Trickle Filter maken

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door Tom94, 9 jan 2018.

View Users: View Users
  1. Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Goede avond,

    Ik ben van plan mijn eerste aquarium aan te schaffen en wil zo veel mogelijk zelf maken.
    Ook het filter zou ik graag zelf maken, zoals in het onderstaande filmpje.



    Om het water vanuit de onderste bak van het filter terug in het aquarium te krijgen kan ik als het goed is een normaal pompje gebruiken.
    Echter zou ik graag geen pomp binnen in het aquarium hebben om het water eruit te krijgen.
    Ik heb echter geen idee wat ik hier aan kan doen.
    Kan ik een pompje kopen zoals op de bijgevoegde foto, deze buiten het aquarium houden en de blauwe buis van plek verwisselen?

    Ik hoor het graag!

    Overige tips m.b.t. het filter zijn ook welkom.

    Bedankt!

    Naamloos.png
     
  2. Altispinosa

    Altispinosa

    Lid geworden:
    26 mei 2011
    Berichten:
    4.448
    Locatie:
    Liedekerke Belgie
    Een mooi idee om zelf een sump te bouwen,ga je die net hetzelfde nabouwen of kleiner ?
     
  3. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Ik wil sowieso gebruik maken van zo'n ladekast, dat lijkt me makkelijk en goedkoop.
    Qua grootte wil ik het het liefst natuurlijk zo compact mogelijk. Ik moet me nog verdiepen in hoe groot het moet zijn voor een aquarium van 100x40x40.
    Heb al gelezen dat ik een flow rate van 4 tot 6 maal de inhoud van het aquarium moet hebben. Ik dacht op dus aan 800 (misschien 1000) liter per uur.
    Daarvoor moeten de lades natuurlijk een bepaalde grootte hebben.

    Verder hoopte ik het water direct vanuit de onderste lade terug te laten pompen naar het aquarium en dus geen bak eronder te hoeven zetten.
    Ook wilde ik graag een verwarmingselement en UV lamp in een van de lades doen.

    Ik heb ondertussen wat verder gezocht naar pompjes en zou graag twee van de pompjes in de link kopen.
    Hij zuigt echter water naar binnen door een ventilator in de behuizing van het pompje, terwijl ik eigenlijk wil dat het pompje bij één van de twee juist aan het eind van de slang zit.
    Kan ik dit zelf aanpassen denk je?

    https://www.aliexpress.com/item/110...3fed-49cb-a3e3-36aa8e307bba&priceBeautifyAB=0
     
  4. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.250
    Locatie:
    alkmaar
    opzich is een trickle filter een best leuk filter, zo'n filter toepassen is ook geen slecht idee.
    denk alleen dat jouw idee wel een slecht idee is..

    geen aquarium pomp is zelf aanzuigend, je zal dus iets van een overloop of hevel moeten maken om het water vanuit je aquarium in je filter te krijgen.
    dit "ladeblok" zonder opvangbak gebruiken lijkt me ook een slecht plan, je water moet ergens heen als de stroom uit valt.
    persoonlijk zou ik nooit iets van aliexpress kopen wat op 230v werkt, puur en alleen al omdat de kwaliteit eisen en normen daar van een lager nivo zijn.
     
  5. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Bedankt voor je antwoord.
    Weet je ook hoe het dan zit met een extern filter uit de winkel?
    Hierbij hang je toch ook alleen een slang in het aquarium?

    Verder hoopte ik de onderste lade hoog genoeg te maken dat als de stroom uitvalt alles uit de hogere lades hierin stroomt en blijft.
    Dit zou in principe ook met een bak eronder kunnen, maar dit lijkt me mooier.
     
  6. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.250
    Locatie:
    alkmaar
    snap niet geheel wat je bedoeld met enkel de slang in het aquarium..

    maar je kan niet zomaar een lade groter maken zegmaar, en je moet niet vergeten dat er al 10cm water in moet staan om je pomp onder water te houden.
    denk dus niet dat je ermee weg komt zonder een grotere bak om je ladenblok
     
  7. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Ik weet ook niet of het mogelijk is. Ik ben van plan mijn eerste aquarium te kopen en heb nog nooit een filter in het echt gezien.
    Wat ik dacht is dat als ik een extern filter zoals op de foto hieronder heb, dat ik voor zowel de waterstroom erin als eruit alleen de groene slang in het aquarium hoef te hangen en geen volledig pompje zoals op de foto in mijn eerste bericht.
    Klopt dit of zit ik er naast?

    filter.jpg
     
  8. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    971
    Locatie:
    Belgie, Temse
    Ja kan perfect, dan moet je een pompje hebben waarop je zowel op de aanzuig als perszijde een slang op kunt aansluiten.
     
  9. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.250
    Locatie:
    alkmaar
    en hoe wou je filteren dan?
    nee dat klopt
     
  10. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    971
    Locatie:
    Belgie, Temse
    We hebben het enkel over de oppomping hé, niet over de filtering.
    Als je de slang van de aanzuigzijde in het laatste vak legt, zit de pomp niet in je filter maar erbuiten.
    Dat was de vraag toch?
     
  11. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.250
    Locatie:
    alkmaar
    Oh zo ja, Naja dan moet er iets van een doorvoer ofzo komen in het onderste vakje
     
  12. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Dat was inderdaad de vraag, bedankt!
    Zo kan ik de pomp die het water uit het aquarium zuigt dus buiten het aquarium plaatsen.
    Ik wil namelijk een behuizing maken om de trickle filter en dit pompje boven op de eerste lade plaatsen.
    In het onderste vakje mag dan wel zo'n pompje onder water liggen.
    De slang die ik aansluit op de pomp in het onderste vakje wil ik dan naar boven laten lopen binnen de behuizing, zodat beiden naast elkaar er aan de bovenkant uitkomen.
    Als het goed is heb ik in dat geval toch alleen twee slangen die eruit steken en ik zo in het aquarium kan hangen??
     
  13. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Ik heb nog een aantal vragen, ik wil de toren namelijk zo compact mogelijk maken, maar weet niet exact hoe het filter werkt.

    - In het filmpje zie je dat die jongen een dun laagje materiaal bovenin legt, betekent dit dat de bovenste la ook bijvoorbeeld maar 3 cm hoog zou kunnen zijn?
    - Met de sponzen legt hij meerdere lagen op elkaar, wat zou het effect zijn als ik bijvoorbeeld maar 1 laag sponzen gebruik?
    - Heeft de lengte en breedte ook nog invloed op de werking, of is het goed zolang het maar genoeg oppervlakte is om genoeg gaten te kunnen boren zodat het water er door kan?
    In dat geval zou ik namelijk de gaten groter maken en dichter op elkaar zetten en een kleinere oppervlakte aanhouden.
     
  14. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    971
    Locatie:
    Belgie, Temse
    Ik snap wat je wil bereiken, helaas heb je een grote oppervlakte nodig waarop de bacterien zich kunnen hechten. Met bioballen en andere onderdelen (meestal van plastic) hebben een grote oppervlakte en zijn ideaal voor een nat droog filter.
    Kwa hoogte moet je toch zo hoog mogelijk gaan, hoe hoger je gaat, doe meer materiaal het water aanraakt, en hoe meer zuurstof er vrijkomt voor de aerobe bacterien.
    Het bovenste compartiment hoeft niet zo hoog te zijn, deze filtert vooral het zweefvuil en andere grotere afval deeltjes. Let wel, ook hierboven al aangehaald, dat wanneer er een stroompanne is al het overige water kan opgevangen worden in je filter.
     
  15. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Bedankt.

    Over ongeveer 2 maanden ben ik in China voor mijn afstudeerstage.
    Ik hoopte daar de behuizing op maat te kunnen laten maken, vandaar dat ik zelf de afmetingen kan kiezen.

    Ik dacht aan 20x30 cm oppervlakte en dus verschillende hoogtes voor elke lade.
    Zou 3 cm voor de eerste lade en 15 voor de overige twee voldoende zijn denk je?

    Ook dacht ik eraan om een extra lade toe te voegen mocht ik later andere filtermedia toevoegen, enig idee wat dat zou kunnen zijn?

    Verder twijfel ik over de pompjes. Als ik twee dezelfde pompjes koop, één pomp het water vanuit een hoger staand aquarium pompt en de andere terug omhoog. Pompen ze dan beiden exact even veel of heeft die omhoog pompt het zwaarder en pompt die minder? Ik wil natuurlijk niet dat er elk uur 800 liter het filter in wordt gepompt en 799 eruit...
     
    Laatst bewerkt: 11 jan 2018
  16. greenbee

    greenbee

    Lid geworden:
    16 jan 2013
    Berichten:
    132
    gaat niet werken met een open systeem, of je koopt een aquarium met een overloop waarbij het water door middel van zwaartekracht de sump inloopt of je koopt een overloopbox die je aan de zij of achterkant van je aquarium hangt en in het laatste vak van je sump weer omhoog pompt.
     
  17. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Ik heb zojuist met een vriend van me gesproken die wat technischer is. Hij raadde aan om 1 grotere pomp te kopen en door middel van een vlotter te zorgen dat het waterniveau in de onderste bak constant blijft. Zou dat ook kunnen?
     
  18. greenbee

    greenbee

    Lid geworden:
    16 jan 2013
    Berichten:
    132
    en hoe en wat gaat die vlotter schakelen?
     
  19. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.250
    Locatie:
    alkmaar
    Sws zou het vanaf je aquarium middels zwaartekracht (hevel) je filter in moeten lopen, daar heb je egt geen pomp voor nodig.
    Opvoeren naar je aquarium heb je enkel een pomp voor nodig.
    En welke dat is kan je een Btje berekenen aan de hand van de opvoerhoogte en de maximale flow die de pomp levert..
    Als je een simpele overloop bouwt van pvc zou het goed moeten gaan, moet je enkel een hevelstop erin boren zodat je bak niet leeg loopt bij stroomuitval, en een kraan plaatsen zodat het niet te hard kan gaan
     
    greenbee vindt dit leuk.
  20. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    971
    Locatie:
    Belgie, Temse
    Als je met hevelstop een gewoon gaatje boren bedoeld?
    Dan zal hij normaal ook niet hevelen, omdat er dan lucht in de over het glas hangende buis komt, of ben ik verkeerd?
     
  21. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.250
    Locatie:
    alkmaar
    Wel als je het gat te hoog boort..
    Zo’n hevel stop boor je net onder je water nivo zodat hij de hevel verbreekt op het moment je water teveel zakt in het aquarium
     
  22. TS
    TS
    Tom94

    Tom94

    Lid geworden:
    6 jan 2018
    Berichten:
    34
    Locatie:
    Tilburg
    Ik denk dat ik toch maar zo'n hevel maak. Bedankt!