OME_SJAAKY

Well-known member
Lid geworden
18 april 2022
Berichten
169
Leeftijd
24
Locatie
Utrecht
Beste allemaal,

Hier een bezorgde Betta baas. Afgelopen week ben ik een week op vakantie geweest, en mijn betta Jessy heeft in die week een rafel in zijn staart gekregen. Ik ben bang dat dit misschien vinrot is? Ik ben een onervaren aquariaan en dit is mijn eerste vis.
De waterwaardes zijn allemaal prima en Jessy de betta vertoont normaal gedrag, zwemt lekker actief rond, onderzoekt, reageert op me en doet zijn “spring uit het water” truucje tijdens het voeren.
Hier een foto toen zijn staartvin nog heel was:
499CDCD9-DE2C-496A-AC0F-787ABCFD5152.jpeg

En hier een foto van hoe zijn staart er nu uit ziet:
3A0C0944-3A2C-4148-B00B-530685DA53FC.jpeg

Gespleten dus.
Verder had ik 1,5 week terug ivm het voeren van mijn corydoras pygmaeus in de zelfde bak een klein kooitje gezet met een tablet er in, zodat de cory’s er bij konden en Jessy niet (Jessy vind de tabletten namelijk heerlijk). Ik zag alleen dat hij waarschijnlijk (dit heb ik niet gezien) had geprobeerd met geweld bij het tablet te komen, hij had een loszittende schub op zijn kop. Dit is inmiddels alweer helemaal genezen. Het kooitje doen we maar niet meer…

Ik hoor graag van jullie wat jullie er van vinden, zou het vinrot zijn? Heeft hij zich gewoon verwond aan iets of misschien iets anders?

Groetjes Sam
 
Hier nog een goede close up foto van de rafel:
D529238D-EA20-498A-BFF7-A914F62D1ECD.jpeg
 
Zitten er zaken in de bak waaraan de Betta de vin kan hebben open gehaald?
 
Niet echt, er zitten wel wat lavastenen in de bak, die wel wat puntig en scherp aanvoelen en een grote tak als schuilmiddel. Dit is de bak:
0527D339-0116-4466-866F-86AE15487A0B.jpeg

Ook houd hij er wel van om door alle onmogelijk kleine openingen te zwemmen.
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels 3 dagen later lijkt het volgens mij iets beter!
330DD3FA-3F43-41D9-B743-14DEE06438EB.png

Heb net ook 2 catapa bladeren toegevoegd voor de zekerheid…
 
Hoe gaat het nu met de vis? Misschien dat er toch iets fout is gegaan met die kleine openingen waar je het over had.
 
Het is in ieder geval geen vinrot, maar wat John zegt lijkt mij ook zeer aannemelijk.
 
Beste allemaal,

Bedankt voor de reacties. Jessy de betta gedraagt zicht nog steeds normaal, hij is lekker actief, eet goed en is nieuwsgierig (echt een aanwezig ventje xD).
Ik las dat het herstel van een vin begint met een doorzichtig vlies, dit is sinds de laatste foto nog verder gegroeid. Alles lijkt er dus naar dat meneer ergens achter is blijven hangen.
Ik zal proberen zo af en toe een foto van het herstel te posten, lijkt me nuttig voor toekomstige betta beginners, om herstel te leren herkennen.

Groetjesss
 
Fijn dat de meningen unaniem zijn over zijn voortgang:D en bedankt, zit makkelijk een uur naar dat ventje te staren… XD blijf het bizar vinden dat de natuur zulke kleuren kan produceren.
 
Laatst bewerkt:
Zoals beloofd een update over het herstel:
7B9A4B95-C2D3-4652-BAC5-B7A28B5EAA1A.jpeg


Zoals je ziet begint het graadje (of hardere deel, hoe noem je dat?) in de vin ook weer terug te groeien!

Groetjesss
 
Met de staart gaat het elke dag weer beter. Toch heb ik weer wat geks waar ik als beginner nog geen verklaring voor heb. Op de overgang van rugvin naar lichaam begon van de week een zwarte kleur te ontstaan. Het leken net wat kleine stipjes en werd steeds meer. Vervolgens is de plek wat groter geworden en nu begint hij daar een bleke vlek te vertonen met dat zwarte wat een beetje loslaat:

E58E4593-865D-4940-8120-97FCF19F83CD.png

Ik zal zo al mijn waterwaardes eens even meten. Ik heb wel al 3 catappa bladeren in de bak.

Ik hoor graag wat jullie hier van denken, wat zou dit zijn?

Groetjess
 
Hier nog een foto, nu ook duidelijk wat zwart te zien
F7CFD52C-1D1B-4D57-A818-1ADB35435806.jpeg
Verder voeg ik elke dag liquid carbon fertilizer en vloeibare plantenvoeding “specialised nutrition” van tropica toe.

De waterwaarden zijn:
Ph 8
KH 4
GH 10
Ammonia 0,0
Nitriet 0,0
Nitraat 20mg/l
Fosfaat 0,5mg/l
 
Ik durf het niet te zeggen en je kunt altijd een topic bij ziekten posten want wellicht herkend een ander er iets in.
 
Nog een wending, een van mijn corydoras pygmaeus heeft in vlagen moeite met rechtop zwemmen. Hij schiet dan als een speer door de bak, om vervolgens 30 seconden met de buik omhoog te zweven… zou dit een relatie kunnen hebben met de plek bij mn Betta?
 
Beste leden, ik sta op het punt om een antischimmelmiddel te kopen. Naast het zwart, te zien op mijn laatst geüploade foto, zit nu een klein gaatje in zijn vin. Past dit nog bij de schimmelinfectie die ik voor ogen heb?

EDIT:
Ik heb HS aqua fungicell en ectocell besteld. Ik zal eerst de fungicell uitproberen, deze is gericht op huidschimmels. Mocht dat niet werken dan probeer ik de ectocell. Ik ben dit van plan aan mn gehele aquarium toe te voegen.
 
Laatst bewerkt:
Niemand? Ik heb graag wat bevestiging voordat ik wat fout doe… zat ook te denken aan een zoutbad?
 
Van beide soorten vis heb ik geen verstand.

Volgens mij heeft @Rich1234 ervaring met de HS producten. Schimmel kan inderdaad alle kleuren hebben. Meestal is dit wit maar zijn ook andere kleuren. Schimmel is meestal een secundair symptoom met onderliggend bacterieel maar de vinrot is aan het genezen dus moeilijke casus.

Google eens op peperstip?

Ik zou zeggen gooi de medicatie er maar in en monitoren. Er is duidelijk wat aan de hand en het is nu ook weer niet zo dat een kuurtje medicatie meteen hele nare gevolgen zal hebben. Als HS adviseert dat beide producten samen kunnen, dit dan ook doen. Ik ben meer van als je iets doe meteen goed doen. Beter kort en krachtig dan weken aanklooien. Staat mij iets van bij dat het samen kan maar ik heb geen ervaring met HS producten. Zout is ook een optie maar is meer een zachte behandeling wat vaak te weinig is om echte ellende op te ruimen. Daarbij moet je de vis uitvangen wat ook zeer stress vol voor het beestje is.

Tijdens de kuur gewoon NO2 meten en verversen indien nodig en bijdoseren. Kool of zeoliet eruit. Zou tijdens de kuur even geen andere flesjes erin doen. Gewoon even een flinke verversing en dan de medicatie en volgens gebruiksaanwijzing de periode aanhouden.

Succes en ik hoop dat het goed gaat komen.

Ps. een kuurtje bactopur direct (de tabletten) in huis hebben kan wellicht nodig zijn. Beter in huis hebben dan het te laat moeten bestellen en wachten op bezorging waar van alles fout kan gaan.
 
Beste leden,

Hartelijk dank voor de ondersteunende reacties! Ik heb heel het internet afgespeurd (incl peperstip) en heb naar mijn mening nu een redelijk idee wat er aan de hand kan zijn. Het lijkt mij logisch dat door de beschadiging in de staart van mijn Betta een bacterie is binnengedrongen, met de schimmel als secundaire besmetting.
Ik zal het zoutbad achterwegen laten, stress is het laatste wat het beestje er nu bij kan hebben (ookal heb ik hem geleerd zelf in het netje te zwemmen:)).
Aangezien het dus een bacterie als primaire oorzaak zal hebben, ga ik beginnen met de ectocell. De fungicell en ectocell kunnen helaas niet gecombineerd worden.

Ik heb er vertrouwen in, meneer is levendig en nieuwsgierig zoals altijd. De bactopur direct wordt besteld!

Nogmaals dank. Groetjes Sam
 
Inmiddels ziet de vis er zo uit…:
A02D82F2-348B-4CCD-BA20-755E0F6DC63D.jpeg

(Morgen komt de medicatie binnen…)
 
Meneer moest noodgedwongen in quarantine, mijn carydoras verdragen dit niet aangezien het een meerval achtige is.
 

Bijlagen

  • image.jpg
    image.jpg
    203.5 KB · Weergaven: 72
Het is weg op de vin, echter wel nog aanwezig aan de rand van de bleke plek zoals goed te zien op deze foto’s:
16BAD5B1-EA69-45A1-8988-D83B1F16C2D3.jpeg

D9C14CD3-43F8-4D4D-8077-5C2D8D00DC6A.jpeg

Bij het overzetten is hij niet uit het water geweest, misschien doelde je er op dat het schimmel zou kunnen zijn wat er af zou zijn gevallen (in het geval dat hij bovenwater zou zijn geweest)?

EDIT: In mijn voorgaande post is een deel van de zin weggevallen. Voor de duidelijkheid, de cory’s verdragen de ectocell niet volgens de bijsluiter. Daarom zit mijn Betta nu in quarantine, in zijn ectocell kuurtje.
 
Laatst bewerkt:
Even een dingetje waar ik jullie mening graag van hoor. Op de bijsluiter staat, op dag 3 en dag 5 mag er een dosis van 20 druppels per 100l worden toegevoegd, als de symptomen niet minder zijn geworden. De eerste dosis werd voorgeschreven als 40 druppels op 100l.
Nu heb ik vandaag een waterwissel gedaan, ivm een lichte nitriet aanwezigheid in de quarantinebak. Ik heb hier bij de oorspronkelijke dosis weer aangehouden, zodat het nieuwe water weer de zelfde dosis bevat als tijdens de eerste dosis.
Is het nu verstandig morgen de 20/100l verhouding alsnog bij te doseren, of zal ik hier nu een extra dag mee wachten (omdat er dus deels weer verse medicijnen in zitten nu)?

Ik hoor graag jullie mening, het laatste wat ik wil is een overdosis:oops:.
Verder gedraagt meneer zich wel normaal, maakt een schuimnest, eet goed en is op slakkenjacht. Wel lijkt hij nu op meerdere plekken over zijn lichaam en vinnen weer zwarte plekjes te ontwikkelen, die dan vanuit het midden bleek worden zoals de plek op zijn rug. De rand blijft dan grijs/zwartig. Ik blijf het apart vinden, heb tot nutoe nog nergens een soortgelijk geval voorbij zien komen:unsure:

Ik hoor graag jullie mening!

Groetjes Sam
 
Een foto op dag 3 quarantine:
99F83CFB-9C9F-46B3-A6EF-2BC1931848AF.jpeg

Ik heb de temperatuur ook opgeschroefd naar 28 graden
 
Laatst bewerkt:
Het lijkt tot nu toe alleen nog maar erger te worden. Hij lijkt gelukkig nergens last van te hebben. Ik ben van plan morgen bij te doseren. Mocht het dinsdag nog niet zijn verbeterd, ga ik hem tijdens het terugzetten naar het grote aquarium een zoutbad geven. Dan laat ik hem in een chinees bakje met zout water drijven in het aquarium voor het wennen aan de temperatuur. Zo probeer ik de twee “stresshandelingen” te combineren in één. Mocht dit niet werken, dan geef ik de gehele bak een anti schimmel kuur (incl de cory’s die hier en daar wat schuren langs de bladeren)

Groetjess
 
Update: ik heb overleg gehad met de Diebo (waar ik heb heb gekocht). Zij vinden dat Jessy in een prachtige staat is en vermoeden dat hij enkel aan het verkleuren is zonder ziekte, omdat hij zich normaal gedraagt en de medicatie niets veranderd.
Ik neem dit voorlopig dan maar aan, en ga dr van uit dat hij aan het “marblen” is.
Meneer zit inmiddels weer in zijn grotere verblijf!

Groetjesss
 
Goed om te zien dat hij nog gezond rond zwemt. Marblen :DD Wist niet dat betta ook verkleuren. Er leek toch echt wel wat op de vis te zitten, zeg maar de hoogte in bij de rugvin. Hoort dit erbij?

Jammer dat het roze weg gaat dat vond ik persoonlijk wel heel apart en mooi.
 
Beste Michelle,

Inderdaad dat bij de rugvin vind ik ook nog steeds verdacht. Ik houd meneer elke dag goed in de gaten op zijn gedrag. Gelukkig gaat alles nog prima met hem.
Het blauw lijkt plaats te maken voor een soort zilver, wat in elk licht weer anders kleurt. Savond als de aquarium lamp uit staat, lijkt hij metallic blauw en als de lamp aan staat lijkt hij roze :giggle:.
Ik maak regelmatig foto’s van meneer, om het verloop goed te documenteren. Ik zal zo nu en dan een update blijven posten hier, zodat toekomstige lezers van dit topic (en miss ook wel bezorgde betta bazen) een compleet verhaal voor zich krijgen.

Groetjes Sam
 

Terug
Bovenaan