Wat is er nieuw

Mijn gele vriendjes (JWdeBruijn)

Dat ligt eraan. Om te beginnen 16 graden. Met tl verlichting is dat een graad hoger. Je kunt ook de kamer verwarmen als het moet. Op dit moment zijn mijn bakken 20 graden.
Jaren geleden een stuk gelezen van iemand die zijn vissen kouder dan normaal hield. Wat van belang hierbij is dat het geleidelijk aan gebeurd. Of het nog lager kan dan 16 graden weet ik niet. Het laagste wat ik gemeten heb is 16 graden.
Wat mooi dat ze het op die temperatuur ook nog goed doen! Nooit geweten. Wellicht dat ik deze soort in de toekomst ook kan gaan houden dan. 🙂 Hier komen de bakken in de winter uit op 17 graden.

En neem nou bv co2. Volgens onze overheid is het heel schadelijk voor de natuur. Hoeveel plantenbakken bezitters hebben daaronder een co2 installatie staan. Zijn die dan verkeerd bezig? Planten, bomen, dieren en de mens hebben co2 hard nodig. Maar onze overheid beschrijft co2 alsof het een vergif is. Wat doe je dan. Geloof je de overheid of denk je bekijk het maar, mijn ervaring is een andere.
CO2 an sich is niet verkeerd. Het is een belangrijk onderdeel van de atmosfeer en van natuurlijke systemen. De natuur is in de loop der tijd alleen wel ingesteld geraakt op een bepaalde concentratie ervan; dat verandert maar heel traag, op een tijdschaal van duizenden jaren. Het probleem met CO2 is dat wij mensen zijn beginnen te "graven" naar fossiele dingen, dus miljoenen jaren oude plantenresten e.d.. Die zijn we gaan gebruiken en in het systeem gaan brengen. In een paar mensenlevens tijd heeft dit voor een CO2-stijging van 50% gezorgd, wat extreem is. Dat stijgt nog steeds door, met o.a. steeds grotere consequenties voor het wereldwijde klimaatsysteem, en daarmee voor de natuur, en dom genoeg ook voor onszelf. Maar de mensheid blijkt helaas niet intelligent genoeg om e.e.a. op tijd te overzien. Of we zijn simpelweg te egoïstisch ingesteld; ik denk allebei. We gaan --gemiddeld gezien-- vrolijk door met alles opmaken en kapotmaken.

...Ahum, terug naar de hobby: de CO2 die wij gebruiken zal, neem ik aan, een bijproduct zijn van industriële processen. Misschien wordt het ook wel uit de atmosfeer geplukt. Zolang dat inhoudt dat er netto geen extra CO2 in circulatie wordt gebracht, maakt dat niet zoveel uit.
 
Wat mooi dat ze het op die temperatuur ook nog goed doen! Nooit geweten. Wellicht dat ik deze soort in de toekomst ook kan gaan houden dan. 🙂 Hier komen de bakken in de winter uit op 17 graden.


CO2 an sich is niet verkeerd. Het is een belangrijk onderdeel van de atmosfeer en van natuurlijke systemen. De natuur is in de loop der tijd alleen wel ingesteld geraakt op een bepaalde concentratie ervan; dat verandert maar heel traag, op een tijdschaal van duizenden jaren. Het probleem met CO2 is dat wij mensen zijn beginnen te "graven" naar fossiele dingen, dus miljoenen jaren oude plantenresten e.d.. Die zijn we gaan gebruiken en in het systeem gaan brengen. In een paar mensenlevens tijd heeft dit voor een CO2-stijging van 50% gezorgd, wat extreem is. Dat stijgt nog steeds door, met o.a. steeds grotere consequenties voor het wereldwijde klimaatsysteem, en daarmee voor de natuur, en dom genoeg ook voor onszelf. Maar de mensheid blijkt helaas niet intelligent genoeg om e.e.a. op tijd te overzien. Of we zijn simpelweg te egoïstisch ingesteld; ik denk allebei. We gaan --gemiddeld gezien-- vrolijk door met alles opmaken en kapotmaken.

...Ahum, terug naar de hobby: de CO2 die wij gebruiken zal, neem ik aan, een bijproduct zijn van industriële processen. Misschien wordt het ook wel uit de atmosfeer geplukt. Zolang dat inhoudt dat er netto geen extra CO2 in circulatie wordt gebracht, maakt dat niet zoveel uit.
Heel fijn om een weerwoord te krijgen. Met mijn gele vriendjes heb ik dit over een periode van een jaar of zo uitgeprobeerd. Zonder verwarming op mijn bakken doe ik al een jaar of tien. (schat ik in, maar dit kan ook al langer geleden zijn). Na de zomer begonnen met de temperatuur te laten dalen. Hiervoor was ik gewend om mijn temperatuur constant op 25 graden te houden. Ik ben begonnen met mijn verwarming op 22 graden af te stellen. Daarna steeds iets lager totdat ik geen verwarming meer nodig had. Daarna alleen vissen er bij gekocht die om te beginnen al een lagere temperatuur konden hebben. BV Corydoras paleatus - Barbus schuberti - Pethia padamya (Odessa barbeel) en nog een paar anderen. Ik zocht naar een ditherfish die mij beviel en dat zijn de Odessa barbelen geworden.

Wat je me verteld over co2 ga ik je op je woord geloven. Ik deel info al zo`n acht jaar die ik over neem van andere FB vrienden. Dat kan van alles zijn. Dit was nog voor Covelientje om de hoek kwam kijken. Ik ging mensen volgen die veel over een bepaald onderwerp wisten te vertellen en stuurde ze dan een vriendschapsverzoek. Deze mensen die ik volgde vroegen ook aan iedereen om wat zij posten zoveel mogelijk te delen. Wel las ik alles wat er gedeeld werd. Dan deelde ik dat ook maar zonder zelf van commentaar te voorzien. Dus ik kreeg veel verschillende onderwerpen te zien en steeds meer FB vrienden. Op dit moment zijn dat 67 personen waarvan maar 5 die ik al eerder van vroeger in levende lijve kende. Tegenwoordig deel ik minder omdat het in een paar minuten weggehaald wordt. Maar nog wel in mijn tijdlijn blijft staan. Op deze manier blijf ik op de hoogte van wat er speelt. Sommige onderwerpen hebben mijn interesse en andere onderwerpen word ik niet vrolijk van.
 
In feite zijn we als aquarianen goed bezig met CO2: (onder voorwaarde dat het niet apart geproduceerd wordt voor ons.....)
We gebruiken CO2 om planten te laten groeien, maw het weer vast te leggen en uit de atmosfeer te halen. Nog effectiever zou zijn als we bomen in onze bakken zouden laten groeien, maar dat is misschien niet echt haalbaar voor de meesten onder ons....
 
In feite zijn we als aquarianen goed bezig met CO2: (onder voorwaarde dat het niet apart geproduceerd wordt voor ons.....)
We gebruiken CO2 om planten te laten groeien, maw het weer vast te leggen en uit de atmosfeer te halen. Nog effectiever zou zijn als we bomen in onze bakken zouden laten groeien, maar dat is misschien niet echt haalbaar voor de meesten onder ons....
Ik ga eens kijken of ik een palmboom in de bak kwijt kan dan 😉
 
AF085c.jpg
 
Hoeveel van die rakkers heb je in totaal nou dan John?
 
Zou mooi zijn als dat door erft. Dan kun je een eigen lijn starten....
 
AF086b.jpg
 
Oeps, nu maar hopen dat het weer goedkomt John want dat zwemt wel makkelijker lijkt me.
 
AF086c.jpg
 
Is dat een C. paleatus? Die hebben een lagere temperatuur nodig dan veel andere cory's, en het zijn ook altijd van die kleine kluitjes eitjes.
 
Is dat een C. paleatus? Die hebben een lagere temperatuur nodig dan veel andere cory's, en het zijn ook altijd van die kleine kluitjes eitjes.
Omdat ik geen verwarming in mijn bakken heb houd ik sommige vissen die een lagere temperatuur kunnen hebben. Vandaar C paleatus. Dat zij eieren afzetten bij 19,5 graden had ik niet verwacht. Rechts in de bak heb ik Javavaren zitten. Daar tussen zie ik ook een aantal eieren. Of het wat wordt, geen idee.
 
Mijn kamertemperatuur is wat hoger, rond 22 C (?) maar mijn paleatussen leggen ook af en toe eitjes, vooral ook na een waterwissel. Zelfs mijn aeneussen die officieel op echt een hogere temperatuur horen, leggen ook regelmatig eitjes. En die komen ook keurig uit. (Bij de paleatussen begin ik er niet aan, die leggen 2 of 3 eitjes bij elkaar en gaan dan weer ergens anders heen, dat schiet niet op).
 
Mijn kamertemperatuur is wat hoger, rond 22 C (?) maar mijn paleatussen leggen ook af en toe eitjes, vooral ook na een waterwissel. Zelfs mijn aeneussen die officieel op echt een hogere temperatuur horen, leggen ook regelmatig eitjes. En die komen ook keurig uit. (Bij de paleatussen begin ik er niet aan, die leggen 2 of 3 eitjes bij elkaar en gaan dan weer ergens anders heen, dat schiet niet op).
Als ik maar een paar jonkies over hou ben ik al blij. Ze hebben nog meer eitjes geplakt op de voorruit. Ik meet de temperatuur van het water zelf.
 
Je kunt de eitjes met een scherp mesje verwijderen en dan doe je ze in een zissbreederbox. Die bevestig je bij de filteruitlaat (iig zolang het nog eitjes zijn), en dan kun je ze apart houden tot ze een formaat hebben dat ze veilig zijn voor de grotere vissen. Als de eitjes uitgekomen zijn, een paar kleine slakjes erin als opruimploeg en dan alleen nog regelmatig klein voer (cyclops bijvoorbeeld, of fijngewreven voer van de ouders). Maar dat laatste zul jij ook wel weten.
 
Je kunt de eitjes met een scherp mesje verwijderen en dan doe je ze in een zissbreederbox. Die bevestig je bij de filteruitlaat (iig zolang het nog eitjes zijn), en dan kun je ze apart houden tot ze een formaat hebben dat ze veilig zijn voor de grotere vissen. Als de eitjes uitgekomen zijn, een paar kleine slakjes erin als opruimploeg en dan alleen nog regelmatig klein voer (cyclops bijvoorbeeld, of fijngewreven voer van de ouders). Maar dat laatste zul jij ook wel weten.
Ik heb de eieren met een scherpe beitel verwijderd en in een schepnet voor de filteruitlaat geplaatst. Anders in het voorjaar is het ook goed en dan zie ik vanzelf wat er overblijft.
 
Help Users

You haven't joined any rooms.

      You haven't joined any rooms.
      Terug
      Bovenaan