Wat is er nieuw

Vraag over groepsdynamiek maanvissen i.v.m. koppel boze manen


Topicstarter
Barwaz

Barwaz

Well-known member
Lid geworden
25 december 2020
Berichten
289
Tijd voor een klein follow-upje.

Ik ben vorige week nog even navraag gaan doen bij de LFS, waar iemand werkt die veel over maanvissen weet, heb hem gevraagd om zijn mening over deze kwestie. Hij gaf aan dat het groter maken van de groep inderdaad een oplossing kan zijn. In grotere groepen schijnt de groepsdynamiek ervoor te zorgen dat de agressie beter verdeeld is. Zijn ervaring met manen in grotere groepen is dat de agressie inderdaad af neemt, of simpelweg gewoon niet zo erg aanwezig is. Dan zou het wel zaak zijn om, nu ik er 5 heb, er ook 5 bij te plaatsen; 1 of 2 dieren zou het verschil niet maken. Liefst een even aantal.
Advies was dan om de oude dieren uit te vangen, nieuwe manen er eerst in (wel gelijk formaat), en dan de oude weer terug, erbij.
Ook gaf hij aan dat je dan wel moet zorgen voor voldoende filtercapaciteit, en waterverversingen goed bijhouden, meer dieren is immers een hogere belasting voor je waterkwaliteit.

Wat is jullie ervaring/advies met het aantal manen per liters/formaat van de bak?
De mijne zitten in een gezelschapsaquarium, daar zal ik uiteraard een vertaalslag naar maken wat betreft mogelijkheden, maar ik ben specifiek nieuwsgierig naar jullie eigen ervaringen hiermee.

Dan het tweede. Ik heb een beetje de tijd genomen om de boel wat aan te kijken, ook met het oog op hoe de overige drie manen zich nu gaan gedragen, nu het boze koppel al een poosje op vakantie is. Dat bleek een goed idee. Ik ben er nu namelijk achter dat mijn overige twee manen een man en een vrouw zijn. Gisteren hebben ze geprobeerd om eieren af te zetten, maar manweduwmaan Bebhionn kwam dat verstoren (lees eieren opeten). Daar kwam overigens geen gevecht uit voort, niet om het vrouwtje, en ook niet om de eieren, wat ik vrij opmerkelijk vond. Hoe moet ik dit interpreteren?

En ook, wat is nu wijsheid?
Probeer even hardop te redeneren.
Ik heb nu 1 solide koppel (boze manen), 1 solo maanweduwnaar, en 1 beetje halfgedefinieerd niet-assertief gamma-koppel.
Boze alpha-vrouw terug plaatsen zal vermoedelijk leiden naar koppelvorming tussen alpha-vrouw en beta-man. Gevolg, alpha-man is alleen, gaat waarschijnlijk met beta man vechten om alpha vrouw.
Dan zijn we eigenlijk weer terug bij de huidige situatie.
Dus dan denk ik dat het mogelijk nog wel een idee zou kunnen zijn om de groep uit te breiden, of om manen uit te plaatsen.
Ik hoor uiteraard graag jullie gedachten hierover!
 

jessicapilon

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
12 februari 2011
Berichten
110,302
Leeftijd
55
Locatie
Groningen
Wat is jullie ervaring/advies met het aantal manen per liters/formaat van de bak?
Ik heb er 5 in 330 liter maar merk wel dat volwassen Manen flink vervuilen en dat je voor meer dan voldoende filtratie moet zorgen. Er draait hier een 1502 op en dat is kantje boord naar mijn idee.
 

Gino88

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
3 september 2018
Berichten
1,575
Leeftijd
33
Locatie
Bennekom
Ik heb zelf geen manen gehad, maar wel vaker gehoord en gelezen over problemen die ontstaan wanneer er zich paartjes vormen in een bestaande groep. Ik denk dat dit ons wijst op de beperkingen in onze hobby om altijd goed te kunnen voorzien in de behoeftes van onze dieren; immers, in het wild had zo'n paartje zich kunnen afzonderen. Of Ć¼berhaupt, wanneer het ene dier het andere niet kan dulden, zijn er uitwijkmogelijkheden en kunnen groepen vissen zich herformeren.

Wat is nu wijsheid... šŸ™ƒ Voldoende filtercapaciteit is inderdaad wel een ding, zoals John zegt. En wordt het niet te druk in je bak als je 5 manen toevoegt. Dan kun je het wellicht proberen. Een garantie op succes is echter niet te geven. En het zou ook best eens kunnen, uiteindelijk, dat de meest stabiele situatie is om het bij Ć©Ć©n paartje te houden...
 

ron35

Well-known member
Lid geworden
10 september 2017
Berichten
122
Leeftijd
39
Locatie
Barendrecht
Ik heb ook maanvissen welke vechten als er eitjes gelegd worden. Ik kreeg als tip om allemaal hoekjes te maken zodat een groepje zijn eigen territorium heeft.
Dit gedaan door 3 stukken hout verticaal te plaatsen en daarachter vallisneria. Vlede week gingen ze hier tussen zitten en lagen ze eitjes.
Omdat elke maanvis zijn eigen territorium heeft gaat dit mij nu heel erg goed.
1.jpg
 

Ed Tensen

Well-known member
Lid geworden
30 december 2018
Berichten
751
Leeftijd
41
Hoi Barwaz,

In de cichliden wereld (met name de Afrikanen en Zuid- Amerikanen) is het gedrag wat jij beschrijft eigenlijk heel simpel. Een mate van "agressie" zal je altijd zien. Het dominante mannetje is altijd bezig met zijn mogelijke rivalen. Vissen pakken een heleboel op uit het water (hormonen etc), naast wat ze kunnen zien. Als er een bedreiging voor het voortplantings succes van de dominante man is, zal deze altijd proberen rivalen op grote afstand te houden zoniet te verjagen. Verjagen is mits je bak groot is (zit je al gouw over de 2 m) eigenlijk geen optie want de rivaal kan nergens heen.

Zelf heb ik altijd cichliden gehouden, van een maanvissen speciaal aquarium, Tanganyika speciaal aquariums (Haring cichliden en Tropheussen) en nu al aardig wat jaren Malawi cichilden.

Wat nu te doen?
Ik wil je het volgende stappenplan voordragen:
- verander je bak drastisch (wel eerst je vissen uitvangen natuurlijk). Dus echt een compleet andere inrichting en zorg dat je een "devider" creeert. Bij mij helpt bv een bos Valisneria gigantea's die net uit het midden van mijn bak staat.
- introduceer alle vissen terug in deze nieuwe omgeving behalve de zeer dominate man. Hou deze echt even een aantal weken apart.
- als je aan een aanvulling van een paar nieuwe manen kan komen, neem deze dan mee in de eerste introductie fase, nog dik voor je de dominate man erbij zet.
- de manen gaan in de komende weken even de rangorde bepalen, dat is volkomen normaal.
- Na een week of 3 voeg je de dominante man erbij. De kans is daarmee heel groot dat hij een nieuwe plek gaat krijgen in de bak die niet helemaal aan de top zal staan.
- er is natuurlijk altijd een mogelijkheid dat de man toch weer komt bovendrijven. Niks is 100% met zekerheid te zeggen, maar de kans van slagen is bijzonder groot. En dat is naar mijn ervaringen met deze zeer bijzondere vissengroep.

Tevens kan je ook nieuwe vissen toevoegen tijdens het voeren. Ze zijn dan veel te druk om de nieuwelingen echt in de gaten te hebben. Ook deze techniek heb ik al veel toegepast in de diverse soorten vanuit de cichliden wereld.

Heel veel succes, uiteindelijk komt het goed šŸ‘.

Gr. Ed
 
Laatst bewerkt:

Bovenaan