Uitpuilende ogen: gevaarlijk ?


Artemia

Well-known member
Lid geworden
27 februari 2020
Berichten
90
Dag allemaal
ik heb nog eens een guppy -vraag vandaag. Een mannetjes guppy heeft sinds kort twee uitpuilende ogen en een gescheurde staart. Nu heb ik al wat opgezocht maar ik weet het nog niet zo goed: is het vis tbc of popeye, is het besmettelijk of niet en is het te behandelen? Wat ik sowieso ga doen is het water verversen, maar ik wou eerst even zeker zijn dat het niet besmettelijk is (voor mensen). Voor de rest zwemt hij goed, eet erg goed en is levendig. Ik denk persoonlijk dat het niet de jongste meer is, want hij kwam hier vorig jaar rond juni aan en was toen niet veel kleiner dan nu. De andere vissen doen volledig normaal, niemand heeft wondjes, oogproblemen of nog iets anders. Enkel hier en daar een gescheurd vinnetje, maar dat is dan bij dat mannetje waarover het net ging.
Ik ga proberen om hier straks een foto bij te zetten, op dit moment gaat dat even niet.
Alvast bedankt
 
Hopelijk is het duidelijk genoeg, ik denk dat ze eten verwachten nu :DD
 

Bijlagen

  • 20210301_194805.jpg
    20210301_194805.jpg
    270.1 KB · Weergaven: 253
  • 20210301_194749.jpg
    20210301_194749.jpg
    155.9 KB · Weergaven: 242
Wat deze vis ook heeft, het is normaal gesproken niet besmettelijk voor jou. Dus je kunt zonder handschoenen en mondkapjes de bak verschonen. ^^

Popeye (uitpuilende ogen) kan door een reeks oorzaken komen. Vaak zit er een bacterie achter die grip heeft gekregen op een zwakkere/oudere vis, en intern is gaan huishouden. Voor ons als leken is de precieze boosdoener echter moeilijk na te gaan. En daarmee de beste behandeling. Überhaupt is de kans al niet groot dat zo'n behandeling effectief is.

Ik zie dat jouw vis een vrij dikke buik heeft. Is dat al lang zo? Of is ook dat recent gekomen? De staart kan ik zo niet goed zien. Als er vinrot zou zijn en niet simpelweg een scheur, zou i.c.m. de andere dingen de verdenking op TB toenemen.

TB komt relatief vaak voor. Volgens sommige bronnen is het zelfs verantwoordelijk voor de helft van de sterfgevallen in aquaria. Het is veelal chronisch aanwezig en een vis kan jaren met lichte en/of niet herkende verschijnselen rondzwemmen. Het is nauwelijks te behandelen en ook niet 100% te voorkomen. Schoon water, goed gefilterd (in een ideale wereld ook met UVC-filter), helpt in elk geval.

Voor de duidelijkheid: ik wil hiermee niet zeggen dat je vis TB heeft. Bovenstaande uitleg krijg je er gewoon gratis bij. :p
 
Ah bedankt voor de goede uitleg!
Wat dat buikje betreft, dat heeft die al een tijdje. Ik weet niet precies hoe lang, maar toch al zeker langer dan 3 weken. Misschien zelfs al van vorig jaar, daar ben ik niet zeker van. Is dat iets om me zorgen over te maken?
 
Popeye hoeft niet gelijk visMB (Mycobacterium) te zijn, zoals al genoemd kunnen veel verschillende bacteriën Popeye veroorzaken. Ik zou in ieder geval voldoende water verversen om de bacteriedruk laag te houden.

Eventueel een behandelplan laat ik aan de experts over 😅

VisMB is trouwens een zoönose. Dus het kan overgaan op mensen, bijvoorbeeld door met wondjes aan de handen de bak in te gaan. Maar goed, het hoeft dus niet gelijk visMB te zijn :)
 
Het blijft inderdaad altijd een goed idee om niet met open wondjes e.d. in je aquarium te gaan spelen. You never know.

Die dikke buik, tsja. Je ziet het met enige regelmaat voorbij komen. In principe hoort het niet. Het kán zijn dat hij te veel eten naar binnen schrokt of zo. Maar dan zou je (denk ik) een iets lokalere zwelling verwachten en niet over de hele buiklengte een soort ballon die opgeblazen is.

Ik vind de combinatie met de ogen verdacht. Tegelijk is er denk ik weinig wat je eraan kunt doen, anders dan je water in orde houden zoals @LaLizzerd zegt. Het is in elk geval een goed teken dat hij zich nog normaal gedraagt. Houd ons maar op de hoogte!
 
Wat vaak ook een probleem is bij uitpuilende ogen/dikke buik is nierfalen(icm darm/huidproblemen). het water kan niet meer worden uitgescheiden waardoor het lichaam vocht vasthoudt(oedeem bij de mens), bij een vis kan dat nergens heen door de harde schubben, weefsels met het zachtste textuur gaan dan bezwijken(zoqals de ogen), wordt de druk nog hoger dan zullen ook de schubben uit gaan staan en krijg je het typische buikwaterzucht dennenappel symptomen. Dit kan echter ook door onschuldige bacteriën komen die de vis normaal gesproken ook al bij zich heeft, maar dan helaas op de verkeerde plek zijn gekomen... (net als de S. aureus en E. coli bij mensne, we mogen blij zijn dat we ze hebben, maar ze kunnen enorm vervelende infecties veroorzaken..)


Verder zou ik eerst fors verversen, denk aan 70% bijvoorbeeld. Hoe oud is deze gup? Mannen hebben uberhaupt een relatief kort leven in aquaria, dus een ouderdom kan ook een deel verklaren.

offtopic tip: Je hygrophila corymbosa heeft vergeling in de nieuwe bladeren, ik zou wat meer plantenvoeding geven (; Vooral ijzer en wat nitraat/fosfaat gaat jouw bak er nog veel mooier uit laten zien (;
 
Laatst bewerkt:
Wat goed om te weten allemaal! Erg bedankt hoor
Ik heb het net even nagekeken en we kochten het visje in mei 2020 (ik had het ergens opgeschreven 😊 ) dus ik vermoed dat hij al wat aan de oude kant is. Het leukste zou natuurlijk zijn dat het gewoon geneest, maar als dat niet is dan weet ik in ieder geval dat hij erg gezond is geweest (maar enkele keren lichtjes ziek geweest).
Het water ga ik proberen heel binnenkort te verversen (liefst vandaag nog), ik moet toegeven dat ik het een beetje vergeten was vorige week... In verband met de handen, is het voldoende om ze goed te wassen met water en zeep na in het aquarium bezig te zijn geweest, of zijn handschoenen toch beter?
Voorlopig doet hij trouwens heel normaal, heeft een best gezonde eetlust en zweemt levendig rond tussen de jonge beestjes. Hopelijk blijft dat nog lang zo!
En ik houd jullie graag op de hoogte

Ah ja, over de plant: die voedingstoffen zal ik zeker doen, dat heeft die inderdaad nodig. Bedankt voor de tip ;)
 
In verband met de handen, is het voldoende om ze goed te wassen met water en zeep na in het aquarium bezig te zijn geweest, of zijn handschoenen toch beter?
Ik zou me daar niet te veel zorgen over maken. Als het hier zou gaan om TB/mycobacterium: dat is toch wel aanwezig in de meeste bakken (in het water zelf), daar doe je niets aan. En je hoort vrijwel nooit dat een hobbyist daar ziek door wordt. :)

Dus lekker spartelen in dat water. Tenzij je wondjes hebt o.i.d..
 
Dus lekker spartelen in dat water. Tenzij je wondjes hebt o.i.d..
😄 dat is goed, ik heb ook niet echt wondjes op mijn handen voorlopig, dus dat komt dan wel in orde
 
Tja, in principe loop je altijd risico met wondjes. Vis TBC is echt vervelend om van af te komen, je zit zo 6 maand lang aan de antibiotica, met kans op nog langer, omdat de Mycobacterien altijd lastig te bestrijden zijn. Echter is de kans bij een gezonde bak redelijk klein dat een wondje ook daadwerkelijk geinfecteerd wordt. Ikzelf ben er niet echt bang voor, maar je meot als aquariaan wel oplettend zijn op zweren. Het kan maar zo vis TBC zijn. Ikzelf kom vaak in aanraking met veel vis én heb regelmatig kleine wondjes op mn vinger, maar ben nog nooit er ziek van geworden (; Echter ga ik ook niet met mn handen in een bak waarvan ik grote vermoedens heb dat dit een vis TBC besmetting is.
 
Hallo
Het is nog steeds hetzelfde met de vis (1 uitpuilend oogje, dikkere buik en gescheurde staart) maar nu vroeg ik me af of dat dit ook door eten veroorzaakt kan worden. Ik heb namelijk niet zo lang geleden nieuw voer gekocht (ik dacht dat dat misschien zou helpen om de kleintjes goed te laten groeien). Heeft iemand ervaring met dit voer of een idee hierover? Alvast bedankt hoor
 

Bijlagen

  • 161487553538080525268683152407.jpg
    161487553538080525268683152407.jpg
    172.9 KB · Weergaven: 177
  • 16148755779553648087986381573866.jpg
    16148755779553648087986381573866.jpg
    188.9 KB · Weergaven: 114
Nee lijkt me uiterst onwaarschijnlijk. Het is daarnaast gedroogd dus ook vrij van pathogenen. Verder is JBL ook geen raar merk. Enigste wat wel kan is dat wanneer je teveel voert je vervuiling zou kunnen krijgen.

'VisTB' dat is dan weer mijn specialisme, vanuit m'n werk 😁 . Zou me er niet teveel zorgen om maken. Zijn niet zoveel gevallen van per jaar. De kans dat je echte TB oploopt is velen malen groter en die is al klein. Uit een artikel uit 2010 komen op ongeveer 25 casussen. Dat is heel weinig op een bevolking van 17 miljoen. Ja tuurlijk heb je als aquariaan een verhoogd risico tegenover mensen zonder maar lig er niet wakker van. Op m'n werk kom ik het ook vrij weinig tegen <=1/jaar.

https://www.ntvg.nl/artikelen/nontuberculeuze-mycobacteriën-klinisch-relevant/volledig

Had je overigens al een extra waterwissel gedaan? Dat is vaak ook goed om de bacterie druk in het algemeen te verlagen.

Gr
Stefan
 
Oh goed, dan ga ik dat voer blijven geven. Bedankt voor de uitleg over de bacteriën!

En gisteren heb ik het aquarium eens goed proper gemaakt. (Ik wou het eerder deze week al doen maar had echt geen tijd ...). Het glas is proper en het water ook en de reacties van de vissen waren ook normaal. Ze vonden het natuurlijk weer een heel avontuur 😄
 
Dag allemaal
Bedankt voor de vele antwoorden en hulp die jullie gegeven hebben. Het heeft veel duidelijkheid voor mij en tijdelijke hulp voor de guppy gegeven, maar hij heeft het jammer genoeg niet gehaald. Net ging ik even kijken en zag hem niet meer rondzwemmen maar ergens vanachter tussen de plantjes liggen...
Dat is wel spijtig... maar als ik op zijn lange leventje terugkijk denk ik wel dat hij het goed had: hij had een goede gezondheid, heeft in een levendige bak gewoond en was zelf vaak levendig. Op sommige dagen (toen hij al duidelijk wat ouder werd) dacht ik echt al dat hij de volgende dag niet zou halen, maar dat deed die dan wel en even later was alles weer normaal, maar nu was hij wel al oud geloof ik. Ik vermoed dat hij een jaar was , of net wat minder (toch al 10-11 maanden bij ons).
Het is natuurlijk maar een klein visje, maar het gaat toch wel een ander zicht zijn en wat vreemd aanvoelen denk ik.
Gelukkig weet ik dat hij niet jong gestorven is en kan ik er toch mooie herinneringen aan overhouden.

Groeten,
Artemia
 
Dank je wel voor de update. :) Altijd jammer om afscheid te moeten nemen van vissen.
Wat je vaak ziet met ouder wordende vissen, is dat hun immuunsysteem minder goed gaat werken. Ziekteverwekkers die op de loer liggen of op een laag pitje al intern aanwezig waren, kunnen dan gaan uitbreiden. In dit geval zullen de gezwollen gedeeltes wellicht een uiting geweest zijn van een aantasting/infectie die de vis niet meer onder controle kreeg.

Het gebeurt. Fijn is anders!
Ik zeg altijd maar (een beetje gekscherend hoor): als je hond dood is, koop een puppy. Of in dit geval: een guppy. ^^
 

Terug
Bovenaan