Wekelijks 'ruzie' met bioloog


Nu ben ik de laatste week weer ontzettend druk geweest en vandaag weer begonnen aan een ergenis waterwissel met deze rare constructie. Ik ga binnenkort verhuizen en pak dan ook meteen de hele pvc constructie opnieuw aan want ik kom er maar niet uit.
Me glastroken voor en achter de bak (voor versteviging van de bak) zitten ook altijd onder water... nu zelfs alle bioballen eruit gehaald misschien veroorzaakt dat enige verstopping maar er veranderd niks aan. De witte watten erboven uit gehaald en raad eens... ja werkt dus niet hahaha.. zelfs mn kraan volledig open gezet een uur met Niagara waterval in de woonkamer gezeten en nog waren me glasstroken onder water...

Dus ik heb eigenlijk helemaal geen idee meer en twijfel zelfs of een nieuwe constructie wel zal werken
 

Bijlagen

  • 20201025_123517.jpg
    20201025_123517.jpg
    128 KB · Weergaven: 103
  • 20201025_123526.jpg
    20201025_123526.jpg
    248.1 KB · Weergaven: 85
Ik begrijp het probleem niet helemaal. Wat gebeurt er als je het volgende doet.

Zet opvoer pomp uit
Ververs water en vul het aquarium net zo lang tot je bioloog bijna vol staat, neem wat tijd zodat de overloop stopt met overlopen.
Nu ben je op het punt gekomen dat bij een stroomuitval je bioloog niet over gaat lopen en lijkt mij een goed uitgangspunt voor maximaal waterniveau.
Zet nu de opvoerpomp weer aan.

Behalve geluid, wat valt er nu nog te stellen?
 
@tuinkabouter nee die zijn schoon, zijn glazen plaatjes

@DanielHoogland het probleem is dus dat ik bij elke waterwissel maar continu moet blijven regelen met de kraan en dat mn glas stroken altijd onder water staan.

Ik blijf vullen tot mn bioloog in de laatste vakken echt hoog komen te staan. Mn overloop blijft maar mn bioloog in stromen er komt daar geen waterhoogte verschil in. Op het moment dat ik mn pomp weer aan doe pompt die zoveel water erin dat ik weer alles moet regelen en me glasstroken onder water komen te zitten.
 
@Nanoe zegt altijd tegen mij blijf met je tengels van die kranen in de retour af. Dus waarom rotzooien met die kraan op de retour.

Wij hebben een kraan achter onze pomp staan. Als we de bak in wat voor reden leeg halen (rottende bodem of zo) draaien we die kraan dicht en zetten de pomp uit of op de bypass.

Dat zorgt er inderdaad voor dat het waterniveau in het bioloog omhoog komt met de inhoud van de overloop en het water boven de kam. (vandaar de hekel aan K1 want dat vliegt dan door je hele bioloog).

Als je dan na de wissel de bak tot aan de kam vult zou de buffer in je bioloog plus een (half) emmertje water in de overloop direct na het starten van je pomp in principe genoeg moeten zijn om weer op te starten.

Tegenwoordig is het bij ons helemaal makkelijk omdat we een noodoverloop in het bioloog hebben zitten kunnen we gewoon een tuinslang in het bioloog leggen en loopt het te veel aan water weer vanzelf weg.

Als echter je bioloog het water wat terug stroomt als je je pomp uitzet niet kan herbergen heb je een ander probleem want dan is het dweilen bij de volgende stroomstoring
 
Laatst bewerkt:
Ik blijf vullen tot mn bioloog in de laatste vakken echt hoog komen te staan. Mn overloop blijft maar mn bioloog in stromen er komt daar geen waterhoogte verschil in. Op het moment dat ik mn pomp weer aan doe pompt die zoveel water erin dat ik weer alles moet regelen en me glasstroken onder water komen te zitten.
Met glasstroken bedoel je de kam van de overloop? Edit: Ah nee je bedoelt de stabilisator stukken. Dan is het water niveau in je bak gewoon te hoog en moet je de kam op je overloop iets vergroten aka minder weerstand voor het water maken.

Hoe je dit kunt oplossen door aan die kranen te draaien begrijp ik niet, tenzij je een kraan na je opvoerpomp hebt zitten en dan verminder je het debiet van die pomp iets. Lijkt me niet wenselijk, beter is om die kam van je overloop dus iets te vergroten (wijder maken) en het waterniveau in het aquarium zelf zou dan minder op moeten lopen. Of je overloop zit gewoon net te hoog dat kan ook natuurlijk.
 
Laatst bewerkt:
@rector Ik heb geen kraan op me retour alleen een kogelkraan op mn invoer naar de bioloog toe.

@DanielHoogland idd de stabilisator strips bedoel ik daarmee. En nee haha ik heb geen noodoverloop. Dit is mn eerste keer een aquarium met bioloog en degene waar ik hem van over had genomen had alles zo lopen en was er ontzettend tevreden over. Deed de aquarium weg omdat er een 5 meter exemplaar kwam.

Even van begin af aan om ff weer alles op de rit te kunnen krijgen.
Als ik ga verversen begin ik de bak leeg te pompen op moment dat mijn bioloog droog begint te raken schakel ik de pomp uit en dan stroomt het water in me aquarium terug mn bioloog in tot hij de uitstroombuis voorbij is dat die niet meer vacuüm kan zuigen. Na een tijdje schakel ik die weer aan om nog ff wat extra meer te verversen door de bioloog weer leeg te pompen (dit is mijn verteld dat dit beter is zodat je altijd wat meer ververst en overtollige zooi uit bioloog ook mee krijgt). Nou als ik op een punt ben dat ik weer wil vullen dan vul ik natuurlijk tot het de kam over gaat en blijf ik vullen tot de bioloog vol loopt (overloop blijft leeg tot zo goed als aan de bodem) en dan doe ik de pomp weer aan. Dan begint de overloop goed te vullen en raken me stabilisator strips onder water... dan kan ik weer spelen met de kogelkraan om niveau in de overloop goed te krijgen en me strips ja daar kom ik maar niet uit.... zou bijna een paar glasplaatjes van mn kam eruit tikken om wat meer water er doorheen te laten komen.😅
 
Met de retour bedoel ik de kraan naar je bioloog.

Ik zou pomp uitzetten
Bioloog vult zich dan met water boven de kam. 30 - 50 % (wat je ook wil wisselen) water wisselen uit de bak boven
Weer vullen tot aan de kam
Pomp weer aan
Klaar

Je bioloog leeg laten lopen is echt negens voor nodig.

Ter vergelijking er is sinds januari bij ons nooit meer een moment geweest dat er geen water in het bioloog heeft gezeten. De water hoeveelheid in het bioloog is verwaarloosbaar tov je bak en de rotzooi uit het bioloog voor zover dat je bak in zou worden gepompt (in principe is het water uit je bioloog schoon) komt wel weer bij een volgende wissel bedenk ook dat je de hele inhoud van je bak plus bioloog ieder uur enkele keren rond pompt het water in je bioloog is dus niet anders dan in je bak er boven en vermengt zich binnen enkele minuten met het ververste water uit je bak er boven. Bovenin ververs je neem ik aan ook niet alles. Anders geef je je vissen iedere week wel een hele grote klap qua waterwaarden. Dus in plaats van je bioloog te legen kun je ook gewoon een paar procent extra wisselen uit de bak erboven het is immers hetzelfde water..

Alles onder aanname dat je bioloog dit water kan herbergen. Maar zoals gezegd anders is het ook dweilen bij de volgende stroomstoring
 
Laatst bewerkt:

Lijkt me dat het debiet van je pomp te groot is voor je overloopkam /overloopbuis
 
Als ik ga verversen begin ik de bak leeg te pompen op moment dat mijn bioloog droog begint te raken schakel ik de pomp uit en dan stroomt het water in me aquarium terug mn bioloog in tot hij de uitstroombuis voorbij is dat die niet meer vacuüm kan zuigen.
Dit is het eerste euvel wat ik zou aanpassen. Boor een klein gaatje in de uitstroombuis net boven water. Dan ontstaat er bij uitschakelen van de pomp, of nog belangrijker bij stroomuitval als je er niet bij bent geen vacuum en dus geen hevel en stroomt je bioloog niet over. (Zie video hieronder)

Na een tijdje schakel ik die weer aan om nog ff wat extra meer te verversen door de bioloog weer leeg te pompen (dit is mijn verteld dat dit beter is zodat je altijd wat meer ververst en overtollige zooi uit bioloog ook mee krijgt).
Dit lijkt mij totaal overbodig. Bij water verversen zou ik het volgende doen.
1) Opvoerpomp uit
2) Water laten weglopen uit je aquarium
3) Water aanvullen (in het aquarium zelf) tot hij net over de overloop heen komt. (Je bioloog heeft al de 'buffer' opgeslagen van het watervolume van je overloopkamer en de verhoging van het waterniveau van de onderkant kam tot bovenkant kam en dat is hopelijk genoeg, anders heb je sowieso een probleem bij stroomuitval. Zie ook onderstaande video voor meer uitleg)
4) Filtermatten/spons/mechanische gedeelte uitspoelen
5) Opvoerpomp aan.
Meer hoef je m.i. niet te doen en daarna hoef je ook niets met kranen te regelen.

@rjoemman heeft een mooie video gemaakt over zijn eigen bioloog en een test wat er met stroomuitval gaat gebeuren. Wellicht kun je hier ideeen op doen?


zou bijna een paar glasplaatjes van mn kam eruit tikken om wat meer water er doorheen te laten komen.😅
Nouja daar zit wel een probleem denk ik. Als de weerstand te hoog is en hierdoor het waterniveau in het aquarium te hoog is dan is dit een oplossing. Tenzij en zo lijkt het wel, het spelen met die kraan wel effect heeft. Al gaf je net ook aan dat zelfs met die kraan helemaal open het waterniveau te hoog is. Dus je kam is te krap. Als je overloop kamer ook helemaal vol is en het niveau in je aquarium te hoog dan is de doorvoerpijp naar je bioloog te klein.
Of wat V&V en Rebtor zeggen, in beide bovenstaande gevallen kan het ook een oplossing zijn om je opvoerpomp te verminderen met een kraan / andere (regelbare) pomp.
 
Laatst bewerkt:

Lijkt me dat het debiet van je pomp te groot is voor je overloopkam /overloopbuis
Als dat het geval is zou het probleem niet op te lossen moeten zijn door te spelen met de retour (naar het bioloog) kraan.

Maar ook dat is op te lossen met een kraan op de instroom naar je bak als klas intikken of een nieuwe pomp je te ver gaat
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: B3cK
@DanielHoogland dat is wel een heel duidelijk filmpje 👌🏼 dat gaatje boren ga ik zeker doen. Ik gebruik nu alleen een 90° bocht dus even kijken waar ik het gaatje plaats aangezien me waterhoogte steeds te hoog is 😅

Ik zal deze stappen van de week maar eens precies volgen nadat ik het gaatje heb geboord.. anders trekt die toch vacuüm 😅

Vandaag een WW gedaan dus zal me beestje nu met rust laten hahaha
 
Als dat het geval is zou het probleem niet op te lossen moeten zijn door te spelen met de retour (naar het bioloog) kraan.

Maar ook dat is op te lossen met een kraan op de instroom naar je bak als klas intikken of een nieuwe pomp je te ver gaat
Ts geeft ook aan dat het waterniveau steeds te hoog is, zelfs met de overloopkraan vol open.
Een hoger niveau betekend ook meer doorstroom door de kam, immers er is dan meer opening beschikbaar voor het water.
Idem voor de overloop. Hogere waterstand geeft meer druk wat weer een iets hoger debiet van de overloop betekend.
Het verschil zal niet enorm zijn maar in dit geval kennelijk net genoeg.

Door de opvoerpomp te smoren zalnhet probleem met de hoge waterstand idd opgelost zijn (maar kunnen weer andere problemen ontstaan zoals vuilophoping)
 
Maar het feit dat de stabilisatie strips onder water staan bij een volledig open overloop is ook al niet goed.
Dan is de overloop te hoog of de pomp te zwaar
 
Jaa maarrr wacht effe hoor.....
Dit is de overloop, die zit boven de stabilisatie strip, dus natuurlijk staat die strip onder water.
En er kan maar een klein beetje water langs want alleen de voorkant is open.
Bij mij is bijvoobeeld ook de zijkant rechts helemaal open.
Dus als het water door dat smalle glazen kammetje heen gaat is het logisch dat de strip links ook onder water komt te staan.
Gewoon een constructie fout dit.


20200909_101840.jpg
 
Jaa maarrr wacht effe hoor.....
Dit is de overloop, die zit boven de stabilisatie strip, dus natuurlijk staat die strip onder water.
En er kan maar een klein beetje water langs want alleen de voorkant is open.
Bij mij is bijvoobeeld ook de zijkant rechts helemaal open.
Dus als het water door dat smalle glazen kammetje heen gaat is het logisch dat de strip links ook onder water komt te staan.
Gewoon een constructie fout dit.
Dacht ik eerst ook maar op deze foto zie je dat die verticale kanalen een heel stuk door lopen naar onderen. Het is dus meer een verticale overloop dan een horizontale, zeg maar..
Screenshot_7.png


Het blijft een rare constructie hoor en ik denk ook dat daar gewoon te veel weerstand zit. En zo te zien heeft hij dubbele kammen. De eerste kam is het glas en de tweede is het zwarte plastic uit jouw foto waar het water overheen loopt als een waterval. Als ik zo van een paar foto's uit moet gaan lijken die zwarte plastic kammen de limiterende factor.
 
Op zich vind ik die glazen constructie helemaal niet zo verkeerd. Het is alleen die enkele afvoer buis en dan helemaal dit model met van die gleuven wat niet handig want is lastig stil te krijgen en heeft geen marge voor fouten.

de echte overloop is dat zwarte kammetje, dat glas er omheen fungeert als een stijgbuis zodat je niet alleen oppervlakte water mee pakt. Dat is best slim. Mocht dat verstopt raken is er een nood overloop aan de voorkant. Over de stabilisatiestrip heen.

Als je de foto van boven ziet, zie je dat het water netjes onder de glasstrips staat en over / door het zwarte kammetje loopt. En het waterniveau in de overloop lager staat. Op het moment van de foto gaat het dus prima maar dit zal wel lawaai geven. Ik kan mij niet voorstellen dat het water over de glaslatten stroomt terwijl het waterpijl in de overloop lager is.

Ik verwacht dan ook niet dat het probleem in het glazen deel zit maar eerder doordat oftewel de afvoer buis te veel wordt geknepen, ofwel via de kraan ofwel via de watten die in de overloop zitten in de hoop de overloop stil te krijgen het water gewoon niet snel genoeg weg kan cq de pomp te zwaar is waardoor je het bioloog leeg pompt behalve als je er eigenlijk iets te veel water in hebt zitten.

Ik zou beginnen met het terug schroeven van de pomp zei het door de pomp langzamer te laten draaien en als dat niet kan gewoon knijpen met een kraan op de aanvoer buis.

Als het waterniveau in de overloop wel laag is terwijl het water over de stabilisatielatten heen loopt kun je overwegen om een of twee glazen schotjes er tussenuit te halen. Maar het zou mij niet verbazen als daarmee het probleem zich naar de overloop zelf verplaatst.
 
Laatst bewerkt:
Het probleem zit in de doorvoer capaciteit van dat zwarte strookje bij de uitloop, dat zorgt voor een groot hoogteverschil in het water oppervlak.
Als je daar wat extra ruimte in maakt is de hoge waterstand het volgens mij opgelost.
de sleuven is het glas zijn ruim voldoende.
 
Het probleem zit in de doorvoer capaciteit van dat zwarte strookje bij de uitloop, dat zorgt voor een groot hoogteverschil in het water oppervlak.
Als je daar wat extra ruimte in maakt is de hoge waterstand het volgens mij opgelost.
de sleuven is het glas zijn ruim voldoende.
Ja mee eens. Ik zei dit in een van mijn vorige berichten al maar is een beetje onder gesneeuwd. Op de foto's lijkt het er op dat het inderdaad dat zwarte strookje is en dat zou relatief makkelijk aan te passen zijn.
 
Ja mee eens. Ik zei dit in een van mijn vorige berichten al maar is een beetje onder gesneeuwd. Op de foto's lijkt het er op dat het inderdaad dat zwarte strookje is en dat zou relatief makkelijk aan te passen zijn.
Ik vraag me af of dit het probleem is. Aangezien op die foto van boven het water gewoon over dat zwarte kammetje slaat terwijl het water nog ruim onder de stabilisatie latten staat.

Ik zie eigenlijk niet in waarom als het water weerstand zou ondervinden van iets waar het overheen kan.
 
Ik vraag me af of dit het probleem is. Aangezien op die foto van boven het water gewoon over dat zwarte kammetje slaat terwijl het water nog ruim onder de stabilisatie latten staat.

Ik zie eigenlijk niet in waarom als het water weerstand zou ondervinden van iets waar het overheen kan.
Het is op de foto inderdaad niet te zien maar ik vermoed dat over het zwarte plastic kammetje heen een soort last-resort is en eigenlijk niet de bedoeling. Moet er tussendoor lopen als een kam zeg maar. Het is een vermoeden hoor, de fotos zijn niet duidelijk genoeg voor een compleet beeld.
 
Nou dames en heren, ik heb weer een WW gedaan en heb de tips en instructies gevolgd die jullie hebben gedeeld toegepast en denk dat ik nu wel weet wat dus mijn probleem is.

Mijn pomp moet te sterk zijn. Na een WW gedaan te hebben met de exacte instructies kwamen me stabilisatie strips meteen weer onder water en me overloop kwam niet verder dan 20 cm hoger. Nu had ik 1 kammetje eruit gesneden en dit maakte ook geen verschil een 2e ook niet dus ik kan blijven snijden maar dan houdt ik niks meer over haha..

Nu heb ik een dopje van de easy life flesjes wat gaatjes in geboord en over de invoer van me pomp geplaatst en nu blijven me strips mooi boven water... dus me pomp is gewoon te sterk... nu twijfel ik wel als ik een pomp van bijv. 3000 liter per uur plaats of ik dan van het probleem af ben (1000 liter per uur minder)

Harstikke bedankt voor alle hulp allemaal er zal een nieuwe pomp komen na de verhuizing...... als ik de bak heel van de trap af krijg 😅
 
Goedenavond mede aquarianisten,

Ik heb jaren lang met potfilters gewerkt van meerdere merken en de laatste was de fluval fx6 maar met een nieuw aquarium heb ik er een bioloog bij.

Nou zoals de titel luidt heb ik elke week ruzie met mn bioloog misschien ligt het aan mij (vast wel) maar ik heb altijd problemen bij het vullen van de bak.

Op het moment dat mijn overloop weer begint te vullen dan vult mn bioloog op tot een punt dat de bioloog redelijk hoog loopt en dan doe ik mijn pomp weer aan. Vervolgens begint de overloop te vullen en dan draai ik de kraan dicht op het moment dat het water in de overloop een paar cm onder de kam terecht kom. Nou mooi zou je denken, ja dus niet!! want dan loopt of de overloop weer voor de helft naar beneden of de bioloog staat weer in de laatste 2 vakken te laag.

Ik moet elke keer dan met de kogelkraan spelen tot het water in de overloop weer op een juist punt zit en blijft zitten (dat blijft zitten is onderhand ook een specialistische vinger gevoel).

Ik heb het gevoel dat ik teveel aan het "klooien" ben 😅

Ook is de kogelkraan maar voor de helft open, als ik hem verder open zet hoor ik de hele dag een waterval vanuit de overloop.

Is dit normaal voor een wekelijkse waterwissel of doe ik iets verkeerd😅 please let it be me 🤣
Heb dit probleem ook jarenlang ondervonden!
Dit heb ik opgelost door een by-pass te maken op de slang van de opvoerpomp uit het laatste vak van de bioloog, die het water weer uitspuugt in het eerste vak ipv het aquarium. Je moet wel zorgen dat bioloog niet op maximaal afgevuld staat, anders is het erg tricky om eea om te zetten zodra je overloop weer vol raakt bij het vullen van je aquarium. Ipv by-pass kun je het ook oplossen door 2 dezelfde uitvoerpompen te gebruiken en 1 daarvan alleen te gebruiken als by-pass bij onderhoud terug naar je 1e vak in de bioloog (mocht je geen zin hebben te klooien met kraantjes zoals ik ;) ) Ik heb sindsdien het probleem nooit meer gehad en bijkomend voordeel is dat tijdens onderhoud je bioloog blijft draaien, wat veel beter is dan de boel stilzetten!
Voor mijn bak zorg ik dat tijdens onderhoud het water in beweging blijft dmv stromingspomp, ook een simpele oplossing.
 
Je kunt gerust je bioloog een tijd stil zetten hoor, die bypass vind ik wat overdreven. Ik zou persoonlijk ook de doorvoer naar de bioloog vergroten ipv de opvoerpomp verkleinen of die op een andere manier knijpen, zij het met een bypass of gewoon via een kogelkraan die je een beetje sluit. Mogelijkheden genoeg om dit op te lossen zonder alles overhoop te halen.
 
Zou gwn voor een regelbare pomp gaan, er is vast wel een standje die bij jouw aquarium.
Heb je ook minder risico op een miskoop
 
Ik ga na de verhuizing sowieso de doorvoer naar mn bioloog een durso overlook plaatsen inplaats van die gatenkaas pijp die er nu in zit hahaha en wat is jullie advies nog meer? Ik will niet gaan Boren in de bak en dergelijke
 
Kijk bij de verhuizing of er een grotere afvoerpijp past. Soms is het gat veel groter en kun je met een nieuwe doorvoer en pijp een heel eind komen. Daarnaast is die regelbare pomp van Tuinkabouter ook een goed idee.
 

Terug
Bovenaan