Waarom verkleurd mijn Sewelia en waarom vechten ze?


K

Kodaaf

Guest
Hey allemaal,

Dit forum is nieuw voor mij, dus ik hoop dat ik dit op de goede pagina plaats. Ik heb een vraag over mijn algeneters. Deze vraag komt alleen wel met een moeilijkheidje aangezien ik niet weet welke soort het precies is... In de winkel stond erbij dat het ‘Chinese algeneters’ zijn. Ik denk dat ze Beauforts levertii bedoelen aangezien dat er het meest op lijkt als ik het Google, alleen kloppen de kleuren dan niet. Wat ik op google zie is een wit/gele vis met zwarte stippen, maar ik heb twee zwarte vissen met witte stippen, dus ik weet niet zeker welke soort het nou precies is.

De vissen zijn zeker niet schuw en zitten het liefste op de planten die naast het bruissteentje zitten, echter zag ik dat ze gisteren (en vanochtend nog een keer) ineens helemaal wit werden met een zwarte streep over hun rug. Ze lijken ook te vechten/paren. Ik heb twee filmpje toegevoegd zodat jullie het wat beter kunnen zien. Ik zou niet weten wat ze doen en wat het betekend. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat ze aan het doen zijn (en welke soort het precies is)

Groetjes :)
 

Bijlagen

  • IMG_8468.MOV
    10.1 MB
  • IMG_8493.MOV
    27.8 MB
Hoi, ik kan op mijn ipad helaas je filmpjes niet afspelen, maar zowel de sewellia als de beaufortia horen tot de goep die in het Engels "hillstream loaches" wordt genoemd.

Het zijn dus vissen die leven in snelstromend zuurstofrijk water van bergriviertjes. Dit betekent dat ze nogal wat eisen stellen aan de bak waarin ze gehouden worden, en dus niet de gemakkelijkste vissen zijn. De sewellia is zeldzamer en dus duurder, terwijl de beaufortia talrijker schijnt te zijn en in ieder geval vaker in de handel te vinden is. in het algemeen geldt: hoe platter de vis, hoe sneller stromend het water waar ze van oorsprong vandaan komen (en hoe meer zuurstof ze nodig hebben).

Normaal gesproken duidt het bleker worden van vissen erop dat er iets aan de hand is. Stress, of problemen met zuurstof. Ik weet niet hoe je Engels is, maar in bijgaand artikel staat de zuurstofhuishouding van deze soorten uitgelegd. Hopelijk heb je er iets aan.

 
Hey Nina,

Ik heb die site even doorgelezen en ik denk dat ze over territorium aan het vechten zijn. ze duwen zijwaarts tegen elkaar aan en gaan soms op elkaar zitten. zodra ze klaar zijn met vechten verkleuren ze ook in een fractie van een seconde weer terug naar de normale kleuren. Ik heb het filmpje even op youtube gezet zodat het makkelijker te bekijken is.
 
Mooi filmpje! Ja, dit ziet er uit als territoriumgedrag. Die ene wordt lichter door de stress lijkt het wel. Ze zijn elkaar aan het uitdagen, zo ziet het eruit. Of zou het paargedrag ook op die manier gaan?

Ik hoop dat je genoeg stroming in de bak hebt. Die sewellia's zijn platter en volgens dat artikel uit sneller stromend water afkomstig dan die beaufortia's, dus ik hoop dat je de stroming in jouw bak goed kunt krijgen voor deze soort.
 
Het zijn geen sewellias. Meestal worden deze verkocht onder de noemer hong kong algeneter. De hongkong algen eter verkleurd inderdaad, bij mij op het zand worden ze heel licht en op het hout donker. Op de foto staat een sewellia.
 
Dus als ik het goed begrijp: Hong Kong algeneter = Beaufortia?
Zijn naar mijn lezens meerdere soorten met ook de beaufortia die onder de noemer hongkong algeneter verkocht worden.
Het verschilt in ieder geval erg veel met de sewelia.
 
De sewellia is volgens mij veel platter dan deze.
Oh zie dat mijn foto van de sewellia niet geupload is. Ze zijn inderdaad stuk platter en mooier, vindt ik dan. Heb er nu 4 in de bak.
 

Bijlagen

  • 20200528_105313.jpg
    20200528_105313.jpg
    125.8 KB · Weergaven: 137

Terug
Bovenaan