Wat voor alg?


Samiza

Member
Lid geworden
8 december 2019
Berichten
13
Leeftijd
36
Heeft iemand een idee wat voor alg dit kan zijn en voornamelijk, wat kan ik eraan doen...
Zit stevig vast op de blaadjes, is er niet zomaar af te wrijven. Mijn waterwaardes zijn allemaal prima, laat ze testen bij een gespecialiseerde aquariumwinkel.
Ik ben hier nogal een leek verder in en snap nooit zo goed wat al die waardes betekenen vandaar dat ik het testen overlaat aan mensen die hier meer verstand van hebben haha

Deze bak is de juwel Rio125 en draait nu vanaf eind augustus.
Er zitten 3 neontetra's, 2 Afrikaanse blauwoogjes, 3 algeneters en 3 japonica garnalen en een stuk of 6/7 Helena slakken (3volwassen en een aantal jonkies) in.
Weinig vis nog omdat ik problemen heb gehad met blauwalg en mijn vissenbestand dat niet heel leuk vond dus dat is aardig uitgedund..

Lamp staat 6 uur per dag aan en de bak staat op een plek waar weinig tot geen lichtinval is..
 

Bijlagen

  • IMG-20191211-WA0002.jpg
    IMG-20191211-WA0002.jpg
    32.7 KB · Weergaven: 74
Dat lijkt mij baardalg. Onstaat meestal door een gebrek aan co2 of stroming. Je hebt weinig lichturen hebben we het hier over een Juwel met TL of LED verlichting en staat het plantje op een plek waar veel of weinig stroming komt?

Je kunt dit meestal wel bestrijden met 'vloeibare co2' ofwel easycarbo. Meer informatie over deze alg:
 
Het is led verlichting.
Het zit op meerdere planten, achterin bovenin de hogere planten, in het middelste gedeelte maar ook op m'n plantjes op de grond. Wel voornamelijk in het midden van m'n bak. Links en rechts hebben weinig last.
 
Zit trouwens voornamelijk in het stromingsgebied.
 
Er zijn mensen op dit forum die hier veel meer verstand van hebben, ik zal alvast een voorzetje proberen te geven maar ik wordt vast terug geroepen of terecht gewezen ;)

Gezien je verlichting en slechts 6 uur licht per dag vermoed ik niet direct een CO2 probleem. Al zou het natuurlijk nog kunnen. Geef je verder plantenvoeding en zo ja, welke precies? Ik denk aan wellicht een tekort aan micro (ijzers) of macro (nitraat, fosfaat, kalium etc) voeding.
 
Ik gaf idd te weinig plantenvoeding dus nu sinds 3 3 weken gaat er de ene week aquapulse en de andere week hs aqua FloraCarbo in.
Om de dag een pompje FloraGrow Carbo (de vloeibare CO2
 
Het zit voornamelijk in de rood omringde vakken
 

Bijlagen

  • 20191211_213935.jpg
    20191211_213935.jpg
    51 KB · Weergaven: 65
Je schrijft dat je Lfs je waterwaarden meet. Misschien is het goed dat je die even opschrijft en aan ons doorgeeft. Kh, pH, NO3 en PO4 zijn vooral interessant. Op mijn scherm is het niet helemaal goed te zien of het nu Baardalg is of Staghorn. Baardalg heeft gewoon draadjes maar bij Staghorn zitten er aan die draadjes vertakkingen, een beetje als een gewei. Staghorn is altijd grijzig. Bij baardalg is er sprake van een CO2 tekort. Staghorn komt veelal voor wanneer men in de bodem aan het woelen is geweest, dus wanneer er een ammonium piek is of is geweest. Verder een slechte waterdistributie en/of een vervuild filter. Waterverversen en reinigen is dan de boodschap.
 
Kh 4
Ntrit 0
Ntrat 0
Po4 0.25
Ph 7.4
Fe 0

Dit is wat de laatste metingen zijn. Aankomende zaterdag gaan we weer meten. Heb geen idee wat het allemaal betekend alleen dat het een goed teken is dat het nitriet en nitraat niet hoog is. Zoals ik al zei, ben nog echt een leek, dus ieder beetje info en hulp kan ik goed gebruiken.

Stagorn lijkt het niet op. Dit zijn echt een soort haartjes zonder vertakkingen.
 
In ieder geval is hier sprake van CO2 tekort! 22 á 23 mg/l CO2 is normaal en goed. Jij zit op 4,0 mg/l, duidelijk te weinig dus. Je zou ook wel wat meer Nitraat/Fosfaat (NO3/PO4) in je water mogen hebben. Je waterwaarden zijn dus niet helemaal prima! Maar daar ligt niet de oorzaak van je baardalg probleem. Vloeibare CO2, Carbo dus, is geen echte CO2 vervanger maar het zou wel iets moeten doen. Wel maakt het misschien je metingen wat onbetrouwbaar, Carbo is wat moeilijker in metingen te vatten. Maar je planten vertellen je het duidelijk, een CO2 tekort dus!
 
Ik twijfel of het baardalg is want dat zijn vaak donkere plukjes. Het ljkt ook wel op penseelalg maar ik ben niet zeker. Ik zou in elk geval zorgen voor meer co2 en nitraat en fosfaat. Zes uur licht is ook erg weinig en zelf zou ik de waarden op peil brengen en dan het verlengen tot 8 uur.
 
Zit trouwens voornamelijk in het stromingsgebied.
Of het nou penseelalg is of baardalg. Het zit in de stroming voornamelijk. Een logische stap zou zijn iets minder stroming creëeren. Aan het uiterlijk van de alg te zien is het perfect aangepast aan veel waterbeweging. Het hecht op een plaats waar de omstandigheden ideaal zijn. Mocht je geen co2 willen of kunnen toevoegen dan zul je stroming moeten minderen en licht dempen. Je nitraat 0, ijzer 0 en dermate laag fosfaat zijn geen juiste waarden om planten goed te laten groeien. Ook 6 uur licht niet. De alg zit bovenin en heeft blijkbaar wel genoeg aan 6 uur licht en dat beetje fosfaat wat erin zit.

Ik zou de meest aangetaste delen eruit knippen. Licht naar 8 uur, drijfplanten kopen of co2 aanschaffen en goeie plantenvoeding halen. Genoeg info. te vinden hier. Good luck!!
 

Terug
Bovenaan