Platy baart al weken regelmatig babies


Estervdw

Member
Lid geworden
8 oktober 2020
Berichten
20
Leeftijd
54
Weet iemand hoelang een platy door kan gaan met babies krijgen? Ik zie al wekenlang steeds nieuwe jongen, inmiddels een stuk of 50, maar mevrouw wordt niet veel dunner. Ze is (helaas) nog de enige volwassen platy in de bak dus het is geen nieuwe zwangerschap...
 
Levendbarenden zoals een Platy kan zaad opslaan en zichzelf bevruchten. Ook als je maar 1 vis hebt en het is een vrouwtje krijg je veel babies.
 
In de regel werpen ze de jongen als ze daar aan toe zijn in een paar uur en kunnen dan door opgeslagen sperma weer zwanger worden.
 
Laatst bewerkt:
1 Geslaagde paring zorgt al voor max 7 keren werpen. Het zaad wordt door het mannetje niet echt ingebracht (mocht iemand dat zo denken). Het zaad wordt aan de ingang van de geslachtsopening van het vrouwtje afgezet. Het vrouwtje zorgt dat het ingezogen wordt en slaat het op in de plooien van de eileider. Het vrouwtje zelf bepaald wanneer ze gebruik maakt van de opgeslagen zaadpakketjes om haar eitjes te bevruchten. Ik hoor en lees wel eens dat ze eerst het oude zaad gebruikt doch dat is incorrect. Als een vrouwtje haar eitjes wil gaan bevruchten, dan opent zij geheel willekeurige wat plooien van de eileider. Dit kan er tevens voor zorgen dat de nakomelingen van meerdere vaders kunnen zijn ipv enkel 1 mannetje als ze bij andere mannen heeft gezeten. Velen maken dan ook de fout dat als ze enkel 1 mannetje hebben die ze zomaar bij een vrouwtje zetten, dat hij niet eens de vader is of dat hij maar van een deel van de jongen de vader is. Domweg omdat men dan geen rekenschap houdt dat het vrouwtje wellicht nog zaad bij zich draagt van een ander mannetje of meerdere mannetjes. Als men vrouwtjes in de winkel bijvoorbeeld koopt, weet men gewoon niet of ze al wat bij zich dragen aan zaad. En er zijn mensen die denken dat na een paar maand zo'n vrouwtje wel schoon is (vrij van zaadpakketjes). Maar vrouwen kunnen het langer dan een jaar opslaan zonder teveel afbreuk van de kwaliteit van het zaad.

Platy's zijn niet superfoetatief. Maar het kan voorkomen dat ze het werpen van jongen over een aantal dagen spreiden en soms ook wel om de week. Dat heeft in dit geval niets te maken met superfoetatie doch met de hoeveelheid voeding die elk individueel eitje in zich heeft. Doorgaans heeft elk eitje evenveel voeding in een eitje. Waardoor de embryos van elke batch in hetzelfde groeiproces zitten en daardoor op 1 dag geworpen worden. Maar bij een onevenredige hoeveelheid voeding in elke individueel eitje, ligt het ontwikkelingsproces anders. En worden ze alsnog met intervallen geboren. Maar niet volgens het verloop van superfoetatie. Laten we daar geheel duidelijk in zijn. Als een vrouwtje eitjes ontwikkeld, dan zorgt het vrouwtje intern dat de eitjes voorzien raken van voeding eer de eitjes bevrucht raken. Dit heet pre-fertilisatie. Dit gebeurd enkel bij ovovivipare (eierlevendbarende) tandkarpers zoals bijv. platy's. Bij vivipare tandkarpers (echte levendbarende tandkarpers) gebeurd dat weer niet op die wijze. Daar verloopt het proces zoals bij zoogdieren. Daar gebeurd de voeding via de placenta. Maar bij vivipare tandkarpers zijn het aantal jongen per worp wel lager en zijn ze groter bij de geboorte dan bij ovovivipare tandkarpers.
 
Dank allemaal voor de uitleg, daar ben ik mooi klaar mee šŸ¤£
 

Terug
Bovenaan