Watertemperatuur

Discussie in 'Waterchemie en onderhoud' gestart door Ennazus, 23 apr 2018.

View Users: View Users
 1. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Helaas ben ik niet zo technisch of handig ingesteld haha. maar klinkt wel goed
   
 2. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.662
  Zoals Richard al aangeeft kunnen je sluiers best een weekje op 30 graden zitten. Nooit gaan koelen dmv verversen, zeker geen 4 graden. koeler verversen activeerd een hoop gespuis zoals witte stip! verversen max 1 graad verschil en bij voorkeur liever warmer dan kouder. Gewoon kap open, licht uit laten. Luchtpomp erbij zodat oppervlakte goed beweegt.

  Als de tempratuur in aquarium echt dramatisch hoog blijft; meer dan een week over de 30 graden in aquarium. Colaflessen vullen en in diepvries. bevroren colafles in hoeken zetten dan gaat tempratuur geleidelijk wat naar beneden. Als fles is ontdooit weer nieuwe erin. Dus voorraadje in diepvriezer leggen. De bevroren flessen zo zetten zodat ze er niet op kunnen liggen want dan denk ik dat ze eraan vast kunnen vriezen. Nooit mee gemaakt maar zijn niet al te snuggere vissen:br:

  Niet meteen 10 bevroren flessen erin. ong. 1 graad per dag naar beneden brengen.
   
  treb vindt dit leuk.
 3. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Oke duidelijk, bedankt! Kan dat geen kwaad om de lichten niet aan te doen voor de vissen zelf, niet dat ze daar van slag van raken en stress krijgen?
   
 4. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.662
  Nee hoor je vissen hebben geen licht nodig. Als je last heb van algen kan dit ook effect hebben. Algen zijn dol op licht. Mijne zitten nu al een tijd zonder licht met die warmte. Vreten wel meer als het warmer is dan gaat stofwisseling sneller.
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 5. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Goed om te weten! dankje! ;)
   
 6. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  3.310
  Locatie:
  Andijk
  Zal ook niet gebeuren water houd de temp vast van de omgevings-temperatuur
  Wat je er wel mee voorkomt is verdere warmte opbouw door de lampen
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 7. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Ik heb nu de lampen 2 dagen uit gehad en de temperatuur blijft hierbij op 26 graden steken. Dus hij loopt niet meer op tot de 28/29 graden.
  Nu is het alleen zo dat ik erg last van groene alg had, maar nu na 2 dagen is er nog geen groene alg te bekennen.
  Betekent dit dat ik mijn lampen te lang aan heb? Ik dacht dat ik ze juist aan de korte kant had. Ze staan aan van 13:00 - 21:00 elke dag. Is dit te lang?
  Of zal het aan mijn lampen liggen dat er veel groene alg aanwezig is. Eerder had ik altijd bruine alg en dat is nu grotendeels weg en heeft het plaats gemaakt voor groene. Ik kan wel een nieuw topic openen, maar misschien kan het hier ook wel, omdat het toch samen hangt.
   
 8. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.856
  Locatie:
  Delft
  Van 13:00 tot 21:00 is 8 uur en dat is zeker niet te lang.
  Het is eerder de intensiteit van de lampen die te hoog is voor de hoeveel voeding in de bak.
  De plant begint hard te groeien tot 1 van de benodigde voedings elementen op is en dat stopt de groei.
  Dan neemt alg het over.
   
 9. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.550
  Locatie:
  Hellendoorn
  Eigenlijk moet je altijd redeneren vanuit tekorten zoals Dirk hierboven ook al aangeeft.
  Lees dit maar eens?

  https://www.aquascaping-blog.com/groene-puntalg
   
 10. treb

  treb

  Lid geworden:
  20 jan 2013
  Berichten:
  138
  Ik vind het bericht van michelle 1 tot op heden de beste oplossing,anders denk ik dat zoetwatervissen een grotere tolerantie hebben dan onze de zoutwater-aquaria.daar ligt het probleem veel zwaarder.
   
 11. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.550
  Locatie:
  Hellendoorn
  Vissen kunnen idd wel met minder licht toe, maar je planten?
   
 12. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.662
  Tja sluiers, planten en algen is altijd erg moeilijk. Ik heb ze nu al enkele jaren en kan er ook geen kant en klare oplossing voor vinden. ik heb al van alles op dit gebied geprobeerd maar is en blijft moeilijk. De hoop op een prachtige plantenbak heb ik al op gegeven. Algen is en blijft ook een probleem dus mijn redemie wat werkt is bij elke verversing een schuursponsje erover en afhevelen. Bij mij is er ook beduidend minder alg als ik licht uitlaat ivm met tempratuur. Ook geen perfecte oplossing want wil toch ook mijn vissen in het licht zien dus als de tempratuur weer zakt gaan mijn lichten weer aan en moet ik gewoon weer wat meer poetsen.

  De sluiers zijn wel blij met de groene alg hoor. Zijn houders die juist groen water willen hebben omdat de sluiers dan 24 uur wat te eten hebben en groeien daardoor beter uit.
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 13. Roy1986

  Roy1986

  Lid geworden:
  17 jan 2017
  Berichten:
  267
  Locatie:
  Hengelo
  Ik kan met mijn aquarium ongeveer 1.5week voordat er algvorming op de ruiten komt ongeveer 2 voordat het duidelijk zichtbaar wordt. Ik ben dit meestal voor omdat ik wekelijks verversingen doe van 70%. Het bruine alg heb ik alleen op mijn stenen en achterwand zitten hier doe ik niets aan vind het wel mooi staan. Ik voeg co2 toe en sinds kort ook extra plantenvoeding en heb mijn filter geupgrade van 600l/h naar 1000l/h. Voordat ik deze toevoegingen allemaal gedaan had had ik ook behoorlijk last van alg vooral van die groene plakken op de bodem kwam ik niet vanaf.
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 14. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.662
  Misschien moet je eens proberen om 1 tl aan te doen ipv 2 te laten branden. Wellicht heb je dan ook minder last van algen. Het is een beetje uitzoeken wat bij jou het beste werkt. Zijn veel factoren van invloed op algen en alle aquariums verschillend dus voor iedereen weer anders.

  Ik heb 2x 1500 filter op 400 liter dus filtering meer dan genoeg en ik geef profiti als plantenvoeding. om de 4/ 5 dagen 50 % verversing. Ik heb ook al UV gebruikt maar algen ontkom ik niet aan. Als mijn planten op een gegeven moment onder de algen zitten dan is er maar 1 weg voor ze de klikko en bestel ik weer wat nieuw groen. Heb bare bottom dus planten kunnen zich toch al niet hechten.

  Heb net van een ander forum gelezen dat degene Pothos kamerplant gebruikt. Klimplant en dan de wortels in het aquarium hangen. Plant uit aquarium laten. Deze zou veel nitraat vreten. Dat zou natuurlijk wellicht een hoop alg voorkomen. Ga het ook uitproberen maar ben de plant nog nergens tegen gekomen.

  Even google pothos fish tank dan zie je voorbeelden genoeg.
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 15. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Heb jij alleen profito als voeding? ik heb dat wel in huis maar nog niet mee begonnen. 1 tl lamp valt te proberen. Mijn nitraat (en fosfaat) is nagenoeg 0, dit verklaart waarschijnlijk ook dat mijn planten niet groeien (buiten dat ze kaalgevreten worden).
   
 16. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.564
  Locatie:
  Reuver Limburg
  Ik heb nog wel een andere oplossing, mits je aqua op de begane grond staat en er onder je woning een kelder of kruipruimte zit. Ikzelf heb jaren geleden een biotoop bak Nederland gehad, en die moest natuurlijk gekoeld worden. Zeker zomers naar max 18-21 *C maar ook swinters, moest de temperatuur naar 8-10 *C. Dat bereikte ik zo:

  Ik heb een lange boor genomen en 2 gaten in de vloer geboord net naast de aqua. Daardoorheen een slang gestoken, uit één stuk van bijna 40 meter, zwart van kleur ( tuindersslang). Vanuit de aqua eerst een grote pomp aangesloten met hoge capaciteit en met enkel kool en grove watten ( toen hè….!!) dan het ene uiteinde op de UITVOER van de pomp en de rest gaat de kelder of kruipruimte in, ik heb een kruipruimte dus ik heb een gleuf gegraven van ongeveer 30cm diep en heb de slang daar in grote bogen in begraven, het ander uiteinde weer gewoon naar boven gestoken en dan weer de bak in. Door de wet van de communicerende vaten, laat je eerst de
  filterpot en de hele slang vollopen met water totdat je bij het andere uiteinde water ziet komen, dan gewoon de stroom op de pomp en voilá, je hebt een perfect koeling, die je bak ( van toen 400 liter) keurig tussen de 19-22*C houdt en toch niet veel energie gebruikt. Ik ben ermee gestopt omdat de andere familieleden, in de winter klaagden over de enorme kouval vanuit het aqua naar de woonkamer....Maar systeem werkt echt voorbeeldig!!
   
  World Citizen, michelle1 en Ennazus vinden dit leuk.
 17. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Klinkt ingewikkeld! ik ben een vrouw en niet zo handig hihi. Maar fijn dat het bij jou toen geholpen heeft!
   
 18. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.662
  @BigSmoke. Topidee. Ik ben ook vrouw en nog niet zo geemacipeerd om een boor te kunnen bedienen :D Daarbij heb ik onderburen. Maar jouw idee is wel heel slim.

  Nou ja gebruik ik profito? Zo nu en dan als ik er aan denk. Door het vele verversen hevel je dit ook weer af. Ik heb al zoveel geprobeerd op planten gebied. Dat wil gewoon niet lukken en heb me in dit feit geschikt. Gaat bij mij gewoon de klikko in en koop weer nieuwe verse bosjes. Net als je een bloemetje voor in je huis koop koop ik dus plantjes voor het vissenhuis. Die gaan wel eerst even een paar dagen in de emmer voor eventueel gif van kweker eruit te krijgen en gespuis eruit.

  Algen vind ik ook een stuk minder maar draai ook nooit geheel alg vrij. Het is niet alleen alle gigantische hopen poep wat geproduceerd word maar ook groeihormonen dus wellicht heeft dit ook invloed op planten en algen groei. Ik heb geen idee maar bij mij werkt alleen poetsen om het onder controle te houden. bij de verversing even schuursponsje over het glas en klaar is klusje van 5 minuten dus doe het nu maar zo. Minste frustratie……..

  er zijn meerdere topics over dit onderwerp. Alle "nieuwkomers" zoals ik toen, beginnen vol enthousiasme aan een mooie plantenbak en scape. UV, CO2, speciale voeding etc. De enige die ik een beetje heb gevolgd is black moor die had een mooie planenbak maar heeft zijn sluiers een nieuw huisje gegeven want werd ook gefrustreerd over de algen:cool:
   
 19. TS
  TS
  Ennazus

  Ennazus

  Lid geworden:
  28 okt 2010
  Berichten:
  329
  Locatie:
  NB
  Ja, tot nu toe poets ik ook alleen... Ik durf profito niet te gebruiken, omdat dit alleen macro elementen zijn (?) heb ik gehoord en ben bang dat de alg dan juist nog meer wordt aangezien ik ook geen CO2 of iets gebruik. Dan blijft het maar bij poetsen :p
   
  michelle1 vindt dit leuk.
 20. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.662
  Ach wij vrouwen zijn beter in poetsen dan boren:p Je zult zelf moeten ervaren wat bij jouw het beste werkt. Elk sluieraquarium is weer anders. Voordeel van het poetsen is dat je vissen wennen aan je handen en je ze handtam kan maken. Ik kan 4 van de 5 met de hand vangen als het nodig is. schepnetje kan ze beschadigen en als ze groot zijn heb je heel groot schepnet nodig.
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 21. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.261
  Locatie:
  Hoogerheide
  Je had natuurlijk geen aquarium met HR++ glas.:p
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 22. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.564
  Locatie:
  Reuver Limburg
  Neuh en nou trouwens nog steeds niet...….;)
   
 23. PetervdVliet

  PetervdVliet

  Lid geworden:
  11 jul 2015
  Berichten:
  88
  Ik heb een makkelijke oplossing voor mijn Juwel aquarium van 63 liter, ik verlengsnoer gekocht met een USB aansluting, heb een goedkoop ventilatortje gekocht voor bij de computer van een euro of 3 bij Action en heb toen de voedselklepje opengezet en laat de lucht over het wateroppervlak lopen en het koelt een heel stuk af, zelfs door zo een klein ventilatortje.
   
  Ennazus vindt dit leuk.
 24. PetervdVliet

  PetervdVliet

  Lid geworden:
  11 jul 2015
  Berichten:
  88
  Bijvoorbeeld, in de woonkamer is het niet kouder geweest dan 23,0 graden Celcius gedurende nacht, ik had het ventilatortje licht over het water blazen en toen ik hem gisteravond aanzetten was de temperatuur 24,2 graden (ongeveer de temperatuur van de kamer) en toen ik hem rond 6 uur vanochtend uitzette was de temperatuur gedaald naar 21,9 graden. En zoals gezegd, ik had hem nu nog niet eens boven het voedselklepje gezet. Natuurlijk werkt het beter bij kleinere aquariums maar voor mijn 63 liter aquarium koelt het voldoende, zelfs als het buiten dik 30 is.
   
 25. PetervdVliet

  PetervdVliet

  Lid geworden:
  11 jul 2015
  Berichten:
  88
 26. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.564
  Locatie:
  Reuver Limburg
  Is ook logisch, er is zelfs een natuurkundige wet voor....Als je water verdampt en dat doe je dan ook nog eens sneller door een geforceerde toevoer / afvoer van lucht, dan kost dat energie ( lees warmte!) en zo kun je elke bak zeker een paar graden koelen, hangt af van de luchtflow en het wateroppervlak, maar natuurlijk ook aan de relatieve luchtvochtigheid.
   
 27. PetervdVliet

  PetervdVliet

  Lid geworden:
  11 jul 2015
  Berichten:
  88
  Ik bedoel alleen voor een tientje of zo kun je je aquarium koelen, dat is niet zo slecht voor je beurs LOL.
   
 28. PetervdVliet

  PetervdVliet

  Lid geworden:
  11 jul 2015
  Berichten:
  88
  Hier in het zuiden is het momenteel schreeuwend warm, dik 27 in de woonkamer waar de hele dag de boel dicht is en er overal zonsverduistering hangt. Nu is het wel 2 graden koeler in het aquarium dan erom heen, ik wil het toch nog iets koeler hebben.

  Kan ik een paar keer per dag 3 liter water verwijderen en vervangen door koud kraanwater? Zonder dat dit de water kwaliteit negatief doet veranderen?
   
 29. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Hangt af van de waarden in je bak. Als die ongeveer gelijk zijn dan kan dat en dat doe ik ook 2x per dag bij de 60cm hier. Deze hebben dezelfde waarden als het kraanwater.
   
 30. PetervdVliet

  PetervdVliet

  Lid geworden:
  11 jul 2015
  Berichten:
  88
  25,4 kan dat kwaad trouwens bij de vissen?
   
 31. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.856
  Locatie:
  Delft
  Hangt altijd af van de vissen maar 25.4 is voor de meeste geen probleem.

  Hier heb ik een bak die op loopt tot 26.5 en de ander tot 28.
   
 32. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.239
  Locatie:
  Groningen
  Nee dat valt in de regel wel mee. Tijdelijk zoals nu kan een paar graden warmer weinig kwaad. Hier is het boven in de 60cm bakken ook al snel 28-29 graden.