Nano aquarium, ook leuk voor zoontje 5 jaar, dwergklauwkikkers en???


F

Frogfairy

Guest
Hallo allemaal,

Dit is mijn eerste post hier.
Mijn nieuwe (tweedehands) aquarium is niet mijn eerste. Ik heb lang geleden (tot zo'n 15 jaar terug) vele jaren een wat groter zoetwater tropisch aquarium gehad (meter lang). Dat heb ik niet meer, weggegeven aan een vriend voor zijn schildpad.
Nu heb ik pas een tweedehands nano aquarium gekregen van 20-25 liter (35 X 22 X 32 cm). En dat is natuurlijk wel iets anders en nieuw voor me, vandaar dat ik even jullie mening/ervaringen en tips zou hebben over een paar onderdelen en natuurlijk alle tips en trucks die jullie kwijt willen aan een nano aquarium nieuweling zodat ik goed geinformeerd kan starten.

Ik moet nog wat dingen aanschaffen:

Stap 1:

De lamp/tl (grote fitting). Enige tips over volts, watt, lumen?

De planten/wat decoratie: Graag tips voor makkelijk, niet te dure, geschikt voor een nannobak, plantjes. Ik neem aan dat lang niet alle planten kunnen omdat ze bijvoorbeeld te groot worden. Ik neem aan dat waterpest (egenia densa) wel zou werken en ook hier een goed indraai plantje is om de boel op te starten. Maar wel wat saai in zijn eentje. Vind minimaal 3 soorten wel mooier.

En nog een pomp/filter (daar kom ik wel uit).

Stap 2 zo'n drie weken later:

De bewoners als de bak eenmaal ingedraaid is.
Mocht het kunnen voor de diertjes in deze bakgrootte zou ik dolgraag dwergklauwkikkertjes willen. 3 ofzo, zodat ze niet eenzaam zijn. Ik en mijn zoontje zijn gek op kikkers.
En dan relatief makkelijke en kleurrijke visjes erbij die samen gaan met de kikkertjes. Die ook in de waterkwaliteit, voedsel en temperatuur geoptimaliseerd voor de kikkers het goed doen. Ook een stuk of 3, dus een echt scholenvisje valt af. Ik neem aan dat dat in totaal wel de max zal zijn voor een aquarium met deze omvang? Guppies is het eerst wat me te binnen schiet en die werden eerder ook in dit aquarium gehouden (15 stuks maar dat lijkt me wel erg veel). Een slak vind ik ook leuk als die er nog bij zou kunnen en in een nano kan. Garnaaltjes vind ik ook leuk maar die lijken me te kwetsbaar bij kikkers en ik meen me te herinnereren dat ze uberhaupt kwetsbaar waren en erg gevoelig voor de waterkwaliteit.

Alle ideeen, goede alternatieven en tips welkom.

Ik heb als bodembedekking wit/bruinig/creme aquarium grind, zowel grover als heel fijn. En een kunststof hol boomstammetje met gaatjes. Ik hou meer van echt natuurlijk maar ik denk dat de kikkers/visjes zich lekker in kunnen verstoppen en ik heb het toch. Ik zou er graag ook wat echt spiderwood in doen en 1/meer grotere stenen.

Bedankt voor het lezen en eventuele hulp :)
 
Misschien is deze nano niet zo'n goed idee voor kikkers. Die hebben minstens 60cm nodig.Denk toch eerder aan garnalen of een enkele beta.
Met veel meer visjes ga je ze vergiftigen want je filter is ws ook nano.
Ik zou zeggen een groter aquarium of je plannen nanoficeren.
 
Ik ben het met Joff eens en zou het bij een Betta of garnalen houden.
 
Bedankt voor jullie eerlijke reactie. Heel fijn, daar heb ik wat aan. Ik ben echt van mening, ik kies voor de dieren en de dieren niet voor mij. Dus moet ik er goed voor zijn. Vandaar dat ik de topic startte voordat ik de bak start :)

Een groter aquarium aanschaffen als mijn zoontje de kleine erg leuk vind voor kikkers dan maar. De schildpad is dol op zijn 1 meter bak, te zielig na 15 jaar zijn huisje af te pakken ;)

Garnaaltjes vinden we allebei ook erg leuk. Gespecialiseerde garnalen bak dan maar. Dan kan ik de bak daar op aanpassen. Zijn er nog leuke garnaaltjes voor iemand die ze nog nooit heeft gehouden? En hoeveel zou ik er dan in doen? Zijn ook groepsdiertjes toch? En kan er ook een slak bij? Mijn zoontje vind ineens een slak ook een erg goed idee "want die zijn grappig en hebben leuke hoorntjes waar ze mee zwaaien". Hij gelooft me nog niet dat daar de oogjes op zitten ;) "Je zwaait toch niet met je ogen, da's raar."
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De makkelijkste zijn de Neocaridina s zoals de Vuurtjes en de Citroentjes bijvoorbeeld en je moet ze met min 10 stuks houden. Wat puntslakes zijn altijd goed want die houden de bodem ook schoon en luchtig.
 
Wat goed dat je eerst hier om advies komt vragen!

Voor makkelijke planten kun je denken aan de Cryptocoryne, Limnophila sessiliflora, Anubias, Javavaren, mos en de Echinodorus. Al is laatstgenoemde misschien wel te groot. Owja, Vallisneria is ook niet moeilijk.
 
Mijn aquarium is 20 juni opgestart met de helft van de planten, week later de rest van de planten erin.

Weer een week later zag het er zo uit.

IMG_20200703_183336019.jpg


Kleine week terug waren mijn waterwaardes goed. Het is 27 graden. Waarschijnlijk iets aan de hoge kant maar krijg het met de warmte niet koeler.
Ik heb 20 garnaaltjes er in gedaan van allerlei grootte/leeftijden. Allemaal vuurtjes gekocht van dezelfde hobbyist, zijn ze niet allemaal even rood, sommige amper, andere een stuk meer.
Ook heb ik er nog wat extra mos in gedaan, wat ik van degene heb gekregen van wie ik de garnalen heb gekocht. Het waterklimopje (weet de naam niet meer) rechts wil echter helemaal niet goed en ziet er nu wat zielig uit. Geen idee of dat goed gaat komen. De rest van de planten lijken het goed te doen en hebben al heel wat nieuwe bladeren en zien er mooi groen en fris uit. De plant links is zeker twee keer zo lang nu en het javamos op de brug is ook al een stuk gegroeid.

Ik heb aquariumplantenvoeding van profito. Maar ben wel een beetje huiverig nu om dat er in te doen nu er garnalen in zitten. Iemand tips, trucs, opmerkingen hierover?

Dit zag ik vandaag. Heb ik nu al een zwangere garnaal? Of is er iets anders aan de hand? Ik heb ook 4 garnalen verschalingen gevonden, maar geen dode garnaaltjes.


zwangere garnaal.jpg


Ik heb ook 2 slakjes in mijn aquarium nu. (blaashoortjes/bladder snail denk ik). Kan ik die er beter uithalen? Als het geen kwaad kan laat ik ze er liever in en haal ik er wel uit als het er meer worden. Mijn zoontje vindt ze namelijk leuk. De garnalen ook trouwens :)
Ik heb er geen vissen of andere bewoners in zitten en ik ben ook niet van plan die er in te gaan doen.

Bedankt voor de eerdere hulp. Mijn zoontje en ik zijn helemaal tevreden met de keus voor een garnalen aquarium dankzij jullie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ja dat is een zwangere garnaal, slakken worden al snel een plaag omdat 99% van de aquarianen teveel voeren en dan vermeerderen slakken zeer snel. Op te lossen door of de slakken eruit te halen of aanzienlijk minder voeren
 
Dat betekent gezinsuitbreiding :DD :DD
 
Ik heb aquariumplantenvoeding van profito. Maar ben wel een beetje huiverig nu om dat er in te doen nu er garnalen in zitten. Iemand tips, trucs, opmerkingen hierover?

Bij vuurtjes heb ik, de maximale dosering niet overschreden, geen nadelige gevolgen ondervonden.
 
Ja dat is een zwangere garnaal, slakken worden al snel een plaag omdat 99% van de aquarianen teveel voeren en dan vermeerderen slakken zeer snel. Op te lossen door of de slakken eruit te halen of aanzienlijk minder voeren

Ik heb een glazen schoteltje waar ik een heel klein beetje (paar mini korreltjes of 1 wafertje enzo) speciaal garnalenvoer in doe om de anderste dag. En wat ze na 1 uur nog niet op hebben gegeten haal ik er weer uit. Vandaar het bakje. Zo is het makkelijker resten weg te halen en in de gaten te houden hoeveel en of er gegeten worden. En je kan door het bakje heen kijken en dat is voor mij en mijn zoontje leuk om te zien, de garnaaltjes bij elkaar. Ik vind het anders ook zo moeilijk inschatten hoeveel ik bij moet voeden. Nog niet zo'n zicht op hoeveel graasmogelijkheid de bak zelf biedt voor ze. Overvoeden lijkt me voor de waterkwaliteit niet goed. Maar ik wil ook niet dat mijn garnaaltjes verhongeren.
 
Je zou een catappablad/ walnootblad kunnen toevoegen, hebben ze altijd wat te grazen en is niet slecht voor je water.
 
Een catappablad (1/4e) heb ik er drie dagen geleden in gedaan. Is nu naar de bodem gezonken, maar echt interesse lijken de garnaaltjes er niet in te hebben. Hoe lang mag zo'n blad er in blijven? tot het helemaal vergaan is tot de nerfjes?
 
Een catappablad (1/4e) heb ik er drie dagen geleden in gedaan. Is nu naar de bodem gezonken, maar echt interesse lijken de garnaaltjes er niet in te hebben. Hoe lang mag zo'n blad er in blijven? tot het helemaal vergaan is tot de nerfjes?
Mag je gewoon laten liggen tot hij helemaal opgegeten/vergaan is idd.
 

Terug
Bovenaan