Otocinclus vittatus gaan dood

Discussie in 'Ziekten' gestart door Manuel1982, 16 apr 2018.

View Users: View Users
 1. Manuel1982

  Manuel1982

  Lid geworden:
  16 apr 2018
  Berichten:
  9
  Goedemorgen,

  Ik ben nieuw hier op het forum en ik hoop dat jullie me kunnen helpen met het volgende: ik ben twee maanden geleden een aquarium gestart en heb een Juwel Rio 240 gekocht. Na een maandje de bak ingedraaid te hebben en toen de nitrietwaarde 0 was, heb ik 11 otocinclus vittatus erbij gezet. Vervolgens heb ik twee weken erna 17 rode fantoomzalmen aan mijn bestand toegevoegd (die er allemaal nu nog perfect gezond uitzien). Bij het testen met teststrips is, op 1 keer na, de nitrietwaarde altijd 0 gebleven. Maar in de afgelopen weken, dus vanaf twee weken nadat ik de otocinclus erbij had gezet, zijn er in totaal 6 van de otocinclussen overleden. Ik heb al gelezen dat ze wildvang zijn en de stress voor deze dieren ervoor kan zorgen dat ze snel in een aquarium sterven. Ik zie alleen nu dat er nog twee er niet goed uitzien en ik vind dan 8 op de 11 die sterven wel een erg hoge uitval. Bij eentje heb ik een schimmelinfectie geconstateerd, waarna ik een kuur van Esha2000 heb gegeven (toen waren er al twee dood). Over het algemeen zien de gestorven algeneters er mager uit. Ik heb ze komkommer en algentabletten bijgevoerd en mijn bak is goed beplant met kienhout en er is genoeg algengroei (en aardig wat slakken helaas).
  Mijn laatst gemeten waterwaardes zijn:
  nitraat: 18 mg/l (meestal lager)
  nitriet: 0 mg/l
  GH: <3
  KH: 3
  pH: 6.6
  Chloor: 0 mg/l
  CO2: 20 mg/l
  Temperatuur: 24,5

  Ik vind de otocinclussen leuke vissen, maar ik twijfel sterk of ik degene die overblijven nog aan moet vullen. Hebben jullie enig idee waar de sterfte aan kan liggen en wat zouden jullie aanraden?
   
 2. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  862
  Heel simpel: voedseltekort omdat je bak te nieuw is, dit soort vissen leven van algen en die groeien nog niet in een nieuwe bak, daarom dat vaak geadviseerd word om dit soort vissen pas na een half jaar in je bak te doen.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 3. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.306
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Das natuurlijk veel te vroeg dat je de otocinclussen er in gedaan hebt en best wel jammer.
   
 4. peterdenhaag53

  peterdenhaag53

  Lid geworden:
  29 apr 2011
  Berichten:
  9.301
  Locatie:
  Den Haag
  eVolution en Manuel1982 vinden dit leuk.
 5. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.306
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
 6. TS
  TS
  Manuel1982

  Manuel1982

  Lid geworden:
  16 apr 2018
  Berichten:
  9
  bedankt voor jullie reacties! voor een otocinclus zou dus zo'n voedselsteen met fijngemaakte algentabletjes een oplossing moeten zijn?
  zou het dan mogelijk zijn om er nieuwe bij te plaatsen of toch beter te wachten tot er voldoende 'aufwuchs' is?
   
 7. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.270
  Tja, wat denk je zelf?
  Hou er bij je antwoord rekening mee dat de otocinclus bijna uitsluitend afkomstig zijn uit wildvang en dat er dus zoals je eerder aangaf al heel veel sterven tijdens het transport, in de LFS en bij de mensen thuis. Waardoor de soort zelfs plaatselijk bedreigd wordt...

  Als je het dan nog steeds een goed idee vindt om er onmiddellijk een paar bij te kopen in de hoop dat je ze aan het eten krijgt van de voedselstenen....
  Dan moet je dat doen, hé....

  Of je zou kunnen proberen om de exemplaren die je hebt in leven te houden voordat je een aantal nieuwe koopt...
  :juggle::rolleyes:

  Ik denk dat je zelf wel merkt wat de diervriendelijke aanpak is...
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 8. TS
  TS
  Manuel1982

  Manuel1982

  Lid geworden:
  16 apr 2018
  Berichten:
  9
  bedankt voor de extra informatie over de bedreigde status van deze soort, dat was mij niet bekend.
  het lijkt nu alsof ik per se maar nieuwe vissen wil kopen, maar dat is zeker niet mijn bedoeling. Ik vind het erg genoeg dat het merendeel de eerste maand niet overleefd heeft. hooguit zou ik er enkele bij zetten, omdat deze vissen zich het fijnste voelen in een groepje, maar ik zou dat alleen willen doen als zo'n voedersteen een voldoende 'veilige' oplossing is, zodat er niet nog meer sterven. ik denk dat ik nu dan ook ervoor kies er geen nieuwe exemplaren bij te plaatsen, en gezien hoe ze uit het wild worden gevangen en massaal sterven, lijkt me deze vis uberhaupt geen goede optie meer.
  Wat ik nog zou willen weten: speelt dit probleem van slecht eten bij alle algeneters? en dat je het beste een half jaar kunt wachten ze in het aquarium te plaatsen?
   
  Honeybadger vindt dit leuk.
 9. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.725
  Locatie:
  Delft
  Persoonlijk ben ik geen fan van de naam algeneters.
  Het wekt vaak verkeerde verwachtigen.

  Er zijn wel vissen die alg eten maar dan vaak wel een specifiek soort alg.
  Er zijn ook garnalen die dit doen maar daarvoer geldt het zelfde.

  Kies vissen die in je bak passen en die je leuk vindt en eten ze een alg soort die je in de bak hebt dan is dat meegenomen.
   
  manta1117, robru en jessicapilon vinden dit leuk.
 10. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.270
  Ik snap je redenering dat ze inderdaad beter in een groepje zitten maar kon het niet laten om je toch even op de situatie van deze soort te wijzen. In jouw geval zou ik minimaal een tijdje wachten en proberen om de resterende visjes aan het eten te krijgen. Dan kan de bak ook wat rijpen en kan je na een tijdje de groep eventueel aanvullen. Ik vind het al positief dat je er inderdaad niet te licht over gaat! Als je merkt dat je visjes het goed doen kan je er bij kopen, no problem!

  Bij mij is dit alles reden waarom ik ze niet koop maar ik veroordeel er niemand op die ze toch wil houden. Natuurlijk, als je deze vissen aanschaft vind ik wel dat je het (extra) bewust moet doen en je dus inderdaad moet zorgen dat de bak geschikt is. Het is al zo dat ze meestal vrij verzwakt bij de kopers arriveren dus dan is een bak met (overdadig) aanwezig voedsel wel een must.
  Het is een triest feit dat ze hongerig en uitgeput zijn na het transport en de tijd in de LFS (waar ze in veel gevallen ook niet aansterken). De ironie is dat ze in die toestand veelal in een vrij nieuwe bak terechtkomen (omdat mensen verwachten dat ze gaan helpen in de strijd tegen nog niet aanwezige algen) waar ze dus ook geen eten vinden en dan kan het snel gedaan zijn natuurlijk.
  De overlevingskansen stijgen dan ook zienderogen in een bak waar wel voedsel aanwezig is om aan te sterken..

  Het hangt een beetje af van welke vissen je juist bedoelt met de term 'algeneters' maar er zijn zeker visjes die nu al in je bak kunnen omdat ze makkelijker (bij) te voederen zijn. Misschien even meegeven welke vissen je leuk vindt en/of overweegt dan zal er snel advies volgen denk ik...
   
  Laatst bewerkt: 16 apr 2018
  Plankje, Mafkees, Ruben01 en 2 anderen vinden dit leuk.
 11. TS
  TS
  Manuel1982

  Manuel1982

  Lid geworden:
  16 apr 2018
  Berichten:
  9
  bedankt @Honeybadger voor je advies! ik ga je advies opvolgen en een tijdje wachten en me eerst richten op het goed laten eten van de resterende otocinclussen. Daarna zal ik goed overwegen of ik ook echt nog het groepje wil aanvullen.
  ik wilde graag mijn vissenbestand aanvullen met een groepje nannostomus marginatus voor de bovenlaag (ik heb nu 17 rode fantoomzalmen in de middenlaag zwemmen) en later wellicht een zuid-amerikaanse cichlide erbij plaatsen, zoals de apistogramma cacatuoides, maar dat ga ik doen als de bak goed is ingedraaid.
  wat voor een bodemvis zou hier nog bij passen (ik heb een amazonia aquasoil), mocht ik besluiten geen otocinclussen meer erbij te nemen? Vanwege de bodem heb ik corydorassen al uitgesloten.
   
 12. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  9.810
  Locatie:
  Hoogkarspel
  Kijk anders eens in de topics van Seabait en Boomtaks hoe hun het hebben opgelost, van Seabait weet ik dat hij er een verslagje van heeft gemaakt om aan voldoende en de juiste algen te komen voordat hij de vissen kon introduceren.
   
 13. TS
  TS
  Manuel1982

  Manuel1982

  Lid geworden:
  16 apr 2018
  Berichten:
  9
  Dank je wel @TonHageraats! Ik ben al even aan het zoeken, maar ik kan de topics waar je naar verwijst helaas niet vinden. Kun je me daarmee helpen?
   
 14. TonHageraats

  TonHageraats Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  30 aug 2011
  Berichten:
  9.810
  Locatie:
  Hoogkarspel
 15. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  4.895
  Locatie:
  Hellendoorn
  Een nieuw topic in samenstelling visbestand met foto's en waarden krijg je denk ik meer antwoorden. Met d ebodem ben ik niet bekend, maar als deze niet te scherp is zijn corydoras wellicht een optie. Evt icm met een zandstrand ergens inde bak
   
 16. robru

  robru

  Lid geworden:
  28 dec 2017
  Berichten:
  1.296
  Locatie:
  Zwijndrecht, Zuid-Holland
  Beter dat je geen woelende of gravende vissen kiest die de ADA bodem in beweging zullen brengen. Dan blijft er waarschijnlijk weinig keuze over.
   
 17. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  275
  Ik heb zelf ook een ADA bodem in mijn gezelschapsaquarium met cory's. Je ziet af en toe dat ze een stofwolkje opwerpen maar dat zie ik als iets gunstigs, je wilt namelijk ook niet dat alle rotzooi overal maar blijft liggen toch?
   
 18. robru

  robru

  Lid geworden:
  28 dec 2017
  Berichten:
  1.296
  Locatie:
  Zwijndrecht, Zuid-Holland
  ADA bodems zijn volgens mij van origine niet bedoelt voor aquaria die extra belast worden door (veel)(en)(grote) vis. Doorgaans zwemmen in dit soort scapes 2 cm achtige kleine vis, die niet zo vervuilend zijn, dat er stofwolken vuil omhoog dwarrelen.
   
 19. TS
  TS
  Manuel1982

  Manuel1982

  Lid geworden:
  16 apr 2018
  Berichten:
  9
  bedankt voor alle reacties! even een korte update: helaas waren op de dag dat ik hier het bericht plaatste wederom drie algeneters overleden. Ik dacht dat 2 daarvan toch wel goed doorvoed eruitzagen, maar ik kan me daar ook in vergist hebben. De laatste twee zien er wel beter uit, dus ik ga ze bijvoeren en hopen dat deze in leven blijven... en hopen dat het niet toch een bepaalde ziekte is waar ze niet tegen kunnen. Ik ga zo nog even naar mijn aqariumspeciaalzaak om te vragen of zij nog een idee hebben waar dit aan kan liggen.
   
 20. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  275
  Ah, duidelijk. Ik moet wel zeggen dat de stof er ook al was tijdens het plant-only indraaien.
   
 21. robru

  robru

  Lid geworden:
  28 dec 2017
  Berichten:
  1.296
  Locatie:
  Zwijndrecht, Zuid-Holland
  Ik heb dit 'stoffen' al een keer eerder gelezen bij een ander lid. Ik kan me hier ook alleen een voorstelling van maken als je constant zelf in de bodem bezig bent geweest. Verplanten e.d. of door het woelen in de bodem door vis.
   
 22. Plankje

  Plankje

  Lid geworden:
  8 mrt 2016
  Berichten:
  1.000
  Locatie:
  omgeving Utrecht
  Heel jammer zeg van je oto’s, denk dat er al genoeg over gezegd is en ik hoop dat je andere visjes goed gaan en je veel plezier zal hebben van je aquarium.
   
  Manuel1982 vindt dit leuk.