The Force Awakens Eheim 125L van Krønch


Krønch

Active member
Lid geworden
25 oktober 2023
Berichten
36
Locatie
Gent
Ne goeiendag allemaal,

Ik ben trots mij sinds het voorbije weekend ook tot de gemeenschap van aquariumhouders te kunnen rekenen. Weinig om trots over te zijn, nochtans: iedereen kan wel een dag of 3 een aquarium houden zonder rottende planten, dooie vissen en een explosie van algen. Dat lijkt mij toch een minimum.

In de hoop om het toch ruim langer dan drie dagen te kunnen volhouden, en ook helemaal in mijn nopjes omwille van wat ik hier op dit forum al allemaal aantrof aan informatie, gooi ik graag even mijn plannen in de groep. De meest fervente experts hier zullen dan wel even de zwakheden uit mijn startende avontuur onderuit halen, vermoed ik dan.

Een kennis verhuisde vorige week en had via tweedehandssites geen koper gevonden voor zijn EHEIM 125L aquarium. Hij gaf hem dan maar gratis weg.
Het ding kwam met een hele hoop pompen, filters, slangetjes en visvoer waar ik nog helemaal niet in thuis was. Ik heb er die mens toch nog maar wat voor gegeven. 't Was een beetje schaamtelijk anders.

Helemaal niet in thuis: da's wel waar, maar ik wil toch ook nog wel even beroepen op de aquariumlectuur die ik als tiener heb verslonden. Als je de schandalige ronde bokalen met gestresseerde goudvissen niet mee rekent (en dat hoor je gewoon ook niet te doen), is dit dus weliswaar mijn eerste aquarium, maar de theorie rond het houden van een visbak was voor mij niet helemaal een duik in het diepe. Nu ja. De theorie van een jaar of dertig geleden. Tja, een mens wordt oud zeg.

Goed! Ter zake.
Ik bestelde een hoop filtermateriaal en substraat online, en kwam zo ook op een site terecht die gespecialiseerd was in aquariumplantjes. De site kon mij wel charmeren. Bij de SALES afdeling trof ik bovendien een "Verrassingspakket" aan plantjes aan!
Nu ben ik iemand die eerder geneigd is om zelf nauwgezet driehonderd soorten plantjes op te speuren met hun specifieke eigenschappen en watervereisten, maar zo'n Verrassingspakket is natuurlijk eigenlijk een beetje een cadeautje dat je jezelf laat leveren. Een adventskalender waterplantjes. Life is like a box of chocolates.
Ik kocht me zo'n pakket, aangevuld met een Halloween-aanbieding knalrode plantjes en wat Amazone Kikkerbeet.

Je gelooft het nooit, maar in de straat hebben ze toevallig net eind vorige week een stuk of twintig meidoorns gerooid. Verzaagd, deels verhakseld... Maar toch, het weekend lang lag er nog een hoop meidoornwortels te grabbel. Ik heb er wat van binnengehaald, samen met wat dooie krulwilgtakken uit eigen tuin. Die meidoorn, evenwel, zou toch best nog een (paar?) maand drogen, heb ik begrepen. Bon, ze liggen in de garage. Je weet maar nooit of ik er ooit nog mee aan de slag ga.
De voedingsbodem die ik online kocht (en donderdag geleverd zou worden) is er tot op vandaag nog niet geraakt, dus ik spendeerde zaterdag een uurtje in de Eurotuin en daar kocht ik - naast een zak voedingsbodem - ook wat hout (spiderwood en driftwood).

Ik spoelde de voedingsbodem (een beetje) en het JBL Sansibar grind/zand (uitvoerig) en ging aan de slag. Twee avonden planten later - eergisteren - zag mijn project er zo uit:

PXL_20231023_215042831.jpg


De houtstronken zitten vastgesjord aan wat luchtdichte zakjes met ballast. Eens het hout niet meer wil drijven gaan die uiteraard weg, komt het hout iets lager te liggen en zal er wat meer opening zijn voor watercirculatie (links vooral) en schuilplaatsen.

Waarop zitten jullie te kijken?
Wel, hierop:
3x cryptocoryne parva (groene waterkelk)
2x Lobelia cardinalis mini
3x Sagittaria teres
2x Alternanthera rosanervig
3x Echinodorus osirus rubra
2x Hygrophila sp. "Pantanal Wavy"
3x Ludwigia sp. Atlantis
Dat was het Verrassingspakket.
Ik kocht ook:
3x Rotala Blood Red (lim. ed. Halloween) (oftewel Rotala rotundifolia "Singapore")
3x Limnobium laevigatum (Amazone kikkerbeet)

Nu snap ik wel dat ik ondanks mijn dertig jaar ouwe theoretische kennis over aquaria nog steeds een noob ben die voor het eerst een slordige 125 liter water met levende organismen in huis staan heeft. Behalve op de momenten dat iemand van mijn huisgenoten een ligbad neemt. Maar jullie snappen wel waar ik heen wil. Ik ben belachelijk onzeker over het verdere verloop en zit dus met best wat vragen. Forum experts galore!

Vooreerst, ik werk zonder toevoeging van zogeheten opstartbacteriën. Ik kieperde wat visvoer in het water en dat is zo'n beetje overal heengedwarreld. Mijn luchtpomp heeft dat - samen met die fijne gravel - ijverig over mijn plantjes heengestrooid. Ik ga ervan uit dat dat voer nu gaat beginnen rotten om de nodige hoevelheden ammoniak/nitriet te genereren waardoor de kolonie van bacteriën zal gaan uitgroeien tot wat dit aquarium nodig heeft.
Zit mijn verwachtingspatroon zo'n beetje in de juiste richting? Gaan de nodige bacteriën hun weg vinden naar mijn aquarium? Poeier ik nog wat voer in de bak of volstaat dat ene initiele rantsoen? Schud ik het voer dat op de planten ligt van de blaadjes af?
Ik verwacht eigenlijk dat ik genoeg emerse groensel staan heb die gaan ontbinden om verder voor voldoende bacterievoeder te zorgen.
Dus de volgende weken kijk ik achtereenvolgens op een hoop troebel water met rottende plantenresten en mogelijk wat schimmels, gevolgd door een witte wolk feestende bacteriën, gevolgd door een nitrietduik naar nul, waarna ik aan beestjes kan beginnen denken.
Heb ik dat goed?
En als ik in die opstartfase algen zie... wat dan? Huilen? Wachten tot mijn mini-ecosysteem die indringers vanzelf wegwerkt?

Dat brengt mij bij de belichting. Naadloos, als het ware.
De standaard EHEIM lampen hangen in het deksel: die zet ik voorlopig 6 uur per dag aan.
Ik bestelde wel al een Juwel Primolux 80 kap: omdat ik die mooier vind en omdat ik die kan aansluiten aan mijn Juwel Novolux Day Control, waarmee ik zonsop- en ondergang wil gaan simuleren.
Daarnaast bracht ik uit de Eurotuin ook een onderwaterLEDje mee: dat zie je op de foto zijn rode licht achter het middelste houtblok naar boven schijnen, op de onderkant van de ludwigia-blaadjes. Ik las ergens dat die loslaten zonder licht langs onderen.
Dat LED lampje komt na elke stroomonderbreking op met rood licht.
Waar zijn de ludwinia-kenners hier? Zijn die plantjes kleurenblind of willen ze een heftig wit licht op hun onderkant? Zal dit rooie lampje volstaan voor deze plantjes?
Of zou zo 1 lichtpuntje in het aquarium eventueel 24u/24u mogen aan staan? In het blauw? Wit? Groen?
Mocht ik een vis zijn, ik zou wel redelijk pissed zijn op die ene straler die me uit mijn slaap houdt. Maar het niveau van mijn inlevingsvermogen met een vis schat ik zelf wel heel laag in. Ik wil niet spreken in naam van de vissengemeenschap wat dit betreft. Ook niet wat iets anders betreft, trouwens. Ik ben er heftig van overtuigd dat ik in geen enkel van mijn vorige levens een vis was. Hoogstens een kikker.

Stroming.
De waterstroming houdt mij wel bezig. Ik ben als de dood voor een fermenterende voedingsbodem.
Ik heb rechtsboven achteraan een eendebekje dat het water van mijn EHEIM eXperience 150 tegen de zijwand stuwt. Ik ondervond dat er op deze manier méér ronddwarrelde aan de linkerzijde dan als ik de eendebek naar het open aquarium richtte. Als de ballast van het linker houtblok weg kan, denk ik dat de circulatie over de bodem nog een stuk zal verbeteren.
Schatten jullie dat dit zal volstaan? Kan ik die waterstroming testen? Ergens op letten? Zoals geschreven, dat visvoer is wel netjes doorheen het volledige aquarium rondgedwarreld...
Ik kreeg bij het aquarium ook een aparte circulatiepomp. Maar ik vind het zo'n afzichtelijk ding dat ik het eigenlijk liever niet zou installeren. 't Wordt ook een heel gedoe om dat nu nog in die bak te krijgen. 'k Zou nog eerder gaan voor zo een buis om in de diepte van het aquarium te monteren in plaats van de eendebek.

Een CO2-systeem heb ik niet: ik denk dat ik mijn plantjes wel een plezier doe met CO2-rijke plantenvoeding toe te voegen. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan mijn Rotala en mijn waterkelk.
Moet dat... volgende week? Beter morgen? NU? Grijp ik een fles kraantjeswater die ik vol CO2 pomp met de Sodastream en kieper ik de inhoud in het aquarium?
Is dat sowieso een goed idee? Of net een vreselijk slecht? Bij elke waterverversing een deel van mijn kraantjeswater verrijken met de Sodastream.

Wat ik wél heb is een luchtpomp. Die staat nu op de allerlaagste stand te brubbelen. En ik hoor hem nóg, boven de voetbalocommentaar op TV uit (Antwerp-Porto, zopas 1-2 geworden).
nvdr: Goed getimed. De langste forumpost van mijn leven schrijven op het moment dat het forum down gaat voor een servermigratie.
Hoe zit dat? Zijn al die luchtpompen zo luid? Of heb ik pech met dit prul en koop ik er mij best eens een nieuwe - stillere?
Ik ben momenteel van plan om deze pomp enkel 's nachts te laten draaien, voor de planten. Op volle toeren van 2 tot 6.


En dan zijn we tenslotte beland bij de bewoners van mijn eigenste onderwaterwereld. Dit is wat ik van plan ben.
De opruimploeg zou moeten bestaan uit een drietal oranje dwergrivierkreeftjes, bijgestaan door een stuk of zes otocinclus.
Bovenin krijgt een koppel dwerggoerami de ruimte, en voor het middenstuk zoek ik nog een kleurrijke guppy en een zwerm kardinaaltetra's. Die zorgen toch steeds voor kleur en beweging.

De kreeftjes bezorgen mij het meeste kopzorgen. Ik wil er die beestjes echt wel in, maar...
Ik vind uiteenlopende eisen wat GH waarden betreft. Minimum 12? Dat wordt een probleem met de andere berwoners, vrees ik. Ook qua PH blijken ze hogere waarden te verkiezen dan de andere dieren.
Gaan ze de otocinclus dulden of wordt dit een gevecht tot de dood?
Gaan ze kunnen ontsnappen door de openingen achterin het deksel, waar de kabels door moeten? (Hoe) stoppen julle die gaten dicht? Ik heb drie katten die allicht niet vies zijn van een kreeftje...
En bij de goerami's vraag ik me af hoeveel exemplaren er te vinden zijn zonder het iridovirus... Wie heeft hier ervaring mee/goeie raad over?

Zo, eenieder die hier meer over weet dan ikzelf (en dat is voor jou, lezer, waarschijnlijk wel het geval): ga maar eens helemaal los. Alvast mijn dank voor elke inbreng.
 
Welkom op het AF. Misschien een idee om jou topic te verplaatsen naar de sectie fotoalbum?

Geef maar even een seintje.

Gr. Ed
 
Always two there are: a master and an apprentice…

Welkom !
 
Welkom op het AF. Misschien een idee om jou topic te verplaatsen naar de sectie fotoalbum?

Geef maar even een seintje.

Gr. Ed
Merci allemaal voor de verwelkomingen.

Wat betreft verplaatsen naar de sectie fotoalbum: 't is natuurlijk niet mijn bedoeling om hier de inwendige orde te komen verstoren. Gooien jullie mijn bericht maar waar je vindt dat het het beste past!
Alleen zag ik zelf die foto een beetje als bijzaak: als middel om te tonen waarmee ik bezig ben en om toe te laten om correcties uit te voeren.
Nee jong zet die Rotala niet zo aan de kant! En haal die Hygrophila weg van de aanzuiging!
Zoiets.
Ik vind mijn vragen over algen, stroming, de 24/24-onderwaterLED, kreeftjes en dwerggoerami's veel belangrijker dan de foto. Alleen zijn die vragen wat verzopen geraakt in mijn veel te lange schrijfselen he.

Maar nogmaals, slinger dit topic gerust waar je het heen wilt slingeren!
 
Ik heb de CPO gehad en die vielen andere vissen aan vanaf het hout maar je hoort ook wel dat het goed kan gaan maar ik zou de gok zelf niet meer wagen.
 
Ik heb de CPO gehad en die vielen andere vissen aan vanaf het hout maar je hoort ook wel dat het goed kan gaan maar ik zou de gok zelf niet meer wagen.
O da's vervelend. Op alle websites terzake vind ik dat ze vreedzaam zijn voor vissen.
Toch nog eens heroverwegen misschien.

Heb je speciale maatregelen genomen om te zorgen dat ze niet ontsnappen?
 
Het was een heel verhaal, en ik zal het op een ander moment nog eens heel rustig doorlezen, maar om te beginnen, reageer ik alvast op het luchtpompje. Waarom heb je besloten dat je dat nodig hebt?
Wat betreft het indraaien: dat heb je aardig door.
Wat de otto's betreft: daar moet je mee wachten totdat je bak minstens 6 maanden draait. Deze visjes eten bacteriën ed tussen de algen uit, en dan moeten de algen met hun bewoners er wel eerst in voldoende mate zijn.
 
Merci allemaal voor de verwelkomingen.

Wat betreft verplaatsen naar de sectie fotoalbum: 't is natuurlijk niet mijn bedoeling om hier de inwendige orde te komen verstoren. Gooien jullie mijn bericht maar waar je vindt dat het het beste past!
Alleen zag ik zelf die foto een beetje als bijzaak: als middel om te tonen waarmee ik bezig ben en om toe te laten om correcties uit te voeren.
Nee jong zet die Rotala niet zo aan de kant! En haal die Hygrophila weg van de aanzuiging!
Zoiets.
Ik vind mijn vragen over algen, stroming, de 24/24-onderwaterLED, kreeftjes en dwerggoerami's veel belangrijker dan de foto. Alleen zijn die vragen wat verzopen geraakt in mijn veel te lange schrijfselen he.

Maar nogmaals, slinger dit topic gerust waar je het heen wilt slingeren!
In een fotoalbum kan je meer dan alleen foto's posten van je bak. Eigenlijk beschrijf je hier de voortgang en kan je ook vraagstukken kwijt al zou je dat willen.

Gezien je mooie verhaal en de tijd die hierin is geïnvesteerd is het zonde om dat uiteindelijk kwijt te raken. Want 1x in de zoveel tijd schonen wij de sectie voorstellen op. In de sectie fotoalbum doen wij dat niet.

Even kort ingaand op jou vragen:
* Goed om je bak op te starten met wat voer. Niet teveel natuurlijk en zeker niet dagelijks. Maar een klein beetje per week voor de 1e 4 weken is prima.
* Een goede verlichting komt van boven. De planten die jij hebt zijn makkelijk tot iets gemiddelde planten en zullen het wel goed doen mbt jou gekozen verlichting. Licht van onder heeft geen meerwaarde voor de planten. Hoogop wat sierwaarde voor jou.
* Mbt je stroming zou je externe filter genoeg moeten zijn. Let op je planten, bewegen ze licht in je gehele bak dan zit het meestal wel goed. Wil je het testen? Verkruimel dan een beetje vlokvoer en laat dit los bij je pomp inlaat en kijk hoe het door de bak beweegt.
* CO2 toevoegen is niet persee nodig. Je kan dit niet in vloeibare vorm toevoegen, alleen in gas. Voor nu zou ik daar ook niet aan beginnen als ik jou was. Wel handig om wat basis plantenvoeding in huis te hebben zoals Nitraat en fosfaat op basis van Kalium verbinding en sporenelementen. Er zijn zat aanbieders, zelf bestel ik het altijd bij aquariumbemesting.nl. Ook goed om een nitraat en fosfaat testset in huis te hebben zodat je het verbruik van je planten kan bijhouden en exact weet wat je moet toevoegen. Vaak wordt als start 10:1 verhouding gehanteerd. Dat wil zeggen 10 ppm (part per million) Kaliumnitraat op 1 ppm Kalium fosfaat. Leuk stukje over deze verhoudingen etc hieronder:


* Luchtpompje is niet nodig. Al is je watercirculatie goed dan heb je genoeg zuurstof uitwisseling in je bak.
* Cpo advies en Oto advies hierboven door andere leden al gegeven.

Succes verder met je opstart periode en bij vragen stel ze gerust 😉.
 
Nogmaals dank voor de reacties. Geweldige input.

Oto's: wacht ik een half jaar mee. Check.
CPO's: nog even twijfelen en ze allicht toch uiteindelijk kopen omdat ze zo mooi gaan kleuren tegen de donkere ondergrond. Bij aggressie: berispend toespreken met boze blik.
Luchtpomp: ik ging er al van uit dat die niet echt nodig was, maar toch goed voor plant en dier. En wat luchtbelletjes zijn ook mooi, toch? Pomp zat erbij toen ik de aquarium overnam, anders had ik er geen.
LED lampje: niet nodig. Check. Zou het storen mocht het gewoon 24/24u aan staan? Vormen algen sneller/trager bij gekleurd licht?
Stroming: blijf ik wantrouwig in de gaten houden. Mijn volgende lading visvoer zal niet weten wat aangevangen met al die geconcentreerde aandacht in zijn tocht doorheen het water.
En heb ik dan gehallucineerd dat er CO2-rijke plantenvoeding op de markt aangeboden werd? Is mijn Sodastream-idee knettergek onnozel, of geniaal out of the box gedacht? Ik heb zo wel al een idee over het antwoord op deze vraag... 't Is allicht met goeie reden geen alledaagse praktijk?

En inmiddels weet ik nu ook Enkhuizen liggen. Had ik nog nooit van gehoord.
 
Welkom!
Mooi verhaal echt de tijd voor genomen en zo te zien weet je al behoorlijk veel van de hobby.
Luchtpompje lijkt leuk maar drijft CO2 uit Ik raad het af.
Zelf ben ik gek op mooie planten in een bak en dan helpt meestal CO2 toevoegen. Zeker in samenwerking met de hiervoor aanbevolen voeding van bijvoorbeeld Aquariumbemesting.nl
Zelf voegde ik (momenteel net verhuisd en nog geen nieuw aquarium) ook nog sporenelementen toe naast kalium en fosfaat.
CO2 sets zijn prijzig maar zorgen er wel voor (als je het goed doet) dat de planten het prachtig gaan doen. Wellicht even rustig inlezen en t.z.t. toevoegen?
Anyhow succes met de hobby en veel plezier!
 
Luchtpompje lijkt leuk maar drijft CO2 uit Ik raad het af.
Well slap my ass and call me Sally.
Schokkend nieuws, dit. Ik heb meteen de stekker uitgetrokken.
Bedankt voor de info.


Iemand interesse in een luchtpompje? Wel een vrij lawaaierig modelletje.
 
Hier zie je dus meteen een verschil van mening :p Ja, luchtpompjes/stroming verdrijft CO2 als die hoger ligt dan de atmosfeer, maar als je geen CO2 toevoegt kun je beter wel stroming hebben zodat je zo veel mogelijk gasuitwisseling met de lucht hebt en dus daar je CO2 oppikt.
 
Luchtpompje: als je dat leuk vindt: gewoon doen, als je toch het idee krijgt dat je planten CO2 tekort krijgen, kun je 'm er altijd nog uittrekken. Of met een tijdschakelaar alleen 's ochtends een paar uur laten draaien, als de CO2 het hoogste is.
Vloeibare CO2-voeding wordt inderdaad aangeboden. Je kunt eens op dit forum zoeken op 'glutaaraldehyde'. Daar bestaat deze 'voeding' uit en zelf je conclusies trekken. (Voorzichtige hint: je gooit een giftig desinfectans in je bak...)
Overigens zit en in de gewone lucht óók CO2 én je dieren produceren CO2, dus je hebt altijd een basishoeveelheid in je bak. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker en goedkoper als je kijkt of je planten het daarop doen en eventueel je plantenkeuze aan te passen.

Tweedehands luchtpompje: het is altijd slim wat dingetjes op voorraad te hebben, bijvoorbeeld als er eens een zieke vis in quarantaine moet, of bij aankoop van nieuwe vissen in quarantaine of voor jonkies, kan een luchtpompje wel nuttig zijn. Je hebt niet zomaar een 2e ingedraaid filter voorradig, nog afgezien van medicatie, en dan zorgt een luchtpompje toch voor wat extra gasuitwisseling.

CPO's: misschien een idee om daarvoor in de plaats naar garnalen te kijken? (ik ben geen garnalenspecialist, maar misschien is er wel garnalensoort met dezelfde kleuren die je vissen wél met rust laat?)
Overigens noem je een aantal van je nieuwe bewoners 'opruimploeg'. Ik hoop dat je op je zoektocht tegen bent gekomen dat deze dieren een zeer beperkte invloed op je algenbestrijding hebben? En als opruimers voor gemorst voer zijn corydoras (kleine soort) erg leuke visjes. Ik noem het altijd de 'scharrelkippen' van het aquarium, dat geeft meteen een idee van hoe ze aanwezig zijn.
 
Welkom! Lekker veel plantjes gelijk 🥰 succes met indraaien en veel plezier gewenst!
 
Wat betreft dwerggoerami’s, die zijn inderdaad gevoelig voor het indirovirus. Je kunt daarvoor in de plaats een harem of groepje Honinggoerami’s nemen. Die zijn niet gevoelig. Je hebt wildkleur en een gele variant daarvanz
 
Luchtpompje: als je dat leuk vindt: gewoon doen, als je toch het idee krijgt dat je planten CO2 tekort krijgen, kun je 'm er altijd nog uittrekken. Of met een tijdschakelaar alleen 's ochtends een paar uur laten draaien, als de CO2 het hoogste is.
Vloeibare CO2-voeding wordt inderdaad aangeboden. Je kunt eens op dit forum zoeken op 'glutaaraldehyde'. Daar bestaat deze 'voeding' uit en zelf je conclusies trekken. (Voorzichtige hint: je gooit een giftig desinfectans in je bak...)
Overigens zit en in de gewone lucht óók CO2 én je dieren produceren CO2, dus je hebt altijd een basishoeveelheid in je bak. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker en goedkoper als je kijkt of je planten het daarop doen en eventueel je plantenkeuze aan te passen.

Tweedehands luchtpompje: het is altijd slim wat dingetjes op voorraad te hebben, bijvoorbeeld als er eens een zieke vis in quarantaine moet, of bij aankoop van nieuwe vissen in quarantaine of voor jonkies, kan een luchtpompje wel nuttig zijn. Je hebt niet zomaar een 2e ingedraaid filter voorradig, nog afgezien van medicatie, en dan zorgt een luchtpompje toch voor wat extra gasuitwisseling.

CPO's: misschien een idee om daarvoor in de plaats naar garnalen te kijken? (ik ben geen garnalenspecialist, maar misschien is er wel garnalensoort met dezelfde kleuren die je vissen wél met rust laat?)
Overigens noem je een aantal van je nieuwe bewoners 'opruimploeg'. Ik hoop dat je op je zoektocht tegen bent gekomen dat deze dieren een zeer beperkte invloed op je algenbestrijding hebben? En als opruimers voor gemorst voer zijn corydoras (kleine soort) erg leuke visjes. Ik noem het altijd de 'scharrelkippen' van het aquarium, dat geeft meteen een idee van hoe ze aanwezig zijn.
Bedankt Lysia.
Stof tot nadenken!

Ik lees zo veel mogelijk bij over de CPO's momenteel. Voldoende voeren zou het agressief gedrag alvast temperen, maar een combinatie met bodemvissen blijkt sowieso een slecht idee. Dus voorlopig denk ik te zullen moeten kiezen tussen de kreeftjes en otocinclus en/of corydoras.

Maar ik ben nog lang niet uitgelezen.

En @NathaliePip de honinggoerami staat nu zeker in het vizier, hier. Fijn dat het beestje even klein blijft als de dwerggoerami's.
 
Eigen ervaring, honingoeramies zijn echt super leuke visjes. Heel leuk gedrag, ze "begroeten" elkaar met die voelsprieten enzo. Zelf ben ik ook fan van knorgoeramies.
 
Houd er met gourami's, die idd erg leuk zijn, rekening mee dat je wat drijfplanten aan je oppervlakte nodig hebt, daar nesten ze.
Verder leuk verhaal en goed voorbereid van start! Veel plezier en welkom hier 🤟
 
Eigen ervaring, honingoeramies zijn echt super leuke visjes. Heel leuk gedrag, ze "begroeten" elkaar met die voelsprieten enzo. Zelf ben ik ook fan van knorgoeramies.
Zijn knorgoerami’s in de verzorging net zo makkelijk als Honinggoerami’s?
 
We zijn tien dagen later. Een en ander is al flink gegroeid hier in die bak.
image_2023-11-05_202801858.png

De wortels van de Amazone kikkerbeet reiken al naar beneden, terwijl de echinodorus op de achtergrond zijn lepelbladen zowat ziet verdubbelen in omvang. Ze zien er wel wat verfomfaaid uit, maar dat is net wat we verwachten he in deze fase? ...Toch?
Het is op de achtergrond echter vooral de Hygrophila die zijn naam eer aandoet. De kale takken tot halve aquariumhoogte van 10 dagen geleden torenen nu met frisgroene blaadjes boven de andere flora uit.
De twee plukjes Alternanthera rosanervig kennen een wisselend succes. Het pronkstuk voorin oogt een stuk valer dan toen hij geplant werd, maar de rode vlammen van de achterste plant zijn de enige die kunnen concurrerren met de Hygrophila. Ik wacht rustig de submerse vorm af, misschien dat die plant voorin alsnog binnenkort de show steelt.

Voorin zet de groene waterkelk zijn blaadjes mooi horizontaal: die heeft dus genoeg licht, met die 6 uur per dag.
Vandaag verving ik bovendien de Eheim-kap door het aangekochte Juwel Primolux 80-deksel met bijgeleverde lamp, die ik achter een Novolux Day Control stouwde: zonsopgang duurt hier in Gent vanaf vandaag van 15u tot 15u30, zonsondergang van 21u30 tot 22u. Tot nader order.
De nieuwe lamp zet de groene plastieken kolf van de wateraanzuiging dan weer behoorlijk in de spotlights. Ik denk dat ik die een dezer wat dieper naar beneden duw, dat komt allicht ook de stroming rechts voorin ten goede. (Ik draaide inmiddels de eendebek naar links, langs de achterwand.)

Op het hout zit al behoorlijk wat schimmel. Die laat ik gewoon zitten, of krab ik dit beter eens los?
Morgen meet ik nog eens wat waterwaarden. Maar 't zal nog wel ruim te vroeg zijn voor de nitrietpiek, allicht.
 
Ziet er goed uit.
Nou...
Ik ben er niet zo gerust in.
Dit na het aanschouwen van de sagittaria teres. Die ziet er glazig uit.
Ik zocht inmiddels wat op over de sagittaria, en mij lijkt dit niet zomaar een overgang van emerse naar submerse vorm. Wat denken jullie hiervan?
PXL_20231107_165759988.MP.jpg

Je kan gewoon door de blaadjes heen kijken.

Heeft deze plant een CO2-tekort? Last van een te hoge pH? (Die komt hier iets boven de 7.5 uit de kraan, ik gooide op dag 1 al een pH-verlager in het water zodat hij rond de 7 uitkwam.) Te weinig licht?

Laat ik dit gewoon z'n beloop of bel ik de plantjesdokter?
 
Kijk een sop deze link wat je kunt herkennen bij je planten:
 
Kijk een sop deze link wat je kunt herkennen bij je planten:
Hartelijik bedankt voor die link, Lysia! Blij dat hij in "mijn Foto-album" zit, hier keer ik gegarandeerd later nog naar terug.

Al vind ik eigenlijk niet meteen de symptomen van mijn sagittaria - en tenandere ook van mijn echinodorus - terug in de tabel. Maar die doet mij wel nog eens beseffen dat een plant wel meer nodig heeft dan juiste water- en lichtwaarden.
Mijn plan voor vandaag: (1) snel naar de winkel om plantenvoeding en (2) 2 liter bruiswater toevoegen (kraantjeswater+sodastream).

Had ik nou gewoon naar Ed Tensen geluisterd hoefde ik vandaag het huis niet eens uit.
Wel handig om wat basis plantenvoeding in huis te hebben
'k Had eigenlijk verwacht dat de voedingsbodem wel ging volstaan, tenminste in het eerste jaar.

Over de CO2-/Sodastream-oplossing... Ik vond al aanpassingssets om Sodastreambussen aan te koppelen als CO2-systeem in een aquarium. Ik ga er dus gewoon van uit dat ik even goed wanneer het nodig blijkt een fles bruiswater in de bak kan knallen.
En deze link zet mij ertoe aan om dat vandaag al eens te gaan doen:
Wat het tegenspreekt is dat ik geen algen zie, en volgens deze link verschijnen die ALTIJD (sic) bij te weinig CO2.

'k Overweeg hoe langer hoe meer een CO2 drop checker. Goed idee?
 
Hier een beetje hetzelfde. Er wordt hard naar CO2 gewezen.
En naar belichting. Ik denk dat ik eens uitpluis hoe ik mijn lamp op 70% kan laten branden ipv de volle 100.
 
Bruiswater toevoegen is volgens mij niet echt zinvol want de co2 zal snel door gasuitwisseling ontsnappen. Voor co2 kun je ook denken aan bio co2.
 
Ik zou in jouw geval eerst eens je water testen in plaats van blind allerlei (dure?) oplossingen er op af te sturen.
dus je water testen op: NO3, PO4 en Fe en evt een dropchecker. Maar mijn ervaring is dat er over het algemeen veel te snel naar CO2 gewezen wordt, terwijl de andere voedingselementen domweg niet op peil zijn.
Je moet je realiseren dat iedere bak een onuitputtelijke basishoeveelheid CO2 heeft: van de bewoners en door uitwisseling met de lucht. Maar de hoeveelheid nitraat/ fosfaat/ sporenelementen raakt wél op.
 
Je moet je realiseren dat iedere bak een onuitputtelijke basishoeveelheid CO2 heeft: van de bewoners en door uitwisseling met de lucht.
Misschien niet helemaal ontopic maar waar komt de co2 weg die de vissen uitstoten? Is dat niet de co2 die ze via het water opnemen om te kunnen ademen?
 
Ik zou in jouw geval eerst eens je water testen in plaats van blind allerlei (dure?) oplossingen er op af te sturen.
O maar dat deed ik hoor.
NO3: tussen de 10 en de 20 mg/l
PO4: nul, noppes
Ijzertester heb ik niet, dropchecker koop ik vanmiddag.
Ik zie plantenvoeding niet meteen als een "blind gekochte, dure oplossing"? Ik zoek er mij een met fosfaat alvast.
Je moet je realiseren dat iedere bak een onuitputtelijke basishoeveelheid CO2 heeft: van de bewoners en door uitwisseling met de lucht.
Ik ben nog aan het opstarten. Binnen een paar weken begin ik aan vissen te denken. Voorlopig zal dat dus wel tegenvallen, vrees ik, die onuitputtelijke voorraad.

Dank voor de inbreng!
 
Plantenvoeding beschouw ik niet als een dure oplossing, die valt bij mij juist onder de eenvoudiger oplossingen.
Verder zijn -voor mij- de losse poeders ( en daar maak je dus zelf een oplossing van) de handigste en beste manier om te zorgen dat je planten de juiste hoeveelheid voeding hebben.

En Co2 zit in de lucht, zolang je water in beweging is (uitstroom filter bijv) wordt de hoeveelheid CO2 in je water automatisch aangevuld.
 
Misschien niet helemaal ontopic maar waar komt de co2 weg die de vissen uitstoten? Is dat niet de co2 die ze via het water opnemen om te kunnen ademen?
Vissen nemen geen CO2 (kooldioxide) op, maar O2 (zuurstof).
Planten nemen overdag (tijdens de groeifase) CO2 op en stoten dan als afvalproduct O2 uit. 's Nachts nemen planten net als dieren O2 op en stoten CO2 uit.
 

Terug
Bovenaan