Onvoldoende licht, wat nu?

Discussie in 'Verlichting' gestart door maliejane, 10 jun 2018.

View Users: View Users
 1. maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Hallo allemaal,

  In mijn juwel vision 180 heb ik recent mijn standaard led balken vervangen door een RGB en een koud witte led balk. De recenties van de site waar ik ze kocht was goed en ik ben zelf ook erg tevreden over de kleur en kwaliteit, maar ze zijn niet fel genoeg. Vooral aan mijn Alternanthera reineckii mini merk ik dat hij sinds de nieuwe lampen het echt heel slecht doet. Ben dus bang dat deze balken alsnog een miskoop blijken.

  Nu vraag ik mij af of ik met 1 of 2 ledstrips de situatie kan verbeteren. Bij de ledbalken zat een TC420 controller waarvan 1 t/m 4 nu in gebruik is. Zou ik hier de led strips nog op kunnen aansluiten?

  Ik hoop dat er mensen zijn die mij advies kunnen geven. Waar moet ik bijvoorbeeld op letten bij nieuwe verlichting? RGB of wit? En dan koud of warm wit? 1 of 2 strips?

  Mijn budget is helaas niet groot waardoor ik eerder ook niet voor helialux ben gegaan.

  Hoop dat jullie kunnen helpen!

  Bak met de huidige verlichting:
  20180610_121554.jpg

  Met de oude verlichting:
  21-04-2018 Totaal.jpg
   
 2. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.570
  Locatie:
  Hellendoorn
  Juist omdat je budget niet te groot is:
  Eigenlijk omschrijf je hier precies het probleem waar heel veel mensen mee te maken krijgen. Er wordt een led systeem aangeschaft waarbij bovenal gekeken wordt naar de prijs. De kwaliteit, beter nog, hetgeen waaraan leds voor een aquarium minimaal aan zouden moeten voldoen wordt vergeten waardoor er al snel een volgende aanschaf gedaan moet worden waar men precies weer in dezelfde val dreigt te trappen. Eerst weer roepen, "het mag niet te duur zijn"... In totaal krijg je hiermee het omgekeerde, een te duur niet werkend systeem wat ook alleen maar meer gaat kosten als dezelfde criteria belangrijk blijven.
  Mijn advies; kijk eens onder het kopje verlichting, op deze site. De adviezen zijn altijd bijna gelijk. Kies voor kwaliteit! Goede kwaliteit is duurder, uiteindelijk véél goedkoper. Neem overwaarde zodat er niet meteen extra aangeschaft behoeft te worden mocht er eens wijzigingen in bijvoorbeeld het plantenbestand komen. Leer de technische gegevens kennen én herkennen van kwaliteitsspul. Heel vaak vind je die waarden niet op een site, men laat alleen de prijs zien. Gauw doorklikken, hier niet kopen! Ik ben trouwens benieuwd naar de producten die je hebt én de site waar je ze vond?
   
 3. Tikki

  Tikki

  Lid geworden:
  21 mrt 2016
  Berichten:
  194
  Wat voor een power supply heb je erbij? Je kan in theorie wel meer LED balken op je controller zetten naar hoeveel hangt o.a. af van je power supply. Als je die ook nieuw moet kopen dan gaat het inderdaad in de papieren lopen
   
  Laatst bewerkt: 10 jun 2018
 4. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  4.891
  Locatie:
  alkmaar
  Balkje warm wit kan erbij als je voeding zwaar genoeg is.
  Maar het had beter geweest als je gwn had door gespaard voor een helialux..
   
 5. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Ik heb zelf niet veel verstand van verlichting. Ik wilde graag led balken waarbij de kleur en intensiteit instelbaar waren. Ik ging expres niet voor het goedkoopste wat ik kon vinden en heb veel voorbeeld foto's bekeken en recensies gelezen. Ik kwam uiteindelijk via een facebook pagina (https://www.facebook.com/ledbuizen/) terecht op een website (https://www.tmled.nl/). Heb hier ook nog veel vragen gesteld om te proberen te voorkomen dat ik een miskoop zou begaan. Uiteindelijk bied dit systeem wat het had beloofd, maar het blijkt voor mijn planten niet voldoende en daar baal ik van. Het helialux systeem heb ik overwogen, maar was 2,5x zo duur en ik was dus van mening dat je hier ook fors voor het naam juwel betaald.

  Mijn budget ligt rond de 150 euro nu. Ik hoop dat ik het daarmee red om dit systeem te verbeteren of een andere goede verlichtingsset kan kopen. Er zitten in mijn bak vooral planten die een middelhoge tot hoge verlichting nodig hebben. Ik heb nu de keuze mijn oude verlichting op terug te hangen en door te sparen voor helialux of nu wat kopen voor max €150,-

  Ik weet niet welke power supply ik heb. Bedoel je dan de stekker naar de controller? Of de wattage van de 2 balken die er nu aan hangen?
   
 6. Tikki

  Tikki

  Lid geworden:
  21 mrt 2016
  Berichten:
  194
  Je power supply zit in het stopcontact. En je controller zit aan je power supply . Ik weet niet hoe het bij jouw systeem is. Maar ik heb er één van HVPaqua. Die balken zijn 20W per stuk. De power supply mag 80%belast worden.
  Dus op een 100W power supply mag je max 4 balken aansluiten. Maar misschien verschilt dit per systeem.
   
 7. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  4.891
  Locatie:
  alkmaar
  Ja je betaald voor de naam...
  Maar je betaald ook voor de kwaliteit die je krijgt..

  Je hebt nu gwn simpele ledstripjes van matige kwaliteit waarmee je Sws geen besparing ten opzichte van je tl gaat boeken..
   
 8. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Op mijn systeem zie ik niets over wattage. Er staat alleen totale output 20A, input/output voltage: DC 12V-24V

  Hiervoor had ik ook al led en gaat dus niet om besparing maar enkel in kunnen stellen van intensiteit en kleu en een zonsondergang en opgang kunnen creëren. Maar zo te horen kan ik dan beter doorsparen voor de helialux. Weten jullie misschien of die wel aan te sluiten is op deze controller? Of moet ik dan ook echt de helialux controller hebben?
   
 9. DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  223
  Het blok aan de stekker is je voeding hierop staat als het goed is wat je maximaal van de voeding mag vragen, zoals hierboven al is aangegeven kan je daar ongeveer 80% van gebruiken.

  edit:
  Ik zie dat het hier dus niet opstaat
   
 10. DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  223
  je kunt dit berekenen met P=U*I oftewel 20A * je spanning = je wattage
  in mijn geval is de output 12 volt en 5 Ampere en ik heb dan ook een voeding van 60 Watt
   
 11. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Info van vorige post staat op de controller, op e voeding staat: Input: AC100-240V - 50/60Hz, output: 12V, 2A, dus de output is dan 24Watt?
   
 12. DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  223
  24 watt dus en 80% is 19.2 watt belasting , en aangezien een normale balk 14 watt is denk ik dat je al over de 80% belasting heen zit.

  Edit:

  Ik zie net dat ze daar per meter rekenen het hangt dus af van de afmetingen van je ledstrip
   
 13. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Het zijn 2 ledbalken van 74,2 cm. Ik kreeg deze bij deze set, maar dan zal ik inderdaad wel aan mijn max zitten en dan ook een andere voeding moeten kopen
   
 14. DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  223
  In principe kan je met niet al te veel verlichting prima een aquarium draaiend houden maar dit ligt aan de planten die erin staan.
  Zo heb ik een aquarium met verlichting ter waarde van 20 euro met daarin wat Belgisch groen,cryptocoryne's en Sagittaria en dit draait prima.
   
  huismannetje vindt dit leuk.
 15. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Ik heb best veel planten en meerdere hebben veel licht nodig.. Maar denk dat ik gewoon ga sparen voor helialux en tot dan mijn oude verlichting terug hang
   
 16. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.570
  Locatie:
  Hellendoorn
  Op zich zijn de gebruikte 5630 leds wel van goede kwaliteit (epistar). De lichtopbrengst zal zo'n 33 Lm per led zijn, gemiddeld. 60 leds geven je dan rond de 2000 Lm. per meter.
  De 5050 SMD zijn zwakker, daar is het zo rond de 15 Lm per led wel op. Je zal een 24 V systeem hebben. Dit beziende heb je inderdaad te weinig licht voor o.m. Alternanthera reineckii mini. Zelf heb ik deze plantjes ook gehad. Daarbij was sprake van een lichtsterkte van totaal zo rond de 7000 Lm. (Mijn leds branden nooit voluit). Wil je dus inderdaad dit soort planten in je bak houden moet er wel wat meer dan een paar strips bij. Dat sparen is dus een goed idee. Jammer wel weer van het eigenlijk weggegooide geld. Nu je toch gaat sparen zou ik zeker niet alleen naar Helialux kijken er bestaan meer en zeker ook kwaliteit merken die je kunnen bieden wat je vraagt. Je kunt natuurlijk,misschien tijdelijk (?) ook denken aan TL?
   
 17. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  4.891
  Locatie:
  alkmaar
  Is een 12v systeem wat erin hangt ;)

  En met de maximale 24w die de voeding kan leveren kunnen we aannemen dat met de gemiddelde efficiëntie van 5050 SMD ledjes (60-80lm/w) haal je dus maximaal 1440-1920 lumen maximaal uit je verlichting ;)
   
 18. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Ik gebruik dan liever mijn oude led strips ter overbrugging. Daarop deed de reineckii het echt super. Maar naar wat voor andere systemen zou ik dan kunnen kijken die ook op mijn juwel passen? Ik ben zelf niet heel handig en zou dus niet weten wat ik voor andere systemen zou kunnen gebruiken. Over helialux hoor ik tot nu toe wel veel goeds.
   
 19. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.570
  Locatie:
  Hellendoorn
  Klopt 12 V. Dat had ik gelezen maar niet goed genoteerd. V.w.b. de 5050SMD led neem ik aan dat dit, bij TS, RGB is. In dat geval komen ze echt niet veel hoger dan zo'n 15 Lm. per led. Eerder richting de 10!
  Je moet maar een kijken naar de waardes op deze pagina bij 60 leds op een meter. Deze mensen gebruiken dan nog niet eens slechte leds.

  https://www.led-strip.nl/producten/smd5050-led-strips/

  Bij 5630 ligt dit wel hoger maar de 30 Lm. per led die ik eerder aangaf zijn nog ruim bemeten, voor een kleiner bakje heb ik deze ooit gebruikt en aldus gemeten. Kijkend naar de pagina hieronder kom je aan 26 á 27 Lm. per led. 60 leds per meter.

  https://www.led-strip.nl/producten/smd5630-led-strips/
   
 20. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Ik heb gisteren mijn oude verlichting erboven gehangen en zie gelijk duidelijk verschil in mijn planten. Mijn nieuwste planten hebben nu in ene rode kleuring in de toppen en alle bruine plukjes naaldgras hebben nu minstens 1 groene spriet. Verbaast mij echt hoe snel goed licht effect heeft. Mijn andere set ga ik dus niet meer gebruiken en ik spaar nu gewoon voor de helialux
  20180611_230307.jpg
  20180611_230314.jpg
   
 21. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  3.311
  Locatie:
  Andijk
  Led wel ook helialux heeft zijn beperkingen oa het ontbreken van rode leds
   
 22. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Toch hoor ik er erg veel goede ervaringen over... Zelf zou ik het liefste gewoon op de verlichting die ik nu heb een controller aansluiten. Heb nu een multilux systeem met een nature en een daylight lamp. Kleur is mooi, maar licht vind ik s'avonds wel erg fel en zou dus graag een zonsopkomst en ondergang willen...

  Maar ik ben echt niet technisch en weet dus niet wat een goed, dimbaar/programmeerbaar led systeem is dat makkelijk en mooi te integreren is in mijn vision 180 deksel..
   
 23. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.570
  Locatie:
  Hellendoorn
  Voor een programmeerbaar dimsysteem kan je kijken naar bijvoorbeeld een Tc420. Ze zijn er al erg goedkoop. Hieronder zie je wat voorbeelden waarbij de nieuwere versie ook al van WiFi is voorzien.

  https://nl.aliexpress.com/item/upgr...V1ITVCh1HbAXfEAQYAyABEgJ6q_D_BwE&gclsrc=aw.ds
   
 24. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Het probleem is dat de standaard lampen van juwel niet dimbaar zijn. Ik zal dus een compleet nieuwe set moeten. Enkel dit soort controllers gaat mij dus niet helpen helaas..