Welke techniek combi van filters en uitlaten/spraybars?

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door glennosh, 20 nov 2018.

 1. glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Beste aquarianen,

  Ik zit erover te denken om eindelijk een extern filter aan te schaffen. Ik heb een Juwel Vision 180 met het normale interne filter maar daar heb ik niet genoeg vertrouwen meer in. Ik zit dan ook te denken om de interne en nieuwe externe in combi te laten draaien. De interne wil ik bijvoorbeeld verlengen met een spraybar. De externe daarvan weet ik het niet. Ik wil meer stroming zodat CO2 beter verplaatst wordt en gewoon betere filtering omdat mijn streven een mooie plantenbak is. Hoe zou ik dit het beste kunnen combineren? Hoe hang je de filters ten opzichte van elkaar om optimale stroming te krijgen? welk extern filter past daarbij? Liever ruime capaciteit dan te weinig. Is dat niet 5x de inhoud van mijn bak per uur of meer? Ik denk dat ik netto op 140/145 liter o.i.d. zit.
   
 2. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  423
  Locatie:
  Boskoop
  De Juwel bioflow medium in een Rio 180 doet 600liter per uur dus zit je op ongeveer 3.5x als hij schoon is, als je deze goed hebt ingedeeld met filter materiaal dan is hij met een normale bezetting vis en planten prima.
  Alleen je wil of je dient Co2 toe dan is het niet zo'n handig filter omdat je altijd met de uitstroom zit te klooien hoe het pijpje gericht moet staan voor de beste circulatie.

  Zelf heb ik een Rio180 en ik heb hem dit jaar eruit gehaald en enkel 1 extern filter erop draaien met een spraybar net onder het oppervlakte van het water.
  Mocht je gaan voor extern filter dan moet je minimaal wel een filter nemen met 800liter debiet voor degelijk circulatie omdat planten die hoog groeien veel stroming bellemmeren door heel de bak heen.
  Wat ook fijn is dat je het Co2 direct tussen aanzuigslang en het filter kan monteren zodat het Co2 door het gehele filter gaat en perfect oplost en via de spraybar door heel de bak wordt gepompt zonder dat je kans hebt op een mist van Co2 in het water.
  Ik heb het meteen wat grof aangepakt met een Eheim professional 4+ 600 met een debiet van 1250liter per uur en ik heb er geen spijt van omdat ik nu eindelijk de goede doorstroming krijg door heel de bak + omdat het filter inhoud ruim is scheelt dat ook weer onderhoud om het filter vaak te reinigen. (na 6 a 8 maanden begint het debiet pas af te nemen)
  Dus ja ik zeg doen en als je het interne filter kan verwijderen en dit scheelt je weer ruimte waar een mooie plant kan komen te staan.
   
 3. JanCichlide

  JanCichlide

  Lid geworden:
  31 okt 2018
  Berichten:
  109
  Je kan ook de eccoflow 600 vervangen door de eccoflow 1000, dan heb je meer stroming.
  Ik heb de interne uit mijn rio 180 gehaald en heb ook voor een eheim buitenfilter gekozen, de professional 4+ 250 omdat deze ruim voldoende is voor mij.
   
 4. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Beste Edje,

  Hoe heb je het interne filter verwijderd? Ik bedoel het zal niet heel moeilijk zijn maar je houdt een gat in je achterwand over. Hoe heb je dat opgelost? Zou 2 filters te sterke filtering zijn?

  Daarnaast vroeg ik mij af hoe je CO2 naar je externe filter geleid. Ik heb een reactor sinds kort die de belletjes kleiner maakt. De uitkomst wacht ik nog op.
   
 5. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Beste Jan,

  Hoe heb jij dat opgelost? Ook jij houdt dan een gat over in de achterwand. Goede tip ook trouwens van die eccoflow 1000. Voorlopig vind ik het verkrijgen van een extern filter het belangrijkst. maar ik wil waarschijnlijk ook een spraybar voor een goede verdeling van het water.
   
 6. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  423
  Locatie:
  Boskoop

  Je kan ook gewoon je interne filter blijven gebruiken als je dat wil, met het uitlaadbuisje op de achterwand gericht maakt hij dan niet hele erge stroming die hinderlijk is maar wel extra zweefvuil vangt.

  Filter verwijderen is een beetje tricky als je een draaiend aquarium hebt, ik heb een zo'n dun mogelijk en lang ijzerzaagje zonder houder gebruikt en langzaam het silenconen kit door gerafeld en een beetje voorzichtig proberen los te wiebelen.
  Heeft even tijd gekost voor dat de kit uiteindelijk op alle punten los liet maar geluk na 30min werk.

  Als je een achterwand hebt en die stopt natuurlijk waar het filter in de hoek zat, daar heb ik gewoon zo'n zelfde stukje achter wand op maat gemaakt en beetje klem gedaan tussen de zijruit en ander stuk achter wand.
  Hier bleef het gewoon goed zitten en vrijwel niks van te zien.

  Co2 dien ik met een tussenstukje tussen de aanzuigslag en het filter, hier wordt het Co2 mee gezogen het filter in waardoor het zeer goed oplost en geen belletjes nevel uit de uitstroom komt dit noemt men ook wel soort Co2 mist in het water.
  Je kan ook complete setjes kopen waar je werkdruk op zet en het verneveld via een membraam, maar ik voer Co2 gewoon direct in druppelvorm het filter in omdat je eens in de zoveel tijd dat membraampje moet schoonmaken of vervangen en deze heb ik dus niet om die reden + ik kan geen verschil merken met oplossen en de duur van fles gebruik in weken.


  Voordat je het interne filter toch besluit weg te halen en je hebt een nieuw aangeschaft, laat eerst het nieuwe filter minimaal 4weken mee draaien voordat je een ander bestaand filter gaat verwijderen, of je moet een deel van het filter materiaal over zetten naar het nieuwe filter dan is het geen probleem.
   
 7. JanCichlide

  JanCichlide

  Lid geworden:
  31 okt 2018
  Berichten:
  109
  Ik had nog geen achterwand. Ik heb me nu pas een achterwand besteld.
  Je kan ook een externe filter kopen en de interne gebruiken als voorfilter voor de externe.
   
 8. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Bedankt beiden. Dan nog een gekke vraag. Maakt het voor het nemen van een spraybar uit welk extern filter je neemt. Laat ik het anders vragen. Kun je problemen met het vinden van spraybars krijgen als je net het verkeerde externe filter aanschaft?
   
 9. D@nny H

  D@nny H

  Lid geworden:
  20 feb 2016
  Berichten:
  391
  Locatie:
  Hoofddorp
  Dat zou ik niet doen je inline diffuser tussen je aanzuig en filter monteren
  Dat is je inline diffuser snel vervuild omdat alle stofdelen via je diffuser gaan.

  Niet voor niets geeft de fabrikant aan om het tussen de filter en uitstroom te doen.

  Verder is het aan te raden om het interne filter uit het aquarium te snijden.

  In mijn rio 125 heb ik het gedaan toen het aquarium als een half jaar draaide zonder al te veel problemen

  Nu mijn rio 180 heb ik het direct voor het vullen gedaan.

  Behalve dat het ruimte scheelt is de filtering van een extern filter doorgaans beter en de uitstroom beter te richten dan de Bioflow

   
 10. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.142
  Locatie:
  Hellendoorn
  In mijn Rio 180 wordt het interne filterhuis gebruikt als voorfilter voor mijn externe JBL e 901. (900 l/h bruto) D.w.z. mijn aanzuigbuis van de JBL steekt in het bijna lege interne filter huis. Bovenin heb ik een grove spons die het grovere vuil, bladeren ed. afvangt. De JBL zelf heb ik voorzien van een spraybar over de gehele achterwand. Vlak onder het water oppervlak richten de uitstralingen licht naar beneden. Ze kaatsen tegen de voorruit aan en worden naar beneden geduwd om over de bodem terug naar achter te gaan. Omdat de aanzuiging, als gezegd, rechtsachter in het oude filterhuis zit krijg je dus een spiraal vormige stroming, beter gezegd, waterdistributie naar rechts. Deze zorgt voor een prima planten voeding in alle hoeken en gaten van m'n bak.
   
 11. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Bedankt wederom allen. Ben hoe wist jij of de spraybar zou passen? In een winkel gekocht of online?
   
 12. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.459
  Locatie:
  alkmaar
  Is een zelfbouw van pvc
   
  glennosh vindt dit leuk.
 13. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Zowel de JBL e902 als de Eheim professional 4+ 600 spreken mij aan. Nu zou ik dat graag met verwarming combineren. Scheelt weer techniek in de bak. Maar verwarming dat lijken ze niet te hebben. Dan kom je bij een professional 3 uit. Hebben jullie allemaal dan nog een verwarming in je bak hangen of een externe verwarming van een ander merk aan de pomp o.i.d.? Of wellicht is er zelfs een goede pomp zoals de Eheim professional 4+ 600 maar die dan niet direct + €500 is. Een verdubbeling van de prijs omdat er verwarming bij zit, vind ik eerlijk gezegd een beetje onzin.
   
 14. eric79

  eric79

  Lid geworden:
  12 sep 2012
  Berichten:
  549
  Locatie:
  Geldrop
  Externe heater van hydor bijv. Is een mogelijkheid! Ik persoonlijk heb er een sunsun externe heater nu 10 maanden probleemloos draaien op een jbl 1501. Voorheen had ik een Rio 180 met 1 jbl 901 en ook diverse externe zaken als heater en CO2. Uiteindelijk heb ik daar een 2e 901 bijgezet, maar ik hou van overkill qua filtratie.
  Nu heb ik een Rio 300 met 2x 1501, hier ook weer 1 voorzien van alle externe toebehoren en een voor filtratie.
   
  glennosh vindt dit leuk.
 15. D@nny H

  D@nny H

  Lid geworden:
  20 feb 2016
  Berichten:
  391
  Locatie:
  Hoofddorp
  Wow ik vind dat te fors voor een rio 180 2x de 901.
  Hier draait de rio op 1x 702 met upgrademandje naar 702 en dat is voor mijn ruim beplante bak met redelijke visbelasting dik voldoende.

  De verwarming zit hier gewoon in de bak, is een suk goedkoper.

   
  glennosh vindt dit leuk.
 16. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.459
  Locatie:
  alkmaar
  @Erikdebrabander heeft een mooi topic over een zelf gebouwde externe heater ;)
   
  glennosh vindt dit leuk.
 17. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.589
  Locatie:
  Hoogerheide
  Ik wacht nog steeds op de werking ervan.
   
 18. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.459
  Locatie:
  alkmaar
  Ik heb eenzelfde ooit gebouwd en die werkte heerlijk naar behoren.
  Voor €20 aan pvc enzo was ik klaar dacht ik
   
 19. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Voor degenen die de jbl e901 of 902 hebben. Wat gaf de doorslag om voor deze te gaan en niet voor de Eheim?
   
 20. eric79

  eric79

  Lid geworden:
  12 sep 2012
  Berichten:
  549
  Locatie:
  Geldrop
  Voor mij een marktplaats aanbieding! Heb nooit andere gehad en nooit problemen gekend!
   
 21. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Het is de Eheim Professionel 4+ 600 geworden. Ik ben er nu klaar mee met die baardalg en lelijke planten. Ik had mijn CO2 opgehoogd ten behoeve van de planten. Zo'n nano diffuser. Kom ik thuis. Vloeistof in het geel. Vissen compleet vergast. Ik kan weer helemaal opnieuw beginnen en direct mijn bak verplaatsen,
  .
   
 22. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.142
  Locatie:
  Hellendoorn
  Nou, als je zo'n ding zelf maakt kies je al gauw voor een passende maat...
  56999450-winking-and-smiling-emoticon.jpg
   
 23. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.142
  Locatie:
  Hellendoorn
  Wanneer je het principe volgt zoals ik hierboven omschreef, dus met behoud van het interne filterhuis dat dan ook voorfilter wordt dan kan het bestaande verwarmings element gewoon blijven.
   
 24. D@nny H

  D@nny H

  Lid geworden:
  20 feb 2016
  Berichten:
  391
  Locatie:
  Hoofddorp
  Dat is een stevig filter voor jou formaat aquarium.
  Als je co2 verhoogd moet dat met kleine stapjes, maar daar was je nu wel achter?


   
 25. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Ja met als voordeel dat ik er makkelijk techniek tussen kan doen, zonder dat het mijn debiet raakt. Of ik kan ooit groter gaan en dan zit ik ook al goed, in ieder geval een stukje goede techniek in huis.

  Wat betreft kleine stapjes. Ja dat deed ik voor mijn gevoel al. Misschien iets te enthousiast geschroefd. Ik dacht dat het nooit in een dag het geel zwaar zou in gaan met dode vissen tot gevolg. Zeker gezien mijn bescheiden diffuser. Nou vandaag dus geen co2 toegevoegd aan de lege bak en het wordt maar langzaam groen. Met die difffuser is dus ook niets mis. Maar de tranen stonden mij gister nader dan het lachen ja. Daar zal ik geen geheim van maken. Je wil de planten mooi maken voor je visjes en vervolgens zijn het je vissen die het onderspit delven. Het was een deprimerende avond...
   
 26. D@nny H

  D@nny H

  Lid geworden:
  20 feb 2016
  Berichten:
  391
  Locatie:
  Hoofddorp
  Heb je een magneetventiel tussen je co2 zitten en een tijdschakelaar?

  Het is aan te raden om alleen co2 toe te voegen als je verlichting brand.

  Ik kan me levendig voorstellen dat de tranen in je ogen stonden.
   
 27. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Danny, ja ik heb idd. een magneetventiel en een tijdschakelaar. Ik ging naar mijn werk. CO2 ging op de hardere uittest stand aan toen ik weg was. Kennelijk veel te hard. Toen ik terug kwam lag alles op half 7, op 2 garnalen na die nu ook dood zijn. Indicator diep in het geel. Ik had gehoopt op lichtgroen. Ik voeg alleen CO2 toe ongeveer tegelijk met de verlichting. Het start net iets ervoor. Dan kunnen de planten direct aan de slag als het licht wel aan staat.
   
 28. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Heren, ik lees dat jullie je spraybar onder het wateroppervlak hebben. Ik ga die van mij zometeen ophangen maar dat zal op het glas van de achterkant zijn. Boven de achterwand. Dan red hij het toch niet om onder water te hangen? Hanteren jullie iets anders dan zuignappen?
   
 29. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.459
  Locatie:
  alkmaar
  Ik heb geen achterwand, en dacht dat @benvo uitsparingen had gemaakt in de achterwand
   
 30. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Bedankt tuinkabouter. Ik hoor graag nog meer van de andere heren. Het hangt gelukkig na iets van 2,5 uur aanklooien met de pomp en een youtube filmpje wat op zolder niet wilde laden. Ik kreeg door de lange tubes mijn aanzuigsysteem niet geactiveerd dus heb een fitness oefening gehad aan de knop indrukken. Uiteindelijk ging hij over een dood punt en toen heb ik hem weer aangezet. Toen heeft ie de boel helemaal vol gezogen.

  Komen we nu bij de volgende "problemen". Spraybar is helft van de bak en de techniek hangt niet onder water als ik met zuignappen werk. Ik hoop ook niet dat ik nu weer mijn CO2 door de besproeiing de bak uit drijf want dan moet ik daar weer iets mee.

  Ter info: CO2 hangt links achter. Klein membraan. Instroom hangt ernaast. Spraybar hangt links boven oppervlak. Interne filter staat rechts nog aan op de oude stand waarbij het de bak in blaast. Het nieuwe filter op halve kracht gezet. Op volle kracht schiet ik vanaf de achterwand bijna tegen de voorwand :D. Bovendien maakt dat boven water enorm lawaai. Maar goed ik heb dus zo'n beetje het grootste gedeelte van mijn techniek links achterin weg lopen met snoeren. Het is onpraktisch en geen gezicht. Kom nu ook op een punt dat verlichting, oude verlichting, CO2, en de in- en uitstroom elkaar in de weg gaan zitten. Om nog maar niet te spreken over mijn standaard Juwel afsluitkap waar die Kite light verlichting onder hangt. Dat mijn bak een beetje open staat, vind ik niet zo erg, maar ik moet nu zelfs uitkijken dat als ik mijn verlichting naar achter leg, dat ik niet de spraybar naar beneden duw. Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die tegen dit soort onpraktische situaties aan loopt.
   
 31. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Even een succesverhaal. Ik had laatst geen idee hoe ik mijn Eheim spraybar onder water moest krijgen. Kniestukken en andere moeilijkdoenerij zijn de Revu gepasseerd.
  Ik heb via een bekende website voor voeders een jbl outlet spraybar aangeschaft voor een minimaal bedrag omdat die toch afgeprijsd was. Ik denk nou voor dat bedrag pak ik hem mee. Resultaat, spraybar met kleinere gaatjes en 2x zo lang. Spraybar hangt nu wel onder water en extern filter nu op volle kracht. Ook is deze set zo te draaien dat de spraybar vanaf de achterkant je bak in draait dus niet meer vanaf de zijkant. Ook niet onbelangrijk, ik heb geen zuignappen nodig. Ik ben dus nogal in mijn "napjes".

  Sorry die laatste slechte woordgrap moest gewoon. ;)

  IMG_0201.JPG
   
 32. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  4.142
  Locatie:
  Hellendoorn
  Je hebt trouwens een heerlijke hap baardalg op je achterwand. Misschien eens een keer een Carbo boost?

  Op dit plaatje kan je zien hoe mijn spraybar (met zuignappen) op de achterwand zit.
  IMG_20180316_101954.jpg
   
  Laatst bewerkt: 28 dec 2018
 33. TS
  TS
  glennosh

  glennosh

  Lid geworden:
  30 jan 2013
  Berichten:
  388
  Locatie:
  Zoetermeer
  Hangt mooi strak ook met de zuignappen bij jou.

  Ja ik probeer de baardalg nu op natuurlijke wijze weg te krijgen maar dat valt niet mee. Dus wellicht maar eens lokaal met carbo gaan behandelen. Moet de laatste dagen veel bijstellen aan mijn Co2. Ik verwacht nu ook weer dat ik moet bijstellen door de spraybar onder water. We gaan het meemaken. Zolang het maar niet te weinig CO2 is.