Staurogyne sp. 'Bihar'

Discussie in 'Planten' gestart door eVolution, 14 apr 2019.

 1. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  374
  Locatie:
  Heerlen
  Over de Staurogyne sp. 'Bihar' is maar weinig informatie te vinden, en de informatie die te vinden is, is vaak tegenstrijdig. Omdat ik deze plant recent hebt gekocht dacht ik hier ervaringen uit te wisselen en ook meteen een overzicht van informatie over deze 'nieuwe' plant in de hobby te maken.

  De Staurogyne repens is waarschijnlijk het bekendste aquariumplantje uit het geslacht, en is afkomstig uit Braziliƫ. De repens wordt veel gebruikt in aquascapes als laagblijvende (onder de juiste omstandigheden) voorgrond plant, met prachtige resultaten:
  Bihar_06.JPG


  De afgelopen jaren zijn er ook een aantal nieuwe soorten ontdekt die steeds meer bekendheid verwerven binnen de hobby. Zo is er de Staurogyne sp. 'Porto Velho' en sinds kort ook de Staurogyne sp. 'Bihar'.
  Over deze laatste is nog niet veel bekend. De soort is afkomstig uit Bihar en omstreken. Een provincie in het noorden van India:
  Bihar_01.JPG

  In deze video zouden ze in een rivier te zien zijn.
  De planten worden op verschillende websites aangeboden, de afbeeldingen kunnen nogal verschillen omdat ze emers en submers totaal verschillende bladeren hebben. Emers lijkt de plant erg op de Staurogyne repens, lichtgroene ovale bladeren met een gladde rand.
  Submers ontwikkeld de plant gelobde bladeren met een brons/bruine kleur. Zoiets als deze afbeelding:
  Bihar_05.JPG

  Volgens o.a. deze bron verkrijgt hij deze kleur enkel bij voldoende verlichting, anders ontwikkeld hij een donkergroene kleur. Vrijwel alle bronnen zijn het er over eens dat de benodigde verlichting 'gemiddeld' tot 'hoog' moet zijn. BarrReport laat het bij gemiddeld met een PAR waarde tussen de 35 - 50.
  Over de groeisnelheid en CO2 eisen lopen de beweringen weer erg uiteen.
  Volgens o.a. Flowgrow is de groeisnelheid hoog, volgens o.a. Bruceplant is deze gemiddeld. Deze laatste adviseert ook toevoeging van CO2, waar de andere bronnen dat niet expliciet doen. Hoe dan ook lijkt hij het dus prima te doen in onze aquaria, al dan niet met CO2 toevoeging.

  De plant schijnt wortels te vormen aan de steel naarmate deze groten wordt, waarna de top afgeknipt en herplant kan worden. Volgens deze bron neemt de groei van de plant enorm toe zodra deze de oppervlakte bereikt. Dit, wat ook wel 'arial advantage' wordt genoemd, geldt voor vrijwel de meeste planten die zowel emers als submers groeien. Ook schijnt de plant een vervelend luchtje af te scheiden wanneer deze tot bloei komt. Verstandig dus om hem tijdig te toppen.

  Het lijkt er op dat deze plant in de natuur een deel van het jaar submers staat door overstromingen en dit prima kan verdragen. Maar hij dus ook een aanzienlijk deel van het jaar emers staat en daarom in ons aquarium wel wat CO2 kan gebruiken.

  Heb je zelf ervaring met de Staurogyne sp. 'Bihar', of vragen over deze plant? Reageer dan en hopelijk komen we zo wat meer te weten over deze relatief nieuwe plant in de hobby.
   
 2. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  2.300
  Locatie:
  Rheden
  Volgens mij heeft @benvo deze plant in zijn bak staan, echt makkelijk is ie volgens mij niet.
   
  eVolution vindt dit leuk.