Sphaerichtyis selatanensis - Kruisband chocoladegoerami

rvb

Well-known member
Lid geworden
24 december 2021
Berichten
115
Leeftijd
34
  • Wetenschappelijke naam
Sphaerichtyis selatanensis, Vierke 1979
In tegenstelling tot wat soms beweerd; S. selatanensis is geen ondersoort van S. sphromenoides. Zo heeft selatanensis vijf chromosoomparen meer dan osphromenoides. Vruchtbare hybriden lijken mij dan ook uitgesloten.
  • Nederlandse naam
Kruisbandchocoladegoerami

  • Zuurgraad: zacht en zuur, neutraal, hard/alkalisch
Zuur-neutraal, zacht water. pH <6.5, kH,gH < 5. Voor wildvang dieren mag dit allemaal wel lager.

  • Temperatuur: koud, subtropisch, tropisch
Tropisch. (24+)

  • School, koppel, harem of solitair
School/Koppel/Harem, kan allemaal

  • Welke waterlaag (boven, midden, onder of overal)
Overal
  • Herkomst
Bornea, Sumatra, Kalimantan
 

Bijlagen

  • IMG_20220227_075329551[12878].jpg
    IMG_20220227_075329551[12878].jpg
    194.5 KB · Weergaven: 114
Laatst bewerkt:
  • Omstandigheden eigen aquarium (maten aquarium, soort aquarium (biotoop, planten, stenen, hout aquarium, welke medebewoners,
    leidingwater of aangepast water (wat is er aangepast - osmose, turf enz), temperatuur )
Geen CO2 toevoeging, turf-filtering. Zeer zacht, licht zuur (pH 6.5, gH = 4, kH = 2.5 (soms twee, soms drie met de druppeltest!). Aquarium is 25 C, 100*50*40 Planten zijn Hydrocotyle sp Taiwan, Anubias sp, Javavaren, diverse Cryptocoryne en Echinodorus bleheri. Licht wordt gedempt door Salvinia. 50% water bedekking). Er zitten een aantal grote TL-balken in. Aquarium is licht getint. Dieren worden in een groep van 9 gehouden. In dezelfde waterlaag zitten nog 21x Trigonostigma truncata en 1x Apistogramma ramirezi. Op de bodem resteren enkele Corydoras trileanatus en Pangio myersi. Dieren waren helemaal op kleur binnen een paar uur, we hadden de wateromstandigheden dan ook aangepast naar hoe ze bij de kweker gehouden werden. De sterke dieren hebben we bij thuiskomst in een keer in het aquarium kunnen gieten, op aanraden.

Al onze dieren zijn nakweek. Zonder gedegen voorbereidingen niet aan beginnen!!!!

  • Gedrag ten opzichte van elkaar (dezelfde soort).
Rustig groepsvisje. Duidelijke hierarchie. We hebben ooit twee zielige dieren uit de aquariumzaak gehaald, 1x v bleef leven, 1x m stierf de volgende ochtend meteen. Het vrouwtje werd ons project - een ware kanarie in de kolenmijn. We werden overtuigd er meer te nemen. We hebben vier weken later 8x nakweek dieren toegevoegd. Hoewel bijgeplaatst bij één vrouwtje, kwam gelijk de hiërarchie naar boven. Agressie is vrij mild voor goerami's en na één dag is de hiërarchie reeds bevestigd. Vrouwtjes zoeken elk hun eigen plek en sporadische territoriumgevechtjes vinden plaats. Maar allemaal heel mild en bv geen langdurige achtervolgingen.

  • Gedrag ten opzichte van andere aquarium bewoners.
Negeren andere bewoners totaal.
  • Eigen mening over de vis in zijn totaliteit (gedrag algemeen, kleur, zichtbaarheid in het aquarium)
Zeer lieflijk en nieuwsgierig dier. Gaat al foeragerend langs bladeren en wortels van drijfplanten op zoek naar restjes. De kleur is iets complexer dan de S. osphromenoides. De soort die ik al 20 jaar geleden wilde hebben, gefascineerd door de boekjes van HC Oskam (Geschubde Exoten reeks, 1959). Niet per sé de meest kleurrijke vis, wel een hele karakteristieke. Dieren krijgen een dikke 12/10. Deze soort viel ons op pad. Dieren blijven kleiner (4-5 mm) en zijn ronder dan de S. osphromenoides.
  • Ervaring met de kweek van deze vis. Denk bijvoorbeeld aan: Makkelijk of moeilijk, is er broedzorg, eierlegend enz.)
Geen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Omstandigheden eigen aquarium (maten aquarium, soort aquarium (biotoop, planten, stenen, hout aquarium, welke medebewoners,
    leidingwater of aangepast water (wat is er aangepast - osmose, turf enz), temperatuur )


    60cm, puur osmose over turf. pH 5.2, KH en GH 0. TDS 23ppm. Inrichting bestaat uit veel blad, veel drijfplanten en wat hout. Worden op het moment gehouden met 3 Betta albimarginata. Wildvang.

  • Gedrag ten opzichte van elkaar (dezelfde soort).

    Zeer rustig. Hier en daar kunnen de mannetjes territoriaal worden maar verder dan elkaar 10 seconden lang achtervolgen komt het nooit.

  • Gedrag ten opzichte van andere aquarium bewoners.

    Volledig neutraal. Door hun rustig karakter zijn ze de perfecte dither en wordt het vrij duidelijk dat de Betta's zich zelfs veiliger voelen dan als ze allen werden gehouden.

  • Eigen mening over de vis in zijn totaliteit (gedrag algemeen, kleur, zichtbaarheid in het aquarium)

    Zonder twijfel een van mijn lievelingsvissen. Ze zijn absoluut niet schuw, zitten constant te bedelen en eten enthousiast droogvoer. De staarten van de mannen worden prachtig blauw en rood en het contrast tussen het donkerbruine lichaam en gouden strepen is perfect.
    Uiteraard door de eisen absoluut geen vis voor beginners maar naar mijn idee iets toegankelijker dan S. osphromenoides omdat deze minder ziektes dragen (al kan het natuurlijk aan mijn groep liggen, betekent niet per se dat het met alle exemplaren in de handel zo is).

  • Ervaring met de kweek van deze vis. Denk bijvoorbeeld aan: Makkelijk of moeilijk, is er broedzorg, eierlegend enz.
    Identiek aan de S. osphromenoides: Muilbroeder, de moeder draagt ong. 2 tot 3 weken. Echte broedzorg is er niet nadat de baby's worden losgelaten. Kan de kweek niet makkelijk noemen gezien het houden van de vis al niet bepaald makkelijk is, maar als de waardes goed zijn en de vissen goed geacclimatiseerd zijn gebeurt het vanzelf en dan stop het nooit meer :p
1649602442138.png
 
Terug
Bovenaan