Microwormen zijn gek op zetmeel, een koolhydraat. Dit halen ze uit de havermout en zetten dit om in o.a. glycogeen (dierlijk zetmeel). Groenten, fruit, brood en bonen bevatten ook zetmeel, maar gaan veel sneller rotten/schimmelen. Een ander voordeel van havermout is dat zetmeel gekookt moet worden om het makkelijker verteerbaar te maken.
Als je Microwormen schimmel bevatte, wat je zelf, misschien niet zo bedoeld, suggereert in de titel, dan kan dat schadelijk zijn voor je vissen als ze dit binnenkrijgen.
Ik dacht dat vinrot een bacterie was, maar na het even gecheckt te hebben kom ik inderdaad meerdere bronnen tegen die aangeven dat er meerdere varianten zijn, zowel bacteriën als aquatische schimmels.
De vraag is dan of het enkel kan worden veroorzaakt door aquatische schimmels of ook door niet-aquatische schimmels. Hier kan ik echter niets over vinden, dus we kunnen het niet uitsluiten als mogelijke oorzaak.
Misschien dat we wel kunnen kijken naar mogelijke andere oorzaken, die kan jij zelf het beste evalueren.
Vinrot komt meestal voor als gevolg van stress of een beschadigde slijmlaag. De oorzaken kunnen uiteen lopen, de stress kan komen van een te vol vissenbestand of door het niet kunnen vermijden van agressie tussen vissen. Een beschadigde slijmlaag is meestal een gevolg van slechte waterkwaliteit. Onderzoeken schrijven veel positieve effecten toe, waaronder bevordering van de slijmlaag, aan de aanwezigheid van tannines in het water.
Bron:
Fin Erosion in Aquaculture and Natural Environments
Esha 2000 is overigens prima als medicatie tegen vinrot, maar ik zou desondanks even goed kijken naar de mogelijke oorzaak, anders loop je het risico dat het over een tijdje weer terugkeert en je wederom medicatie moet toedienen.