zout toevoegen?


Menno Bosman

Well-known member
Lid geworden
22 mei 2023
Berichten
104
Leeftijd
65
Ik heb aan een eerder discusaquarium nooit zout toegevoegd. Nu overweeg ik het wel te doen omdat ik begrijp dat het gunstig is voor de gezondheid. (Ik bedoel niet het zout op zich maar het feit dat de discus minder moeite hoeft te doen zijn interne waterhuishouding op orde te houden waardoor de weerstand tegen ziekten toeneemt.)

Ik heb dit deel van het forum doorzocht maar kan het niet vinden. Vandaar de vraag: heeft iemand hier ervaring mee? Zo ja,

  • is het effect inderdaad positief? Is jodiumvrij zeezout geschikt?
  • welke dosering is aan te bevelen?
  • moet zout worden aangevuld na waterverversing?
  • hoe kan het het best worden toegevoegd (oplossen in water en dan geleidelijk toevoegen?
Alle tips zijn welkom! Dank alvast.
 
Zelf gebruik ik het alleen incidententeel in een 3gr/l oplossing.
Ken ook wel mensen die het preventief altijd gebruiken, in een 1gr/l oplossing.
Ik gebruik altijd "gewoon" jodium vrij zout uit de supermarkt, maar zeezout (bijv. Aquaforest Sea Salt) gaat ook heel goed.
 
Zelf gebruik ik het alleen incidententeel in een 3gr/l oplossing.
Ken ook wel mensen die het preventief altijd gebruiken, in een 1gr/l oplossing.
Ik gebruik altijd "gewoon" jodium vrij zout uit de supermarkt, maar zeezout (bijv. Aquaforest Sea Salt) gaat ook heel goed.
Dat helpt, dank!
 
Ik ben geen chemicus maar ik gebruik voor de zeewaterbak ook zeezout natuurlijk maar als je dat doet met kraanwater dan zal misschien o.a. de kh en gh wat oplopen.
Zeezout heeft normaliter vrij veel calcium en magnesium erin zitten maar goed dat is misschien minimaal met 1 gram per liter.
Ik heb daar geen ervaring mee en wilde het alleen even aangeven.
 
is het effect inderdaad positief? Is jodiumvrij zeezout geschikt?
Persoonlijk zou ik het niet doen. Het is niet zo dat discussen niet tegen zout kunnen, maar ze komen oorspronkelijk uit wateren die (in de regel) heel weinig zouten bevatten. Zouten in hun lichaam houden is een heel sterk punt van dit soort vissen.

Het is ergens wel voorstelbaar dat een kleine zouttoevoeging met de osmotische balans kan helpen. Tegelijk: er is geen bewijs voor dat het daadwerkelijk verschil maakt. :) Dat is allemaal "hearsay" in de hobby. Dus dan kun je je afvragen of het de moeite van het experimenteren waard is. Overigens maakt de eventuele aanwezigheid van jodium niet uit, mocht je toch met zout aan de slag gaan. Daar zit zo weinig van in keukenzout dat de uiteindelijke oplossing in je bak min of meer homeopathisch te noemen is. Oftewel, het idee is leuk maar het effect zit in het hoofd...
 
Persoonlijk zou ik het niet doen. Het is niet zo dat discussen niet tegen zout kunnen, maar ze komen oorspronkelijk uit wateren die (in de regel) heel weinig zouten bevatten. Zouten in hun lichaam houden is een heel sterk punt van dit soort vissen.

Het is ergens wel voorstelbaar dat een kleine zouttoevoeging met de osmotische balans kan helpen. Tegelijk: er is geen bewijs voor dat het daadwerkelijk verschil maakt. :) Dat is allemaal "hearsay" in de hobby. Dus dan kun je je afvragen of het de moeite van het experimenteren waard is. Overigens maakt de eventuele aanwezigheid van jodium niet uit, mocht je toch met zout aan de slag gaan. Daar zit zo weinig van in keukenzout dat de uiteindelijke oplossing in je bak min of meer homeopathisch te noemen is. Oftewel, het idee is leuk maar het effect zit in het hoofd...
Veel tegenstrijdige berichten inderdaad.
Ik denk dat ik er maar van af blijf tenzij het als onderdeel van medicatie of een genezingsproces echt nodig is. Hoe minder toevoegingen aan het water hoe beter (en hoe gemakkelijker)!
 
Persoonlijk zou ik het niet doen. Het is niet zo dat discussen niet tegen zout kunnen, maar ze komen oorspronkelijk uit wateren die (in de regel) heel weinig zouten bevatten. Zouten in hun lichaam houden is een heel sterk punt van dit soort vissen.

Het is ergens wel voorstelbaar dat een kleine zouttoevoeging met de osmotische balans kan helpen. Tegelijk: er is geen bewijs voor dat het daadwerkelijk verschil maakt. :) Dat is allemaal "hearsay" in de hobby. Dus dan kun je je afvragen of het de moeite van het experimenteren waard is. Overigens maakt de eventuele aanwezigheid van jodium niet uit, mocht je toch met zout aan de slag gaan. Daar zit zo weinig van in keukenzout dat de uiteindelijke oplossing in je bak min of meer homeopathisch te noemen is. Oftewel, het idee is leuk maar het effect zit in het hoofd...
Of zout jodium vrij is of niet zou ik me in een "crisis" situatie, me niet zo druk om maken. Maar zelf heb ik dit altijd op voorraad staan, voor het geval dat.
In de praktijk gebruik ik zout ong. 1x per jaar als ik zie dat er "geschuurd" word of ik merk dat 1 of meerdere vissen een verminderde weerstand hebben (door bijvoorbeeld gevecht)
Een preventieve continue toevoeging van zout heb ik zelf nooit echt onderzocht, en zie ik zelf ook niet echt de meerwaarde van in (in geval van discus en de meeste zuid-Amerkanen)

Toevoegeln van zout (in geval van parasiet/wondjes aan de vis door bijv. gevecht) gebruik ik wel met regelmaat icm temperatuursverhoging van 3-5°. ( 3gr zout per liter) Dit omdat (zoals je in de beginpost al aangeeft) dit de interne waterhuishouding en stofwisseling van de vis ten goede kan komen, waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte of deze beter kan weerstaan (door een betere weerstand)

Als voorbeeld:
Als mijn temperatuur op 25° staat, en er een "vechtpartij " geweest is, voeg ik 3gr/l zout toe, en verhoog ik de temperatuur naar 27-28° waardoor de vissen in 2-3 dagen zichtbaar "beter" worden.
Als dit niet het geval is, heb ik in die 2-3 dagen te tijd om te observeren of er iets anders aan de hand is, en of er naar medicijnen gegrepen moet worden. (Temperatuurverhoging icm een bacteriële infectie is geen goede keuze, aangezien bacterien met een hogere temperatuur sneller vermeerderen)

Edit: ik deel hier puur mijn eigen ervaring, gebaseerd op eigen ervaring en observatie van eigen vissen.
 
Laatst bewerkt:
Of zout jodium vrij is of niet zou ik me in een "crisis" situatie, me niet zo druk om maken. Maar zelf heb ik dit altijd op voorraad staan, voor het geval dat.
In de praktijk gebruik ik zout ong. 1x per jaar als ik zie dat er "geschuurd" word of ik merk dat 1 of meerdere vissen een verminderde weerstand hebben (door bijvoorbeeld gevecht)
Een preventieve continue toevoeging van zout heb ik zelf nooit echt onderzocht, en zie ik zelf ook niet echt de meerwaarde van in (in geval van discus en de meeste zuid-Amerkanen)

Toevoegeln van zout (in geval van parasiet/wondjes aan de vis door bijv. gevecht) gebruik ik wel met regelmaat icm temperatuursverhoging van 3-5°. ( 3gr zout per liter) Dit omdat (zoals je in de beginpost al aangeeft) dit de interne waterhuishouding en stofwisseling van de vis ten goede kan komen, waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte of deze beter kan weerstaan (door een betere weerstand)

Als voorbeeld:
Als mijn temperatuur op 25° staat, en er een "vechtpartij " geweest is, voeg ik 3gr/l zout toe, en verhoog ik de temperatuur naar 27-28° waardoor de vissen in 2-3 dagen zichtbaar "beter" worden.
Als dit niet het geval is, heb ik in die 2-3 dagen te tijd om te observeren of er iets anders aan de hand is, en of er naar medicijnen gegrepen moet worden. (Temperatuurverhoging icm een bacteriële infectie is geen goede keuze, aangezien bacterien met een hogere temperatuur sneller vermeerderen)

Edit: ik deel hier puur mijn eigen ervaring, gebaseerd op eigen ervaring en observatie van eigen vissen.
Een erg nuttige toevoeging, dank je wel!
Dit is zo'n discussie die ik graag bewaar. Praktijkervaringen zijn van onschatbare waarde!
 

Terug
Bovenaan