Witstip of paaipukkels


Lid geworden
4 apr 2019
Berichten
19
Leeftijd
43
Ik vrees dat onze telescoopoog geveld is met witstip . Ik twijfel met paaipukkels , daar het er al 2 dagen wild aan toe ging met onze grote mannelijke sluierstaart . Zie dat de telescoopoog ook gehavend is aan zen vinnen erdoor . Hij duwt ze werkelijk heel wild gans de bak door . Amoure brute . Of is het toch witstip door de stress ervan ... start ik kuur op ... alvast dank voor reactie’s
 

Bijlagen

Lid geworden
3 sep 2018
Berichten
378
Leeftijd
31
Locatie
Bennekom
Niet altijd duidelijk te zien op een foto, en in het beginstadium.

Wat je sowieso kan doen is de komende 24 u goed observeren. Zie je een rappe toename in het aantal stippen (met name op de vinnen; later over het hele lichaam) dan is witte stip de hoofdverdachte.

Blijft het stabiel / vordert het traag dan ga je eerder denken aan andere dingen.
 
TS
valleke
Lid geworden
4 apr 2019
Berichten
19
Leeftijd
43
Ja , twijfel ook nog , vinnen wel redelijk beschadigd en gerafeld . Heeft ook witte randjes . Maar das van het paaien , dacht vanmorgen tussenbeide te komen . Zo hevig zijn die . Kan witstip daar een reactie op zijn ... ik bekijk het alvast morgen eens en pist nieuwe foto . Bedankt voor de reactie alvast @Gino88
 
Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
2.753
Sorry was op vakantie. Hoe is het nu met de vis. Paai pukkels zitten op de kieuwdeksels en een rijtje op de borstvinnen. Niet op staart en lichaam. Zie je vis ook schuren en met vinnen trillen/klapperen? Witte stip komt niet door paaien meestal krijg je dit door te koude verversingen en verminderde weerstand van vis.
 
TS
valleke
Lid geworden
4 apr 2019
Berichten
19
Leeftijd
43
hoi michelle , bedankt voor je reactie . Ik denk dan toch geen witstip , zou op een week tijd toch al moeten duidelijk vermeerderd zijn . Ik denk dan toch eerder wat beschadiging aan de vinnen die witte randjes maakt . En misschien wat zweefvuil die er aan hangde ( nogthans helderwater ) maar het mannetje duwt ze werkelijk op de grond over de bodem . Wel nog stipjes op bovenin ..( zie nieuwe foto ) . wel terug levendiger ... Terug een nestje borstelneuzen ook opgemerkt vandaag :)
 

Bijlagen

Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
2.753
Ja een week een vis met witte stip zou deze al dood zijn en de rest ws ook vol hebben gezeten. mannetje kunnen erg ruw omgaan met de vrouwtjes dus beschadigingen zul je altijd tegen komen. Ik denk dat de vis wat meer slijmhuid aan het maken is. Kan irritatie water waardens zijn, de een kan meer hebben dan de ander of wat meer parasieten aanvallen of wondjes. Sluier regelt zijn eigen slijmhuid en kan als meer gaan aanmaken om zich zelf wat meer te beschermen. Als het erg veel gaat worden kun je wazige plakken op vis zien. Je kunt dan ook voelen dat hij erg slijmerig aan voelt. Wat zoutbadjes kan hem helpen. Slijmlaag moet niet te dik gaan worden.

Preventief wat meer verversen en bij bodem waaierend afhevelen stuur je wat ellende richting riool.

Als de telescoop een vrouwtje is uitkijken met je inrichting Stenen/hout Die ogen raken altijd beschadigd door paaien.

Leuk nestje borstel neuzen. Ik heb inmiddels al 2 nestje rond zwemmen ;)
 
TS
valleke
Lid geworden
4 apr 2019
Berichten
19
Leeftijd
43
hoi , dankje . Zou zeker kunnen kloppen , als ik het nu zo lees . En de telescoopoog is inderdaad wel gevoelig bij verversingen . Kan het moeilijk op temperatuur brengen doordat ik op kraanwater ontkalker heb zitten , dus tap water van voor de ontkalker maar zonder temperatuurregeling dan . Wat betreft ons nestje, hopelijk nu wel eens kroost . Eerste nest was bij uitbraak witstip , en door medicamenten geen levende meer, 2 de nest vorige maand , denk ik maaltijd van de andere vissen , nu derde keer , goede keer hoop ik. ik haal de scherpe dingen inderdaad er uit . mercikes hé
 
Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
2.753
Verversen met erg koud water geeft problemen bij sluiers. Is ook de trigger voor witte stip uitbraken. Misschien proberen de dag ervoor je water al af tappen en op kamertemperatuur laten komen of met water koker 1 liter kokend water erbij mengen zodat je temperatuur omhoog gaat?
 

Bovenaan