Op zoek naar interessante scholenvis


Xarvios

Well-known member
Lid geworden
14 juni 2014
Berichten
59
Ik heb een Rio 180 (100x40x50) met op dit moment 15 neons en 5 endlerguppen.

Nu moet ik zeggen dat ik de neons prachtig vind qua kleur, maar qua gedrag erg saai. Ze chillen lekker door de hele bak, los van elkaar. Totaal geen school gedrag. En omdat neons amper kweken, is er ook geen interessant paar gedrag te zien.
Nu zit ik erover na te denken om de school neons om te ruilen voor een schoolvis die wel interessant is. Ik zoek dan iets wat leuk schoolt of zich kan voortplanten (dus interessant gedrag) en ook nog wel wat leuke kleuren of patronen heeft. Wie heeft suggesties?
 
Ik heb de Espei en die scholen wel altijd mooi maar ja of je die mooi vindt dat weet ik niet.
 
Xarvios

Ik zou de guppen eruit halen en nog 5 neon' s erbij. Zeker is wel dat er maar weinig of geen hobbyisten zijn die inderdaad niet met neon" s kweken, maar daar zou volgens mij de uitdaging liggen voor jou om je daar wat meer in te specialiseren, waarom niet. Je hebt en dat is geen kritiek niet veel waterinhoud, dus makkelijker te beinvloeden, ga je daar eens mee bezighouden en in specialiseren.

In pricipe zijn er geen vissen die makkelijk voor nageslacht zorgen, uitgezonderd de guppen. Vissen die voor nageslacht zorgen kun je in 2 klassen onderbrengen, of ze zorgen voor nageslacht vanwege een slecht milieu, overlevering of ze zorgen voor nakweek in de juiste benadering en behandeling van het water. Neon's willen soms nog wel eens voor ei afzetting zorgen maar vaak zien we dit niet omdat ze de eieren direct opeten, lang geleden een kweekbak gezien die gevuld was met glazen knikker's de eieren vielen daar tussen en konden dus niet opgegeten worden. Maar dit was dus een kweekbak.

Je zou bij de neon's een kleine school bodemvissen kwijt kunnen, en dan is de boel een beetje in beweging.

Misschien als de uitlaat van jou filter een beetje of meer stroming veroorzaakt dat ze daar met zijn allen zo nu en dan in gaan staan, in een bak met weinig stroming gaan ze inderdaad een beetje chillen, en in een bak met weinig waterbeweging gaan ze in de langzame stand.

Gr. bert
 
Twee soorten die ik helemaal geweldig vind zijn rummynose en silvertip tetra's. De eerste vanwege het prachtige schoolgedrag en de ander omdat het net is of ze lichtjes op hun vinnen hebben.

Wat ook heel erg leuk is omdat het wat meer in het midden/bodem rondschoolt is de corydoras pygmaeus, heel ander gedrag dan de "reguliere" cory's.

Pas op, dit vind ik mooie vissen, je moet natuurlijk zelf even onderzoeken of ze geschikt zijn voor jouw aquarium 🙌


 
Laatst bewerkt:
Even snel een zoekopdracht in elkaar gedraaid voor je, Zuid Amerika, tot 7 centimeter, school, waterlaag midden/boven:

 
Ik heb de Espei en die scholen wel altijd mooi maar ja of je die mooi vindt dat weet ik niet.
hier ben ik het helemaal mee eens, de espei is een echte aanrader. Al zullen velen dit een te gewoon visje vinden.

Maar wellicht gaan je neons wel scholen als je een koppel/harem grotere vissen plaatst
 
Bedankt voor de antwoorden. De Espei is inderdaad een leuke soort. Maar schoolt deze dan meer dan een neontetra?
Ik heb wel aardig wat stroming in te bak. Ik zie ze dan ook af en toe met z'n allen de stroming opzoeken. Een soort van spelen lijkt het wel. Maar verder chillen ze wel aardig.
Corydoras zijn geen optie voor mij. Mijn grind is te scherp, helaas. En voor roodkopzalmen is mijn bak te klein, vrees ik.

Ik begin zelf te denken aan dwerg regenboogvissen, zoals de Pseudomugil gertrudae of Iriatherina werneri. Maar scholen deze vissen wel beter dan neons?

 
Indien veel stroming zou ik geen werneri’s plaatsen. Mijn ervaring is overigens dat deze soorten meet scharrelen dan scholen.
 
Wat noem je ook interessant? Zelf vond ik Oryzias woworae enorm leuk. Echt samenscholen doen ze niet, maar ze kweken wel gemakkelijk met veel vertoon van de mannen. De vrouwtjes houden de eitjes ook een paar dagen vast aan hun achterlijf alvorens ze op planten te zetten. Ze zijn wel redelijk klein met 2-3 cm, en toen we ze kochten ook best prijzig.

Qua schoolvis, zelf vond ik vroeger de Trigonostigma best goed scholen (waar de espei dus onder valt).
 
Pristella's schijnen goed te scholen. Verder vond ik de Hyphessobrycon pulchripinnis altijd een hele mooie soort, prachtige kleuren en de mannen pronken ook veelvuldig naar elkaar, hetzelfde had ik met Hyphessobrycon elachys.
Sommige barbelen uit het geslacht Pethia zijn ook echt leuk, en goed in gedrag. de Poecilia wingei kunnen ook prima op kamertemperatuur dus dan zou een combinatie met een schooltje Pethia ook leuk kunnen werken.
 
Ik zou zeggen Diamant zalmpjes, maar daar is je bak niet echt groot genoeg voor..

één van de leukere scholenvissen, ook omdat het redelijk brutale aapjes zijn, met de snelheid van het licht zoef zoef, een vlok voor meneer maanvis wegkapen die zn bakkes al open heeft om dat voertje naar binnen te zuigen, zalmpje allang weer weg.. hey geen voertje, hoe kan dat nou ?? :DD

maar ja hoewel ze meestal tamelijk rustig hun zalmpjes ding doen kunnen ze ook heel bewegelijk zijn, bij mij had er één zichzelf vast gezwommen achter de verwarming

Bak > 1m+
 
Zwarte fantoompjes vind ik altijd erg mooi, met het gepronk van de mannen. Met een beetje geluk krijg je ook jongen.
 

Terug
Bovenaan