorzaken hebben : ondervoeding en/ of en bacteriële besmetting. Dat laatste is op te lossen met een kuurtje baktopur.
 
basleer of ander goed voer voeren, diepvries alleen is niet voldoende, , week de korrels goed vooraf in een papje van rode muggenlarf, dan hangt de smaak eraan en erin, dit werkte zelfs bij men altums, look is nu nog steeds hun lievelingssmaak. en ververs een pak water, kan bacterieel belast zijn,
 
Dat diepvries niet voldoende is dat betwijfel ik want hier zijn ze als kool gegroeid op eigenlijk alleen diepvries en bij Ton Hageraats eten ze ook eigenlijk alleen diepvries zover ik weet. Als je maar afwisselt met diepvries.
 
Wat is je watertemperatuur ? Mijn maanvissen werden ook sloom onder de 24 graden. Bij 26 graden werden ze actiever en aten ook een stuk beter.
 
Inmiddels ben ik meer gaan voeren, afwisselend, levend en vlok. Vlok eten ze beter als granulaat. 5 van de 6 die overgebleven eten goed en 1 vertikt het echt om wat dan ook te eten. :cry: Die is duidelijk een heel stuk magerder als de rest, die zal het denk ik ook niet gaan redden.

Inmiddels gisteren diverse pakjes diepvries gekocht en 4 zakjes levend voer.
Vandaag de diepvries eens in première gooien.
 
Degene die helemaal niks wil eten:cry:
 

Bijlagen

  • 20200416_212223.jpg
    20200416_212223.jpg
    190.7 KB · Weergaven: 133
25° is het minimuum , de mijne zet ik op 28. af en toe draai ik eens naar 27. ik schommel er een beetje mee, maar nooit onder de 26.8. ik heb er een habistat op staan dus ik kan makkelijk aan het knopje draaien, niet dat dat ,nodig is, maar 25° word aangegeven als minimuum. de temperatuur in de bak is ook nog lager aan de geheel andere kant van de verwarming. ik zou ze iets warmer zetten, zeker met een zieke vis, In mijn groep van 12 zitten er twee die kleiner blijven, ondanks dat ze goed eten. ze lijken wel altijd als laatste in de rij te staan als er gevoerd word en gaan er nooit gretig invliegen . ze lijken slechts de helft van de grootste , maar ze hebben een normale verhouding oog / body. bij jouw maanvis zie ik toch ook zoals al aangegeven een te groot oog. je moe(s)t dus echt wel meer voer geven en dat niet alleen, pas als je waterwissels geeft zie je ze groeien, de vis moet zich in een groot meer wanen en steeds vers water voelen om te willen groeien, ook de kleur van je vis ontbreekt aan intensiteit op de foto, het kan een moment opname zijn maar normaal is het zwart diepzwart en niet zo flets. dit kan stress zijn, of ziekte, , , als je diepvries voert geef dan veel afwisseling want niet elke soort bevat evenveel eiwitten. je merkt soms zelf dat bepaalde diepvries enorm veel word opgenomen en andere lijken ze snel verzadigd te zijn, een opruimploeg is niet echt nodig, ze gaan na korte tijd zelf wel weer rondscharrelen, Al moet ik zeggen dat mijn altums zelden of nooit iets van de bodem rapen, dus ik ben blij met men torpedobarbelen omdat die overal eten , en de lNummertjes. eigenlijk is het perfecte voer drijvend voor maanvissen, of heel langzaam zinkend. korreltjes van basleer is large de beste maat omdat je die voorzichtig op het wateropplevlak kan laten vallen en dat er dan een deel blijft drijven. sommige maanvissen kunnen soms traag reageren op voer en als het dan te snel zinkt hebben ze niets genomen of minder dan andere vissen. ik hoop,dat het goedkomt, maar tzal niet makkelijk zijn de oorzaak te achterhalen,
 
Als ze mij voor de bak zien staan dan komen de 5 aasgieren al met zn allen naar het oppervlak om te kijken waar het blijft. Ik had ze dus beter moeten opvoeden;)
bij mij ook, ze hangen altijd onder het voerluik, zeker als ze iemand zien, maar er zijn er twee die altijd achteraan of onderaan zitten, de twee kleinste. die lijken ook wat dommer in het vinden van het voer, ze laten het vaker voor hun neus wegkapen,
 
Verwarming inmiddels hoger gezet, vandaag wormenspul halen en dan maar hopen.....
 
@ jessicapilon,dat vraag ik mij maar af,of de kleinere vrouwtjes zijn,bij de aankoop begin februari heb ik de vissen in het geheel ( in grote) een beetje gemixd ,er is nu bij mij 1 van de 7 die achterblijft,jammer maar is niet anders.
De overige 6 groeien echt naar behoren en er zijn vaak schijngevechten,of dit nu de rangorde is of dat dit een klein gevecht is tussen de man/vrouw dat kan ik nu nog niet beoordelen,dat komt later wel.
Mag ik jou vragen om eens een foto te plaatsen van jou scalare's.

@ Trabbart inderdaad de vissen vertonen een groeiachterstand,en die komt niet meer terug ofwel is niet meer te herstellen,het zij zo.
Bij mij eten de red back's wel van de bodem maar,niet echt vaak,soms wat korrelvoer,maar goed het diepvriesvoer heeft mijn ultime voorkeur en het gaat gewoon goed,neemt niet weg dat ik met ander voersoorten aan het experimenteren ben,het blijven in zekere mate voedselspecialisten.

Binnenkort wil ik overschakelen op het diepvriesvoer wat jandek voert aan zijn vissen,enwel Ocean Nutriton,dat is beter van kwaliteit,en wordt mijn ultime diepvriesvoer.
Ik heb al kontakt gehad met de leverancier,maar die kan niet garanderen dat volgens "hun"site het voer de andere dag geleverd kan worden omdat de Post.Nl het drukker heeft dan in de afgelopen kerstperiode.

Dus ga ik binnenkort het diepvriesvoer zelf ophalen.
 
Mag ik jou vragen om eens een foto te plaatsen van jou scalare's.

In mijn onderschrift zie je een link van onze bak en daar staan wat foto s van ze. Hier zijn ze nu zo n 9 maanden en zijn ze ook af en toe flink aan het bakkelijen maar ja dat is normaal op deze leeftijd zover ik begreep. Overigens geef ik ze diepvries van Ronald , zoals meerdere leden hier, en dat gaat prima hoor en voor een schappelijke prijs.
 
@Jelani , hoe gaat het nu met de maanvissen? Ik hoop dat de 6e het heeft gehaald.

Nope :-( , 6e overleden en de 5e is ook niet goed....ondanks meer voeren, anders voeren, wormenkuur.....ik weet het niet meer. Ga het langzaam aan opgeven met ze...3 van de 5 zien en gedragen zich prima. 1 gedraagt en eet prima maar blijft wat mager en 5 gaat dezelfde kant op als zn 4 voorgangers....
 
Dat is balen Jelani en helemaal als je de oorzaak niet kan achterhalen.

Zo echt wel ? Ik weet het ook echt niet meer.....durf ze ook niet weg te doen, wil niet een ander opzadelen met problemen ondanks dat die laatste 4 het goed doen.
 
Als ik het zo lees heb je te lang te weinig gevoerd en zijn ze gewoon uitgehongerd wat ook weer stress met zich mee heeft gebracht.
Zijn dus geen uiterlijke kenmerken verder voor zoals je ziet met infecties of parasieten
 
Als ik het zo lees heb je te lang te weinig gevoerd en zijn ze gewoon uitgehongerd wat ook weer stress met zich mee heeft gebracht.
Zijn dus geen uiterlijke kenmerken verder voor zoals je ziet met infecties of parasieten

Ik vind dit best een uiterlijk kenmerk. De reden dat ik ben gaan ontwormen, dat hielp niet genoeg, nog een keer gedaan en ook nog behandeld voor flagaten vanwege doorzichtige ontlasting.

Alles er aan gedaan wat ik kan bedenken.....
 

Bijlagen

  • 20200518_231914.jpg
    20200518_231914.jpg
    128.9 KB · Weergaven: 108
  • 20200520_002052.jpg
    20200520_002052.jpg
    152.8 KB · Weergaven: 118
Sorry ik heb de foto’s niet uitgebreid bestudeerd, ik maakte op uit de tekst dat je vermagerde vissen had die op het moment van sterven geen uitwendige kenmerken hadden van een infectie of iets
 
Sorry ik heb de foto’s niet uitgebreid bestudeerd, ik maakte op uit de tekst dat je vermagerde vissen had die op het moment van sterven geen uitwendige kenmerken hadden van een infectie of iets

Maakt niet uit ? Weet wel dat ik weer gelijk klaar ben met maanvissen ?
Mn 1e maanvissen in ruim 15 jaar en dan dit.....terug naar het vertrouwde als ik ze kwijt raak.
 

Terug
Bovenaan