Mijn eerste aquarium, 'Akwari', 60~80L, Caroga

Caroga

Active member
Lid geworden
5 april 2021
Berichten
40
Hoi allemaal! Al enkele topics gemaakt m.b.t. het starten van mijn aquarium genaamd Akwari. Veel goede hulp gehad en veel ingelezen. Heb nu enkele maanden het aquarium staan. Ik ben genoodzaakt geweest om het aquarium meerdere keren opnieuw op te starten als gevolg van onwetendheid in combinatie met onjuist advies vanuit de LFS.
Inmiddels ben ik gewisseld van LFS, heb ik besloten mijn eigen plan te maken/volgen, en dit heeft wonderen gedaan.

Ik heb het volgende aquarium opgestart: de Eheim Aquapro 84.
Hierin heb ik 2x6L (rood)bruin gravel gestort en de volgende planten geplaatst:

  1. Vallisneria Spiralis
  2. Cryptocoryne Balansae
  3. Monte Carlo
  4. Anubias
  5. Cryptocoryne wendtii
  6. ??
  7. ??
Nu heb ik nog enkele planten erin staan waarvan ik de naam direct na het kopen alweer vergeten ben (ben hier echt sl
1626034473568.png
echt in... volgende keer schrijf ik het gelijk op).
In de volgende topic heb ik nog foto's en wat meer adviezen van andere leden gekregen. Dit heeft mij erg geholpen!

Afijn, ik heb inmiddels de bak sinds begin April en heb meerdere keren opnieuw moeten starten. Dit kwam als eerst nadat de onderliggende meubel vervangen moest worden vanwege een defect. De leverancier had mij verzekerd dit probleem te kunnen repareren ter plaatse maar heeft dit uiteindelijk niet waar weten te maken waardoor het aquarium er vanaf moest.
Daarnaast heb ik vanuit de LFS het advies gekregen om de filter bij elke schoonmaakbeurt te reinigen. Dit heb ik gedaan voor 6 weken waarna ik contact ben gaan zoeken met een andere zaak omdat het water maar wit/troebel bleef.
Nadat ik hier meer advies/sturing heb gekregen ben ik volledig afgestapt van het oorspronkelijk advies en ben ik begonnen met de juiste schoonmaakwerkzaamheden. Het effect was binnen 2 weken zichtbaar waardoor ik vervolgens meer kon gaan focussen op het stabiliseren van de waterwaarden.
Het kraanwater bij mij thuis komt kennelijk kneiterhard uit de kraan, met een pH van 8 en een kH van 11. Dit heb ik meerdere keren getest, ook bij de buren, met vergelijkbaar resultaat.
Echter in de bak kwam ik met een kH van 14 uit... Voor diegene die in mijn andere topics actief zijn geweest zullen zij zich wellicht herinneren dat ik ook een aantal stenen in de bak had liggen, ter decoratie. Na wat uitzoekwerk bleek dat deze stenen gebruikt worden om het kH sterk te verhogen. Met andere woorden: das pech, stenen weg.

Het is een lang verhaal, ik weet het. Maar we zijn er bijna, ik beloof het!

Ik heb het water nu onder controle en de wijzigingen die ik doe hebben ook het effect die ik wil, zoals het toevoegen van CO2 om mijn planten beter te laten groeien en de pH waarde te verlagen.
Daarnaast voeg ik nu ook een combinatie van osmose- met kraanwater toe aan de bak (40/60).
Er was een beetje baardalg groei maar dit was omdat ik gestopt was met het toevoegen van easycarbo nadat ik 3 Panda Garra (Garra Flavatra) algen-eters in de bak heb geintroduceerd. Ik dacht dat easycarbo in combinatie met hun eten niet zo handig was. Hier nu weer mee gestart en de alg groei is gestopt. Nu nog effe weghalen zo nu en dan.

De planten hebben het moeilijk gehad omdat ik gewisseld ben naar het gebruik van Tropica Specialised Nutrition, waarbij ik volgens het advies op de label met mijn tank slechts 3x per week zou moeten gebruiken. Echter blijkt in de praktijk dat het dus dagelijks nodig is om bijv. het fosfo balans op pijl te houden.
Hier kwam ik achter doordat de planten een zwarte aandoening kregen. Het water laten testen en toen kwam dit eruit.

De dag van vandaag
De bak draait nu al een lange tijd stabiel, en sinds de toevoeging van de 3 Garra Flavatra sinds 24-06 heb ik ook echt het idee dat ik het onder de knie heb. Een probleem die ik helaas binnen 4 uur na introductie heb moeten ervaren is dat 1 van de visjes eruit gesprongen is. Om dit tegen te gaan heb ik het waterpijl lager geplaatst en sinds gisteren een op maat gemaakte plexiglas plaat erop geplaatst. Morgen weer waterwisselen en dan het water weer laten stijgen.

Ik ben nu ook meer dan een week in het bezit van een CO2 set, waarbij het afstellen goed verloopt. De dropchecker was vandaag donker groen (duidelijk zichtbaar dat het groen is). De waterwaardens zitten allemaal binnen goede maten en ik ben erg blij.
Het water is heerlijk helder (geen Heineken), en de visjes zijn erg gezellig en actief.

Hieronder een video van het aquarium en wat foto's van de bewoners.
Het is nog een work in progress, maar ben al zo super blij!



1626034459850.png

1626034565228.png

1626034626107.png

1626034670124.png

1626034738208.png

1626034930192.png


Excuses voor de langste post ooit. Ik hoop dat jullie het kunnen waarderen. Ik ben sowieso erg blij en heb nog zoveel te ontdekken. Ik dank iedereen voor hun hulp tot nu toe, en zal binnenkort weer een update geven.
 
Leuke bak zo, vroeg me af hoe je het filter nu aanpakt dan? want vaak adviseert de lfs of fabriek iedere 3 maanden de inhoud te vervangen maar dat is dus faliekant verkeerd want dan gooi je miljarden bacteriën weg, filtermateriaal gaat een leven lang mee namelijk en is het puur een verkooppraatje van de fabrikant dat de boel vervangen zou moeten worden
 
Leuke Caroga en veel plezier hiermee.
 
Leuke bak zo, vroeg me af hoe je het filter nu aanpakt dan? want vaak adviseert de lfs of fabriek iedere 3 maanden de inhoud te vervangen maar dat is dus faliekant verkeerd want dan gooi je miljarden bacteriën weg, filtermateriaal gaat een leven lang mee namelijk en is het puur een verkooppraatje van de fabrikant dat de boel vervangen zou moeten worden
Heb het advies gekregen de filter te verschonen wanneer het merkbaar moeite heeft met het verplaatsen van het water. Nu heb ik 2 filter sponsjes erin zitten (eheim aquaball 130) en zou ik dan 1 filter "schoon"-spoelen. Ik heb geen idee welke van de twee ik als eerst zou doen dus mocht je advies hebben voor mij dan hoor ik dit graag!
Vooralsnog heb ik de filter langer dan een maand niet schoongemaakt en het water is net als interpolis: glashelder!

Leuke Caroga en veel plezier hiermee.
Dankje! Ik geniet er superveel van. Elke dag!

Flink verhaal, hopelijk gaat het nu alleen nog maar de goede kant op
Ja het is een flink verhaal. Komt omdat het nogal een weg is geweest naar vandaag. Ben ook meerdere keren aangespoord om het te delen, en vooral wat foto's. Maar ben er zeker van dat het nu de goede kant op blijft gaan, maar zeker ook de nodige nare situaties zal tegenkomen.
 
Ja advies zvan mij zou zijn inderdaad als de uitstroom minder dan 1 sponsje uitspoelen (kan gewoon onder de kraan) en verder helemaal niks doen met je filter
 
Ja advies zvan mij zou zijn inderdaad als de uitstroom minder dan 1 sponsje uitspoelen (kan gewoon onder de kraan) en verder helemaal niks doen met je filter
Thanks! Dit sluit aan bij wat ik in gedachten had, met uitzondering dat ik het dan zou uitspoelen in een bak aquariumwater. Zal hier verschil in zitten denk je?
 
Thanks! Dit sluit aan bij wat ik in gedachten had, met uitzondering dat ik het dan zou uitspoelen in een bak aquariumwater. Zal hier verschil in zitten denk je?
Maakt weinig verschil of je het onder de kraan doet of in oud aquariumwater, in aquariumwater zelf zitten aanzienlijk minder bacterien en ook hele andere dan die in je filter zitten dus voegt het niks toe, maar als jij je er prettig bij voelt: doen
 
Maakt weinig verschil of je het onder de kraan doet of in oud aquariumwater, in aquariumwater zelf zitten aanzienlijk minder bacterien en ook hele andere dan die in je filter zitten dus voegt het niks toe, maar als jij je er prettig bij voelt: doen
Zolang ik het maar niet verkeerd doe kan ik dus van beide gebruik manieren gebruik maken, nice! Bedankt voor jullie inzichten!
 
Succes met je bak en altijd jammer als er verkeerde adviezen gegeven worden. Het is al ontzettend lastig om het 'goed' te doen, want er zijn altijd meerdere wegen naar Rome. Dat zul je ook op het forum zelf nog wel zien, dus het blijft altijd een kwestie van zelf nadenken.

V.w.b. het filtermateriaal is het inderdaad onzin en zelfs schadelijk om dit constant te gaan vervangen. Nooit vervangen kan, in mijn ogen, ook minder optimaal zijn, aangezien sommige sponzen (fijnmazige) op een gegeven moment nu eenmaal sneller vol gaan lopen (en dan spreek ik wel over een periode van meer dan een jaar). Vervangen is dan geen probleem, zolang je dit maar gefaseerd doet, zodat het herkoloniseren van bacteriën mogelijk is.
Wat voor mij heel goed werkt is het opdelen van het filter in een mechanisch deel (sponsfilters), welke je eens in de zoveel tijd uitspoelt met kraanwater (en tevens gefaseerd kan vervangen indien nodig) en een biologisch deel (Matrix, Siporax, maar kan net zo goed spons zijn, laatste is wel minder efficiënt), waar je lekker van af blijft.

En als ik je een (cliché, maar werkt wel) advies mag geven: geduld. Overweeg elke stap en maak veranderingen steeds minimaal en met één tegelijk. Problemen oplossen betreft eerder een kwestie van maanden dan weken/dagen.
 
@Dion hartelijk dank voor je bericht! Hoe "cliché" het wellicht is, je hebt een uitermate goed punt.

Het was uiterst frustrerend om erachter te komen dat het goede advies helaas super onjuist was, zoals bijv. "nee je hoeft de gravel niet schoon te maken voordat het je aquarium in gaat. Ik heb gisteren gekeken maar de website van deze LFS is offline en hij is telefonisch niet meer bereikbaar. Ik vermoed dat er wel meer mensen ontevreden waren....
Gelukkig heb ik nu een betere LFS gevonden en ben ik zelf meer kundiger geworden. Helaas nog niet goed genoeg, maar daarom is het een hobby die langer duurt dan vandaag :D
 
Je hoort heel vaak mensen die geen of een verkeerd advies krijgen en soms is dat onkunde en soms om de kassa te spekken.
 
Terug
Bovenaan